Osallisuus ja vuorovaikutuksellinen toimintakulttuuri

Osallisuus ja vuorovaikutuksellinen toimintakulttuuri


Millä rakenteilla tuetaan yhteistoimijuutta ja miten se todellisuudessa järjestetään?

Missä asioissa oppilaskuntaa ja vanhempia kuullaan ja missä asioissa he pääsevät vaikuttamaan?

Mitkä ovat koulumme painopistealueet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä?

Avainalue Tavoitteet Käytännön toteutus Arviointi / mittarit
Oppilaiden osallisuus Oppilaat ovat monipuolisesti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa kaikenlaista toimintaa koulussa. Liikkavaksit, oppilaskunta, tukarit toimivat aktiivisesti koulun arjessa.
Kokouksia pidetään välillä yhdessä kaikkien toimijoiden kesken ja toimintaa järjestetään yhdessä koko koululle.


Tukioppilastoiminta. Tukioppilaat toimivat seiskaluokkalaisten kummeina ja pitävät tarvittaessa teematunteja myös muille luokille. Tukioppilaat tapaavat viikoittain ja suunnittelevat ja toteuttavat yhteishenkeä luovia tapahtumia ja teemapäiviä iloksi koulun arkeen.

Liikkavaksit pyrkivät lisäämään oppilaiden liikkumista, osallisuutta ja vuorovaikutusta. Tämä tapahtuu järjestämällä erilaisia tapahtumia, kilpailuja, turnauksia, välituntiliikuntaa ja osallistamalla oppilaita ala- ja yläkoulujen liikkavaksien toiminnan kautta. Liikkavaksit kokoustavat 3-4 kertaa/kuukaudessa välituntikokouksissa.

Oppilaskunta kokoontuu säännöllisesti 2-4 kertaa kuukaudessa. Oppilaskunnan tehtävänä on kuunnella ja kerätä kaikkien koulun oppilaiden mielipiteitä ja ideoita koulun ja opiskelun kehittämiseksi sekä olla vaikuttamassa koulun toimintaan. Lisäksi oppilaskunta järjestää erilaisia tapahtumia/tempauksia, joiden ideat lähtevät oppilailta.
Oppilaat osallistuvat koko kaupungin yhteisiin oppilaskunnille ja tukareille suunnattuihin koulutuksiin ja pajoihin sekä teemapäiviin
Alaluokkien oppilaat ovat mukana Jyväskylän Lasten parlamentin toiminnassa. Yläkoulun edustaja on mukana Nuorisovaltuustossa.

Oppilaskunnan edustajat osallistuvat ajoittain joryn ja yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Jos koululle tulee vieraita tutustumaan kouluumme, oppilaat toimivat koulun vieraille oppaana.
Tukioppilastoiminta on ollut aktiivista. Seiskaluokille pidettiin elokuussa ryhmäytymispäivät ja kummitunteja joka jaksossa ja koko koululle pukeutumispäiviä ja tapahtumia (halloween, Nenäpäivä, ystävänpäivä, vappu) yhteistyössä oppilaskunnanhallituksen kanssa. Syksyllä aloitetut tukarikahvilat muuttuivat vuoden mittaan enemmän kioskitoiminnaksi, mutta näin kerätyillä varoilla tukioppilaat saivat kerättyä rahat yhteiseen retkeen, mikä on parantanut oppilaiden sitoutumista toimintaan ja toivottavasti innostaa jatkossakin oppilaita hakeutumaan tukioppilaiksi.
























Oppilaskunta on kokoontunut säännöllisesti lukuvuoden aikana. Lukuvuoden aikana on järjestetty erilaisia tapahtumia oppilaskunnan toimesta sekä yhdessä muiden oppilastoimijoiden kanssa.

Lisäksi alakoulu toteutti kyselyn kevätlukukaudella, jossa kysyttiin alakoululaisten näkemyksiä mm.hyvinvoinnista, ruokailusta, terveydenhoidosta, harrastuksista. Kyselyn tuloksia välitettiin Lasten Parlamentin suuristunnon käsittelyyn sekä omaa koulua koskevat kysymykset koulun rehtorille.

Alakoulun oppilaat osallistuivat Lasten Parlamentin toimintaa ja yläkoulun edustaja osallistui Nuorisovaltuuston toimintaan.

Yläkoulun oppilaskunnan hallitus osallistui Eurooppa-päivään Helsingissä ja kävi tutustumassa eduskuntaan. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen kutsuttiin myös kertomaan työstään yläkoululle.

Oppilaskunnan edustajat eivät ole osallistuneet joryn tai yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Koululla on ollut hyvin vähän vierailijoita, joiden oppaina oppilaat olisivat voineet toimia.
Huoltajien osallisuus Huoltajia saadaan mukaan koulussa tapahtuvaan toimintaan monipuolisesti. Vanhempainillat, opo-keskustelut, arviointikeskustelut, toimintapäivät, erilaiset kilpailupäivät, leirikoulut, teemapäivät, juhlat, muut projektit, joulumyyjäiset mahdollistavat luontevan yhteistyön koulun ja kodin välillä.

Vanhempaintoimikunta kokoontuu säännöllisesti noin kahden kuukauden välein. Kokoontumisissa vaihdetaan koulukuulumisia, tuodaan keskusteluun vanhempien ideoita ja näkemyksiä koulun arjessa käytettäväksi. Kokouksissa on mukana huoltajia ja koulun henkilökunnan edustajia.
Seitsemäsluokkalaisten huoltajien illat toteutettiin syksyllä 2022 nuorisotiloissa.

Yhteisvalintavanhempainilta marraskuussa

Tulevien seitsemäsluokkien vanhempainilta toukokuussa.


Vanhempaintoimikunta kokoontui lukuvuoden aikana 4 kertaa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman tavoitteena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ennaltaehkäistä sukupuolen, sosiaalisen taustan, kulttuurin ja uskonnon perusteella tapahtuvaa syrjintää. 

Koulu edistää kaikessa toiminnassaan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. 

Esim. uusia ryhmiä muodostettaessa luokka- ja ryhmäjaot tehdään siten, että oppilaiden sijoittelu perustuu yhdenvertaiseen ja oikeudenmukaiseen suunnitteluun. Ryhmien opetuksessa otetaan esiin eri sukupuolten näkökulmat ja myös opetusmateriaali laaditaan tasa-arvon periaatteita kunnioittaen. 

Tasa-arvoinen kohtelu konkretisoituu työntekijöiden ja oppilaiden välisissä vuorovaikutustilanteissa sekä työntekijöiden ja oppilaiden työolojen kehittämisessä. 

Käsitelty henkilökunnan kanssa lukuvuoden alussa.
Yhdenvertaisuusteemoja käsitelty  hvyinvoititunneilla lukuvuoden aikana.