Oppilaanohjaus ja opiskelu yläkoulussa

Oppilaanohjaus ja opiskelu yläkoulussa

Opiskelu yläkoulussa

Yläkoulussa opiskelu jatkuu osittain samanlaisena kuin alakoulussa. Koulussa opitaan uutta ja kotona kerrataan eli tehdään läksyjä. Erojakin toki löytyy. Yläkoulussa opetuksen hoitavat aineenopettajat ja lukuvuosi on jaettu neljään jaksoon. Jaksoissa on sekä kiinteitä että vaihtuvia aineita ja jakson pituus on 9 viikkoa. Aineenopettajia voi olla oppilailla lukuvuoden aikana kymmenkunta.

Kouluviikot ja jaksot

Kouluviikon pituus yläkoulussa on yleisesti 30 tuntia. Seitsemännellä luokalla A2-kielen valinneet opiskelevat kuitenkin 32 viikkotuntia. Koulupäivä alkaa työjärjestyksen mukaisesti klo 8:10 tai 9:00 ja päättyy kello 12:55, 13:55 tai 14:45. Poikkeukset ilmoitetaan wilmassa, kotisivuilla tai keskusradion kautta.

Läksyt ja kokeet

Yläkoulussa läksyt painottuvat ennen kaikkea lukuläksyihin. Myös kotitehtäviä tulee. Wilmasta löytyy tulevat kokeet ja joidenkin aineiden osalta myös kotiin tulleet tehtävät. Aineenopettajat antavat ainekohtaiset ohjeet läksyjen tekoon ja kokeisiin valmistautumiseen.

Arvosanat ja todistukset

Numeroarviointi annetaan jokaisen jakson jälkeen. Paperinen todistus jaetaan oppilaille kaksi kertaa vuodessa, 2. ja 4. jakson jälkeen. Todistuksessa näkyvät myös yläkoulun kaikki aikaisemmat kurssinumerot. Neljännen jakson jälkeinen arviointi on lukuvuositodistus, jossa on maininta luokalta siirtämisestä, luokalle jättämisestä tai ehdoista. Koulunsa päättävä oppilas saa päästötodistuksen.

7. luokkien muodostaminen

7. luokkien muodostaminen aloitetaan jo hyvissä ajoin kevättalvella. Tavoitteena on aina muodostaa toimivia ja tarkoituksen mukaisia ryhmiä, joissa opiskelu sujuu ja kaikille on tilaa kasvaa. Yläkoulu ja alakoulu tekevät tiivistä yhteistyötä nivelvaiheissa ja tietoa jaetaan huoltajille erikseen ilmoitetussa vanhempainillassa.