Tulevat läksyt

Läksyjä poissaoleville ja kaikille läksytietoja tarvitseville. Lukuvuosi 2023-2024

Äidinkieli Luettiin sivujen 120-121 kertomus Nalle Puhista. Kotiin tehtävät 2 ja 3 (ei +-tehtäviä) sivulta 121.
Lue maanantaiksi 20.5. sivut 122-123 Jänis pahassa raossa tarvittaessa uudestaan. Tehtävät 2a,b,c+ ja 3a,b,c+
Sivut 124-125. Jaakko hyönteisten maailmassa. Sivulta 125 tehtävä 1a,b,c vihkoon.
Matematiikka Keskiviikoksi 15.5. mökki 28 läksyksi.
Maanantaiksi 20.5. mökki 29 kaikilla.
Tiistaiksi 21.5. mökki 30 kaikille.
   
Ympäristöoppi Keskiviikkona ja perjantaina harjoittelimme ensiaputaitoja teoriassa ja käytännössä. Ei uutta läksyä tiistaiksi 21.5.
Yhteiskuntaoppi Yhteiskuntaopin koe kappaleista 13-17. Huomaa koepäivä, ensi viikon tiistai 14.5. Kertaamme kokeeseen vielä maanantaina.

Vinkkejä kappaleiden lukemiseen:
Kpl 13:
Mitä media tarkoittaa (= tiedon välittämistä). Osaat nimetä erilaisia medioita: Televisio, radio, sanomalehdet, internet...
Kpl 14:
Mikä on uutinen? 
Mitä asioita täytyy tietoon liittyä, että se pääsee uutiseksi saakka (Sen on oltava totta, ajankohtaista ja hyödyllistä monille ihmisille.). Mediassa voidaan julkaista uutisten lisäksi myös mielipidekirjoituksia ja mainoksia.
Kpl 15.
Kaikki mitä mediassa näet, ei ole välttämättä totta. Esimerkiksi netissä on ihmisten mielipiteitä, jotka eivät ole uutisia. Joskus uutiseenkin voi lipsahtaa virheitä. Epäilyttävä uutinen kannattaakin tarkistaa useammasta uutislähteestä. Internetin keskustelupalstoilla voi olla tahallisia toiste ärsyttäjiä ja väärän tiedon levittäjiä. Sellaista henkilöä kutsutaan trolliksi. Kuvia voidaan myös helposti muokata, jolloin oikean tiedon saaminen voi vaikeutua vielä lisää.
Kpl 16:
Mitä some tarkoittaa? (Sosiaalista mediaa)
Mitä hyötyä somesta on? (Voi ptää yhteyttä kavereihin kauaskin, voi saada mielpiteilleen huomiota, keskustella itseäsi kiinnostavista aiheista ja voi laittaa myös omia videoita (esim. muusikot voivat laittaa omia esityksiään).
Somen kautta voi vaikuttaa myös päättäjiin (Vaikka koulujen lakkauttamista vastustavien yhteinen some-ryhmä).
Somen uhkia: Voi aiheuttaa nuorille ulkonäköpaineita, väärät tiedot voivat levitä nopeasti, henkilökohtaisia tietoja voi paljastua toisille, eikä niitä saa enää poistettua. Some voi aiheuttaa myös riippuvuutta.
Kpl 17:
Muista, että nettihölmöilystä jää usein pysyvä jälki, vaikka poistasitkin lähettämän viestisi tai kuvan.
Perättömien huhujen levittäminen, tositen kuvien luvaton käyttö tai salasanan varastaminen ovat esimerkkejä nettikiusaamisesta, joka on rikollista.
Netissä olevia henkilöitä ei kannata automaattisesti lisätä kaveriksi, jos heistä ei ole tarkempaa tietoa. Muista ettet tahallasi loukkaa ketään netissä. Nettiin jää yleensä jälki kiusaamisesta, joten todisteita on helppo saada tekijästä.
Muista tarkkailla, ettet käytä nettiin liiaksi aikaa päivän aikana.

Kokeen jälkeen ei uutta läksyä perjantaille 17.5.
Uskonto 
Ensi torstaiksi 25.4. lukuläksynä kpl 21 Jeesus parantaa sairaita. Torstaiksi 2.5. Lue kpl 22 ja tee tehtävä 1, sivu 63. Torstaina 2.5. kävimme läpi kappaleen 23, tehtävä 1. Ensi viikolla helatorstai, lomapäivä. Läksy vasta helatorstaita seuraavan viikon torstaille.
Torstaiksi 23.5. kappale 24, Johannes Kastaja lukuläksynä.
Englanti Tuulin enkkuohjeet täällä

VanhanaEnkun tehtävät löytyvät luokan seinältä valkotaululta.

https://peda.net/id/cb053d3c212

Ohjeita Pedanet-, Cygnnet- ja Wilmatunnusten tekemiseen / hankkimiseen

Säilytän edelleen nämä ohjeet oppilaan eri tietokoneissa / padeissa /Chromebookeissa käytettävien tunnusten luomiseen.

 Tässä vielä tvt-opettajien ohje, jos tunnus on uudistettava: 

 "Osoitteessa peda.net/:recovery voit palauttaa käyttäjätunnuksen sekä salasanan käyttämällä vahvistettua sähköpostiosoitettasi. Vahvistettu sähköpostiosoite on osoite, jonka omistajuus on vahvistettu joko rekisteröimisen yhteydessä tai jälkeenpäin lisätty omiin tietoihin. Mikäli tunnuksessasi ei ole vahvistettua sähköpostiosoitetta pitää sinun ottaa yhteyttä osoitteeseen info@peda.net."

Osalla oppilaista on unohtunut myös cygnnet-tunnukset, joiden kautta päästään taas esimerkiksi sanomapron oppimisympäristöön (bingel ja Sanomapron oppikirjat). Ne uusitaan täällä koululla tvt-opettajien toimesta. Niitä ei siis tehdä kotona. 

Myös oppilaiden Wilma-tunnuksissa oli puutteita. Suurin osa oli kuitenkin kunnossa. Ne oppilaat, jotka eivät enää muista salasanaansa voivat pyytää sellaisen koulusihteerilta koulupäivän aikana. Sama koskee myös vanhempia, jos näin on päässyt käymään.

Oppilas tarvitsee siis kolmet eri käyttäjätunnukset ja salasanat: 1. Pedanet (luodaan kotona). 2. Cygnnet-tunnukset (tehdään koulussa, ei kotona) 3. Wilma-tunnukset (saa koulusihteeriltä).

Jos joudumme takaisin etäopetukseen jossain vaiheessa, näitä kaikkia tunnuksia oppilas tarvitsee käytännössä päivittäin. Vaikka lasten vastuullisuus ja osaaminen on nelosluokalla vielä monella vielä kehitysvaiheessa, kannattaa kotona ja täällä koulussa muistuttaa oppilaita siitä, että näiden henkilökohtaisten tunnusten hallitseminen on oppilaan henkilökohtainen tehtävä.  Ainakin toistaiseksi erilasia salasanoja on hallittava, eivät ne voi tietoturvasyistä olla kenenkään ulkopuolisen käsissä. Open ikäluokan piti hallita koululaisena ulkomuistissa Pohjanmaan joet ja Hellaakosken runot, oppilailla muistissa on oltava siis salasanat ja käyttäjätunnukset . Tällä koululla olen yrittänyt kertoa oppilaille, mitä voi tapahtua jos tietoturvasta eli salasanojensa hallitsemisesta ei pidä oikealla tavalla huolta. Näiden kyseisten osalta tunnusten muistamattomuus toki vain vaikeuttaa koulutehtävien tekemistä, ei sentään aiheuta pankkitilien tyhjentymistä. Yhdessä yrittäen kyllä selvitään.

T