Yhteiset askeleet -yhteisötaideteos

”Yhteiset askeleet” –projekti keväällä 2016

Vesangan päiväkoti-koulussa toteutettiin yhteisötaideteos. Prosessissa olivat mukana Jyväskylän OKL:n HyVo-opiskelijat, Vesankatalon vanhempaintoimikunta sekä Vesangan päiväkoti-koulun lapset ja henkilökunta. Suuren vastuun yhteisestä projektista kantoi 6. luokan oppilaat. Seuraavassa lyhyt kuvaus matkan kulusta.

1. ASKEL: Minulle tärkeä paikka
Juttelimme huhtikuisena maanantaina 6. luokan kanssa heille tärkeistä paikoista koulun ympäristössä. Missä he ovat viettäneet merkityksellisiä hetkiä? Mikä tila on tuntunut tärkeältä? Oppilaat kävivät iPadeilla kuvaamassa itselleen tärkeän paikan ja kirjoittivat sen jälkeen pienen tarinan valinnastaan.

2. ASKEL: Askeleeni Vesangan kouluun
Jatkoimme seuraavalla kerralla työskentelyä pienissä ryhmissä. Työskentelyn aiheena oli muistella sitä hetkeä, kun lapset olivat ensi kertaa tulleet Vesangan kouluun. Millaisia askeleet olivat silloin? Millä sanoilla näitä askeleita voisi kuvata? Askelsanoista luotiin Wordle-ohjelman avulla sanapilviä. Sekä fontti että värimaailman pohtiminen olivat tärkeä osa toivotunlaisen tunnelman välittämistä silloin kun haluttiin ilmaista esimerkiksi ”leikkisiä”, ”kuumottavia” ja ”tekemisenhaluisia” askeleita.

3. ASKEL: Askeleeni Vesangan koulusta
Toinen sanapilvi syntyi, kun 6. luokkalaiset tunnustelivat tämän kevään tunnelmiaan. Miltä tuntuu, kun askeleet kohta vievätkin pois tutusta koulusta? Millainen pilvi syntyy yhtäaikaa ”riemukkaista”, ”huojentuneista” ja ”haikeista” askeleista?

4. ASKEL: Kestävät kengät
Seuraavassa vaiheessa mukaan tulivat kaikki muutkin luokat. Lapsia pyydettiin tuomaan kouluun saapas. Saappaita käytettiin muotteina ja yhden perjantaipäivän ajan koulun kentän päädyssä toimi betonvalimo. Yhteensä 98 valettua kenkää jäi luistelukopin penkeille kuivumaan.

5. ASKEL: Perheen yhteiset jäljet
Yhteisessä perheillassa toukokuun alussa betonisaappaat kuorittiin esiin. Koteja oli pyydetty etukäteen miettimään perheen lempi- tai voimaväriä. Perheet maalasivat illan aikana saappaansa tällä valitsemallaan värillä. Illan aikana siirtyi paperille myös ajatuksia aiheesta ”Perheemme tärkeät askeleet”.

5. ASKEL: Teoksen suunnittelu ja toteutus
Kuudennelta luokalta valittiin suunnnitteluryhmä, joka nimettiin Design –ryhmäksi. Tämä viiden oppilaan ryhmä lähti luomaan teokselle taustatarinaa ja tarinaan liittyvää visuaalista toteutusta yhteisistä askeleista. Teos päätettiin toteuttaa Huvikummulle. Toukokuun viimeisten päivien aikana Design-ryhmä ahkeroi Huvikummulla yhdessä rehtorin kanssa. Aina välillä keskusradiosta kuulutettiin, että Huvikummulle tarvitaan nyrkinkokoisia kiviä. Ja aina joku luokka myös kuuli kuulutuksen ja toimitti kiviä tarvitsijoille. Pala palalta askeleet saivat suunnan.

6. ASKEL: ”Yhteiset askeleet” –teoksen tarina/ 6.lk
”Alku: Askeleet ovat väärinpäin ja eivät tiedä mitä on tulossa. Ne pelkäävät tulevaisuutta. Askeleet ovat jännittyneitä ja pieniä.

Yhteinen alue: Ajatellaan asioita yhdessä ja suunnitellaan tulevaa. Leikitään ja kasvetaan yhdessä.

Hyppy: Kuvaa loikkaa yläasteelle. Laatikoille ajautuneet askeleet ovat kiertäneet "mutkan kautta". Askeleet ovat iloisia ja jännittyneitä jopa pelkääviä.

Päätös: Askeleet menevät eri suuntiin ja aikuisuutta kohti. Askeleet ovat isoja, epävarmoja ja miettivät mitä seuraavaksi haluavat elämältään.”

7. ASKEL: Jäljet koululla
Yhteisötaideteoksemme on nyt valmiina Huvikummulla. Teos on levittäytynyt myös koulun seinille. Perheiden yhteiset tarinat on koottu kollaasiksi koulun aulaan. Kuudesluokkalaisten sanapilviin ja kuviin pääsee tutustumaan koulun aulassa.

Askelmerkit tulevaisuuteen
Loppupalaverissamme 6. luokan Design-ryhmä tiivisti yhteisen prosessin seuraavaan ajatukseen: ”Vaikka lähtisimme omille teillemme, kuljetaan välillä yhdessäkin.”