Internet ja verkkoselaimet

WWW-selaimet

Verkkosivujen tarkasteluun tarvitaan aina WWW-selain. Useimmilta yliopiston tietokoneilta löytyvät WWW-selaimet ovat Google Chrome, Mozilla Firefox, ja Microsoft Edge. Muita yleisesti käytettyjä selaimia ovat mm. Opera ja Safari.

Kaikkia selainohjelmia ei ole saatavilla kaikille käyttöjärjestelmille (Windows, OS X, Android jne.). 
Esim. Mozilla Firefox -selainta ei ole saatavissa iOS-käyttöjärjestelmälle eikä Safari-selainta Linux-käyttöjärjestelmälle.

Selainten, jopa saman selaimen eri ohjelmaversioiden, välillä on joitakin eroja siinä, miten ne näyttävät verkkosivuja tai mitä erilaisia www-tekniikoita ne tukevat. 

Yleisimpiin selaimiin on saatavilla liitännäisiä, joilla voi monipuolistaa selaimen käyttöä. Tyypillisiä liitännäisiä ovat mm. mainosten piilottamiseen tarkoitetut adblocking-sovellukset (esim. Adblock+) ja verkkosivujen kehittäjää palvelevat sovellukset. Esim. Unity-alustalla kehitettyjen selainpelien käyttämiseen tarvitaan Unity Web Player.

Lisätietoja: englanninkielisen Wikipedian selainvertailusta voi tarkistaa mm. eri selainten käyttöjärjestelmätuen HTML5-tuen, JavaScript-tuen jne.

Tiedostojen lataaminen verkkosivuilta

Kun verkkosivuilta tallennetaan tiedostoja omalle tietokoneelle, useimmissa selaimissa tiedostot latautuvat oletusarvoisesti Lataukset (Downloads) -nimiseen kansioon. Jotta tiedoston lataamisen yhteydessä olisi mahdollisuus valita itse tallennuspaikka, pitää selaimen asetuksia muuttaa.

Esimerkiksi: Google Chromen tallennussijaintia voidaan muuttaa: 

1. siirtymällä ensimmäiseksi selain-ikkunan oikeassa yläkulmassa olevan kolmen pisteen kautta Asetukset-ikkunaan.



2. Tämän jälkeen Asetukset-ikkunassa valitaan Lisäasetukset-alasvetovalikko ja valikosta Lataukset.
3. Nyt selaimen latausasetuksia mm. tallennussijainnin suhteen voidaan muuttaa halutulla tavalla painamalla Vaihda-painiketta.

 

Kirjanmerkit/Suosikit

Usein käytettyjä verkkosivuja voi tallentaa suosikkeihin tai kirjanmerkkeihin. Kirjanmerkkien avulla verkkosivulle on helppo palata uudelleen myöhemmin. 

Ohjeet kirjanmerkkien luomiseen yleisimmissä selaimissa:

Hakukoneet

Yleisin Internet-tiedonhaun muoto lienee tunnettujen hakukoneiden käyttö. Yleisimpiä ovat:

Hakukoneet antavat paljon tuloksia, mutta tuloksiin ja niiden järjestykseen vaikuttavat monet seikat, kuten:

  • kuinka usein ja missä kohtaa verkkosivustoa hakusana esiintyy
  • hakukoneoptimointi: osa verkkosivustoista on rakennettu niin, että ne nousisivat mahdollisimman ylös hakukonetuloksissa
  • Google tallentaa haut ja pyrkii muokkaamaan niitä selaajan aiemman toiminnan mukaan (Huom! Myös silloin, kun et ole kirjautunut Googlen palveluihin)
  • käytätkö paikallista vai globaalia versiota palvelusta (näkyykö esim. verkko-osoitteessa fi-tunnus)

Hakukoneissa on paljon mahdollisuuksia haun tarkentamiseen, kuten kielen tai tiedostotyypin rajaus. Lisäksi monissa hakukoneissa on mahdollista hakea pelkästään esimerkiksi kuvia, videoita tai blogeja. 

Hakukoneet ja tieteellisen tiedon hankinta

Hakukoneilla voi etsiä yleistietoa aiheesta, tarkistaa nopeasti yksityiskohtia, verrata eri fraasien yleisyyttä (hakutulosten määrää vertaamalla) tai hakea ennestään tuttuja sivustoja. Hakukone Googlesta on olemassa myös akateeminen versio Google Scholar (http://scholar.google.fi/), joka hakee tuloksia mm. julkaisijoiden tietokannoista.

Hakukoneilla ei pääse käsiksi suureen osaa tieteellisiä julkaisuja, koska Googlen hakurobotin pääsy niihin on estetty. Siksi on hyvä käyttää niihin yliopiston kirjaston tietokantoja.

Yksityinen selaaminen

Kun haluat, etteivät muut saman laitteen käyttäjät näe selauksiasi, voit selata sivuja yksityisen selauksen tilassa. 

Opinnoissa yksityisen selauksen käyttö on hyödyllistä esimerkiksi, kun esityksiä pitää samalla koneella ryhmä tapaamisissa tai kun testaa jonkin ohjelman/sovelluksen toimintaa tai käyttöoikeuksia.


Tarkempia ohjeita eri selainten yksityiseen selaamiseen: