Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä jokaisella säällä. Pukeutumalla oikein sääolojen sekä aktiviteettien mukaan, varmistat itsellesi mukavan olon ulkoilun parissa.

Kerrospukeutuminen rakentuu kolmesta vaatekerroksesta:

  • aluskerros
  • välikerros
  • kuorikerros tai päälikerros

Oikean aluskerroksen valinta
 

Alimman vaatekerroksen tarkoitus on pitää hikoileva keho kuivana. Toimiva aluskerros on usein joko keinokuitua tai merinovillaa. Keinokuidut, kuten tekniset polyesteriset alusvaatekerrastot, eivät ime kosteutta itseensä, vaan siirtävät sitä iholta aina seuraavaan vaatekerrokseen. Merinovillaiset asut tuntuvat lämpimiltä jopa kastuessaan.

Välikerroksen merkitys kerrospuketutumisessa
 

Välikerroksen tehtävä on pitää keho sopivan lämpimänä ja ottaa vastaan aluskerroksen siirtämä kosteus. Erinomaisia välikerrosmateriaaleja ovat esimerkiksi fleece ja villa. Fleece-vaatteiden rakenne on huokoinen, joka takaa hyvän eristävyyden eikä se sido itseensä kosteutta kuten villatuotteet. Pitkille retkille sopii parhaiten villa, joka on helppo huoltaa ja puhdistuu hyvin myös tuulettamalla. Välikerroksia lisätään ja vähennetään olosuhteiden ja liikunnan aktiivisuustason mukaan.

Villapaidat sopivat käytettäviksi lauhemmalla säällä ilman takkia. Takit haittaavat usein hengittävyyttä, mutta villa hengittää erinomaisesti sitoen kuitenkin kehon lämpöä itseensä. Talven pakkasilla retkeillessä repusta kannattaa aina löytyä hyvä villainen varapaita, jonka voi vetää päälle kun kylmyys meinaa hiipiä luihin ja ytimiin.


Päälikerros - kuorikerros vai jotain muuta?
 

Päällimmäinen vaatekerros suojaa ensisijaisesti tuulelta ja sateelta. Kuorivaatteissa on usein vedenpitävä kalvo, joka kuitenkin haittaa vaatteen hengittävyyttä. Päälikerros tuleekin valita sääolojen sekä liikuntalajien mukaan. Esimerkiksi maastohiihdossa lämmöneristystä ja vedenpitävyyttä tärkeämpää on tuulenpito ja hengittävyys. Tällöin lämpöä haetaan aluskerrastolla sekä välikerroksella. Syksyn sateilla ulkoilijat tarvitsevat ennen kaikkea vedenpitävyyttä, jolloin päälikerrokseksi tulee valita hyvä vedenpitävä kuorikerros. Päälikerroksen tulee olla tarpeeksi väljä, jotta sen alle mahtuu alus- ja välikerros. Mitä nopeatempoisempi fyysinen suoritus on, sitä tärkeämpää on oikein hengittävä vaate.

100 % vedenpitävyyttä etsivät vaeltajat hankkivat reppuun tai rinkkaan usein sadeasun tai sadeviitan, joka on kevyt ja suojaa samalla myös selässä kannettavia tavaroita. Sadeviitta on kuitenkin hankala kovassa tuulessa eikä se hengitä lähes ollenkaan. Siksi se onkin erinomainen hätävara jos sade pääsee yllättämään.

Taukovaatteet kulkevat helposti mukana
 

Monien liikuntalajien pariin on hyvä ottaa mukaan lämmin taukovaate, joka on usein villapaita, kevyt untuvatakki tai keinokuitutäytteinen takki tai liivi. Untuva on eristävyydessään ykkösluokkaa, eikä keinokuitu pysty sitä haastamaan. Kuitenkin untuva ei kestä kosteutta siinä, missä keinokuitu, joten valitse talven paukkupakkasille untuva ja syksyn sadesäälle keinokuitu.