Pihapelit

Pihapelit

(1-2 opetuskertaa)
Toteutetaan "kuntopiirin" tyylisesti koulun pihalla / lähialueilla. Osallistujat jaetaan ryhmiin ja kutakin peliä voi pelata määrätyn ajan. Oppilaat valitsevat lajit, joukkueet ja järjestyksen.

Perinteiset lautapelit pihapeleinä: Lautapelit / Suomen Latu

10-tikkua laudalla: 10-tikkua laudalla / Eno.fi

Nurkkajussi: Wikipedia

Purkkis: Purkkis / Eno.fi

Keinupehmis: Pelataan kuten keinupolttopallo, mutta pehmeällä pallolla (vaikeampaa) Wikipedia

(1-2 opetuskertaa)
Nämä kaksi peliä ovat kestoltaan pidempiä. Voidaan pelata koko opetuskerta tai kaksi peräkkäistä kertaa jotta toiminta tulee tutuksi. Ensin lipunryöstö, sitten Suuri Buurisota.

Lipunryöstö: Wikipedia

Afrikantähden muunnos: Suuri Buurisota. Kaksi joukkuetta. Hutut ja Tutsit. Hyvä pelialue on sellainen, jossa on keskellä aukea ja metsää ympärillä. Valitaan päälliköt, vanginvartijat (2 kpl / joukkue) ja pelinjohtaja (asiaan kuuluvat asut lisänä hyvä). Kummankin joukkueen pelialueen keskelle laitetaan merkkiviiva / köysi / merkkinaru erottamaan joukkueen puolia toisistaan. Päälliköiden paikalle merkitään myös vankilan alue. Pelinjohtaja käy ennen pelin alkua piilottamassa Afrikan tähden pelimerkit kummankin joukkueen pelialueen takamaastoon (vain hänellä tieto pelimerkkien paikasta). Timantteja, afrikantähtiä, hevosenkengät ja rosvoja saman verran kummallekin joukkueelle. yhteensä esim. 10 + 10 kpl. 

Sotureille laitetaan kuitunauhasta käsivarsiin värimerkit kertomaan kumpaa joukkuetta edustaa.

Pelin kulku: Peli alkaa vihellyksestä. Joukkueiden tavoitteena on ryöstää toisen joukkueen pelimerkit omalle johtajalleen turvaan. Johtajan vieressä paikka / astia pelimerkeille. Pelimerkkejä ei saa ryöstää takaisin. Toisen joukkueen sotureita saa metsästää vain omalla alueellaan. Jos käsivarsinauha saadaan repäistyä, saadaan siitä joukkueelle yksi piste. Nauhansa menettänyt soturi joutuu palaamaan omalle puolelleen ja hakemaan pelinjohtajalta uuden nauhan. Hän ei saa ilman nauhaa etsiä pelimerkkejä.

Jos vastapuolen soturi saadaan kiinni pysyvämmin (ei väkivalloin = kaksi soturia saa tarttua yhtä soturia kiinni rauhallisesti), jää hän vangiksi joukkueen päällikön luo. Jos vangilla on pelimerkki, se menetetään vangitsijajoukkueelle. Turva-alueen (oman joukkueen alueella) vieraan joukkueen soturit eivät enää saa tavoitella pelimerkkejä takaisin / ryöstää käsivarsinauhoja.

Toisen joukkueen soturit saavat pelastaa omiaan hakemalla heidät päällikön luota omalle puolelleen. Kosketus oman joukkueen jäseneen vangitsemisalueella riittää. Päällikkö ja kaksi vanginvartijaa vartioivat vankilaa, soturit ovat pelialueella metsästämässä toisia sotureita. Pelastettua ei saa heti vangita uudelleen vaan on annettava heidän palata omalle puolelleen (juoksu käsi kädessä omalle puolelle merkkinä pelastamisesta). 

Pelinjohtajalta haetaan uudet käsivarsinauhat menetettyjen tilalle. Jokaisella pelaajalla tulee olla käsivarsinauha.

Päälliköiden tehtävä on vankilan vartioimisen lisäksi pitää lukua pelimerkeistä ja ilmoittaa niistä pelin johtajalle tasaisin väliajoin. Peli päättyy kun kaikki pelimerkit on löydetty tai kun afrikantähti on löytynyt (vaikka pelimerkkejä olisi vielä löytymättä). Voittajapuoli on se, kenellä on eniten pisteitä. 

Strategoita saa suunnitella oman joukkueen puolella. Kannattaa myös miettiä, että jos afrikan tähti löytyy kesken pelin, julkaiseeko pelin päättyneeksi vai jatkaako peliä. On mahdollista yrittää kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Tai on mahdollista, että vastapuoli löytääkin afrikantähden siinä välissä ja oman joukkueen etu afrikan tähden ensilöydöstä jää "hyödyntämättä".

Pisteiden lasku pelin loppumisen jälkeen:
  • Vangeista pelin loppumistilanteessa tulee vastustajajoukkueelle miinuksia (1 miinuspiste / vanki).
  • Ryöstetyistä nauhoista tulee joukkueelle 1 pluspiste / nauha.
  • Hevosenkengät 5 pistettä
  • Topaasi 30 pistettä
  • Smaragdi 60 pistettä
  • Rubiini 100 pistettä
  • Afrikantähti 500 pistettä. (Peli loppuu kun tähti löytyy ja saadaan turvallisesti kuljetettua oman joukkueen puolelle).
Miinakenttä (by sporttipankki): 

Pelialueelle levitetään sikin sokin tötsiä. Pari lähtee kulkemaan "miinakentän" läpi toinen sokkona ja toinen antaa sanallisia ohjeita. Tötsiin ei saa osua tai räjähtää. Ope (tai pari oppilasta) juoksentelee pelikentällä siirtelemässä tötsiä, voipa välillä motittaakin jonkun. Lisäksi hän vierittelee sekaan maata pitkin paria palloa, eli kranaatteja, joita tietysti pitäis yrittää väistää.

Jos kumpi tahansa parista saa osuman, kuolee ja joutuu sivuun hautajaisten viettoon, jossa "kuollut" menee makaamaan ja toinen parista suree suurieleisesti voivotellen n. 10 sekkaa, sen jälkeen herätään kuolleista ja juostaan yrittämään uudelleen. Jos molemmat parista saavat osuman, ope tulee hautajaisiin itkemään maailman julmuutta.