Windows 10

Käyttöjärjestelmä

Tietokoneen käyttöjärjestelmä on ohjelmisto, joka hallinnoi tietokoneen laitteistoa ja mahdollistaa muiden ohjelmien käytön. Seuraavassa on käsitelty siitä osa-alueita, jotka ovat peruskäyttäjälle keskeisimpiä.

Tietokoneen työpöytä on tietokoneelle kirjautumisen jälkeen avautuva näkymä. Sieltä löytyvät työpöydän kuvakkeet (desktop icons)tehtäväpalkki (taskbar) ja Käynnistä (Start) -valikko.

Työpöydän kuvakkeet

Tietokoneen työpöytä on tietokoneelle kirjautumisen jälkeen avautuva näkymä. Sieltä löytyvät työpöydän kuvakkeet (desktop icons), tehtäväpalkki (taskbar) ja Käynnistä (Start) -valikko. Työpöydällä voi olla pikakuvakkeita (shortcuts), tiedostoja (files) ja kansioita (folders). 

Pikakuvake on oikotie ohjelman käynnistämiseen tai tiedoston avaamiseen. Vaikka itse ohjelmatiedostot sijaitsevat muualla, niin pikakuvakkeen avulla voit käynnistää ohjelman suoraan työpöydältä käsin. Pikakuvakkeen erottaa muista työpöydän kuvakkeista sen vasemmassa alanurkassa oleva nuoli. Pikakuvakkeita voit itse luoda lisää.


Tiedosto on yleisimmin jollakin ohjelmalla laadittu dokumentti, esimerkiksi tekstitiedosto (tiedostomuoto rtf, txt jne.), kuvatiedosto (jpg, bmp, png jne.) tai äänitiedosto (wav, mp3 jne.). Tiedostomuodosta riippuen tiedoston voi avata useissa eri ohjelmissa (esim. txt- tai jpg-tiedosto) tai vain ohjelmassa, jolla se on luotu. Ohjelmatiedostot tunnistaa .exe-päätteestä, (jos asetuksissa on määritelty, että tiedostopäätteet ovat näkyvissä).


Kansio on nimensä mukaisesti paikka, jossa säilytetään erilaisia tiedostoja. Kansiot pitävät tiedostot järjestyksessä, jolloin niitä on helpompi hallita ja käyttää.

Tehtäväpalkki

Tehtäväpalkki (taskbar) sijaitsee yleensä näytön alareunassa. Tehtäväpalkissa on vasemmalta lähtien:

  • Käynnistä (Start) -painike, jota klikkaamalla saadaan esille Käynnistä (Start) -valikko
  • pikakuvakkeita eri ohjelmiin ja kansioihin - näitä voi myös muokata itse
  • kulloinkin avoinna olevien ohjelmaikkunoiden ja kansioiden kuvakkeet
  • pikakuvakkeita käyttöjärjestelmän eri toimintoihin, kuten äänenvoimakkuuden säätö, kello ja kalenteri

Kun klikkaat hiiren oikealla painikkeella tehtäväpalkin päällä, saat esille valikon, josta löytyvät myös tehtäväpalkin Ominaisuudet (Properties). Varmista, että klikkaat tosiaan tehtäväpalkin "tyhjässä" kohdassa, ei minkään pikakuvakkeen päällä.
Ominaisuuksissa voit esimerkiksi siirtää tehtäväpalkin jonnekin toiseen kohtaan näytöllä tai määrittää, että se on näkyvillä vain, kun hiiri viedään sen päälle. 

Pikakuvakkeet eri ohjelmiin ja kansiohin

Tehtäväpalkin vasemmassa reunassa Käynnistä (Start) -painikkeen vieressä on pikakuvakkeita. Tässä kannattaa pitää pikakuvakkeita ohjelmiin, joita useimmin käyttää, esimerkiksi www-selainohjelmaan ja tekstinkäsittelyohjelmaan.

Pikakuvakkeita voi lisätä

  • Käynnistä (Start) -valikosta klikkaamalla ohjelmaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta oikean vaihtoehdon (Pin to taskbar)
  • työpöydältä tai kansiosta raahaamalla niitä hiirellä

Pikakuvakkeita voi poistaa esimerkiksi hiiren oikean painikkeen avulla löytyvällä Poista (Delete) -valinnalla.

Tehtäväpalkin pikakuvakkeita voi järjestää raahaamalla.

 

Käynnistä-valikko

Käynnistä-valikon järjestäminen

Käynnistä (Start) -valikossa on näkyvillä muutaman ohjelman pikakuvakkeet:

  • yläreunassa Käynnistä (Start) -valikkoon kiinnitetyt ohjelmat ja 
  • alareunassa (vaakaviivan alapuolella) viimeksi käytetyt ohjelmat.

Muihin ohjelmiin pääsee käsiksi Kaikki ohjelmat (All programs) -painikkeella.

Yläreunaan voi kiinnittää ohjelmia klikkaamalla ohjelmaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta oikean vaihtoehdon (Pin to Start Menu).

Käynnistä-valikon alareunan hakukentässä voi etsiä ohjelmia, tiedostoja tai kansioita. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen, kun tarvitset tiedostoa, jonka nimen ja/tai sijainnin olet unohtanut. Hakuja voi tiedoston nimestä ja sisällöstä ja hakualueen voi rajata esimerkiksi tiedostotyypin mukaan. 

Asetukset

Käynnistä (Start) -valikosta löytyvät myös Asetukset (Settings) -rataskuvakkeen takaa. Vanhemmissa käyttöjärjestelmissä samat toiminnot löytyvät Ohjauspaneelista (Control Panel)

Asetuksista löytyvät kaikki tietokoneen asetuksiin liittyvät toiminnot, muun muassa:

  • Oletusohjelmien valinta: Voit valita, missä ohjelmassa eri tiedostotyypit oletusarvoisesti avautuvat. Tämä on mahdollista kohdassa Sovellukset (Apps) > Oletussovellukset (Default apps).
  • Ohjelmien poistaminen: Tämä on mahdollista kohdassa Sovellukset (Apps) valitsemalla yksittäinen sovellus ja sen alta painike Poista asennus (Uninstall). Yliopiston verkossa tavallisella käyttäjällä ei ole oikeuksia lisätä tai poistaa ohjelmia tietokoneelta. Kotikoneella voit kuitenkin poistaa ohjelmia edellä kuvatulla tavalla.
  • Näytön asetukset: Voit muuttaa työpöydän resoluutiota Järjestelmä (System) > Näyttö (Display). Jos puolestaan haluat muuttaa näytönsäästäjän asetuksia ja muokata käyttöjärjestelmän graafista ilmettä ja väritystä, löydät nämä asetukset kohdata Mukauttaminen (Personlization).
  • Tulostimien ja muiden laitteiden lisääminen lisääminen: Voit tarkastella tietokoneeseen kytkettyjä laitteita tai lisätä uusia kohdasta Laitteet (Devices) ja valitsemalla sieltä sopivan laiteryhmän. Kohdasta Tulostimet ja skannerit (Printers & scanners). Täällä voit myös kotikoneella keskeyttää tai peruuttaa tulostuksen.

Tiedostojen tallentaminen

Resurssienhallinnassa näkee yhdellä silmäyksellä kaikki tiedostojen tallennuspaikat tietokoneella. Resurssienhallintaan pääsee joko valitsemalla tehtäväpalkista File Explorer tai valitsemalla Käynnistä (Start) -valikosta (Windows-painike) File Explorer.

Kaikilla Windows-koneilla on yleensä ainakin kiintolevyasema (C:), joka sisältää kaikki kyseisen tietokoneen kiintolevylle tallennetut tiedostot. Joskus kiintolevyasema on lohkottu, jolloin se näkyy resurssienhallinnassa useina eri asemina.

Useimmilla tietokoneilla on myös CD-ROM-asema ja/tai DVD-asema, joka on usein asema D: tai E:

Yliopistoverkon käyttäjillä on käytössään lisäksi useita verkkolevyasemia. Lue tarkemmin Yliopiston työasemat

Resurssienhallinta: Toiminnot


Kansion luominen

Uuden kansion luominen tapahtuu painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla avautuvasta valikosta Uusi (New) | Kansio (Folder). Uusi kansio ilmestyy ja sen nimi Uusi kansio (New Folder) näkyy aktivoituna. Kansiolle voi nyt antaa nimen ja hyväksyä sen vaikkapa Enter-painikkeella.

Tiedoston tai kansion avaaminen

Tiedosto tai kansio avataan hiirellä tuplaklikkaamalla eli painamalla vasenta painiketta kaksi kertaa nopeasti peräkkäin. Avaaminen voidaan tehdä myös painamalla hiiren oikeaa painiketta kuvakkeen kohdalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta Avaa (Open).

Tiedoston tai kansion kopiointi

Tiedosto tai kansio voidaan kopioida painamalla hiiren oikeaa painiketta kuvakkeen kohdalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta Kopioi (Copy). Toinen vaihtoehto on valita kuvake ja käyttää pikakomentoa [Ctrl + C].

Tiedoston tai kansion leikkaaminen

Tiedosto tai kansio voidaan leikata painamalla hiiren oikeaa painiketta kuvakkeen kohdalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta Leikkaa (Cut). Toinen vaihtoehto on valita kuvake ja käyttää pikakomentoa [Ctrl + X].

Tiedoston tai kansion liittäminen

Kopioitu tai leikattu tiedosto tai kansio voidaan liittää uuteen paikkaan. Tämä tapahtuu painamalla hiiren oikeaa painiketta alueella, jonne tiedosto halutaan liittää, ja valitsemalla avautuvasta valikosta Liitä (Paste). Toinen vaihtoehto on käyttää pikakomentoa [Ctrl + V].

Kopiointi, leikkaaminen ja liittäminen tapahtuvat automaattisesti leikepöydän avulla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tekstin tai kuvien siirtämisen eri ohjelmien välillä.

Tiedoston tai kansion poistaminen

Tiedosto tai kansio voidaan poistaa painamalla hiiren oikeaa painiketta kuvakkeen kohdalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta Poista (Delete). Toinen vaihtoehto on valita kuvake ja painaa näppäimistöltä Delete-painiketta.

Tiedoston tai kansion uudelleennimeäminen

Tiedosto tai kansio voidaan nimetä uudelleen painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla avautuvasta valikosta Nimeä uudelleen (Rename).