KTKP020 Kasvatus, yhteiskunta ja muutos

Ilmiökuvaus

Kasvatus, koulutus ja oppiminen ovat yhteiskunnallisia ilmiöitä.  Ne ovat myös poliittisia kysymyksiä ja niillä on yhteiskunnallisia tehtäviä. Yhteiskunnallinen koulutuspolitiikka, esimerkiksi valtakunnallisten opetussuunnitelmien laatiminen, sisältää valtakamppailua ja intressineuvotteluita. Kasvatus ja koulutus sekä ylläpitävät ja uusintavat että uudistavat yhteiskuntaa.  Ne ovat sidoksissa kulttuurin ja yhteisöjen jatkuvuuteen ja muutokseen. Kasvatuksen ja koulutuksen käytänteet liittyvät myös vallitsevaan sosio-historialliseen tilanteeseen, kulttuuriin, politiikkaan, ideologioihin ja valtarakenteisiin. Nämä asettavat kasvatukselle yhteiskunnalliset ja rakenteelliset ehdot.   

Kasvatus ja koulutus eri ikävaiheissa kytkeytyvät politiikan, kulttuurin ja työelämän muutoksiin, aktiivisen kansalaisuuden ja yhteiskunnallisen osallisuuden reunaehtoihin sekä aikuiskoulutuksen ja elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. Keskeisiä ovat kasvatuskäytänteiden ja lapsuudessa, nuoruudessa, perheessä sekä työelämässä tapahtuneiden kulttuuristen muutosten väliset yhteydet. Kulttuurisia muutoksia ovat perhemuotojen monipuolistuminen, kasvatuksen ja ihmisen elämänkulun institutionalisoituminen, lasten ja nuorten oikeuksien vahvistuminen sekä kasvuympäristöjen ja työelämän oppimisvaatimusten moninaistuminen ja nopea muuttuminen. Laajemmin muutokset ilmenevät yksilöllistymisenä, globalisoitumisena, elämäntapojen ja arvomaailman erilaistumisena sekä valinnanvapauden lisääntymisenä.   

Kasvatus, yhteiskunta ja muutos -ilmiökokonaisuudessa tutkitaan yhteiskunnan muuttuvia käytänteitä ja rakenteita, jotka luovat mahdollisuudet ja asettavat reunaehdot kasvatukselle, koulutukselle sekä laajemmin koko sosialisaatioprosessille. Kasvatusta ja koulutusta käsitellään myös ajallisuuden kautta, mikä avaa niihin menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden näkökulmat. Kasvatukseen, yhteiskuntaan ja muutokseen liittyviä ilmiöitä tarkastellaan ja problematisoidaan tutkivalla ja kyselevällä otteella.   

Osaamistavoitteet ja sisältö

Osaamistavoitteet: 

Opintojakson suoritettuaan opiskelija    

  • hahmottaa, miten kasvatus ilmenee yhtäältä yhteiskunnallisten rakenteiden ja käytänteiden osana ja toisaalta niitä muuttavana voimana  
  • osaa tarkastella kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta hyödyntäen kasvatussosiologian käsitteitä   
  • osaa eritellä kasvatuskäytänteiden ja lapsuudessa, nuoruudessa ja aikuisuudessa tapahtuneiden kulttuuristen muutosten yhteyksiä.  

 

Sisältö: 

  • kasvatus- ja koulutusinstituutiot ja -järjestelmät ja niiden muutos  
  • kasvatuksen ja koulutuksen suhde valtarakenteisiin, kulttuureihin ja ideologioihin  
  • kasvatuskäytänteet ja lapsuudessa, nuoruudessa, perheessä sekä työelämässä tapahtuneet kulttuuriset muutokset  
  • keskeisiä käsitteitä: yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo, inkluusio, osallisuus, moninaisuus, toiseus, eriarvoistuminen, sukupuolistunut väkivalta  

 

Kirjallisuus

Kirjallisuus:  

Kaikille yhteinen kirjallisuus:  

Antikainen, A. & Rinne, R. & Koski, L. 2013. Kasvatussosiologia. Jyväskylä: PS-kustannus.  (Soveltuvin osin). 

Englanninkielinen tieteellinen artikkeli, joka tarkennetaan opintojaksolla.   

Lisäksi muuta kirjallisuutta ja materiaalia opetusohjelmassa tarkennettavalla tavalla.  

 

Lisäksi valitaan seuraavista 2 teosta soveltuvin osin. (Vaihtoehtoisesti voidaan sopia opettajan kanssa 2 vastaavaa teosta). 

  1. Alanen, L. & Karila, K. (toim.) 2009. Lapsuus, lapsuuden instituutiot ja lasten toiminta. Tampere: Vastapaino. 
  1. Autio, T., Hakala, L. & Kujana, T. (toim.) 2019. Siirtymiä ja ajan merkkejä koulutuksessa. Opetussuunnitelmatutkimuksen näkökulmia. Tampere: Tampere University Press.  
  1. Eerola, P., Pirskanen, H., Alasuutari, V., Goldblatt, T., Pirskanen, H., Jokinen, K., . . . Jurva, R. 2018. Perhe ja tunteet. Helsinki: Gaudeamus. 
  1. Golombok, S. (2015). Modern families: Parents and children in new family forms. Cambridge University Press. 
  1. Hoikkala, T. & Paju, P. 2013. Apina pulpetissa. Helsinki: Gaudeamus.   
  1. Husso, M. & Heiskala, R. 2016. Sukupuolikysymys. Gaudeamus.  
  1. Kiilakoski, T., Tomperi, T. & Vuorikoski, M. 2005. Kenen kasvatus. Tampere: Vastapaino. Sivut 1-308 ja 335–357.  
  1. Silvennoinen, H. & Pihlaja, P. (toim.) 2012. Rajankäyntejä. Tutkimuksia normaaliuden, erilaisuuden ja poikkeavuuden tulkinnoista ja määrittelyistä. Turku: Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan julkaisuja A 214 (soveltuvin osin).  
  1. Suoranta, J., Kauppila, J. & Rekola, H., Salo, P. & Vanhalakka-Ruoho, M. 2008 (tai uudempi). Aikuiskasvatuksen risteysasemalla. Joensuu: Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus.   
  1. Raiker, A. & Rautiainen, M. 2017. Educating for Democracy in England and Finland. Routledge.  

Teksti

Mäki-Opas, T., Rahkonen, O. & Borodulin, K. 2015. Terveyssosiologinen näkökulma liikunnallisen elämäntavan polaisoitumiseen -valinnat vai mahdollisuudet. Yhteiskuntapolitiikka 80:3, 263-272.

Sivistys ei ole ylellisyyttä vaan ihmisyystaito. Toimittajan (Susanna Karhapää) kysymyksiin vastaamassa Professori Eeva Anttila, esseisti-kriitikko Silvio Hosseini, professori Anita Seppä ja historiantutkija Heikki Kokko.
https://www.uniarts.fi/artikkelit/ilmiot/sivistys-ei-ole-ylellisyytta-vaan-ihmisyystaito/

yksi tukimateriaali:Anttila Sivistys ja taidon kulttuuri