Yleisopetuksen yhteydessä järjestettävä erityisopetus
Erityisopetuksen muodot ja erityisopettajat
Huhtasuon yhtenäiskoulussa kolmiportainen tuki toteutuu yleisopetuksen, erityisopetuksen sekä oppilashuollon suunnitelmallisena keskinäisenä yhteistyönä. Toiminnassa painotetaan yleisen tuen kehittämistä ja tehostamista. Koulussamme on sekä 1-2-luokkalaisten että 3-5 luokkalaisten joustavat pienryhmät sekä osa-aikaista erityisopetusta kaikilla vuosiluokilla.Oppilaalla on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta kaikilla tuen portailla. Osa-aikaista erityisopetusta antavia laaja-alaisia erityisopettajia on koulussamme seitsemän, joista yksi toimii erityisluokilla ja loput kuusi vastaavat yhden tai useamman luokkatason osa-aikaisesta erityisopetuksesta. Kaksi laaja-alaista erityisopettajista toimii Koulutuksellisen tasa-arvohankkeen resurssoimana. Erityisopettajat vastuuluokkatasoineen ovat:
Ulla Matikainen (pienryhmä 1.-2. luokat) p.050 5958296
Johanna Tuohimetsä-Välimaa (pienryhmä 3.-5. luokat) puh. 050-3288523
Katariina Wargelin (erityisryhmät ja yleisopetuksen puheopetus) puh. 050 3118654
Virpi Lasanen (alakoulu) puh. 050 3118062
Tanja Pättikangas (alakoulu) puh. 050 3118061
Pekka Ukkola (7. luokat) puh. 050 5992153
Hanna Aarnio (9. luokat)
Maija Räty (8. luokat)
Osa-aikainen erityisopetus ja kolmiportainen tuki
Yleinen tuki
Koulumme erityisopettajat toimivat osittain samanaikaisopettajina yleisopetuksen ryhmissä. Samanaikaisopettajuuden avulla pyritään tarjoamaan varhaista tukea oppimiseen oppilaan omassa oppimisympäristössä. Ryhmät, joissa erityisopettaja työskentelee valitaan arvioidun ja aiemmin toteutuneen tuen perusteella. Lisäksi yleisopetuksen ryhmissä työskentelee koulunkäynninohjaajaajia, joiden työtä ohjaa ryhmän opettaja. Eriyttäminen ja tukiopetus sekä koti-kouluyhteistyö ovat arjen työkaluja yleisen tuen toteuttamisessa.
Tehostettu tuki
Tehostetun tuen vaiheessa oppilas opiskelee pääsääntöisesti yleisopetuksessa erityisopettajan tai koulunkäynninohjaajan tukemana. Luokan- tai aineenopettaja ja erityisopettaja laativat yhdessä oppimissuunnitelman ja vastaavat arvioinnista. Tehostetun tuen vaiheessa oppilaalla on myös mahdollisuus saada osa-aikaista erityisopetusta niissä oppiaineissa, joissa se on hänen oppimisensa kannalta paras vaihtoehto. Oppimissuunnitelmaan tehdään suunnitelma tuen määrästä ja muodosta yhteistyössä oppilaan huoltajan kanssa.
Erityinen tuki
Tehostetun tuen keinojen ollessa riittämättömiä, tehdään oppilaan koulunkäynnin kokonaistilanteesta ja tehostetussa tuessa käytetyistä keinoista selvitys. Tämä pedagoginen selvitys, joka pitää sisällään myös huoltajan kuulemisen, käsitellään asiaa varten koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Rehtori tekee tarvittaessa hallintopäätöksen erityisen tuen aloittamisesta. Myös erityisen tuen oppilas voi opiskella pääsääntöisesti yleisopetuksen ryhmässä, mikäli se on oppimisen kannalta paras vaihtoehto. Hänen opiskelunsa tavoitteet ja oppisisällöt suunnittelevat erityisopettaja ja aineenopettaja yhdessä. Oppiaineessa, jossa oppilaalla on yksilölliset tavoitteet, oppilaan tukena oppitunneilla on erityisopettaja tai koulunkäynninohjaaja. Oppilaan on myös mahdollisuus opiskella yksilölliset tavoitteet omaavia oppiaineita erityisopettajan johdolla pienryhmässä, mikäli se katsotaan oppilaan kannalta parhaimmaksi vaihtoehdoksi.