Eläimet

Eläimet

El oso duerme - karhu nukkuu

Espanjaksi karhu nukkuu-laulua ei ole, mutta leikin voi helposti soveltaa ilman laulua. Yksi lapsista nukkuu karhuna piirin keskellä, huivilla peitettynä. Muut ovat ympärillä piirissä, käsistä kiinni pitäen kiertävät karhun ympäri sanoen ohjaajan perässä ääneen "el oso duerme, el oso duerme..." eli "karhu nukkuu, karhu nukkuu..." Tätä jatketaan niin kauan, kunnes ohjaaja päästää käsistä irti ja sanoo: "NO! No duerme" eli "EI! Eipäs nukukaan". Tällöin karhu herää huivin alta ja ottaa kiinni muista karkuun lähteneistä yhden. Hänestä tulee uusi karhu ja otetaan uusi kierros.

Evoluutio-peli

Eteneminen: Evoluutiossa on neljä eri tasoa eli liikkumistapaa: 1. Ameeba: uintiliike käsillä 2. Torakka: etusormet sarvina 3. Gorilla: takoo rintaansa 4. Ihminen: pääsee voittotasolle eli pelistä pois. Aluksi liikutaan sikin sokin kuin ameebat. Kun kohtaa toisen pelaajan, pelataan kivi-paperi-sakset-peli (kivi voittaa sakset, sakset voittavat paperin ja paperi voittaa kiven). Pelin voittanut etenee torakaksi ja hävinnyt pelaaja pysyy ameebana. Evoluution jatkuessa yritetään voittaa kivi-paperi-sakset-peli niin monta kertaa, että edetään ameban, torakan ja gorillan kautta ihmiseksi asti.

Olen itse vaihtanut nuo eläimet osittain, muistaakseni olen pitänyt vaiheina 1. rotta 2. jänis 3. gorilla 4. ihminen. Nehän voi päättää ihan miten haluaa. Jokatapauksessa jokaiselle eläimelle täytyy keksiä joku liike, mitä se tekee. Olen tehnyt laput eläimistä seinälle kiinnitettäväksi: lapussa on eläimen kuva ja nimi kohdekielellä, ja numeroin laput kehitysvaiheen mukaan. Näin lapsi voi myös seinältä vilkaista, mikä oli seuraava tai edellinen kehitysvaihe. Jos joku pääsee nopeasti pelistä pois, ehdotan alusta aloittamista tai sitten “supermieheksi” etenemisen yrittämistä (jos voitat vielä seuraavat 2 peliä, sinusta tulee supermies tms, se on toiminut aika kivasti).

Ja tärkeänä ohjeistuksena annoin myös, että kun pelataan kivi-paperi-sakset, lasketaan yhdessä vastustajan kanssa ääneen “yksi, kaksi, kolme” kohdekielellä. Näin numerotkin tulevat mukaan.

Läpsyleikki

Lapset ovat piirissä ja jokaisella on yksi lappu, jossa lukee jonkun eläimen nimi vieraalla kielellä (lapset voivat myös piirtää kuvan eläimestä ja kirjoittaa nimen vieraalla kielellä). Yksi lapsista on keskellä ilman lappua. Joku piirissä olevista lapsista sanoo jonkun toisen eläimen, jolloin keskellä oleva lapsi yrittää koskettaa “läpsyllä” (esim. paperista tehty rulla) kyseistä lasta olkapäähän. Jos piirissä oleva lapsi ehtii sanoa toisen eläimen nimen ennen kuin keskellä oleva lapsi läppäisee häntä olkapäähän, siirtyy vuoro seuraavalle piirissä jne. Jos taas keskellä oleva lapsi ehtii ensin läppäistä olkapäähän, pääsee hän piiriin ja toinen lapsi menee piirin keskelle.

Huivileikki

Jaetaan oppilaat kahteen tai useampaan joukkueeseen (yksi yhteinen tai useampi erillinen peli) ryhmän koosta riippuen. Sopiva oppilasmäärä yhdelle joukkueelle on n. 4-6 lasta. Ideana on, että joukkueen jäsenille jaetaan jotkut eläimet niin, että molemmista joukkueista löytyy yksi samaa eläintä edustava oppilas. Kyseiset oppilaat seisovat vastakkain keskustan eri puolilla omien viivojensa takana. Keskellä on joko opettaja tai yksi oppilas, jolla on huivi ja joka huutaa aina yhden eläimen kerrallaan, jolloin kaksi oppilasta lähtee juoksemaan ja yrittää napata huivin. Oppilas, joka saa huivin, yrittää juosta mahdollisimman nopeasti takaisin omaan lähtöpaikkaansa. Toinen oppilas puolestaan yrittää saada hänet kiinni koskettamalla häntä selkään. Jos huivillinen oppilas ehtii juosta lähtöpaikkaansa ilman, että häntä kosketetaan, saa hänen joukkueensa pisteen. Jos taas kiinniottava oppilas saa kosketuksen, varastaa hänen joukkueensa pisteen.

Liiku kuin...-leikki

Ohjaaja kertoo liikkumisohjeen espanjaksi, esim. "Sois leones." Lapset arvaavat, mikä eläin on kyseessä ja lopulta ohjaaja kertoo, jos ei arvata. Lasten tehtävä on liikkua kuin kyseinen eläin sillä aikaa, kun musiikki soi. Kun musiikki taukoaa, lapset tervehtivät toisiaan espanjaksi (Hola/BUenos días/Buenas tardes) ja voivat myös esitellä itsensä (Me llamo...). Tämän jälkeen lapset kuuntelevat seuraavan ohjaajan antaman liikkumisohjeen ja sama toistuu. Tervehdyksiä voi vaihdella leikin aikana.

Pantomiimi

Lapsi esittää ohjaajan kuiskaamaa/lapussa lukevaa eläintä äänettömästi. Muut lapset arvaavat, mikä eläin on kyseessä. Arvaus voidaan tehdä suomeksi, mutta eläin kerrotaan myös espanjaksi arvauksen jälkeen.

Mitä eläimet sanovat?

Ohjaaja sanoo eläimen ensin espanjaksi, sitten suomeksi. Jos käytössä on jättinoppa, voidaan eläin myös arpoa: jokaista numeroa vastaa yksi eläin (ohjaaja on päättänyt nämä). Lapset voivat vuorotellen heittää noppaa ja yhdessä muistellaan ennen eläimen kertomista myös kyseinen numero espanjaksi (esim. dos = kaksi). Ohjaaja kertoo eläimen ja lasten tehtävä on äännellä, kuten kyseinen eläin. Youtubesta voidaan myös katsoa espanjankielinen laulu, jossa eläimet ääntelevät - eroavatko ääntelyt suomalaisista eläimistä?