Hyvinvointi ja turvallinen arki

HYVINVOINTI JA TURVALLINEN ARKI

Arviointikeskustelut

Arviointikeskustelu käydään viikoilla 46 – 6. Arviointikeskustelustelussa läsnä ovat oppilas, opettaja ja huoltaja ja tarvittaessa erityisopettaja. Oppilaan tulee olla keskeisessä roolissa oman oppimisensa arvioijana suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Arviointikeskusteluiden pohjana käytetään Jyväskylän arviointikeskusteluohjeistusta.

Eväät retkille

Retkieväät korvaa kouluaterian tarvittaessa. Jos kuitenkin haluaa ottaa omiakin eväitä mukaan pitäydymme terveellisissä herkuissa eli esim. mehu, hedelmä, juures, leipä, ehkä keksiä, mutta ei karkkia, sipsejä tai limsaa. Juoma muovipullossa.

Hygienia

Nenäliinapaketti on hyvä olla lapsen pulpetissa tai repussa.

Sisäliikuntatuntien jälkeen käydään suihkussa, joten jokaisella lapsella on oltava oma pieni pyyhe. Liikuntavarusteita on hyvä aina välillä pestä, vähintään lomien aikana. Ruokailuun mentäessä pestään kädet huolellisesti. Jos kotona huomataan, että lapsella on täitä, kihomatoja tms. asiasta tiedotetaan heti terveydenhoitajaa ja lapsen opettajaa.

Juomamuki

Vesipisteet löytyvät luokista. Oma juomamuki on tarpeellinen! Muovinen muki saisi olla sen verran pieni, että se mahtuu pulpettiin, ei siis juomapullo! Mukit laitetaan kotiin pesuun ajoittain.

Järjestyssäännöt



Kasvun kansio

Sähköinen Kasvun kansio on oppilaan itsensä hallinnoima, oma oppimishistoria. Kasvun kansiossa voidaan arvioida esimerkiksi yksittäisiä oppimistehtäviä, oppimisprosessia ja oppilaan henkilökohtaisten tavoitteiden toteutumista.


Kengätön koulu

Koulumme on kengätön koulu, eli ulkokengät jätetään eteisen hyllyille ja vaihdetaan sisäkenkiin!

Kiusaamiseen puuttuminen

Säynätsalon päiväkotikoulussa jokaisella oppilaalla on oikeus koskemattomuuteen. Oppilasta kannustetaan kertomaan aikuiselle heti häiritsevistä ja mieltä painavista tilanteista. Jokainen aikuinen voi ja saa puuttua tilanteisiin. Riitatilanteet selvittää oman luokan opettaja yhteistyössä lasten kanssa mallintaen ratkaisukeskeisen keskustelun, KaPu-kirjan keskustelumalliesimerkkejä hyödyntäen. Tapahtuneesta keskustellaan myönteiseen, ratkaisukeskeiseen sävyyn jokaista asianosaista kuunnellen. Koteja tiedotetaan huomioiden kunkin tilanteen vakavuus. Asioihin puuttumisessa koululla on matala kynnys; opettajan puhelinsoittoa tai kutsua koululle keskustelemaan ei kannata säikähtää! Kiusaamista emme hyväksy, mutta ymmärrämme, että ärsyttäminen ja nahistelu kuuluvat osana pienen lapsen kasvuun ja kehitykseen. Näemme riitaselvittelyissä oppimisen paikan!

Oppilaiden turvallisuudesta huolehditaan lainsäädännöllä. Koululta löytyvät lakisääteiset suunnitelmat.

Jyväskylän kaupungilla on kiusaamiseen puuttumisen TOIMINTAMALLI

 

Kodin ja koulun yhteistyö

Koulu tarjoaa kodin ja koulun yhteistyöhön erilaisia tapahtumia. Yhteisiin teemallisiin vanhempainiltoihin valitaan tärkeitä koko saarten vanhempia puhuttavia yhteisiä asioita.

  • Luokan omien vanhempainiltojen suunnittelusta vastaa opettaja ja sovitusti huoltajat tai oppilaat.
  • Perheiltojen suunnittelusta ja vetämisestä vastaavat huoltajat.
  • Opettaja kutsuu huoltajat infovanhempainiltaan koulun alettua.
  • Opettaja kutsuu lapsen ja huoltajat arviointikeskusteluun marras-helmikuussa.
  • Tarvittavia keskusteluja lapsen kouluasioista käydään tarpeen mukaan muulloinkin.
  • Vanhemmat ovat tervetulleita kaikkiin koulun juhliin ja tapahtumiin. Luokkaan voi tulla milloin vain seuraamaan oman lapsen koulupäivää. Toivotamme lämpimästi huoltajia tervetulleeksi luokkaan, esimerkiksi kertomaan ammatistaan tai harrastuksestaan.

Koululla toimii myös vanhempainryhmä, johon kaikki lasten huoltajat ovat tervetulleita. Vanhempainryhmä suunnittelee ja toteuttaa koko koulua koskevia tapahtumia, jotka ovat jo muodostuneet perinteiksi mm. kodin ja koulun päivän aamukahvit syyskuussa, kirpputoritapahtuma marraskuussa ja toukokuun siivousilta.

Kotitehtävät

Läksyjen tekeminen on kotien vastuulla. Koulussa tarkistetaan, että läksyt on tehty, mutta tehtävien oikeellisuutta opettaja ei kaikkien oppilaiden kohdalla ehdi tarkistamaan. Tässä pyydämme huoltajien apua, että ehtisitte katsoa tehtävät ja autatte tarvittaessa lasta korjaamaan virheet. Opettamaan ei tarvitse ryhtyä (poikkeuksena lomamatkoista johtuvan poissaolon aikana opetettavaksi tulevat asiat). Samalla näette, onko jokin tehtävä tuottanut vaikeuksia. Näistä kannattaa tiedottaa opettajaa mahdollisimman pian laittamalla vaikka viestiä tehtävän oheen. Lapsi voi halutessaan tehdä läksyt myös jälkkärissä, ellei opettaja toisin ohjeista. Läksymerkinnöistä, määrästä ja ajankohdasta päättää luokanopettaja.
Läksyunohduksista keskustellaan huoltajien kanssa. Jos unohdukset jatkuvat keskusteluista huolimatta, silloin se on arvioinnin asia. Tukiopetuksessa ei tehdä läksyjä.

 

Koulumatka

Koulupäivän jälkeen mennään suoraan kotiin tai jälkkäriin. Koulun pihaan ei jäädä odottamaan kavereita vaan sovitaan tapaamisaika erikseen. Koulun pihaan voi palata leikkimään jälkkärin päätyttyä n. klo 17.00. Mikäli huoltaja ohjeistaa lasta odottamaan esim. kyytiä koulun pihassa, lapsi on kodin vastuulla tuon ajan.

Oppilaat ovat vakuutettuja koulumatkoilla. Jos koulumatkalla tapahtuu vahinko, ottakaa pikaisesti yhteys kouluun.

Koulumatkat eivät kuulu koulun vastuualueeseen. Näin ollen koululla ei ole oikeutta langettaa koulumatkatapahtumista rangaistuksia.

Mutta... Koulun aikuisen tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle.

Yllä kerrotusta syystä koulupäivä alkaa ja päättyy ennalta ilmoitettuina kouluaikoina. Aloitamme ja lopetamme koulupäivän koululta / koululle, jos etukäteen ei ole muuta ole yhteisesti sovittu huoltajilta kirjallisella luvalla, ensim. Wilmaviestillä..

Jos oppilaalla on pitkä koulumatka ja hän haluaa tulla kouluun pyörällä, huoltaja tekee asiasta kirjallisen, vapaamuotoisen ilmoituksen opettajalle. Tarkistattehan aina uuden koulupyöräilykauden alkaessa, että polkupyörä on oikein varusteltu ja oppilaalla on kypärä. Emme suosittele 1. -ja 2.- luokkalaisten pyöräilyä.

Vanhemmat! Kannustakaa mahdollisuuksien mukaan lapsianne liikkumaan koulumatkat omatoimisesti!

Koulukirjat ja vihkot

Suosittelemme ja toivomme, että päällystäisitte kirjat kontaktimuovilla. Myös vihkot kestävät paremmin, jos kannet ovat tukevat. Oppikirjat kerätään keväällä pois, joten ne ovat kouluvuoden ajan oppilailla vain lainassa. Käsitellään kirjoja siten, että ne voidaan siirtää vielä seuraavalle oppilaalle. Tehtäväkirjat ovat oppilaan omia.

Kouluruokailu

Opetushallituksen ohjeet kouluruokailuun

Mikäli oppilaalla on yksilöllisiä ravitsemukseen sekä terveyden tai sairauden hoitoon liittyviä tarpeita, tulee oppilaan, huoltajan, ruokailusta vastaavan henkilöstön ja kouluterveydenhuollon sopia yhdessä ruokailuun liittyvistä tukitoimista ja seurannasta.

Jyväskylän painotukset kouluruokailuun

Kulmalukkokansio

Huoltajan toivotaan ostavan lapselle kulmalukkokansion. Paperit säilyvät siistinä repussa matkatessaan. Toivottavasti tämä olisi kaikkien mahdollista hankkia. Opettajalla on muutama lainakansio.

Kuvauslupa

Koulussa dokumentoidaan tapahtumia ja oppimista myös kuvaamalla. Oppilaan omaan sähköiseen kasvunkansioon oppilas tallentaa omaa osaamistaan. Koulussa on myös tapahtumia, joita tallentaessa lapset saattavat esiintyä kuvissa. Huoltajat voivat antaa Wilmassa kuvausluvan valiten esitetyistä vaihtoehdoista toisen tai molemmat. Kuvauslupa on vapaaehtoinen. Kiellosta on vielä hyvä erikseen tiedottaa opettajaa.
Wilmassa rastitettavat kohdat:
1.Lastani saa kuvata ja videoida ja materiaalia saa käyttää koulussa opetus- ja oppimistilanteissa.
2.Koulun toiminnassa otettuja kuvia ja videoita, jossa lapseni on mukana, saa julkaista koulun ja Jyväskylän kaupungin omissa painetuissa materiaaleissa, videoissa sekä hallinnoimissa sähköisissä palveluissa/tileillä internetissä.
Huoltajat tarkistavat kuvausluvat lukuvuoden alussa.

Liikuntavaatteet

Vaatteet ja tavarat kannatta nimikoida, jotta ne eivät vaihdu tai häviä! Sisäliikuntavaatteet + pyyhe tuodaan koululle jo nyt ulkoliikuntakaudella, jotta voimme käyttää niitä sadepäivinä. Sisäliikuntavaatteet kulkevat näppärästi pussissa/tms. ja pussia säilytetään naulakossa lokerossa. Luistelujaksolla luistinkassissa tulee olla pyyhe luistinten kuivaamista varten. Luistimia ja suksia voi säilyttää tarvittaessa koululla omalla vastuulla. Jakson päätyttyä välineet viedään kotiin. Liikuntaa on työjärjestykseen merkityillä paikoilla. Poikkeusajoista opettaja ilmoittaa erikseen.


Lainvastaiset teot koulussa

https://peda.net/jyvaskyla/poske/opspedagogisetmateriaalit/lainvastaiset-teot-peruskoulussa/lainvastaiset-teot-koulussa-toimintamalli-vakivaltaan-ja-mui:file/download/01553b065609747410d233d8c414c46f54f12e1b/Lainvastaiset%20teot%20koulussa%20-toimintamalli%201.8.2024.pdf


Liikuntasuunnitelma

Opettajat tiedottavat viikkotiedotteissaan tarkemmin liikunnan sisällöistä.

Liikuntatunneilla liikutaan mahdollisimman paljon ulkona ja luonnossa.  Keliolosuhteet ja suorituspaikkojen kunto määrittävät luistelun ja hiihdon opetusta. Telinevoimistelulle varataan keväällä viikko, jolloin oppilaille varataan tunteja myös liikuntatuntien ulkopuolelta.  Tuolla viikolla salissa on viikon ajan pysyvät telineet- ja radat, joita ei normaalien liikuntatuntien puitteissa ehditä rakentaa ja purkaa iltakäyttöä varten. 


Läksymerkinnät

Opettaja päättää miten asia kunkin luokan kanssa hoidetaan.

Lääkehoito koulupäivän aikana

Oppilaan lääkehoito ei kuulu opettajan työtehtäviin. Lääkehoidon järjestämisestä koulupäivän aikana ohjeistaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Terveydenhuollon tuki koulupäivän aikana

Löytötavarat

Koulun pihanpuoleisesta tuulikaapista löytyy löytötavaralaatikko, jota toivomme huoltajien aika ajoin vilkaisevan. Syksyisin kirpputoritapahtuman yhteydessä ja keväisin siivousillan yhteydessä löytötavaroista järjestetään katselmus, jossa lapset ja huoltajat käyvät tutkimassa onko omaa omaisuutta löytötavaroiden joukossa. Nimi auttaa etsijää!

Monot eli monialaiset oppimiskokonaisuudet

Säynätsalossa monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat luonteva osa koulun toimintakulttuuria. Ajattelemme, että rakenteet mahdollistavat yhteistyön. Koulun työjärjestys on laadittu siten, että päivään mahtuu yksi pidempi kahden oppitunnin mittainen työjakso, joka on samaan aikaan kaikilla luokilla. Lisäksi työjärjestyksiin on sisällytetty mahdollisuus kokoontua koko koulun voimin kerran viikossa puolen tunnin saliin. Kaikille oppilaille mahdollistuu ½ h pitkä välitunti joka päivä. Näitä rakenteisiin luotuja mahdollisuuksia hyödynnämme arjessa hetkestä nousevista tarpeista sekä suunnitelmallisesti. Retket, juhlat ja toimintapäivät käsitämme osaksi monoja, mutta emme ajattele, että monot toteutuvat yksittäisissä projekteissa vaan arjen työssä, kun saatetaan yhteen eri-ikäiset oppijat ja aikuiset. Ideat syntyvät ja jalostuvat yhdessä tehden ja toimien. Tuemme koulumme rakenteilla oppilaiden osallisuutta. Pienten lasten koulussa lapsia harjaannutetaan toimimaan erilaisissa tiloissa ja oppimisympäristöissä itseohjautuvuutta ja luovuutta kehittäen. Oppilaskunnalla on keskeinen rooli MONOJEN suunnittelussa.

Eri-ikäiset oppijat säännöllisesti koulun arjessa yhdessä:

  • Eppu-eskariyhteistyö toimii säännöllisesti ti 1,5h ja to 1,5h vaihtuvilla teemakokonaisuuksilla.
  • Eppu-nelkki ja kolkki-eskari kummiyhteistyö 

Yhteisopettajuus toteutuu arjessamme luontevasti edellä mainituissa rakenteissa. Tämän lisäksi koululla on kiinteä yhteys koulun ulkopuolisiin toimijoihin. Kirjaston ja seurakunnan aikuisten kanssa yhteistyö on suunniteltua ja säännöllistä. Tämän lisäksi toteutetaan resurssien salliessa yhteisopettajuushankkeita myös saarten muiden koulujen opettajien kanssa.

Opetussuunnitelma


Opetussuunnitelmassa määritellään opetuksen sisällöt ja tavoitteet oppiaineille vuosiluokittain. Oppikirjat ovat yksi väline tavoitteiden saavuttamiseksi ja paljon muutakin materiaalia käytetään. Koulun sivuilta löytyy koko OPS ja huoltajille tehty esite uudsta opetussuunnitelmasta, joihin kannattaa tutustua!
https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla

Oppilaan kännykkä

Koulupäivän aikana kännykkä on repussa äänettömällä. Tarvittaessa kotiin soitetaan opettajan puhelimella. Koulu ei vastaa kännyköistä.

Pakkasraja

Pakkaspäivinäkin koulun ovat aukeavat vasta klo 8.00. Varsinaista pakkasrajaa ei ole, koska toimimme koululla joustavasti tilanteen mukaan ja opettaja harkitsee esim. liikuntatunnin keston kelin mukaan. Lapsia emme palelluta. Toki kannustamme ja karaisemme kylmän sietoon ja siinä auttavat hyvät talvivarusteet! Liikuntavarusteet siis kannattaa siis olla mukana kaikissa tapauksissa, koska päivän aikana keli voi vaihdella. Samalla säästytte kotona pohdinnalta, onkohan sitä liikuntaa vai ei.

Poissaolot

Lapsen sairastuessa poissaolosta lhuoltaja laittaa Wilmaan poissaolomerkinnän. Poissaolomerkintä tehdään kohdassa tuntimerkinnät. Myös koulunjohtaja Sanna Teittisen puhelimeen 014-266 4465 voi tarvittaessa soittaa ja ilmoittaa poissaolosta. Etukäteen tiedossa olevista poissaoloista tarvitaan lupa: opettaja voi antaa vapautusta koulun toiminnasta 1-5 päivää ja rehtori pitemmät ajat. Viikon mittaiseen poissaoloon tarvitaan poissaolopyyntökaavake, jonka saa Wilmasta. Poissalosta tulee ilmoittaa myös ruokalaan (puhelin 014-2668301, tekstiviestit 0503118721 ja sähköposti paivi.kosola@jyvaskyla.fi).

Huoltajan muistilista:



Ajankohtainen poissaoloihin puuttumisen malli löytyy Perusopetuksen osaamisen kehittämisen POSKE:n sivuilta:
Koulupoissaolomalli

Poissaolot alakoulussa.png

Poissaolon aikana tulleet tehtävät

tehdään mahdollisimman pian. Sairauspoissaolojen aikana tehtäviä voi tehdä kotona, jos olo sen sallii. Läksyt noudetaan silloin koululta (eteisen lokerosta) tai vaihtoehtoisesti joku oppilaista voi tuoda, jos se hänelle sopii. Unohtamisia tapahtuu puolin ja toisin! Sairauden takia tietoihin jääneitä aukkoja paikataan mahdollisesti tukiopetuksessa. Lomamatkojen aikana tulleista läksyistä ja opetuksesta huolehtii huoltaja. Läksyjä annetaan mukaan lomalle lähtöä edeltävänä päivänä. (Huom. läksymäärässä tulee huomioida myös poissaolon tuntimäärä esim. viikon poissaolo vastaa 20-24 tunnin työtä ja sen lisäksi läksyt). Tekemättä jääneet tehtävät tehdään viipymättä matkan jälkeen.

Poistuminen koulupäivän aikana 

Mikäli oppilaan täytyy lähteä kesken koulupäivän, esim. hammaslääkäriin, tarvitaan siitä ilmoitus. Turvallisuussyistä lapsi haetaan luokasta ja saatetaan luokkaan. Opettajalla ei ole lupa laittaa lasta yksin koulun alueen ulkopuolelle.

Seksuaalinen häirintä

Koulussa rohkaistaan oppilaita ilmoittamaan havaitsemastaan tai kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä aikuiselle. Ilmiön yhteinen käsitteleminen ja pohtiminen etukäteen lapselle kehitysvaihe huomioiden auttaa lapsia tunnistamaan häirintätilanteet ja samalla he oppivat toimimaan myös ahdistaviksi tai vaikeiksi kokemissaan tilanteissa. Yhteistyössä vuorovaikutus niin oppilaiden kuin huoltajien kanssa on tärkeää.
Opetushallitus on laatinut ohjeet seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja ne ovat osa Jyväskylän kaupungin oppilashuoltosuunnitelmaa.

Kopiomalla tämä rivi selaimen osoitekenttään aukeaa pdf-tiedosto.
189829_opas_seksuaalisen_hairinnan_ennaltaehkaisemiseksi_ja_siihen_puuttumiseksi_ko.pdf


Seuraamuspolku

Keljonkankaan Yhtenäiskoululle on laadittu seuraamuspolku:

SEURAAMUSPOLKU

Sisäkengät

Ovat välttämättömät turvallisuussyistä erityisesti ruokailussa ja teknisen työn tilassa! Ohutpohjainen tossu ei suojaa lasinsirpaleilta ja nauloilta.

Syntymäpäivien juhlistus

Oppilaan syntymäpäivää juhlistetaan luokassa onnittelulaululla. Syntymäpäiväkutsuja ei jaeta koulussa. Mahdollisten ruokarajoitteiden vuoksi luokassa ei tarjota syntymäpäiväherkkuja tms.


Tapaturmat

Koulussa sattuu pienempiä ja isompia kolhuja päivittäin. Ensiavun jälkeen tilannetta arvioidaan. Tarvittaessa soitetaan kotiin ja pyydetään huoltajaa viemään lapsi terveyskeskukseen. Vakavissa tapauksissa soitetaan aina ambulanssi. Mikäli lapsi joudutaan kuljettamaan sairaalaan, ambulanssihenkilökunta huolehtii lapsesta. Koululta tiedotetaan huoltajia. Opettaja tekee tapaturmailmoituksen Wilmaan, mikäli lapsi tarvitsee ohjata jatkohoitoon tai jos on kyseessä pää-tai hammasvamma.


Tiedottaminen

Kodin ja koulun viestintä tapahtuu pääasiassa Wilmassa. Opettaja lukee Wilmaa päivittäin, mutta oppituntien aikana satunnaisesti.
Luokanpettajat laittavat viikottain tiedotteen koteihin ja koulunjohtaja tiedottaa koteja tarvittaessa.

Osa koulun muista tiedotteista on Wilmassa ja osa luokan sivuilla, riippuen asian luonteesta. Luotamme oppilaisiin viestinviejinä paljon, mutta vastuu viestinnästä on meillä aikuisilla. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Opettajilla on työkännykkä. Oppituntisin opettaja ei vastaa kännykkään. Voit jättää Wilmassa soittopyynnön opettajalle.

 

Vanhempien verkottuminen

Luokan oppilaiden huoltajien yhteistyö tutkitusti edistää ja helpottaa oman lapsen koulunkäyntiä. Toivottavasti jaksatte olla kiinnostuneita koulun arjesta, sillä työnne merkitys näkyy joka päivä luokassa. Opettaja kannustaa huoltajia verkottumaan ja toimii luokkatoimikuntien tukena.

Välitunnit

Välitunnit vietetään ulkona välituntialueella, ellei opettaja toisin ohjeista. Välituntileikkeihin kannustetaan kaikkia oppilaita. Leikeistä sovitaan yhdessä ja varmistetaan, että ne ovat turvallisia ja hyvien käytöstapojen mukaisia. Riitatilanteet selvitetään mahdollisuuksien mukaan heti. Välituntisin saa käyttää ulkovaraston leikkivälineitä ja ne palautetaan paikoilleen viimeistään päivän päätteeksi yhteisvastuullisesti, eli välineitä voi joutua viemään paikoilleen, vaikka ei olisikaan niillä itse juuri silloin leikkinyt. Omia välineitä tuodaan kouluun vain poikkeustilanteissa ja niistä neuvotellaan opettajan kanssa.

WhatsApp

EU:n uuteen tietosuojasetukseen liittyen WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että koulu tai opettaja ei saa käyttää WhatsAppia viestintään oppilaille tai oppilasryhmille, eikä koulu voi pyytää oppilaita käyttämään WhatsAppia tai perustamaan oppilaiden välisiä WhatsApp -ryhmiä. 

Wilma

on kodin ja koulun yhteydenpitoväline. Säynätsalon päiväkotikoulussa opettaja merkitsee Wilmaan poissolot, myöhästymiset ja mahdolliset läksy-tai välineunohdukset tarvittaessa. Ohjaamme oppilasta kertomaan kotona koulupäivän aikana saamastaan palautteesta. Kannustamme huoltajia kyselemään lapsen koulupäivästä myönteiseen sävyyn. Huoltajan kanssa keskustellaan lapsen asioista tarvittaessa puhelimitse ja kasvotusten.
Salasanoissa ja muissa teknisissä asioissa voitte kääntyä koulusihteerin puoleen.

Xylitol- pastilli

Ruokailun jälkeen oppilas voi ottaa xylitol- pastillin. Oppilas voi tuoda kouluun omat xylitolipastillit, ei purukumia. Koulu ei vastaa hävinneistä/pudonneista/kadonneista tai varastetuista pastilleista. Opettaja ei myöskään valvo lapsen omien pastillien syömisen määrää. Pastillit säilytetään koulupäivän aikana repussa.