Mediakasvatus

Tekijä: Emilia Hoisko
(Muokattu: )

Millaista kotimainen mediakasvatus on tähän saakka ollut?

Emilia: Mediakasvatusta on ollut jo pitkään kouluissa, mutta kaikissa kouluissa ei välttämättä panosteta siihen hirveästi. Voi olla, että mediakasvatus kuitataan kerran vuodessa järjestettävillä sanomalehtipäivillä tai muutamalla vierailulla kirjastoon. Varmasti mediakasvatusta tapahtuu myös niin sanotusti huomaamatta oppitunneilla. Esimerkiksi äidinkielen ja kuvaamataidon tunneilla siihen pureudutaan hieman. Kun muistelen omia kouluaikojani, niin tuntui ettei opettajilla ollut selkeitä tavoitteita mediakasvatuksessa. Itseäni media on aina kiinnostanut ja koulussa olikin kivaa, jos opetus poikkesi hieman normaalista.

Meeri: Artikkelissa mainittiin osuvasti, että mediakasvatus kouluissa on keskittynyt opettajien omiin mieltymyksiin ja kokemuksiin mediasta. Tämä aiheuttaa sen, että se sulkee pois lasten ja nuorten omat kiinnostuksen kohteet. Näin mediakasvatuksen, nuorisokulttuurin ja koulun välille syntyy kuiluja sen sijaan, että kokonaisuus olisi järkevä, yhtenäinen ja mielekäs. Oma kokemukseni vastaa aikalailla edellä mainitsemaani. Media koulussa oli täysin eri maailmaa kuin media vapaa-ajalla. En muista, että esimerkiksi aikamme "villityksiä", kuten Habbo-hotellia, MSN Messengeriä ja Irc-Galleriaa olisi koulussa yritetty ymmärtää ja käsitellä.

Millaista sen tulisi olla?

Emilia: Nykyään lapset ovat entistä nuorempina kosketuksessa mediaan. Tämän vuoksi mediakasvatus tulisi aloittaa myös aikaisemmin. Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa ja vastuussa ennen varhaiskasvatusta ja koulua. Lapsille tulisi kertoa mediasta, sen vaaroista ja samalla asettaa tietyt rajat sen käyttöön. Samalla tulisi kuitenkin antaa lasten nauttia mediasta ja opettaa hyödyntämään sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Meeri: Olen pitkälti samaa mieltä Emilian kanssa mediasta kertomisesta ja siihen suhtautumisesta. Lasta ei tarvitse yrittää medialta suojella kieltämällä se kokonaan, vaan kertoa siitä ja auttaa lasta ymmärtämään ja oppimaan turvallista median käyttöä. Olen myös samaa mieltä rajojen asettamisesta, sillä median tehtävä olisi mielestäni vain rikastuttaa lapsen kokemusmaailmaa, ei täyttää sitä kokonaan sulkien pois liikaa muita tärkeitä asioita, kuten leikkiä. Nämä seikat ovat mielestäni tärkeitä lähtökohtia ja arvoja sille, millaista mediakasvatuksen tulisi olla.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.