Tiedeleiri CERNissä -projekti 2018

CERNissä ja muuallakin 11.-16.11.2018

Vierailimme CERNissä ma 12.-ke 14. marraskuuta 2018. Lensimme Helsinki-Vantaalta Geneveen isänpäivänä 11. marraskuuta ja takaisin Suomeen perjantaina 16. päviä. Majoituimme Geneva Hosteliin kaupungin keskustaan ja matkustimme sieltä päivittäin raitiovaunulla CERNiin.

Maanantaina meille esiteltiin CERNin ensimmäinen kiihdytin, synkrosyklotroni. Käytöstä poistettuun kiihtydinhalliin on tehty hieno videoshow, jonka voit katsoa täältä. Videon alussa ja lopussa on CERNin historiaa. Synkrosyklotronin esittely alkaa noin kolmen minuutin kohdalla.
IMG_20181112_184727_935.jpg

CERNin ykköstutkimuslaite on 27 kilometriä pitkä LHC-törmäytin. Siinä kiertää protonisuihkuja myötä- ja vastapäivään, ja neljän suuren tutkimusaseman kohdalla ne ohjataan törmäämään joko toisiinsa tai johonkin kohtioon. Pääsimme käymään CMS-asemalla.


CERN-projektin sisältö

Joutsan, Nivalan ja Oulaisten lukioiden yhteisprojekti vierailee marraskuussa 2018 Sveitsissä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä. Projektiin kuuluu myös vierailuja kotimaisissa hiukkasfysiikan tutkimuspaikoissa: Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa sekä Callio Labissa Pyhäjärvellä tutustumassa kosmisia hiukkasia tutkivaan CUPP-tutkimukseen. Osallistujat perehtyvät aiheisiin myös tutkielmia tehden. Projektista saa koulukohtaisen soveltavan fysiikan kurssin suorituksen (FY9).