Ilmankosteus

Ilmankosteus (Humidity)

Ilmankosteuden mittaamiseen Labdiscissa on sisäinen anturi, joka pitää paljastaa sinistä muovireunusta kiertämällä. Mittaustulos ilmoitetaan suhteellisen kosteusprosenttina (%/RH), kuten esimerkiksi säätiedotteessa.

Kosteusanturilla voidaan havaita sään muuttuminen, esimerkiksi saderintaman lähestyessä. Tällainen mittaus vaatii pitkän mittausajan, yleensä vähintään yön yli. Tällöin asetuksiksi kannattaa valita:
Rate = 1/Min
Samples = 10000

Pitkissä tutkimuksissa laitetta ei kannata parittaa iPadin kanssa, vaan jättää yksinään mittaamaan ja tuoda tulokset iPadille myöhemmin. Yllä olevilla asetuksilla mittaus kestää noin viikon, mutta sen voi keskeyttää milloin vain painamalla pitkään Labdiscin "valitse" painiketta (painikkeiden nimet löydät täältä).

Kosteusanturilla voidaan myös tutkia koulun eri tilojen ilmankosteutta. Tällöin asetuksiksi kannattaa valita:
Rate = 1/S
Samples = 10000

Kosteusanturi reagoi kosteuden muutoksiin hitaasti. Seuraava kuvaaja syntyy hengittämällä kosteusanturiin parin sekuntin ajan: