OPPIMISEN TUKEMINEN JA OHJAUS

Koulun omat tarkennukset

  Käytännön toteutukset Arviointi
 Yleinen tuki   on toteutunut
 Tehostettu tuki   on toteutunut
 Erityinen tuki   on toteutunut
 Tiimityöskentely *)   Tiimityöskentelyä lisätty lukuvuoden aikana.

*) ks. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kehittämissuunnitelma --> Johtaminen ja esimiestyö --> Jaetun johtajuuden vahvistuminen

OPPILAAN OPISKELUN TUKEMINEN – KOLMIPORTAINEN TUKI

KOULUKOHTAISET TARKENNUKSET

2022-2023

Esi- ja perusopetuksen tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Oppilas voi kerrallaan saada vain yhdentasoista tukea. Oppilas aloittaa 1. luokan siinä tukimuodossa, jossa on esiopetuksen päättyessä. Kaikki pedagogiset asiakirjat tehdään Wilmassa.

Hyvä perusopetus sekä ala- että yläluokilla pitää sisällään oppilaan tasavertaisen yleisen tuen saannin. Yleinen tuki on ensisijainen keino vastata oppilaan tuen tarpeeseen. Yleistä tukea annetaan heti, kun tuen tarve ilmenee (ei tarvita tutkimuksia tai päätöksiä). Huoltajien kanssa keskustellaan, kun huoli herää. Perusopetuslaissa ( 16§) säädetyt tukimuodot ovat käytettävissä yleisessä tuessa (esim. tukiopetus, eriyttäminen, osa-aikainen erityisopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut ja erityiset apuvälineet). Yleisen tuen oppilaalle voi tehdä oppimissuunnitelman.

Päätökset tehostettuun tukeen tai erityiseen tukeen siirtymisestä tehdään oppilaspalaverissa, huoltajien mielipiteet huomioiden.Tehostetun tuen vaiheessa osa-aikainen erityisopetus voi olla säännöllisempää ja sitä tarjotaan tarpeen mukaan enemmän. Lisäksi voidaan siirtyä oppiainekohtaisesti ydinsisältöjen opiskeluun. Tehostetun tuen vaiheessa oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma.
Erityisen tuen vaiheessa oppilaalle tehdään HOJKS ja tarvittavia oppiaineita yksilöllistetään.

TUKIOPETUS

Tukiopetus kuuluu koulun yleiseen tukeen ja on siten kaikkien oppilaiden oikeus.
Tukiopetusta antaa luokanopettaja, aineenopettaja tai erityisopettaja oppilaan todetun tarpeen mukaisesti.
Tukiopetusta voidaan antaa eri mittaisissa jaksoissa.
Tukiopetuksesta sovitaan oppilaan ja huoltajien kanssa.
Tukiopetus voi koskea esimerkiksi kokeeseen valmistautumista, oppimisstrategioiden opettelua tai haasteellista osiota oppiaineessa. Tukiopetuksen tarpeen toteaa opettaja, oppilas tai huoltaja.

ERITYISOPETUS

Koulussamme annetaan osa-aikaista erityisopetusta pienryhmäopetuksena ja samanaikaisopetuksena. Lisäksi koulussamme on intesiivisemmän tuen tarpeessa oleville oppilaille pysyvämpi pienryhmä, jossa annetaan myös laaja-alaista erityisopetusta.
Resurssi kohdennetaan valtaosin tehostetun ja erityisen tuen oppilaille.

Alakoulussa resurssipainotus on alkuopetusluokkiin varhaisen puuttumisen ajatuksen mukaisesti. Erityisopettajan ja luokanopettajan yhteistyö tähtää huomaamaan mahdollisimman nopeasti ne lapset, joilla on haasteita oppimisessa ja luokan oppimistahdissa pysymisessä. 3. - 9. luokkalaisten osalta resurssi kohdennetaan tehostetun- ja erityisen tuen oppilaisiin.
Tuen riittävyyttä ja jatkon tarvetta arvioidaan oppilaskohtaisesti.

Samanaikaisopetus toteutuu luokanopettajan/ aineenopettajan ja erityisopettajan yhteistyönä. 


KOULUNKÄYNNIN OHJAAJIEN RESURSSI

Palokan yhtenäiskoululla on kahdeksan koulunkäynnin ohjaajaa, jotka toimivat myös Jälkkärissä. Koulunkäynnin ohjaajat toimivat osaltaan vahtimestari-työssä erikseen sovituilla tavoilla ja aikatauluilla. Opettajat kertovat ohjaajatarpeesta rehtorille ennen seuraavan jakson alkua. Ohjaajasijoittelu tehdään pisteyttämällä tuen tarpeessa olevien oppilaiden määrä luokassa ja resurssi jaetaan sen mukaan sekä arjen kokemusten perusteella. Kaksi ohjaaja on resurssoitu kokopäiväisesti erityisopetuksen pienryhmään ja YPR ryhmään. 

Oppilaanohjaus ja työelämään tutustuttaminen



Koulun suunnitelmat Toimenpiteet Arviointi
Oppilaanohjaus Ohjaustoiminta on koko koulun tehtävä. Jokainen luokanopettaja ja aineenopettaja käy opiskelutekniikkaa läpi oman ryhmänsä/oman oppiaineensa osalta. Oppilaanohjauksen tunneilla on yhtenä aihealueena opiskelutaidot ja -tekniikat.

Koulu tukee oppilasta opinnoissa ja erilaisissa valinnoissa järjestämällä oppilaanohjausta. Valintojen ohjaaminen on myös yhteinen asia. Valintoja käydään läpi opinto-ohjaajien ja valinnaisaineiden opettajien toimesta. Vanhemmat saavat tietoa valinnoista vanhempainilloissa ja valinnaisaineoppaasta.

Ohjauksen toteuttaminen on koko koulun tehtävä, koska ohjauksen ja erilaisten tukimuotojen tarve on lisääntynyt oppilailla. Lähtökohtana on kokonaisvaltainen ohjausmalli, jossa ohjaustoiminta jaetaan kolmeen sektoriin; oppilaan kasvun ja kehityksen tukeminen, opintojen ohjaus sekä ammatinvalinnan ja elämänsuunnittelun ohjaus.

Ohjausta toteutetaan koulussa toimivien asiantuntijoiden ja ulkopuolisten tahojen kanssa yhteistyössä. Ohjausta annetaan luokkatunneilla, henkilökohtaisissa keskusteluissa ja pienryhmätapaamisissa.
7. luokalla ohjaus painottuu kouluyhteisössä toimimiseen, ryhmäytymiseen ja opiskelun taitojen omaksumiseen.
8. luokalla korostuu itsetuntemuksen, tiedon hankinnan ja työelämätietouden hankkiminen.
9. luokalla jatko-opiskelumahdollisuudet, työelämän pelisäännöt ja opiskeluun liittyvät asiat ovat keskeisiä.

Oppilaalla on henkilökohtaisessa ohjauksessa mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti muun muassa opintoihinsa, koulutus- ja ammatinvalintaansa liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi opinto-ohjaaja keskustelee tarvittaessa huoltajan ja oppilaan kanssa koulunkäyntiin ja jatko-opintoihin liittyvistä kysymyksistä.

Pienryhmäohjausta on mahdollista käyttää silloin, kun käsitellään jollekin ryhmälle yhteistä teemaa, esim. koulutus- ja ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä. Oppilaan siirtymistä opintopolun nivelvaiheissa tuetaan oppilaanohjaajien, luokanopettajien, aineenopettajien, erityisopettajien ja toisen asteen oppilaitosten vastaavien opinto-ohjaajien välisellä yhteistyöllä.

Nivelvaiheen palaverit järjestetään oppilaan siirtyessä esikoulusta/kotoa 1. luokalle, 6. luokalta 7. luokalle. ja 9. luokalta toiseen oppilaitokseen. Koulutulokkaat tutustuvat tulevaan kouluunsa keväällä.

Vanhempainillassa 6. luokan oppilaat ja vanhemmat tutustuvat jo kuudennen luokan aikana tulevaan kouluunsa ja luokkaansa. 9. luokkalaisia tiedotetaan toisen asteen oppilaitoksista oppilaanohjaustunneilla ja vierailuja tehdään mahdollisuuksien mukaan eri oppilaitoksiin ja messuille. Myös toiselta asteelta satetaan tehdä vierailuja 9. luokkien ohjaustunneille.

Yhteistyötä toteutetaan paikallisen elinkeinoelämän kanssa koko koulutoiminnan tasolla.
Tämän yhteistyön keskeisen osan muodostavat työelämän edustajien vierailut luokkatunneilla, työpaikkakäynnit, erilaiset projektityöt, eri alojen tiedotusmateriaalin käyttö ja työelämään tutustuminen (TET). Eri oppiaineissa on kokonaisuuksia (esim. yrittäjyys) , jotka liittävät opiskeltavat aineet työelämän vaatimuksiin.

Toteutui suunnitelman mukaan.
Tehostettu oppilaanohjaus

Oppilaanohjausta tehostetusti 8.- ja 9.-luokkalaisille

Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista henkilökohtaista oppilaanohjausta. Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa oppilaalle annetaan henkilökohtaista ja muuta oppilaanohjausta sekä laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma. Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta annetaan 8. ja 9. vuosiluokalla. 

Oppilaan oikeus saada tehostettua henkilökohtaista ohjausta on osa oppivelvollisuusuudistusta ja perustuu 1.8.2021 voimaan tulleisiin perusopetuslain sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutoksiin.

Tehostetun ohjauksen tarve arvioidaan koululla

Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti opinto-ohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta. 

Tiivis yhteistyö opinto-ohjaajan, luokanohjaajan, erityisluokanopettajan ja/tai laaja-alaisen erityisopettajan kanssa on tehostetun ohjauksen arvioinnin ja suunnittelun lähtökohtia. Muita yhteistyötahoja voivat olla esimerkiksi koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, S2-opettaja, koulunkäynninohjaaja, kasvatusohjaaja, monikulttuurinen tai -kielinen ohjaaja, koulunuorisotyönohjaaja, nivelvaiheen etsivä, toisen asteen oppilaitoksen henkilöstön edustaja, harrastustoiminnan ohjaaja tai muu työntekijä esim. sosiaali- ja terveyspalveluista.

Ohjaustarpeen arvioinnissa voidaan käyttää myös erilaisia oppilaille suunnattuja itsearviointityökaluja ja kartoituksia (esim. Ohjaustarvearvio, Lerkkanen 2002). Näitä voidaan tarvittaessa hyödyntää jo ennen 8. vuosiluokalle siirtymistä. Lisäksi koulun muut toimintatavat voivat toimia apuna tehostetun ohjauksen tarpeen kartoituksessa.

Tehostettua oppilaanohjausta suositellaan muun muassa oppilaalle, joka saa erityistä tukea, opiskelee vuosiluokkiin sitomattomasti, siirtyy yläkoulun aikana valmistavasta ryhmästä perusopetukseen tai jonka opinnoissa edistyminen heikkenee esimerkiksi runsaiden poissaolojen, kouluakäymättömyyden tai elämäntilanteen muutosten takia. Lisäksi tehostetun oppilaanohjauksen tarvetta on syytä arvioida, mikäli oppilas saa esimerkiksi tehostettua tukea, vaihtaa koulua yläkoulun aikana tai on sijoitettuna kodin ulkopuolelle. 

Tukilista tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen arviointiin:
Tukilista_tehostetun_ohjauksen_arviointiin_JKL.pdf

 

Henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma

Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta saavalle oppilaalle tulee laatia henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma yhteistyössä oppilasta tuntevien sekä hänen huoltajiensa kanssa.

Jyväskylän perusopetuksessa on käytössä oppilaanohjauksen Wilma-lomake, joka sisältää tehostetussa oppilaanohjauksessa oppilaalle laadittavan henkilökohtaisen jatko-opintosuunnitelman. Lomaketta on mahdollista käyttää kaikkien oppilaiden ohjauksessa.

Opinto-ohjaaja vastaa oppilaskohtaisten tietojen kirjaamisesta. Lisäksi erityisopettajalla/erityisluokanopettajalla on halutessaan mahdollisuus kirjata oppilaanohjauksen lomakkeelle, mitä oppilaan jatko-opintoja koskien on keskusteltu esim. yhdessä huoltajien ja moniammatillisen ryhmän kanssa. Huoltajalla on myös mahdollisuus osallistua ja kommentoida lomakkeella oppilaan jatko-opintosuunnitelmaa. 

Ohjausyhteistyön merkitys korostuu
 
Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa huomioidaan nuoren yksilölliset lähtökohdat ja vahvuudet, vahvistetaan huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä työskennellään monialaisesti. Ohjauksessa keskitytään kehittämään oppilaan jatko-opintovalmiuksia ja ohjaamaan oppilas hänelle sopiviin jatko-opintoihin.


Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus voi tarkoittaa eri oppilaille eri tukimuotoja yksilöllisen arvion pohjalta. Oppilas voi esimerkiksi tavata opinto-ohjaajaa tai muiden ammattiryhmien edustajia pienryhmäohjauksessa tai henkilökohtaisessa ohjauksessa keskimääräistä useammin. Oppilas voi saada apua tai tukea TET-paikan hakemiseen tai suorittaa useamman TET-jakson kuin opetussuunnitelmassa on määritelty. Myös ohjatut tutustumiset tai koulutuskokeilut jatko-opintopaikkoihin voivat tulla kyseeseen. 

Oppilaalle ja hänen huoltajalleen tarjotaan mahdollisuuksia tutustua oppilaalle soveltuviin perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintomahdollisuuksiin. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan myös riittävästi tietoa oppimisen ja opiskelun tuen jatkumisen mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa sekä tarvittaessa muista tukimuodoista.

Oppilaanohjauksen kehittämishankkeen aikana 2021–2022 laaditaan alueellinen tehostetun oppilaanohjauksen toimintamalli, jossa käytettävissä olevat eri tukimuodot ovat kootusti.

 
Työelämään tutustuminen Työelämään tutustumisjaksoja järjestetään oppilaan koulutus- ja ammatinvalinnan perustaksi sekä työn arvostuksen lisäämiseksi. TET-jaksojen aikana oppilaalla on mahdollisuus hankkia omakohtaista kokemusta työelämästä, ammateista sekä työympäristöstä.

Työelämään tutustuminen 7.-9. luokilla:
7. luokan oppilaat tutustuvat kahden päivän ajan (8.-9.2.2023) työelämään lähinnä vanhempiensa työpaikoilla.
8. luokan oppilaat ovat TET-jaksolla aikavälillä 20.3.-31.3.2023 siten, että jokainen oppilas on TET-jaksolla yhden viikon.
9. luokan oppilaat tutustuvat työelämään 19.9.-23.9.2022.

Erityistapauksissa oppilaan työelämään tutustumisen jakso voi olla muu kuin edellä mainittu ajankohta.

Lähtökohtaisesti oppilas etsii TET-paikkansa itse, tarvittaessa opinto-ohjaaja auttaa TET-paikan etsimisessä. Ennen TET-jaksoa oppilas käy tekemässä TET-sopimuksen. Sopimuksen tekeminen on osa työelämätaitojen harjoittelua.

Vastuuhenkilöt koulussa:
Opinto-ohjaaja Susanna Borel: 7ABC, 8BCD, 9CDE ja 7-9G
Opinto-ohjaaja Iida Sarkavaara: 7DEF, 8A ja 9AB

 
Vastuutyöt koulussa

OHJAUSTYÖHÖN LIITTYVÄ VASTUUNJAKO

Ohjaustoiminta muodostaa koko perusopetuksen kestävän jatkumon, jonka toteutuminen taataan siten, että kaikki ohjaustyöhön osallistuvat toimivat yhteistyössä oppilaan opintopolun aikana ja erityisesti opiskelun nivelvaiheissa. Oppilasta aiemmin opettanut opettaja huolehtii koulunkäynnin järjestämisen kannalta oleellisesta tiedonsiirrosta seuraavalle opettajalle ja seuraavaan opiskelupaikkaan. 

Kaikkien opettajien tehtävänä on ohjata oppilasta eri oppiaineiden opiskelussa sekä auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja oppimisen valmiuksiaan sekä ennaltaehkäistä opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. Oppiaineiden opettajat sisällyttävät opetukseensa tietoja, jotka liittävät opiskeltavan asian työelämän mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin.

Opettajien lisäksi ohjaustyöhön tarvittaessa osallistuvat myös koulupsykologi, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri omien toimenkuviensa mukaisesti. Lisäksi ohjauksessa tehdään yhteistyötä koulun ulkopuolisen asiantuntijaverkoston kanssa tarpeen mukaan.

Rehtori

  • luo ohjauksen toimintamahdollisuudet ja –edellytykset
  • järjestää ohjaukseen riittävät voimavarat ja varmistaa, että oppilaiden oikeus henkilökohtaiseen ohjaukseen on taattu
  • tukee ohjauksen suunnittelua ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken
  • vastaa koulun oppilashuoltotyöstä ja sen kehittämisestä
  • osallistuu ohjaushenkilöstön ja huoltajien kanssa niiden oppilaiden ohjaukseen, joilla on erityisiä vaikeuksia oppimisessa ja vaikeuksia suorittaa perusopetus
  • vastaa koulun työrauhasta, turvallisuudesta ja kouluyhteisön hyvinvoinnista
  • vastaa ohjauksen laadun arvioinnista
  • tekee opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvät hallinnolliset tehtävät

Luokanopettaja

  • perehdyttää oppilaan alakoulun toimintatapoihin
  • toteuttaa ohjausta eri oppiaineiden ja koulun muun toiminnan yhteydessä
  • ohjaa oppilaita tunnistamaan omia kykyjään ja kehittämään omia oppimaan oppimisen valmiuksiaan
  • tekee yhteistyötä huoltajien, muiden opettajien ja oppilashuollon eri toimijoiden kanssa
  • pyrkii vahvistamaan oppilaiden ryhmäytymistä, yhteistyökykyä ja yhteishenkeä
  • ohjaa oppilaita onnistumisen elämyksiä tuottavaan koulutyöhön ja hyviin käytöstapoihin
  • ohjaa oppilaita valinnaisaineiden valinnassa
  • tapaa oppilaan sekä oppilaan huoltajan/huoltajat osaamiskeskusteluissa
  • osallistuu luokkansa tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oppimissuunnitelmien ja HOJKSien laatimiseen sekä osallistuu tukea tarvitsevien oppilaiden palavereihin

Opinto-ohjaaja  

  • koordinoi yläkoulun ohjaustoimintaa
  • pitää oppilaanohjauksen oppitunnit voimassa olevan opetussuunnitelman mukaan
  • antaa yksilö- ja ryhmäohjausta
  • toimii yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä
  • arvioi tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen oppilaskohtaisesti vuosiluokkien 8. ja 9. oppilailla
  • tekee yhteistyötä perusopetuksen jälkeistä koulutusta järjestävien oppilaitosten ja työelämän toimijoiden kanssa
  • ohjaa ja tukee oppilaita koulutuksen nivelvaiheissa
  • suunnittelee ja järjestää TET-jaksot
  • ohjaa oppilaita tarkoituksenmukaiseen jatko-opiskelu- ja uravalintaan 
  • tiedottaa oppilaille ja huoltajille yhteishausta ja jatko-opintoihin hakeutumisesta
  • antaa oppilaille ja huoltajille riittävästi tietoa oppimisen ja opiskelun tuen jatkumisen mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa sekä muista tukimuodoista
  • seuraa oppilaiden sijoittumista jatko-opintoihin ja välittää ohjaus- ja valvontavastuunsa päättyessä niiden oppilaiden yhteystiedot Ohjaamoon, jotka eivät ole saanet opiskelupaikkaa tai aloittaneet koulutuksessa
  • huolehtii tuen tarpeessa tai haastavassa elämäntilanteessa olevan oppilaan nivelvaiheen tietojen siirtämisestä toiselle asteelle tai muuhun oppivelvollisuuden suorittamiseen soveltuvaan koulutukseen yhteistyössä erityisopettajan kanssa
  • on vastuussa yläkoulun valinnaisainevalinnoista yhdessä rehtorin kanssa
  • seuraa, ohjaa ja tukee oppilaiden opintoja yhteistyössä opettajien, oppilashuoltohenkilöstön ja huoltajien kanssa
  • vastaa oppilaan tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen suunnittelusta ja toteutuksesta
  • laatii tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta saavalle oppilaalle henkilökohtaisen jatko-opintosuunnitelman yhteistyössä huoltajien sekä moniammatillisen tiimin kanssa
  • vastaa oppilaskohtaisten tietojen kirjaamisesta Wilmaan

Luokanohjaaja

  • toimii luokkansa lähiohjaajana ja yhteyshenkilönä yläkoulun ja kodin välillä
  • luo luokkaansa myönteistä yhteishenkeä ja tekee koulun ja sen toiminnan tutuksi oppilailleen
  • seuraa oppilaidensa koulunkäynnin säännöllisyyttä, opintojen edistymistä ja käyttäytymistä
  • seuraa ja selvittää oppilaiden poissaoloja
  • tapaa kunkin oppilaan huoltajan/-t 7. ja 8. luokan aikana järjestettävissä arviointikeskusteluissa
  • huolehtii koulun asioiden tiedottamisesta oppilaille ja huoltajille
  • huolehtii, että oppilaiden rangaistukset tulee suoritettua
  • tekee luokkansa oppilaiden osalta yhteistyötä erityisopettajan, opinto-ohjaajan, rehtorin ja muun oppilashuoltohenkilöstön kanssa
  • osallistuu luokkansa oppilaiden oppilashuoltotyöskentelyyn ja siihen liittyviin koti-koulu -palavereihin

Aineenopettaja

  • huolehtii oman oppiaineensa opiskelutekniikan ohjaamisesta ja monipuolisesta opetuksesta
  • selvittää oppilailleen oppiaineensa tavoitteet, sisällöt ja arviointikriteerit
  • sisällyttää opetukseensa ainesta, joka liittää opiskeltavan asian työelämän mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin
  • tiedottaa oppiaineeseensa liittyvistä valinnaisaineista
  • seuraa oppilaidensa opintomenestystä opettamansa aineen osalta ja informoi luokanvalvojaa, opinto-ohjaajaa ja erityisopettajaa oppilaan opintomenestyksen ja käyttäytymisen muutoksista ja on myös yhteydessä huoltajiin tarpeen mukaan
  • tarjoaa tarvittaessa tukiopetusta ja ilmoittaa tukiopetuksesta huoltajalle
  • tekee yhteistyötä erityisopettajan ja luokanvalvojan kanssa opetusryhmäänsä integroitujen yleistä, tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oppimissuunnitelmien ja HOJKSien laatimisessa oman oppiaineensa osalta
  • huolehtii, että nelosvaroitus annetaan ajallaan ja toimittaa kopion varoituksesta opinto-ohjaajalle ennen kotiin lähettämistä

Erityisopettaja

  • osallistuu oppilashuoltotyöhön ja sen toiminnan kehittämiseen
  • kartoittaa ja arvioi oppilaiden valmiuksia ja tuen tarpeita laaja-alaisesti
  • organisoi tai tekee tarvittavat matematiikka- ja lukiseulonnat oppilaille
  • arvioi tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarvetta yhteistyössä opinto-ohjaajan, huoltajien ja tarvittaessa oppilashuoltoryhmän kanssa
  • ohjaa tukea tarvitsevien oppilaiden opiskelun järjestämistä sekä laatii oppimissuunnitelmat ja HOJKSit yhteistyössä oppilaan, huoltajien ja opettajien kanssa
  • antaa laaja-alaista erityisopetusta oppilaalle, jolla on lieviä oppimis-, keskittymis-, ja/tai sopeutumisvaikeuksia tai joka tarvitsee tukea koulunkäyntiin
  • järjestää oppimääristä vapautetun oppilaan työskentelyn vapautetun oppiaineen tunneilla
  • osallistuu tukea tarvitsevien oppilaiden verkostopalavereihin
  • osallistuu tukea tarvitsevien oppilaiden sekä tehostettua henkilökohtaista ohjausta saavien oppilaiden jatko-opintojen suunnitteluun
  • vastaa oppilaan opiskelun ja tuen järjestämiseksi välttämättömän tiedon siirtämisestä nivelvaiheissa yhteistyössä opinto-ohjaajan kanssa (esikoulu, alakoulu, yläkoulu, perusopetuksen jälkeiset koulutukset)

Koulunkäynninohjaaja

  • havainnoi, tukee ja ohjaa oppilaan kasvua, kehitystä ja oppimista yhdessä opettajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa
  • ohjaa tukea tarvitsevaa oppilasta oppimisessa
  • osallistuu tarvittaessa oppilaan opetusta, ohjausta, kuntoutusta ja koulutyötä koskevaan suunnitteluun

Kasvatusohjaaja

  • tukee koulun kasvatustyötä ohjaten lasta/nuorta yhdessä monialaisen verkoston kanssa
  • vahvistaa koulun yhteisöllisyyttä ja oppilaiden hyvinvointia
  • tukee ja ohjaa oppilasta saavuttamaan perusopetuksen oppimäärän
  • tukee oppilaan koulumotivaatiota
  • ehkäisee koulupudokkuutta, syrjäytymistä ja kiusaamista
  • toimii opetus- sekä kasvatushenkilöstön tukena oppilaan vaikeuksissa
  • toimii linkkinä kodin ja koulun välillä tukien vanhemmuutta
  • kehittää luontevia yhteistyötapoja eri tahojen kanssa

Koulukuraattori

  • tukee oppilasta silloin, kun kaveri- tai perhesuhteissa on huolia, oppilas kokee yksinäisyyttä, koulunkäynti ei suju, poissaoloja kertyy paljon tai elämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat oppilaan hyvinvointiin
  • auttaa ja tukee oppilaita ja heidän perheitään erilaisissa koulunkäyntiin, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa yhteistyössä opettajien kanssa 
  • ehkäisee ongelmien syntymistä ja vaikeutumista varhaisella auttamisella
  • tekee yhteistyötä myös muiden lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään auttavien ja hoitavien tahojen kanssa. 
  • osallistuu oppilashuoltotyöhön ja sen toiminnan kehittämiseen

Koulupsykologi

  • osallistuu opiskelun tuen suunnitteluun ja oppimisvaikeuksien selvittämiseen
  • tekee tukea tarvitsevien oppilaiden koulunkäyntiin ja hyvinvointiin liittyvät psykologiset tutkimukset ja arviot
  • konsultoi tarvittaessa opettajia ja muuta oppilashuoltohenkilöstöä oppilaan oppimis- ja hyvinvointiongelmissa
  • osallistuu oppilashuoltotyöhön ja sen toiminnan kehittämiseen
  • ohjaa tarvittaessa oppilaan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon

Koulusihteeri

  • vastaa opintorekisterin ylläpidosta ja tiedonsiirrosta yhteishakurekisteriin

Koulun muu henkilökunta

  • tukee ja toteuttaa koulun kasvatustavoitteita
  • osallistuu koulun sisäiseen yhteistyöhön, esim. 7. luokkien työelämään tutustumiseen
  • tiedottaa työympäristöön ja oppilaiden käyttäytymiseen liittyvistä epäkohdista niistä vastaaville henkilöille
  • vastaa toimenkuvansa mukaan koulutyön sujumisesta
 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä