Metsämuppelit

Kevättä ilmassa

Tällä viikolla ollaan saatu nauttia kevään tulosta. Aurinko on paistanut, linnut laulellut metsässä iloisesti sekä lätäköt on ilmestynyt metsään. Alkuviikolla leikimme väriä ja riimittelimme luonnosta ja eläimistä. Lätäköiden äärellä on kalasteltu valtavia vonkaleita ja läiskytelty kepeillä.
Keskiviikkona osallistuimme koko päiväkodin yhteiseen jumppapäivään. Mahtava koko talon pituinen temppurata laittoi lapset mm. hyppimään, ryömimään, vetämään ja liukumaan. Torstaina metsän valtasi hevosleikit keppihevosineen ja ritarileikit miekkoineen. Perjantaina kuuntelimme ja lauloimme kevätlauluja joista etsimme erilaisia kevään merkkejä kuten leskenlehdet, pajunkissat, sulava lumi ja aurinko.

Isovanhempienpäivä.

Pääsiäisen jälkeinen viikko aloitettiin liikkumalla. Teimme liikkeitä joissa syvätuntemus aistit saivat ärsykkeitä. Hypittiin kannolta, vedettiin köyttä ja yritettiin kaataa suuri kuusi työntämällä yhdessä.
Harjoittelimme syksyllä opittua Kolme pukkia- laulua koska halusimme esittää sen isovanhemmille perjantaina.
Keskiviikkona arvottiin leikkiparit ja lapset saivat leikkiä välillä jonkun sellaisen kanssa jota ei normaalisti heti leikkikaverikseen valitse. Tulipa siellä hyvin keksittyjä ja pitkäkestoisia leikkejä!
Torstaina vietettiin Metsätähtipäivää leipoen pikkuleipiä isovanhemmille sekä sisäleikeistä nauttien.
Perjantaina sitten oli kauan odotettu päivä kun isovanhemmat saapuivat runsain joukoin.
Päiväkodin pihasta lähti kohti metsää yli 30 päinen jono. Esitimme isovanhemmille Kolme pukkia-laulun joka sujui hienosti vanhasta muistista. Lapset lähtivät isovanhempien kanssa metsään etsimään rasteja joilla oli tutkimus-ja etsimistehtäviä. Tehtäväradan jälkeen lapset saivat herkutella isovanhempien seurassa pikkuleivillä ja lämpimällä mehulla. Nuotio lämmitti myös mukavasti kylmän tuulisessa säässä. Päivä oli hauska ja onnistunut kun sai seurata lasten ja isovanhempien iloista yhdessä oloa. Toivottavasti nähdään jälleen ensi vuonna!

Tipuja ja punatulkkuja

Tämä viikko meni erilaisten lintujen parissa. Luimme Tunnelintu kirjasta Iltavilli-runon jossa tiput saavat valtavan iltavillin. Harjoittelimme musiikin tahdittamana villiintymistä ja rauhoittumista. Pikkutiput myös karkasivat metsään villeinä ja lapset saivat merkistä rauhoitella tipuja sylissään.
Maanantaina saimme käydä seurakunnan järjestämässä tapahtumassa Pikkukirkolla. Siellä kuulimme kertomuksen pääsiäisen tapahtumista.
Toinen viikon lintu oli punatulkku. Jokainen sai askarrella oman punatulkkunsa ikkunalle keikkumaan. Olipa meillä kärsivällisiä langan pyörittäjiä.
Torstaina saimme päiväkodilta vieraiksi Nallet ja Mesikämmenet. Metsään oli piiloteltu pääsiäismunan kuvia,pupu munan kanssa kuvia sekä pääsiäismunia. Lapset saivat etsiä ohjeen mukaan kuvia ja munia pupun koriin.
Hyvää pääsiäistä!🐥

Pääsiäisen odotusta

Viikko alkoi pääsiäisvalmisteluilla. Kylvimme pääsiäisruohot ja askartelimme virpomisvitsoja. Tiistaina kävimme kirjastossa satutunnilla. Tuokio aloitettiin virpomalla Tarja ja Jutta. Tällä kertaa meille olikin satuja lukemassa Koulukeskukselta 4. luokkalaisia tyttöjä. Hienosti tytöt suoriutuivat tehtävästä. Lounaan jälkeen lähdimme ilahduttamaan virpomalla naapureitamme SPR:n kirpputorille sekä Toivontuvan ja Salen väkeä.
Kevään viimeisessä Viskarissa kerrattiin lukujonoa sekä parittomia ja parillisia lukuja.
Viikolla satoi muutamana päivänä uutta suojalunta ja lapset innostuivat rakentelemaan kevään ehkä viimeisiä lumiukkoja. Loppuviikosta lauloimme pääsiäisaiheisia lauluja.

Hedelmäpuita ja pääsiäisvalmisteluja

Maanantaina metsään oli ilmestynyt hedelmäpuita. Sehän antoi meille hyvän syyn pelata tuttua Hedelmätarha lautapeliä metsäversiona. Lapset heittivät noppaa ja kävivät poimimassa hedelmän koriin ja samalla kilpailivat korppia vastaan. Metsämuppelit pitivät pelistä ja sitä pelattiin monta kierrosta.
Tiistaina harjoiteltiin lukujonoa 1-10. Laskettiin hyppien pienemmästä suurempaan ja toisin päin. Tutustuttiin myös parittomiin ja parillisiin lukuihin paikanmerkeillä hyppien.
Keskiviikkona Viskarit tapasivat jälleen yhteisen tekemisen merkeissä ja ehdimme vielä askarrella pääsiäisruohoastiat.
Torstaina oli valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä ja avoimet ovet päiväkotiryhmiin. Metsämörrikin kävi meitä päivän kunniaksi tervehtimässä. Luimme tarinan Metsämörrin syntymästä.
Tulevaa pääsiäistä odotellessa lauloimme parjantaina pääsiäislauluja.

Lumiveistoksia

Talviloman jälkeen aloitimme viikon leikkimällä. Ryhmässämme oli Katajamäen Minna mukana metsässä. Jakauduimme kolmeen ryhmään jossa jokaisessa oli aikuinen mukana. Lapsista oli hauskaa että aikuinen pöristeli moottorikelkalla pitkin polkuja tai oli kettuna pesäkolossa. Leikkejä haluttiin jatkaa myös myöhemmin viikolla.
Viikon tunne oli ikävä jota käsiteltiin runon kautta. Lapset toivat myös jonkin esineen tai kuvan joka muistuttaa jostain kivasta ihmisestä tai paikasta. Pohdittiin kuinka aistit auttavat helpottamaan ikävää. Papan partaveden tai mummun lettujen tuoksu voi tuoda lohtua ikävään.
Viikolla askarreltiin myös kutsut huhtikuussa vietettävään Isovanhempien päivään ja jokainen sai postittaa omat kutsunsa.
Viikonloppuna Juupajoella järjestettävän Kaivinkoneiden lumenveistokisojen hengessä lapset saivat kaivella lapioilla omia vanhoja lumiukkoja uuteen muotoon sekä maalata ne iloisen värisiksi. Lapset viihtyivät pitkään maalaamisen parissa ja lopputulokset olivat hienoja!

Jääpalaleikkejä

Maanantaina hiihdossa teimme pienen retken pururadalle päin. Siellä saimme harjoitella pienien mäkien laskua.
Tiistaina poikettiin kirjastolla satutunnilla jossa vuorossa oli Lumi kasa ja Fyffe käy kirjastossa kirjat. Teimme myös pari kynätehtävää joista Metsämuppelit suoriutuivat hienosti.
Loppuviikosta pääsimme jälleen metsään jossa harjoittelimme lukumääriä jääpaloilla. Laskutehtävien jälkeen värjätyt jääpalat olivat mieluisia "timantteja"joita etsittiin metsästä ja joista tehtiin mm. discopallo.
Perjantaina saimme Nallet vieraiksi metsään. Metsämuppelit piilottivat jäädytettyjä yllätyksiä polkujen varsille joita Nallet saivat etsiä.
Talvilomalle lähdön tunnelmissa paistoimme jälkiruuaksi vaahtokarkkeja keksien väliin.

Pitkiä laskuja ystävien kanssa

Viikko aloitettiin tuttuun tapaan hiihtämällä koulukeskuksella.
Laskiaistiistaina jokainen sai leipoa ihan oman laskiaispullan. Leipomisen jälkeen otettiin omat pulkat mukaan ja suunnattiin rotkolle laskiaismäkeen. Pulkat luistivat hyvin ja kaverin kanssa sai vielä hurjemman vauhdit. Kaikilla oli tosi hauskaa! Mäenlaskun jälkeen laskiaispullat maistuivat herkullisilta.
Ystävänpäivää vietimme metsässä koko talon yhteisellä lauluhetkellä. Metsämörri oli tuonut meille luonto ja talvi aiheisia lauluja joita saimme yhdessä Mesikämmenten ja Nallejen kanssa laulaa ja leikkiä. Iltapäivällä vielä teimme ystävätaulun joka paljasti kuinka paljon Metsämuppeleilla on ystäviä💚
Torstaina koitti viskaripäivä. Viskarit suuntasivat metsään pohtimaan mitä tehdä eri ristiriitatilanteissa ja kuinka toimia kavereiden kanssa oikein. Pienemmät muppelit suuntasivat kirjastoon palauttamaan vanhat ja lainaamaan uusia kirjoja Metsätähteen.
Perjantaina luettiin Tunnelintu kirjasta Pelikaanin huolipussi runo ja pohdittiin onko huolihippuset vai murhemöykyt painavampia. Entä mikä auttaa raskaan murherepun kantamisessa. Tietysti murheen jakaminen aikuisen tai ystävän kanssa.

Viskari alkoi.

Maanantaina matkasimme jälleen pikkubussilla koulukeskukselle hiihtämään. Päivän touhuissa meillä oli mukana varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sonja.
Viikon teemana oli matematiikka. Tehtävissä tuli tutuiksi numerot 1-5 kun etsittiin kuvista eri lukumääriä sekä laskettiin leluista mm. ikkunoita, värejä ja jalkoja. Viikolla kerrattiin myös yhdessä sovittuja sääntöjä.
Viskarit eli ensi syksynä eskarin aloittavat kokoontuivat yhdessä ensimmäistä kertaa toisiinsa tutustuen ja leikkien.
Kovat pakkaskelit saapuivat jälleen joten perjantaille suunniteltu luistelu peruuntui. Tilalle järjestettiin lapsien kovasti toivoma lelupäivä. Sisäleikit sujuikin hienosti leluja ja leikkejä vaihdellen.
Pakkaspäivän iloksi Arja näytti lapsille kuinka käy kiehuvalle vedelle kun sitä heittää pakkasilmaan. Ihmetys oli suuri kun vesi muuttui lumeksi!

Hippiäisen pelkopalleroja

Maanantaina pääsimme aloittamaan viikkoa Uulun konsertilla Kaisa Kotka ja muovipyörre. Aiheena oli Metsämuppeleillekin mieluisa aihe, kierrätys.
Viikon aikana tutustuimme Hippiäisen pelkopallerot- runoon jossa käsiteltiin pelkoa. Huovutimme omat pelkopallerot ja heitimme ne Jättiläisen kitaan. Keskustelimme mitä asioita pelkäämme ja mitä esimerkiksi jänis voisi pelätä. Mietimme myös kuinka pelon saa karkotettua.
Perjantain luistelu vaihtui viikon vesisateiden myötä hiihdoksi. Pääsimme kauniissa talvisäässä koulukeskukselle hiihtämään ja leikkimään suksileikkejä.

Talviliikuntaa

Viikko aloitettiin lauhassa säässä hiihtämällä. Pellolla hiihtelyn sijaan hiihdimme hiukan haastavammassa maastossa jossa mäkien nousemista ja laskemista saatiin harjoitella.
Tiistaina saimme nauttia satuhetken laavulla kun Jutta kirjastolta tuli parin talvikirjan kanssa käymään. Kirjat olivat niin mielenkiintoiset että lapset istuivat aivan hiljaa kuuntelemassa. Lukutuokion jälkeen päästiin suojasäässä tekemään hienoja lumiukkoja, lumikoiria- ja ötököitä sekä koneita.
Viikon matematiikka tehtävinä oli ryhmitellä eläimiä eri ryhmiin. Lapset ryhmittelivät eläinkortteja esimerkiksi lintuihin ja nisäkkäisiin, petoeläimiin ja saaliseläimiin.
Torstaina pitkän tauon jälkeen Metsämörri tuli vierailulle laavulle. Lauloimme metsämörrilaulun ja saimme tehtävän etsiä metsästä erilaisia muotoja joita Metsämörri oli piilotellut. Todella sitkeitä etsijöitä nämä meidän metsämuppelit ovat.
Viikko päättyi toiseen talvilajiin, luisteluun. Vaikka pakkanen oli kirpakka, jäällä oli innokkaita luistelijoita. Leikimme värileikki ja kuka pelkää jäämiestä. Osan varpaita alkoikin jo paleltaa ja he lähtivät vaihtamaan kengät jalkaan ja kiipeilemään koulun korkeisiin lumikasoihin. Toiset jäivät jäälle leikkimään vielä hetkeksi palloilla.

Pakkasviikko

Tällä viikolla pakkanen oli joka päivä niin kova että viikosta muodostuikin Metsätähti viikko. Metsämuppelit kuitenkin ulkoilivat joka päivä joko metsässä tai Metsätähden pihassa.
Maanantaina käytiin metsässä kuuntelemassa Harakan pettymys runo ja tanssittiin sisutanssi. Viikolla jatkoimme pettymyksestä keskustelua mm. kuinka pettymyksiä voi käsitellä ja kuinka siitä pääsee yli. Askartelimme kannustusviirit ja suunnittelimme lasten kanssa yhdessä Harakan olympialaiset.
Keskiviikkona koitti suuri urheilupäivä kun suuntasimme Metsätähden pihapiiriin kisailemaan mm. käpyviestissä, tarkkuus-ja pituusheitossa sekä hernepussiviestissä. Kannusviirit heiluivat ja kannustushuudot raikuivat kisan lomassa. Pettymyksistäkin päästiin hienosti yli kaverin kannustaessa.
Loppuviikosta keskittyttiin lumisiin puuhiin. Torstaina lumilapiot heiluivat kun Metsätähden pihaan syvään lumeen kaiveltiin käytäviä ja huoneita omiin taloihin.
Perjantain pakkasaamu alkoi hiihtoharjoituksin. Ihanalla innolla olivat kaikki mukana ja lounaalle saatiin reippaita punaposkia.

Uusi vuosi 2024

Viikko alkoi keskustelulla siitä mitä kivaa kukin oli loman aikana tehtyt. Sen jälkeen purettiin energiaa tervapataa leikkimällä.
Viikon matematiikka leikeissä mentiin pituusjärjestykseen, ryhmiteltiin lapsia esim. kenkien ja hanskojen värien mukaan Hallitsija päättää leikissä ja pohdittiin muunmuassa mikä on suuri, suurempi ja suurin.
Askarteluaiheena oli tietenkin ilotulitus ja viikko päättyi iloiseen talvilaulu hetkeen.

Joulurauha metsään

Viikko aloitettiin jouluikkuna kävelyllä Korkeakoskella. Yritykset ja yhdistykset olivat tehneet myös kauniita jouluikkunoita joita lapset tutkailivat tarkkoina.
Vuoden viimeinen satuhetki pidettiin laavulla. Kirjastolta eivät harmillisesti päässeet lukemaan mutta saimme lainata kirjan jonka he olisivat lukeneet. Viikolla saimme Metsämörrin pussissa muutaman kynätehtävän. Värittelimme tontun kaulahuivia nopan lukujen mukaan ja piirsimme lumiukon annettujen ohjeiden mukaan. Alkuviikosta oli myös suojakeli ja lapset tekivät taas hienoja lumiukkoja ja lumipalloja. Saimme myös päiväkodin pienimmät, Nallet vierailulle metsään. Lauloimme yhdessä joululauluja ja olipa Nalleilla tuliaispiparit jaettavaksi.
Torstaina vielä poikkesimme aamusta metsässä Mesikämmenten kanssa. Metsämörri odotteli laavulla heinäpussukan ja siemenpussin kanssa. Teimme joulusiivouksen suuhun suujumpan ohjein ja viemme metsän eläimille jouluruokaa. Ennen kun lähdimme julistimme vielä metsän eläimille joulurauhan.
Nyt voimme rauhoittua Joulun viettoon.
Iloista Joulua toivottaa Metsämuppelit!

Paljon jouluista puuhaa.

Tällä viikolla Metsämörri on tuonut joulupussissaan paljon jouluista puuhaa Metsämuppeleille.
Viikko alkoi liikunnallisesti paritonttujumpalla. Tiistaina päästiin leipomaan herkullisia joulutorttuja. Keskiviikko vietettiin päiväkodilla talon yhteistä Joululauluhetkeä juhlien ja Jouluateriasta nauttien. Illalla vielä perheet pääsivät metsään Joulupolkua kulkemaan.
Torstaina lapsista tuli tahmeita lumihiutaleita ja tonttutunneli. Viikko päättyi kivaan käsitonttu askarteluun. Joulun odotus alkaa jo jännittää ja öitä jouluun ollaan laskettu ahkerasti.

Itsenäisyyspäivän juhlintaa ja yhteisleikkejä.

Näin joulukuussa Metsämörri tuo meille joulukalenterin "luukun" metsään. Joka päivä joku lapsista saa lähteä etsimään Metsämörriä metsästä sillä välin kun muut laulavat joululauluja laavulla. Tällä viikolla saatiin tehtäväksi leikkiä tervapataa puuropatana ja Karhu nukkuu leikkiä, tonttu nukkuu versiona. Itsenäisyyspäivän alla tiistaina Metsämörrin pussukasta löytyi tehtävä jossa kehotettiin menemään pötkölleen pressun päälle ja kuuntelemaan Finlandia hymniä. Olipa ihanaa rauhoittua ja katsella kauniita lumisia puunlatvoja samalla kun taivaalta putoili hiljalleen isoja lumihiutaleita. Suomen luonto on mahtava!
Saatiinpa vielä tehtäväksi piirtää Joululahjamessuille piirrustus aiheena: Minun Jouluni. Näitä hienoja piirrustuksia voi käydä ihailemassa lauantaina liikuntahallilla.

Pakkasen pauketta.

Marraskuun viimeinen viikko lähti käyntiin rapsakassa pakkas säässä -18°c. Metsämuppelit kuitenkin suuntasivat kohti metsää jossa pysyimme lämpöisinä leikkimällä yhteisiä laulukeikkejä. Ruokailemaan kuitenkin suunnattiin Metsätähteen.
Viikon aikana tutustuttiin vastakohtiin ja kerrattiin käsitteitä: edessä, takana, vieressä ym.
Viime viikolla tehdyt lumiukot ja linnat saivat uusia muotoja lasten leikeissä.
Viikko huipentui odotettuun joulukuun alkuun. Metsämörri saapui päiväkodille tuomaan kuukauden ensimmäisen tehtävän: Lähtekää yhdessä nauttimaan liikunnan riemusta liikuntahallille! Liikuntaa ja riemua löytyi pallon ja mailan käsittelyn harjoittelusta.

Lumileikkejä

Maanantaina vietettiin lapsen oikeuksien päivää ja katsoimme aiheesta videon sekä juttelimme siitä mitä oikeuksia lapsilla on.
Tiistaina aloitimme jouluikkunan valmistelut. Teemme yhteistyössä avoimen päiväkodin Kettulan ja MLL:n perhekahvilan kanssa jouluikkunan Metsätähteen. Lapset saivat töpöttämällä maalata ikkunaa. Hyvältä näyttää valmistelut, tervetuloa ihailemaan valmista ikkunaa joulukuussa!
Viikolla tutustuttiin uutena tunteena ujouteen. Mietittiin milloin meitä ujostuttaa, miltä näytämme ujoina ja tanssimme ujoustanssia.
Viikon kohokohta taisi olla runsas lumisade ja lumiukkokeli. Metsä täyttyi erilaisista lumiukoista, lumilinnasta ja lumipalloista. Ehdittiin niitä vähän rikkoakin.
Perjantaina Mesikämmenet päiväkodilta tulivat vierailulle metsään. Jokainen metsämuppeli sai mesikämmenestä parin ja yhdessä he pääsivät kuvasuunnistamaan itse ottamistaan kuvista metsästä. Ehdittiin myös leikkiä koneleikkejä ja majaleikkejä yhdessä.

Käsitteitä tutuksi

Viikko alkoi Metsämörrin ja Jekku Jänön vierailulla. Metsässä Jekku Jänö oli tehnyt lapsille jumpparadan jossa oli hauskoja ja haastaviakin tehtäviä.
Matikkatehtävissä tutustuttiin vaakasuoraan ja pystysuoraa sekä käsitteisiin edessä, takana, alla, päällä ym.
Lapset saivat vihkoihinsa palapelipassit ja aina yhden palapelin koottuaan sai passiin leiman. Palapelipöydän luona kävi kova suhina koko viikon.
Tällä viikolla vietettiin myös talon yhteistä lauluhetkeä päiväkodilla jossa laulettiin maailman lapsista sekä lasten oikeuksista. Harjoiteltiin myös joululauluja tulevaan adventtikirkkoon. Perjantaina saatiin Nallet päiväkodilta vieraaksi. Metsämuppelit saivat tärkeän tehtävän piilottaa eläinpehmoleluja metsään joita Nallet etsivät isompien avustuksella. Olipa kiva kun saatiin vieraita, tervetuloa uudelleen!
Saimme metsässä uuden ystävän, punarinnan. Lintu uskaltautui melko lähelle lapsia ja sen pyrähtelyä oksistossa oli hauska seurailla. Toivottavasti lintu pysyy pitkään metsässä meidän ilona.

Isänpäivä valmisteluja sekä rauhoittumista.

Viikko oli sään puolesta hyvin marraskuisen märkä ja rapainen. Lapset toivoivatkin pakkasta ja lunta josta saatiin viimeviikolla nauttia.
Tällä viikolla Metsämuppeleilla vieraili Rauhanriekko jonka kanssa opeteltiin rauhoittumista. Myös jännittämistä ja rentoutumista harjoiteltiin. Ehdimme käydä kävelyllä Juupajoen rotkolla ja ihastella kovaa kuohuvaa koskea.
Isänpäivän lähestyessä viikon ohjelmassa oli korttien askartelua ja lahjojen paketointia. Metsämuppeleista löytyikin monta näppäräsormista paketoijaa.
Hyvää isänpäivää kaikille isille, vaareille, ukeille ja papoille!

Ensilumen riemua

Viikko aloitettiin eläintemppuradalla, etsien metsästä erilaisia metsäneläimiä ja liikkumalla eläinten tavoin.
Tiistaina rankka lumisade saapui Juupajoelle ja tutkimuspuu näyttikin aivan erilaiselta kuin kuukausi sitten. Metsässä asennettiin traktoreihin lumilingot ja lumiaurat paikoilleen ja niin alkoi lumileikit. Niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat lumisateesta vaikka se hiukan hankaloitti kulkua. Lähestyvä isänpäivä teetti meille hommia tälläkin viikolla.
Matematiikka tehtäviin kuului tunnustelupussista saman lelun etsiminen sekä lumesta ohjeen mukaan rakentaminen.
Perjantaina käytiin liikuntahallilla jumpalla. Vuorossa oli satujumppaa jossa mennikäiset lähtivät pelastamaan ilkeän noiden varastamaa palloa takaisin. Lapset lähtivät innolla mukaan ja taisi retki olla osalle hiukan liiankin jännittävä. Onneksi hallilta ei kuitenkaan noitaa löytynyt ja saatettiin lähteä rauhallisin mielin syömään ja lepäilemään.

Hellitellen, lellitellen yhteissynttäreille.

Viikko aloitettiin purkamalla energiaa yhteisleikeillä mm. polttopallolla ja purkkiksella.
Tiistaina käytiin kirjastossa kuuntelemassa kaksi satua etanoista ja muistakin eläimistä. Satutunnin jälkeen suunnattiin Metsätähteen jossa keskusteltiin hellyydestä ja askarreltiin hellyyshatut. Vanhemmat saivakin hakiessaan lapsilta ihania hellyydenosoituksia.
Keskiviikkona teema jatkui hellällä käsitanssilla jossa tanssitettiin höyhentä ja sen jälkeen käpyä. Pohdittiin kumpaa oli helpompi tanssittaa ja miksi näin oli.
Torstaina käytiin roskienkeräyskävelyllä. Lapset olivat ihanan innokkaita roskien kerääjiä ja saaliiksi saimmekin kolme täyttä roskapussia. Lähestyvän isänpäivän valmistelut aloitettiin myös torstaina. Viikko kruunattiin syksyllä syntyneiden yhteissynttäreillä. Lapset olivat toivoneet yhteisleikkejä ja paahdettuja vaahtokarkkeja. Metsämörri oli antanut vinkin että myös metsän eläimiä oli tullut juhliin mukaan joten yllätysvieraat piti käydä ensin etsimässä metsästä. Yhteisleikkeinä leikittiin polttopalloa ja purkkista. Lounaan jälkeen saivat lapset paahtaa vaahtokarkin nuotiossa. Pehmeä vaahtokarkki laitettiin kahden keksin väliin niin herkkua oli helpompi syödä. Olipa kiva synttärijuhla!

Uusia majoja sekä kolme pukkia.

Viikko aloitettiin tehtävällä jossa lapset pareittain piirsivät erilaisia kuvioita mallista toistensa selkään. Tehtävä olikin melko haastava koska paksujen vaatteiden ja rukkasten kanssa piti olla tarkkana mitä tuntee selässään.
Vanhat majat oli varistellut neulasensa maahan joten ne tarvitsivat remonttia. Eräs isä oli toimittanut ystävällisesti meille uusia kuusen oksia joilla saimme majojen korjausprojektin hyvään alkuun. Lapset pitävät oksien kantamisesta ja taisi kärrykyytikin olla kaikille mieleen. Majojen rakentelu jatkuu vielä lomaviikon jälkeenkin.
Tällä viikolla tutustuttiin Kolme pukkia satuun kuuntelemalla se tarinana, lauluna ja näyttelemällä se itse sekä pöytäteatterina.
Torstaina Metsämörri tuli pyytämään apua Metsämuppeleilta koska hänen koppakuoriais ystävänsä oli kadottanut pilkkunsa metsään. Suurella innolla lähtivät lapset pilkkuja etsimään ja melkein kaikki onneksi löytyikin.
Perjantaina viikkoa lopeteltiin laulamalla syksystä ja metsän eläimistä.
Hyvää syyslomaa!

Kymmenen tikkua laudalla

Viikko aloitettiin perinteisiä ulkoleikkejä leikkien. Tervapadan ja kymmenen tikkua laudalla leikkien säännöt tulivat nopeasti tutuiksi ja Metsämuppelit innostuivat jälleen leikkimään näitä leikkejä aina lounaaseen saakka. Leikit olivat niin mieluisia että niitä leikittiin pitkin viikkoa.
Tällä viikolla tutustuttiin surun tunteeseen. Askarreltiin surusiepot ja mietittiin kuinka surullinen liikkuu ja missä suru tuntuu. Lapset pääsivät myös murhemajaan josta sai liikkua surullisesti lohdutusviitan syleilyyn.
Loppuviikolla Merja tuli mukaan metsään. Merjan johdolla lapset saivat yllätysmunasta erilaisia tehtäviä. Tehtiin mm. metsän materiaalista pesiä eläimille, etsittiin kiiltäviä kiviä ja tehtiin kepeistä kirjaimia.
Perjaina poikettiin kirjastossa lainaamassa iso kasa kirjoja. Matkaan lähti paljon traktori-, kone- ja hevoskirjoja.
Meidän uusin tulokas Iita-koira pääsi ensimmäiseen perheeseen viikonlopuksi seikkailemaan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan maanantaita jolloin saamme kuulla mitä kaikkea kivaa Iita on puuhaillut.

Sadonkorjuujuhlaa

Tämäkin viikko alkoi yhteisleikeillä. Polttopalloa ja purkkista leikittiin jälleen suurella innolla.
Keskiviikkona päästiin laulamaan koko talon yhteisellä lauluhetkellä sadonkorjuu aiheisia lauluja. Olipa kiva päästä isolla porukalla laulamaan. Sadonkorjuu aihe jatkui kun suuntasimme Metsätähteen pilkkomaan kasviksia. Vahingoiltakaan ei vältytty ja muutama laastari kaivettiin kaapista. Mutta harjoitus tekee mestarin.
Seuraavana päivänä kasvikset syötiin välipalana metsässä ja siellä ne maistuikin erityisen makoisilta.
Torstaina pääsivät perheet viettämään sadonkorjuujuhlaa päiväkodin pihassa. Ohjelmassa oli erilaisia tehtäviä sekä tietysti maistiaisia sadonkorjuun sadosta.
Matematiikan saloihin tutustuttiin havainnoimalla, lajittelemalla ja mallista tekemällä. Rekkojen kyytiin kerättiin metsästä materiaalia jotka lajiteltiin omiin kasoihin. Sen jälkeen aikuisen mallista tehtiin erilaisia jonoja kepeistä, kävyistä ym.
Perjantaina vielä koristeltiin Metsätähden ikkuna syksyiseen kuosiin.

Kateellisuutta ja yhteisleikkejä.

Tällä viikolla käsiteltävä tunne oli kateellisuus. Pohdittiin miltä ja missä kateellisuus tuntuu. Mietittiin myös missä kukin on hyvä tai taitava.
9 lk:n tet viikko toi meidän ryhmäämme Jessen jonka lapset ottivat nopeasti omakseen. Hänen kanssa lapset leikkivät innolla polttopalloa, purkkista, rosvoa ja poliisia, piilosta ja erilaisia hippoja. Liikunnan ilo raikui metsässä päivittäin!
Keskiviikkona poikkesimme tutustumaan Pikkukirkkoon. Löysimme kirkonrotan, kokeilimme pötkötellä kirkonpenkissä ja mittasimme käytävämaton pituutta. Lauloimme myös rytmimunien säestyksellä.
Perjantaina Jutta kirjastolta tuli moikkaamaan meitä laavulle kaksi satukirjaa mukanaan. Kuuntelimme tarinat tarkkaavaisina koska myöhemmin päivällä jokainen lapsi sai piirtää tarinoista kuvan .

Kalajuttuja ja syksyn merkkejä.

Tällä viikolla jatkettiin vielä kaloihin tutustumista lukemalla tarina kalaretkestä, piirtämällä oma mielikuvituskala sekä pitämällä kalavisa.
Perjantaina lähdettiin pienelle kävelyretkelle joen varteen jossa tiirailimme näkyisikö joessa kaloja ja tutkimalla syksyn merkkejä.
Ainakin keli oli jo syksyisen kirpeä ja sieniä sekä keltaisia lehtiä havaittiin matkalla.

Kiukkukarkki ja omenapiirakka.

Tällä viikolla käsiteltiin kiukun tunnetta. Luettiin runo pöllöstä joka söi kiukkukarkin, askarreltiin tuittunokkapöllö ja mietittiin ja kokeiltiin kuinka monella eritavalla kiukun tunteen voi purkaa. Viikolla pidettiin myös varhaiskasvatuksen vanhempainilta jonne Metsämuppelit saivat kunnian leipoa omenapiirakat. Kyllä oli taitavia leipureita ja piirakoista tuli herkullisia!

Kalaretki

Työntekijän sairastelun vuoksi pari viikkoa on jäänyt päivittämättä mutta nyt taas ollaan vauhdissa.
Vedeneläimet teema jatkui tällä viikolla kala-ja rapulauluja laulamalla. Tiistaina oli kauan odotetun onkiretken vuoro. Pikkubussi kuljetti meidät Koppelojärvelle jossa 4H:n nuori Tuomas oli odottamassa innokkaita kalastajia. Ensin piti kaivaa madot ja siinä metsämuppelit olivatkin ihanan innokkaita ja ennakkoluulottomia. Jokainen sai mennä laiturille kaverin kanssa onkimaan. Särjet olivatkin hyvällä syönnillä ja saaliiksi saatiin kuusi särkeä. Yksi ahvenen vonkale kävi pari kertaa koukussa kiinni mutta pääsi karkuun liian pienen koukun vuoksi. Kun kaverit onki, sai muut sillä välin kuvasuunnistaa tai syödä herukoita pensaista. Oli siellä pari koiraakin kerjäämässä rapsutuksia ja niitähän metsämuppeleilta sateli.
Loppuviikolla keksittiin ja kuvitettiin kalaretki aiheisia satuja.
Tällä viikolla elettiin myös haikean iloisia hetkiä kun kesän ajan ollut sijainen Eeva oli viimeisen päivän Muppeleiden matkassa. Hänelle askarreltiin ja annettiin kortti ja halit. Ilon hetkiä taas koettiin kun Arja palasi perjantaina Metsämuppeleiden pariin.

Uusi kausi alkoi.

Metsämuppeleiden syyskausi alkoi keskiviikkona. Kovasti lapset ja aikuiset jo olivat odottaneet metsään pääsyä. Laavulle päästyämme kertasimme sääntöjä ja sen jälkeen lapsilla oli kiire leikkimään. Ensimmäinen päivä oli iloisia mustikkasuita ja hauskoja leikkejä täynnä.
Alkukesällä leikityt leikit jatkui loman jälkeen vanhalla rutiinilla.
Torstaina Merjan johdolla leikittiin liikunnallisia yhteisleikkejä ja perjantaina purkkista sekä rosvoa ja poliisia.
Ensi viikolla viimeiset lomalaiset palaavat ja pääsemme koko ryhmän kanssa aloittamaan uutta kautta.

Juhannusviikon puuhia.

Viimeinen viikko ennen metsämuppeleiden lomaa vietettiin helteisessä säässä. Metsässä olisi viihdytty vaikka koko päivän kun puut suojasivat meitä paahtavalta helteeltä. Alkuviikosta leikittiin puuhippaa ja uutena leikkinä purkkista. Lapset saivatkin hyvin juonesta kiinni ja juoksuttivat Jonnaa kunnolla kun aina joku pääsi puiden lomasta pelastamaan kaverit.
Viikolla juteltiin juhannusperinteistä ja aika monelle saunominen, uiminen ja grillaaminen on tuttua juhannuksena.
Kauden viimeisenä metsäpäivänä teimme juhannussiivouksen metsässä. Peittelimme kuopat joita tiehen on tullut kaivettua, keräsimme puuhipan nauhat puista ja kasasimme isot kepit majoista ja poluilta yhteen kasaan. Elokuussa on kiva palata takaisin kun paikat on kunnossa.
Mukavaa kesää kaikille!

Vedenalainen maailma tutuksi.

Helteisellä viikolla on ollut kiva tutustua vedenalaiseen maailmaan. Tällä viikolla ollaan katsottu Helmin vedenalainen maailma-ohjelma hauesta, loruteltu vesieläimistä, laulettu ja askarreltu kaloja ja rapuja.
Viikon lopuksi pohdittiin kuinka saadaan talvella maitopurkkeihin jäädytetyt aarteet pois jäästä. Vasarat heilui ja jääpalat lenteli kun käytiin aarteiden kimppuun. Aurinkolasit toimi hyvinä suojalaseinakin. Jätettiin myös kaksi jääkuutiota aurinkoon sulamaan ja katsotaan kuinka nopeasti aarteet niistä paljastuu.

Sääntöjä ja vedenalaista maailmaa.

Viikko alkoi uusiin metsämuppeleihin tutustumalla ja sääntöjen kertaamisella. Lauloimme, riimittelimme ja arvuuttelimme yhdessä aamupiireissä. Puuhippa ja piilonen sateisessa metsässä piti meidät lämpöisinä torstaina.
Talven aikana olimme keränneet laavulle jätetyt tölkit talteen ja perjantaina palautimme "saaliin" kauppaan. Palautuksella saaduilla rahoilla ostimme jäätelöä jota herkuttelimme lounaan jälkeen. Ennen kesälomia tutustumme vielä vedenalaiseen maailmaan. Aloitimme tutustumisen maalaamalla vedenalaista maisemaa.

Haikeita tunnelmia.

Tällä viikolla on ensimmäiset Metsämuppelit jääneet kesälomille ja osa lapsista siirtyy syksyllä eskariin. Ollaan keskusteltu siitä kuinka tulee ikävä ja kuinka ikävää voi helpottaa.
Tutustuttiin myös ötököihin katselemalla niitä suurennuslasin läpi sekä tutkimalla miten erilaisia ötökät voivat olla. Lapset saivat tehdä myös oman mielikuvitusötökän alustan päälle luonnosta keräämistä materiaaleista. Tulipa niistä mahtavia ötököitä! Viikolla käytiin myös joen varrella pitämässä rauhallinen maalaushetki. Lintujen laulu ja joen kohina sai lasten luovuuden lentoon. Maalauksista tuli kauniita.

Kevätretki

Tällä viikolla Metsämuppelit pääsivät kevätretkelle Hörtsänän arboretumiin Orivedelle. Laavulla meitä odotti kaksi mennikäistä jotka veivät meidät satumetsään tutustumaan aisteihin. Eväslounas maistui erityisen hyvin pienen kävelyretken jälkeen. Kevät etenee kohisten ja mustikatkin jo kukkii. Kävimme myös lintubongausretkellä jonka saldo oli aika köyhä, kuulimme vain linnunlaulua. Taisi linnut piilotella aika äänekäältä porukalta pesissään. Kotiinkin lähti oma bongauslappu. Perjantaina Jutta kirjastolta saapui pitämään laavulle kevään viimeistä satuhetkeä. Hienosti jaksettiin kuunnella kärpäsen tarinaa.

Laulamista ja roskien keräämistä.

Viikko alkoi euroviisujen jälkihuumassa kun cha cha chaa kaikui metsässä ja tanssikuviot oli hallussa. Lauloimme myös kevätlauluja ensin oman ryhmän kanssa ja myöhemmin viikolla koko päiväkodin ryhmien kanssa laavulla. Tiistaina saimme toteutettua pitkään odotetun roskien keräämisen kun lähdimme retkelle leikkikentälle. Olipa meillä tarkkasilmäisiä ja innokkaita kerääjiä. Saaliiksi tuli iso roskapussillinen roskia ja hyvä mieli. Leikkikentällä oli vilinää ja vilskettä kun kaikkia telineitä piti heti päästä kokeilemaan. Ruokailukin sujui hyvin leikkikentällä maastossa ruokailemaan tottuneilta lapsilta. Helatorstain vapaan jälkeen olikin hyvin energiaa lähteä liikuntahalille jumppaamaan. Ohjelmassa oli mm. erilaisia hippoja ja pallon käsittelyä.

Äitienpäivä valmisteluja

Viikko meni äitienpäivää valmistellessa. Kortit tehtiin orvokkeja ja vasaraa käyttäen. Siinä tarvittiinkin paljon voimaa, monelta meinasi puhti loppua kesken. Pullataikina tehtiin keskiviikkona valmiiksi jääkaappiin ja torstaina leivottiin herkullisa korvapuusteja. Äidit saivat ensin kokeilla miten lasten tekemät keppihevoset toimi esteradalla ja sen jälkeen pääsibät herkuttelemaan kahvilla ja uunituoreilla puusteilla. Perjantaina liikuttiin metsässä erilaisten eläinten tavoin. Tällä viikolla meitä helli ihanat kesäkelit.

Toukokuun aloitus

Vapun jälkeen meitä odotti luminen metsä. Räntää tuli taivaantäydeltä ja lämmintä varavaatetta kaivettiin repuista. Eeva aloitti ryhmässä ja lapset kertoivat hänelle metsämuppeleiden säännöt. Roskien keräyspäivä siirtyi tuonnemmaksi koska roskat oli lumen alla piilossa. Juupajoki täytti 110 vuotta ja metsämuppelit tekivät sen kunniaksi metsäkakun. Torstaina viskarit lähtivät Merjan kanssa tutustumaan eskariin ja pienemmille oli järjestetty metsään keväinen kuvasuunnistus. Kolea keli jatkui joten perjantaina oli hyvä pysyä lämpöisenä rosvo ja poliisi leikin avulla. Arja tuli Ravan kanssa moikkaamaan meitä ja kyllä koira saikin paljon rapsutuksia ja nameja.

Rotkoretki ja pienoismetsä

Kevät on edennyt hurjaa vauhtia ja tällä viikolla vihdoin päästiin turvallisesti retkelle Juupajoen rotkoon. Kävimme ihmettelemässä hurjana kuohuvaa ja kohisevaa koskea. Kosken alapuolelle oli muodostunut ihmeellinen "vaahtopatja", joka herätti ihmettelyjä ja keskusteluja, että mitä se on ja miten se on sinne muodostunut.

Metsän pienoismallin rakennustyöt jatkuivat monena päivänä. Torstaina saimme sen vihdoin valmiiksi ja vietyä kirjastolle. Päiväkodin lasten töihin voi tutustua toukokuun ajan kirjastossa.

Perjantaina varhaiskasvatuksen väki vietti vappujuhlia vapaa-aikatalolla.

Metsän pienoismallin suunnittelua

Juupajoki täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Päiväkodilla heräsi ajatus taidenäyttelystä juhlavuoden kunniaksi. Metsämuppelit aloittivat tällä viikolla oman taideteoksen suunnittelun ja valmistelun. Teemme yhdessä pienoismallin meidän metsäpaikasta.
Suunnittelu alkoi juttutuokiolla ja kartan piirtämisellä. Mitä meidän metsästä löytyy ja miten saisimme tehtyä ne pienoiskoossa? Pidimme lasten kanssa kaksi "suunnittelukokousta" joissa jokainen sai tuoda omat ideansa esiin. Koottujen ideoiden pohjalta aloitimme askarteluprojektin.

Torstaina vietimme vuoden ensimmäisellä puoliskolla syntyneiden yhteissynttäreitä. Sankarit tahtoivat viettää juhlapäivän Metsätähdessä leikkien yhteisleikkejä, tanssien discossa ja syöden poppareita. Näin siis tehtiin. Juhlat olivat iloiset ja onnistuneet. Sohvan taakse piiloutunut "popparikone" sai lasten heittokädet villiintymään.

Esteradalla ja metsäpäivässä

Kevät etenee nyt aivan hurjin harppauksin. Lumikinokset ohentuvat ja ihanat lätäköt kasvavat. Valon ja energian määrä lisääntyvät kohisten. Metsässä on ihana seurata kevään tuloa ja kuunnella lintujen innokaita lurituksia.

Pääsiäisen jälkeen Metsämuppelit sulattelivat pääsiäisherkkuja keppareiden esteradalla. Innokkaat ratsukot kiisivät (kukin omalla tyylillään) kerta toisensa jälkeen Jonnan suunnittelemalla radalla. Joitakin ratarikkoja nähtiin, kuten myös ratsukoiden liukastumisia.

Viskarit lähtivät keskiviikkona Merjan johdolla metsään harjoittelemaan matemaattisia taitoja. Pienemmät Metsämuppelit jäivät päiväkodille tekemään vaahtomatoja. Voi mitä kaikkea Fairy-vedestä, puolikkaasta muovipullosta ja vanhasta sukasta saakaan aikaan. Voin vannoa, että taidepajan pöytä ja osallistujien kädet suorastaan hohtivat puhtautta projektin jälkeen.

Perjantaina oli "konemiesten" unelmapäivä, kun päiväkodin lapsille järjestettiin metsäpäivä Pärssisen pajan ympäristössä. Hienoja, isoja koneita tutkittavaksi ja kaikkiin sai kiivetä sisälle katsomaan, että miltä maailma näyttää ylhäältä käsin.

Pääsiäinen lähestyy

Pikku pupu Nupulainen joutui kettu Ketkuttelijan väijytyksen kohteeksi ja kettua paetessa putoilivat Nupulaisen kuljettamat pääsiäismunat ympäri metsää. Metsämörri pyysi Metsämuppeleita auttamaan munien etsinnässä. Tarkkasilmäiset muppelit löysivät kaikki 18 kadonnutta munaa ja saivat Metsämörriltä pienet pääsiäiskoristeet kiitokseksi.

Kävimme pikku kirkolla osallistumassa "pääsiäisvaellukselle ". Tiina kertoi meille, että miksi pääsiäistä vietetään. Asiasta juteltiin vielä laavullakin yhdessä.

Keskiviikkona käänsimme katseet kevään edistymiseen ja maalasimme upeat kevätmaalaukset musiikkimaalauksena.

Torstaina lapsia odotti iso yllätys, kun lähdimme vapaa-aikatalolle elokuviin. Kaikkien pääsyliput piipattiin ovella ja tarjolla oli poppareita ja mehua. Katsoimme elokuvan kevät ja Ruu.

Hei laukkaa ratsu reima

Tällä viikolla saatiin vihdoin uljaat kepparit metsään mukaan. Hienot ratsukot kiisivät metsäpoluilla ja nauttivat kirpakasta talvisäästä. Heppoja odotti metsässä talli, heinät ja käpyporkkanat.

Mietimme mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen ja tulimme siihen tulokseen, että multa, vesi, lämpö ja auringon valo ovat aika tärkeitä. Kylvimme samalla pupupurkkeihin ohraa ja muutaman herneen.

Torstaina leivoimme herkullisia kaura-rusinakeksejä isovanhemmille tarjottavaksi.

Perjantaina saimme 17 isovanhempaa kanssamme metsäretkelle. Metsässä oli monenlaisia tehtäviä joita lapset ratkaisivat yhdessä isovanhempiensa kanssa. Iso kiitos kaikille isovanhemmille, kun tulitte tutustumaan meidän ryhmän toimintaan.

Merisiili metsikössä

Tällä viikolla urakoitiin jokaiselle kepparille nyöristä riimut. Keppihevoset ovat siis vihdoin valmiina maanantain maastoratsastukseen.
Pääsiäisen valmistelut aloitettiin myös, kun tehtiin kipsinauhasta pupupurkit pääsiäisruoholle.
Perjantaina Metsämuppelit marssivat liikuntahallille tekemään palloilla heittoharjoituksia. Saimme käydä lounaalla koulun ruokalassa. Kyllä oli taas jännittävää ja ruokakin oikein herkullista.

Kevät etenee...

Ei osaa säiden haltija päättää, että millä kelillä kevättä edistäisi. Tähän viikkoon mahtui niin vesi- ja lumisadetta kuin ihanan aurinkoisia päiviäkin.
Keppiheppa projekti jatkuu ja pikku hiljaa tulee valmista. Narusuitset jäävät vielä ensi viikkoon.
Kirjastosta haettiin jälleen iso kassillinen kirjoja ja lepohetkien lukemiseksi valittiin mm. Kolme iloista rosvoa.
Uusi lumi ja suojasää mahdollistivat jälleen upeiden lumiteosten syntymisen.
Viskareiden ollessa metsässä pienemmät metsämuppelit opettelivat pipetin käyttöä ja tekivät tieteellistä tutkimusta öljyn, veden ja vesiväripisaroiden tiheydestä ja keveydestä...

Perinnekuukausi pyörähti liikkeelle

Vietämme maaliskuussa perinnekuukautta, joten päiväkodin yhteistä lauluhetkeäkin vietettiin laulellellen ja leikkien vanhoja tuttuja lauluja. Metsämuppeleilla oli lauluina oravan pesä (viitottuna tukiviittomin) sekä piirileikki kehrätkäämme silkkilankaa.
Aloitimme omien keppihevosten tekemisen villasukista. Tämä projekti vie varmasti muutaman viikon ennenkuin voimme esitellä valmiita heppoja. Metsässä leikimme perinneleikkeinä viimeinen pari uunista ulos leikkiä sekä lapaduu-laululeikkiä.
Kirpeässä pakkassäässä pidimme itsemme lämpiminä leikkimällä erilaisia juoksuleikkejä mm. poliisia ja rosvoa sekä seuraa johtajaa.

Kutsuja, mäenlaskua ja vohvelikestit.

Aaron näyttöviikko Metsämuppeleilla oli täynnä touhua ja elämyksiä sekä apeita mielialoja kun jouduimme hyvästelemään meidän ihanan opiskelijan.
Tiistaina satutunnin jälkeen kävimme postittamassa kutsut isovanhemmille ja lähdimme viettämään laskiaistiistaita pulkkamäkeen. Valmistimme herkullista metsäjäätelöä kermasta ja mustikoista. Samalla mietimme, että miksi valmistukseen tarvittiin lunta ja suolaa... Jäätelö kun ei kuitenkaan ollut suolaista.
Tulevaa talvilomaa juhlistimme perjantain vohvelikesteillä.

Sitkeitä sissejä ladulla ja jäällä

Metsämuppelit yllättävät joka kerta, kun lähdemme ladulle hiihtämään tai kaukaloon luistelemaan. Ensinnäkin kaikilla on mukana tarvittavat välineet ja niiden lisäksi huikean hieno asenne. Iloiset ja sitkeät harjoittelijat eivät anna kaatumisten ja väsymyksen häiritä, vaan nauttivat yhteisestä tekemisestä täysin rinnoin. Kiitos siitä jokaiselle.
Hiihdon ja luistelun lisäksi Metsämuppelit pääsivät viime viikolla tutustumaan paloasemaan Jannen ja Hanskin opastamina.
Ystävänpäivää juhlistettiin koko varhaiskasvatuksen yhteisellä lauluhetkellä.
Aloitimme myös isovanhempienpäivän valmistelut tekemällä kutsukortit. Ensi viikolla käymme postittamassa nämä tärkeät kirjeet.

Miten lumihiutaleet syntyvät?

Tällä viikolla pohdittiin lumihiutaleiden syntyä, tutkittiin niitä suurennuslasilla ja leikittiin tahmeat lumihiutaleet leikkiä. Lumisessa metsässä leikittiin mm. poliisia ja rosvoa, kieriviä "munapötkylöitä", työmiehiä jotka purkivat kerrostaloa ja löytyi sieltä metsästä kalakauppiaskin.
Mediataitoviikon puitteissa tallensimme lasten pienryhmissä keksimiä tarinoita.
Innokkaat hiihtäjät pääsivät Jonnan kanssa läheiselle pellolle harjoittelemaan hiihdon jaloa taitoa.
Allu ja Tuomas tekivät meille upean pöydän ruuan jakamista varten. Samalla he toivat ison kuorman polttopuita Metsämuppeleiden pinottavaksi.

Hei hei tammikuu

Tammikuu hyvästeltiin Metsämuppeleilla tutkimusruudun muutoksia miettien sekä kulttuuriosuuskunta Uulun soitinpajalla. Soitinpajassa jokainen pääsi valmistamaan itselleen oman soittimen kierrätysmateriaaleista. Saimme myös nähdä miten rikkinäisestä kastelukannusta saa soittimen aikaiseksi.
Helmikuu pyörähti käyntiin hiihdon, viskarin ja luistelun merkeissä. Pohdimme myös, että miten eläimet suojautuvat talvella.

Talvisia puuhia

Metsämuppeleiden talviset touhut jatkuvat, vaikka säiden haltija ei oikein tiedä pitäisikö sataa vettä vai lunta. 🌨❄️
Lumimaalauksen hienot eläinhahmot imeytyivät hetkessä vetiseen hankeen ja ensimmäinen hiihtokertakin jouduttiin perumaan. Onneksi innokkaat luistelijat pääsivät kuitenkin jo kokeilemaan taitojaan.
Metsämuppelit kävivät läheisellä pellolla ryömimässä, kierimässä ja kokeilemassa kuperkeikan tekoa. Hankijalkapalloakin yritettiin pelata mutta pelaajilta loppui puhti kesken.
Luonnon ihmeitä tutkittiin ja ihmeteltiin kun hangesta löytyi jäniksen papanoita ja metsäkauriin jälkiä sekä yksinäinen turvakenkä. Etsimme myös metsään piiloutuneita lintuja.
Merja kanssa laulettiin talvisia lauluja ja Jutan kanssa ihmeteltiin Herra Kunkun tavaroita ja sitä mihin ne dinosaurukset katosivat.

Metsämuppelit riemuitsevat jälleennäkemisestä.

Kahden viikon joululoman jälkeen oli kiva palata arkeen ja päästä kavereiden kanssa leikkimään. Innokkaat leikkijät valtasivat metsän mm. rosvoina ja poliiseina, lumilinkomiehinä jotka tekivät samalla latua ja taisi siellä vilistellä puumia ja panttereitakin.
Metsätähdessä palattiin vuoden vaihtumiseen ja rakettien ampumiseen.

Joulun odotus on kiireistä puuhaa

Metsämörrin joulukalenteri on pitänyt Metsämuppelit kiireisinä.
Tehtävinä on ollut eläinten kiikarointia, pipareiden leivontaa, jouluateria, varhaiskasvatuksen yhteinen lauluhetki, salaperäinen tonttutunneli, tonttujumppaa liikuntahallilla, piilo- ja hippaleikkejä sekä linnunruuan valmistus ja metsään vieminen.
Nyt on oiva aika levätä ja kerätä voimia ensi vuoteen.
Metsämuppelit toivottavat rauhallisia joulun jatkoja ja onnellista uutta vuotta!

Joulua kohti Metsämörrin matkassa

Metsämörri on pitänyt Metsämuppelit kiireisinä joulukuun alun päivinä. Metsään piiloutunutta Metsämörriä on nyt etsitty jo kuutena päivänä. Metsämörrin punaisesta pussista on löytynyt monenlaista puuhaa lapsille. Olemme mm. soittaneet metsäsoittimilla joululauluja, tehneet itsenäisyyspäiväksi puukynttilöitä ja askartelimme laavulle ja Metsätähteen havutontut. Nyt jännitämme, että saako tonttu olla laavulla kävijöiden ilona yli joulun vai kohtaako se jonkun ikävän katastrofin.
5. päivä heittäydyimme pressun päälle makuulle ja ihastelimme puita ja taivasta Finlandia-hymniä kuunnellen.
Tänään mietimme, että mikä tekee minut metsässä onnelliseksi. Vastauksista löytyi mm. puita, kiipeilypuita, majoja ja lunta.
Metsämörrin tuomista tehtävistä huolimatta on aikaa yhteisille leikeille jäänyt runsaasti. Metsässä on ollut melkoinen meno kun traktorit luistelevat ojaan tai rosvo juoksee kahden rahasäkin kanssa poliiseja karkuun.

Marraskuun harmaat päivät

Marraskuun lopulla saatiin vihdoin iso maja valmiiksi. Siellä on ollut hyvä leikkiä mm. karhu- ja oravaperheitä. Oravaperheen talvivarastojen keräys vei useamman päivän.
Toinen retki liikuntahallille oli täynnä innostunutta touhua ja varjoliikuntaa.
Metsämörri kävi valmistelemassa meitä joulunodotukseen ja sai innostettua meidät tekemään talvisia maisemia ja jouluisia kransseja Metsätähteen.
Kävimme viemässä keräämämme tölkit kauppaan ja saimme ostettua niillä rahoilla puskutraktorin ja hevosten kuljetusvaunun kirpputorilta.
Marraskuun viimeisenä aamuna Metsämuppelit järkyttyivät, kun joku oli käynyt laavulla repimässä lasten reppumerkit naulakosta. Lapset ihmettelivät, että miksi jonkun pitää tehdä meille kiusaa.
Lähdimme rotkoon katselemaan mielenkiintoisia heijastuksia joesta ja rauhoittamaan pettyneitä mieliämme.

Lapsen oikeuksien viikko

Tällä viikolla vietimme lapsen oikeuksien viikkoa mm. sadutellen, laulellen, leikkien, retkeillen ja jumpaten.

Lapsen oikeudet lyhyesti
Ketään ei saa syrjiä.

Kaikissa päätöksissä tulee miettiä, mikä olisi lapsen etu.

Valtion pitää tukea huoltajia kasvatuksessa.

Oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa.

Oikeus henkilöllisyyteen virallisessa rekisterissä.

Oikeus perheeseen ja säilyttää sukulaissuhteensa, jos on hyvä olla heidän kanssaan.

Oikeus ilmaista mielipiteensä, kunhan se ei loukkaa muiden oikeuksia.
Oikeus omantunnon- ja ajatuksenvapauteen sekä uskonnonvapauteen ikätaso huomioon ottaen.

Oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan sekä yksityisyyteen.

Lapsella on oikeus saada tietoa ikätasolleen sopivalla tavalla.

Oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon.

Oikeus koulutukseen ja laadukkaaseen opetukseen.

Oikeus oman kielen ja kulttuurin harjoittamiseen sekä oikeus liittyä yhdistyksiin.

Lasta tulee suojella päihteiltä, hyväksikäytöltä, lapsikaupalta sekä työltä, joka haitallista kehitykselle.

Oikeus väärinkäytösten jälkeiseen toipumisen edistämiseen.

Unicef

Apua nyt on jo marraskuu...

Marraskuun alku on ollut Metsämuppeleilla isänpäiväsalaisuuksien ja liikunnan riemua.

Isien lahjavalmistelut aloitettiin jo syyskuussa kun lapset etsivät mieluisia oksia sisälle kuivumaan. Oksista tehtiin sitten hienot avaimenperät. Kortin kansikin sai kuvionsa puun rungosta.

Marraskuun toisella viikolla päästiin tutustumaan Metsämörriin ja Jekku-jänikseen, joka järjesti meille monenlaisia liikuntatehtäviä viikon aikana. Pääsimme mm. rastiradalle metsässä ja temppuradalle salissa. Jekulla oli meille myös oma Jekku-tanssi.

Parasta oli kuitenkin ensilumen sataminen. Metsään ilmestyi hienoja lumiukkoja, lumikoiria sekä mystinen pallorivi, jossa saattoi harjoitella laskemista ja vaikkapa lajittelua koon mukaan.

Perjantai aamuna isille ja papoille tarjottiin aamukahvit itse leivottujen sämpylöiden kera.

Takaisin metsään

Syyslomaviikon jälkeen oli jälleen hauska päästä metsään. Metsämuppelit olivat täynnä intoa ja valmiina uusin puuhiin.

Viikko piti sisällään mm."noppajumppaa", satuhetken kirjastossa, eläinlasten elämää, tutustumista eri puulajeihin sekä kaikista tärkeimpänä syyspuolella syntyneiden synttärit.

Sankarit toivoivat makkaran paistoa, joten pääsimme harjoittelemaan myös nuotion tekoa. Lapset saivat ehdotella erilaisia tapoja nuotion rakentamiseksi.
Synttärit jatkuivat vielä iltapäivällä diskon merkeissä.

Leikeissä vilisi paljon työmiehiä ja ninjoja. Hyvällä yhteistyöllä rakensimme myös kolmatta majaa, jonka viimeistely tapahtuu ensi viikolla.

Jämäkästi retkeillen

Viikko startattiin käymällä kirjastossa lainaamassa kiinnostavia kirjoja. Metsämuppelit pääsivät myös kokeilemaan lainausautomaattia, kun kirjojen viivakoodit luettiin ennen kassiin pakkaamista. Iltapäivällä nuori käpytikka sai meidät huolestumaan lentämällä päin Metsätähden ikkunaa. Tunnin verran päätä selviteltyään se onneksi pääsi takaisin siivilleen.
Tiistaina etsittiin metsässä mm. jotain pidempää, lyhyempää, ohuempaa ja paksumpaa kuin minä itse. Mietimme myös puiden ja lehtien kautta luonnon kiertokulkua.
Keskiviikkona laulettiin, soiteltiin ja loruteltiin. Sateenvarjomusiikki oli varsin mielenkiintoista. Aina kun Merjan sateenvarjo oli auki, niin lapsilla oli lupa soittaa ja varjon mennessä kiinni musiikki lakkasi.
Eläinlasten elämässä harjoittelimme, että miten pidän jämäkästi puoleni. Toisenlaista jämäkkyyttä tarvittiin kun Metsämuppelit kävivät kiertämässä rotkon sinisen reitin. Vakaita jalkoja, kärsivällisyyttä, hyvää tasapainoa ja vuorikauriin ketteryyttä löytyi jokaiselta retkeläiseltä. Retken lopuksi huomasimme, että metsään oli ilmestynyt iso kasa kuusen oksia majojen rakentamista varten.

Eläinten viikko

Viikko aloitettiin tarinalla jännittävästä mökkiretkestä. Siinä lapset kohtasivat pelkoa herättäviä eläimiä, kuten rantakäärmeitä, ampiaisia ja hämähäkkejä. Peloista puhuttiin myös eläinlasten elämässä, kun pupua pelotti suden kummitusjutut. Paikalle ilmestynyt Taika kettu saikin kaikki Metsämuppelit miettimään ja kertomaan, että mikä heitä pelottaa.
Merjan kanssa sitten vielä pohdittiin, että miten sitä pelkoa voisi hillitä.
Viikkoon mahtui paljon leikkejä koirien kouluttamisesta aina Suomea ristiin rastiin kulkevaan polkujunaan.
Eläinten viikon kunniaksi keksimme itsellemme myös luontonimet.
Torstaina saimme vieraaksemme Oriveden Sanomien Heli toimittajan. Hän kävi tutustumassa metsäryhmämme toimintaan.

Sieniä,sieniä...26.-30.9.

Viikko 39 oli täynnä touhua ja tohinaa.
☆Maanantaina leikittiin yhdessä mm. myrkkysientä ja muppeleiden piiriä.
☆Tiistaina Metsämuppelit pääsivät kirjastoon syksyn ensimmäiseen satuhetkeen. Tutustuimme Mur-karhuun ja etsimme Kasan kadonnutta nenää (metsäänkin syntyi päivän edetessä muutama Kasa).
☆Keskiviikkona eläinlasten elämää sai meidät miettimään, että missä minä ja kaverit olemme taitavia. Taikaviitan alla oli ihana kuunnella kun toiset kertoivat mukavia asioita viitan alla olijasta. Ja aarrearkusta löysi jokainen maailman arvokkaimman aarteen.
☆Torstai toi tullessaan 3 marttaa ja pääsimme heidän kanssaan sieniretkelle.
☆Perjantaina päivitettiin tutkimusruudun tilanne.
☆Viikkoon mahtui myös monia ihania leikkejä sekä ensimmäisen majan rakentamista.

Metsämörri viikko 19.-23.9.2022

Viikko aloitettiin suunnittelemalla ja kuvaamalla videokutsu päiväkodin muille ryhmille metsämörrin juhlista.

Lapset valitsivat jonkun mieluisan paikan tai asian metsästä, joka kehystettiin ja kuvattiin laavulle laitettua näyttelyä varten.

Viikko huipentui koko päiväkodin yhteiseen Metsämörrin juhliin liikunnalisen tekemisen merkeissä.

Leikkeinä mm. puuhippa, peili ja lehtisateen tekeminen

Ilmaisun ja leikin iloa

Viikko 36 sisälsi
- Vesiputouksen maalausta
- Susilauman liikehdintää
- Remonttihommia
- Kiipeilypuun etsintää
- Kiirellinen kodin siivous, sillä mummo oli tulossa kylään.
- Eläinlasten elämää pyörähti käyntiin

Yhteisleikkejä

Viikkoa on kuvastanut yhteinen tekeminen aikuisten kanssa 🙂
- Kannon valloitusta
- Kommervenkkaa, vemmerkonkkaa
- Turkimusruudun nauhoittaminen
- Piiloleikki
- Satuhetki

"Kyllä ne kaikki on siellä pusikossa piilossa"

Kädentaitoja

Metsämuppelit etsivät luonnosta koloja ja pohtivat kuka siellä asuu. Näistä piirrettiin kuvat omiin vihkoihin.

Metsään rakennettiin majat ja saivat ne myös koristeitakin.

Lapset nikkaroivat laavulle laitettavan naulakon.

Viikko piti sisällään ötökkäsuunnistusta, paljon leikkejä ja ötökkälauluja.

Tutkin, ihmettelen ja opin

- Harjoiteltiin heittämistä ja tutkittiin mitä kävylle tapahtuu pudotessaan veteen
- Tutustuttiin lisää rotkoon
- Etsittiin ja löydettiin pieniä ötököitä. Opittiin miten hämähäkkiä, muurahaista, koppakuoriaista, hyttystä kohdellaan

Metsämuppeleiden ensimmäinen viikko

Metsämuppelit poimivat pakkaseen mustikoita ja saatiinhan sitä suut makiaksi myös. Metsään rakennettiin sauna ja tonttujen koti. Lisäksi tehtiin kävelyretki rotkoon.

Mitähän mielenkiintoista ensi viikolla tapahtuukaan... 😊

Kuvia ensimmäisestä päivästä

Mitä tapahtuikaan ensimmäisenä päivänä metsämuppeleiden metsäretkellä?

Rajasimme leikkialueen punaisilla nauhoilla ja opettelimme missä saa kulkea ja ei.

Mietimme yhteiset sääntömme:
1. Kun kuulet pillin vihellyksen, tulet heti aikuisen luokse.
2. Annamme kasvien, sienien ja puiden kasvaa luonnossa rauhassa.
3. Tarkat korvat ja silmät. Aikuisen ohjeita kuunnellaan ja noudatetaan.

- Harjoittelimme luonnossa lounaan syömistä
- Harjoittelimme ulkowc:n käyttöä
- Mustikka tuli tutusti ja saatiinhan me myös sormet ja suut sinisiksi.
- Leikkeinä oli mm. nuotion tekoa ja makkaran sekä vaahtokarkkien paistoa. Lisäksi lapset leikkivät sahaustöitä majojen rakentamista varten.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä