Muut opinnot

Pre-DP -opinnot

IB-linjan ensimmäisenä vuonna opiskellaan varsinaiseen IB:n diplomiohjelmaan valmistavia opintoja eli ns. pre-DP -opintoja.

Finnish A Literature

pre-DP Finnish 1

Tutustuminen proosaan (novellin lajit, pienproosa, proosan käsitteistö). Kurssilla perehdytään eri proosan muotoihin silmällä pitäen kirjoittajan ja lukijan suhdetta (Readers, writers and texts): millä tekstuaalisin keinoin henkilökuvia, miljöitä ym. rakennetaan ja minkälaisia merkityksiä luodaan.

Harjoitellan novellin tulkintaa; perehdytään mm. kertojaratkaisuihin ja –tyyppeihin (fokalisaatio). Pienryhmissä tutustutaan suomalaisiin nykyproosan kirjailijoihin ja luodaan katsausta kirjailija-kontekstiin ja erilaisiin tyyleihin.

Opetellaan kaunokirjallisen kommentin laadintaa; rakenne, käsitteistön käyttö, tulkinnan esittäminen (mm. merkityskenttien avaaminen), lainaustekniikan perusteet, oikeakielisyysharjoitteet (alkukirjain, yhdyssanat). Novellianalyysin laadinta.

pre-DP Finnish 2

Lyriikan peruskäsitteistön läpikäynti: runon lajit, rakenne, runon puhuja, kuvallisuus, kieli, teema. Harjoituksia pienryhmissä, luova harjoitus. Runoanalyysin perusteet: vastauksen rakenne, termien käyttö, tulkinta; runokommentin laadinta.

Kirjallisuushistoriaan perehtyminen: realismin, romantiikan ja modenismin piirteet. Kirjallisten tekstien sidonnaisuus kulttuuriin ja aikaan ( Time and Space, Intertextuality)

Oikeakielisyysharjoite: pilkut

pre-DP Finnish 3

Kaunokirjallisuuden lukemistoa: romaani (kotimainen kirjallisuus). Pienryhmätyöskentely: ulkoinen ja fiktiivinen konteksti, kerronnallisten keinojen läpikäynti, fiktiivisen henkilökuvan syventävä analyysi. Teoksen sijoittaminen kirjallisuuden kenttään, vertailua. (Reader, writers and, texts; Time and Space; Intertextuality).

Kaunokirjallisen kommentin tarkennus: Paper 1 -kriteerit. Hyvän vastauksen piirteet; pienryhmätyöskentely. Harjoituksia / läpikäyntiä (mm. kertojaratkaisu, kerrontatekniikka, miljöö, henkilökuva, symboliikka, tematiikka). Paper 1 -kommentin laadinta (proosa, lyriikka).

Lyriikan syventävä läpikäynti: lisäkäsitteet, tulkintojen kompleksisuus. Laaditaan runokommentti.

Pre-DP Swedish

Pre-DP Swedish 1 & 2 - RUB11&2 Opiskelutaidot ja ruotsin kieli arjessani (4 op) 

Opintojakson kuvaus ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Opintojakson tehtävä on johdattaa ja motivoida opiskelijaa Swedish B -opintoihin ja kasvattaa opiskelijan tietoisuutta omasta kieli- ja kulttuuritaustastaan vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa. Opintojakson tehtävänä on myös vahvistaa opiskelijan tietoisuutta ruotsin kielen taustasta, historiasta ja asemasta Suomessa sekä ohjata opiskelijaa löytämään ruotsin kielen vaikutuksesta kertovia kielellisiä ja kulttuurisia piirteitä omasta arjesta ja yhteiskunnasta. Lisäksi opintojakson tehtävänä on kannustaa opiskelijaa käyttämään ruotsia rohkeasti ja kehittämään omia vuorovaikutustaitojaan eri tilanteissa. Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista painottuvat hyvinvointi- ja vuorovaikutusosaaminen, joita vahvistetaan esimerkiksi pari- ja ryhmätyöskentelyn avulla. 

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • tunnistaa olemassa olevaa kielitaitoaan ja omia vahvuuksiaan
  • rohkaistuu käyttämään ruotsin taitoaan arkipäiväisissä vuorovaikutustilanteissa painottaen suullista viestintää
  • osaa kertoa ruotsiksi omasta elämästään, ihmissuhteistaan ja lähiympäristöstään eri tilanteissa erilaisia viestintäkanavia käyttäen
  • kehittää omia opiskelustrategioitaan, vuorovaikutustaitojaan ja keskustelu- ja kuuntelutaitojaan ruotsiksi sekä löytää itselleen sopivia työtapoja IB-opintoihin
  • kehittää palautteen antamisen ja vastaanottamisen sekä osaamisensa arvioinnin taitoja
  • syventää tietämystään suomen ja ruotsin kielten vaikutuksesta toisiinsa sekä Suomessa vallitsevista kieliolosuhteista
  • pystyy suhteuttamaan ruotsin kielen osaamistaan oppimäärän opiskelulle määriteltyyn taitotasoon B1.1.

 Opintojakson keskeiset sisällöt 

  • ruotsin kielen käyttö opiskelijan arkipäivään liittyvissä vuorovaikutustilanteissa 
  • oma elämä, ihmissuhteet ja lähiympäristö 
  • yksilön ja yhteisön hyvinvointi 
  • ääntämisen harjaannuttaminen 
  • opiskelijan kieliprofiilin laatiminen tai täydentäminen sekä omien tavoitteiden asettaminen 
  • omaa oppimista edistävien työkalujen löytäminen ja hyödyntäminen 
  • kielitietoisuus, monikielisyys, kielten väliset suhteet 

 Opintojakson arviointi 

Opintojaksolla toteutetaan sekä formatiivista että summatiivista arviointia, painottaen opintojakson keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Formatiivinen arviointi on lähinnä opiskelijaa opinnoissa eteenpäin, tavoitteiden saavuttamista kohti auttavaa, ei dokumentoitavaa palautetta. Summatiivinen arviointi koostuu esimerkiksi opiskelijan tuotoksista ja/tai tavoitteisiin pohjautuvaa osaamista mittaavista kokeista saaduista arvosanoista.

Opintojaksojen arvosanan antaminen perustuu opiskelijan osaamiseen kielitaidon kaikilla osa-alueilla (kuullun ymmärtäminen, puhuminen, luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen) ja työskentelyn monipuoliseen havainnointiin.

Opintojakso arvioidaan numeerisesti asteikolla 4-10

PRE-DP Swedish course 3 - RUB13 Kulttuuri ja mediat (2 op)

Opintojakson kuvaus ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteet 

Opintojakson tehtävänä on vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa ja erilaisten tekstien tulkitsemis- ja tuottamistaitoja ruotsinkielisiä medioita hyödyntäen. Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista painottuvat vuorovaikutusosaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Näitä vahvistetaan esimerkiksi parityöskentelyn avulla sekä seuraamalla uutisia eri medioista. 

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija 

  • tuntee suomenruotsalaisia, ruotsalaisia ja muita pohjoismaisia kulttuuri-ilmiöitä 
  • tuntee ruotsinkielisiä medioita 
  • osaa hyödyntää ruotsinkielisiä lähteitä tiedonhaussa 
  • pystyy seuraamaan ruotsinkielisiä uutistekstejä ja ymmärtää pääasiat niistä. 

Opintojakson keskeiset sisällöt 

  • suomenruotsalaiset ja muut pohjoismaiset kulttuuri-ilmiöt 
  • ruotsinkieliset mediat 
  • opiskelijoita kiinnostavat ajankohtaiset aiheet ruotsiksi 

Opintojakson arviointi

Opintojaksolla toteutetaan sekä formatiivista että summatiivista arviointia, painottaen opintojakson keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Formatiivinen arviointi on lähinnä opiskelijaa opinnoissa eteenpäin, tavoitteiden saavuttamista kohti auttavaa, ei dokumentoitavaa palautetta. Summatiivinen arviointi koostuu esimerkiksi opiskelijan tuotoksista ja/tai tavoitteisiin pohjautuvaa osaamista mittaavista kokeista saaduista arvosanoista.

Opiskelijan oppimista ja laaja-alaisen osaamisen kehittymistä tuetaan opintojakson aikana antamalla palautetta esimerkiksi opiskelijan työskentelystä vuorovaikutustilanteissa tai ääntämiseen liittyvissä tehtävissä. Opiskelun aikaisen palautteen tarkoituksena on myös ohjata opiskelijaa tulemaan tietoiseksi työskentelytavoistaan esimerkiksi uutisseurantatehtävän yhteydessä.

Opintojaksojen arvosanan antaminen perustuu opiskelijan osaamiseen kielitaidon kaikilla osa-alueilla (kuullun ymmärtäminen, puhuminen, luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen) ja työskentelyn monipuoliseen havainnointiin.

Opintojakso arvioidaan numeerisesti asteikolla 4-10.

pre-DP German B (2 op)

Pre-DP German tukena IB-opinnoille

Pre-DP-kurssilla vahvistetaan opiskelijan kieli- ja kulttuuriosaamista kohdekielen näkökulmasta. Opetus ohjaa tarkastelemaan, miten uuden kielen oppiminen lisää ymmärrystä ajattelun ja kielen välisestä yhteydestä.

Opetus painottuu etenkin alkuvaiheessa suulliseen kielitaitoon, mutta tehtävä on auttaa opiskelijaa näkemään, miten vähäiselläkin kielitaidolla on mahdollista tutustua kieli- ja kulttuurialueen tekstimaailmoihin sekä tiedon- ja tieteenaloihin.

Tavoitteena on myös rohkaista opiskelijaa hahmottamaan, miten uuden kielen oppiminen tukee muuta oppimista. Opiskelijaa ohjataan hyödyntämään kohdekieltä myös tiedonhankinnan välineenä, vahvistetaan opiskelijan kansainvälisyysvalmiuksia ja rohkaistaan opiskelijaa toimimaan oman kulttuurinsa lähettiläänä.

Opintojen aikana edistetään monilukutaitoa käsittelemällä kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, teatteria, kuvataidetta tai mediaa ja tutustutaan eri tekstilajeihin.

Tavoitteet

Opintojen alkuvaiheessa painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullinen viestintä on keskeistä koko oppimäärälle ja ääntämiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

Tavoitteena on, että opiskelija

  • selviää rutiininomaisissa ja yksinkertaisissa keskusteluissa
  • osaa saksan perusäänteet ja sanavarastoni ei riitä kaikkiin tilanteisiin
  • pystyy yleensä tunnistamaan puheenaiheen hitaasti ja selkeästi etenevästä keskustelusta
  • ymmärtää pääasiat lyhyistä, helpoista teksteistä
  • löytää tarvitsemansa tiedot esimerkiksi esitteistä ja aikatauluista sekä
  • ymmärtää lyhyitä ja yksinkertaisia viestejä, jos ne käsittelevät tuttuja aiheita
  • pystyy kirjoittamaan yksinkertaisen viestin
  • hallitsee kieliopin perusteet

Keskeiset sisällöt ja aihepiirit

  • saksan kielen maantieteellinen levinneisyys, variantit
  • Suomi saksaksi opiskelun näkökulmasta
  • arjen tavat ja traditiot sekä kulttuurierojen vertailua
  • sosiaalisen kohtaamisen tilanteet arjessa, tavanomaiset asiointitilanteet
  • vapaa-ajan vietto ja harrastukset
  • koulu

Arviointi

Arvioinnin tehtävä on tukea opiskelijan kehittymistä vieraalla kielellä toimijana. Monipuolinen arviointi ja onnistunut, kannustava palaute tukevat opiskelijan itsetuntoa ja vahvistavat opiskelumotivaatiota.

Arviointi ja muu palautteen antaminen kohdistuvat tavoitteiden mukaiseen osaamiseen ja keskeisten sisältöjen hallintaan. Itse- ja vertaisarviointia käytetään oman ja ryhmän osaamisen sekä oppimisprosessin ymmärtämiseksi ja kehittämiseksi.

Arvioinnin kohteena ovat opiskelijan vuorovaikutusosaaminen, tekstin tulkinta- ja tuottamistaidot sekä kulttuurisen ja kielellisen moninaisuuden tavoitealueeseen kytketty osaaminen. Opintojen alkuvaiheessa arvioinnin kohteena ovat myös opiskelijan opiskelutaidot, kuten opiskelustrategioiden kehittämisen taidot sekä oppimisen edistämistä tukevat työskentelytaidot.

pre-DP Business management (2 op)

In the Business management course students study: 

  • The economy circular flow model
  • Manufacturing, needs/wants/, factors of production, scarcity
  • Economic growth and how economic growth is measured
  • Free market economy and businesses
  • Economic fluctuation; (inflation; unemployment)
  • Sustainability and circular economy
  • Globalisation

The topics are studied mainly from the perspective of businesses and stakeholders. Students will learn basic economic terms, financial principles and economical thinking. Through the course, students learn to understand economic policy debates. 

 

Skills 

  • Information literacy
  • interpretation of tables and figures
  • Collaboration skills  
  • Critical thinking

Assessment: 4-10 

Assessment is based upon: 

--Exam results 

--Classroom activity 

pre-DP History

pre-DP History 1 (2 op)

Contents:

  1. A very advanced culture, Mesopotamia and Egypt
  2. Ancient Greece and Rome.
  3. Medieval life in Europe: City life, Feudalism, the Black Death, Voyage of Discovery.
  4. Modern life and economy in the 17th-18th centuries: Colonialism, mercantilism, absolutism, world trade.
  5. Different ideologies, Enlightenment, the French Revolution.
  6. Industrilisation in the 18th and 19 centuries in the World.

To learn the next:

What is History, its nature.

How to write an essay, how to use sources, how to prove something by arguments.

 

pre-DP History 2 (2 op)

Contents:

1.Different ideologies, socialism, fascism.

2.Germany/Weimar Republic/Nazi-Germany. Wilhelm II, Treaty of the Versailles, why and how were the Nazis able to get power.

  1. Causes of WWI, why was it a total war.
  2. The League of Nations, collective security.
  3. The Russian Revolutions in 1917. Lenin’s and Stalin’s socities.
  4. Causes of WWII in Europe and in Asia.
  5. Events of WWII.
  6. Beginning of the Cold War in 1945-48.

This will help students in IB History, as the course provides similar content and skills, e.g how to understand source-based questions and how to write an essay.

pre-DP Psychology (2 op)

The course familiarizes students with a psychological way to explain human behavior.

Contents:

-Understand and explain how biological, social, and psychological factors affect human behavior

-Become familiar with psychological knowledge of learning and use the information to enhance personal study skills

-Be able to give examples of psychological research and to analyze and evaluate research designs

-Understand that psychological knowledge is based on scientific research

-Introduction to biological influences on human behavior (genes, heredity, the central nervous system)

-Introduction to psychological influences on human behavior (emotions, motivation, cognitive processes)

-Introduction to social influences on human behavior

-A psychological perspective to learning (biological, cognitive, and social bases of learning, )

Assesment: 4-10

Pre-DP Theory of Knowledge (2 op)

Description: This course will prepare students for the TOK course of the IB programme. In other words it will encourage students to become more active thinkers and more active members of the society. Thus, students will understand the nature and methods of the TOK, which has an essential role in the IB syllabus.

Contents:

Students will

  • learn thinking skills and learn to listen to the other members of the group and to be open to new ideas

 

  • practise communicating skills. This includes informal class discussions, debates and preparation and production of more formal oral presentations and written texts

 

  • learn to evaluate the truth of allegations and practices to present and demand justifications for various allegations, to understand the structure of justifications and to evaluate their validity

 

Assessment: 4-10

pre-DP Biology (2 op)

Course summary and competence goals

The main perspective of this course is the central role of evolution in the understanding of Biology. The course introduces learners to the characteristics of all living organisms. During the course, students become familiar with the process of acquiring and describing information in Biology as well as the role of Biology in the field of natural sciences. This course requires interactive skills along with multidisciplinary and creative skills. Pair and group work are important methods to reaching the learning goals of this course.

 

General course goals

Upon course completion, the student will be able to:

-explain the characteristics and basic conditions of lie

-know the basic structures and function of cells at a level that allows for the understanding of evolution

-explain the mechanisms related to genetic variation, natural selection and species and can explain their significance in evolution

-classify organisms according to current classification systems

-understand and explain how biological information is produced

-understand the main topics of Biology in the IBDP

-understand the course requirements of Biology in the IBDP

 

Course content

Biology as a science

-The characteristics of life and organizational levels

-Research methods in Biology

-Observations, research questions and hypothesis formation in Biology

Evolution

-Birth of cells and cell development

-Sexual and asexual reproduction

-Variation and heredity

-Natural selection

-Speciation

-Plant and animal evolution and key adaptations

-Evolutionary research

Classification

-Principles of classification

-Tree of life and the most important classifications

 

Assessment

Focusing on the main goals and contents, the course uses formative and summative assessment.

The purpose of the feedback during the study is to guide the student to become aware of their working methods and interaction skills, which are very important in future IB studies.

 

Course materials

Course book: Oxford IB Course Preparation: Biology for IB Diploma Programme Course Preparation

Grading scale: 4-10

pre-DP Chemistry 1 (2 op)

Course summary and competence goals

Chemistry is the study of matter, and this study unit/course looks into the fundamentals of matter. The course introduces students to the characteristics of matter, the particles that comprise matter, and how these particles behave in different states. This course requires interactive skills along with multidisciplinary and creative skills. Pair and group work are important methods to reaching the learning goals of this course.

 

General study unit goals

Upon course completion, students will be able to:

-Describe the structure of the atom and the major advancements made in the model

-List and describe the main subatomic particles

-Describe the behaviour of particles in different states of matter

-Write out balanced chemical equations

-Comprehend the concept of the mole

-Use the mole concept and apply it to practical chemistry

-Understand how information in chemistry is produced and shared

-Be familiar with some of the main concepts addressed in IBDP Chemistry

-Understand the main course requirements for IBDP Chemistry

Study module content

-The atom

-Compounds, mixtures, elements, atoms, molecules, ions

-Chemical reactions and physical changes

-Particles in solids, liquids and gases

-Changes in states of matter

-The mole and Avogadro’s number

-The mole and mass

-Concentration

-The mole, gases and molar volume

-Theoretical yields, actual yields, and applications in industrial chemistry

-Introduction to chemistry in the laboratory

Assessment

Assessment is both formative and summative and focuses on the main goals and contents.

The purpose of the feedback during the study is to guide the student to become aware of their working methods and interaction skills, which are very important in future IB studies.

 

Course materials

Course book: Chemistry for the IB Diploma Course Preparation

Grading scale: 4-10

Pre-DP Physics (2 op)

In the course, the student gets an idea of the experimental nature of physics and becomes acquainted with quantitative modelling. A key content is how new knowledge is constructed by making observations and experiments in a way that is characteristic of physics. The course develops cooperation skills and creates a foundation for multidisciplinary and creative competence.

Objectives

The aim of the course is for the student

  • gets acquainted with physics as a systematic, experimental science
  • gets acquainted with data acquisition methods used in physics
  • can design and implement simple scientific experiments
  • gain experiences that arouse and deepen interest in physics and its study.
  • becomes acquainted with energy as a key concept in physics
  • prepare the student for IB physics

Key contents

  • quantities and units as well as SI system
  • measurements and data collecting, presenting data graphically and assessing reliability of the data
  • graphs and linear model
  • design and implementation of a simple experimental study

The main contents of the course can be viewed, for example, in the following contexts: experiments with motion, measurements of the density and the free fall acceleration.

Course evaluation

Numerical evaluation on a scale of 4 to 10.

The course implements both formative and summative assessments, emphasizing the main goals and contents of the course. Formative assessment is mainly to encourage a student in their studies towards the achievement of goals. Summative assessment consists of, for example, grades obtained from the tests.

pre-DP Research Methods (2 op)

Course summary and competence goals

Research Methods encourages students to thinking scientifically and critically. Students become familiar with the qualities and characteristics of good scientific and academic procedures and thinking as well as modes of thinking that don't work. Students consider possible ways of answering questions regarding the natural world and the universe as a whole. The course attempts to do this from the viewpoints of Physics, Chemistry, and Biology as well as other subjects such as Psychology.

Students will also become familiar with equipment used in scientific research, including hardware, software, and other tools (e.g. microscopes). The course intends to facilitate the transfer to studying sciences and carrying out research in the IB. Students develop creativity, team-work and self-initiation skills, multidisciplinary skills, and importantly communication skills.

 

Students also learn how to conduct research and how to communicate research findings in spoken form and in writing.

General course goals

Upon completion of the course students will have:
--Familiarized themselves with the laboratory and laboratory equipment
--Learned safety procedures in practical work
--Used of Excel and other data and graphing software
--Carried out scientific and academic research in groups

--Become familiar with different types of data and different ways of collecting data

--Become familiar with the scope and use of equipment common to the natural sciences
--Learned of the possible ways scientific methods can progress
--Learned to critique these methods based on their validity and reliability
--Become familiar with the vocabulary of science and some statistical testing
--Learned of the scale of concepts addressed in the natural sciences (e.g. the size and age of the universe, the size of an electron)
--Practice carrying out scientific investigations
--Presented findings of their own scientific work
--Become more scientifically literate by the end of the course
--Become well prepared to study the following academic year

 

Course content
--Familiarization with the laboratory and laboratory equipment, especially the microscope
--Numbers in the natural sciences and the scale of the universe

--The main characteristics of scientific knowledge and its advancement

--Safety procedures in practical work

--Academic research

--The importance of ethics in research
--Use of Excel and other data and graphing software with spreadsheets and primary and secondary data
--Group work science project

 

Course Material

No book required. Calculators will be needed

 

Assessment is based upon:

--Exam results
--Classroom activity during lessons
--Group project implementation, presentation and reflection

pre-DP Math

book used in all mathematics courses:

International Mathematics for Cambridge IGCSE (0607) Entended, David Rayner, Jim Fensom, Oxford University Press, ISBN 978 019 841 6906

pre-DP Mathematics 1 (2op) MAY1 Figures and equations (2op)

General objectives The aim of the course is that the student

  • revises the principles of percentage calculation
  • is able to use comparability in problem solving
  • deepens the expertise in fractional calculations
  • revises the power calculation rules
  • strengthens the understanding of the concept of function
  • understands the principles of solving an equation and a pair of equations
  • learns how to use software to draw and observe functions, and solve equations

Key content

  • number sets and basic calculations
  • opposite number, inverse, and absolute value
  • percentage calculation
  • power calculation rules (exponential integer)
  • directly and inversely comparability
  • function, graph and interpretation
  • solving the first-degree equation
  • pair of equation
  • square and cubic root
  • power function and power equation (degrees 2 and 3)

Assessment of the course

The assessment of the course is based on versatile evidence, and the assessment supports the development of the student's mathematical thinking and self-confidence, and maintains and strengthens the motivation to study. The assessment guides the student to evaluate his/her own competence and to develop his/her mathematics skills and understanding and long-term working skills. The course is assessed numerically on a scale of 4 to 10.

pre-DP Mathematics 2 (3op) MAA2 Functions and Equations 1 (3op)

General objectives

The aim of the course is that the student

  • learns about the mathematical modelling of phenomena through polynomial, rational and root functions, knows the characteristics of polynomial, rational and root functions, knows how to solve related equations, and knows the link between polynomial functions’ zeros and polynomial factors
  • is able to solve simple polynomial equations
  • is able to use software for mathematical modelling, researching polynomial, rational and root functions, and solving polynomial, rational and root equations and polynomial equations in connection with applications.

Key content

  • polynomial function, equation and inequality
  • quadratic formula
  • polynomial product and binomial formulas (square of sum, product of sum and difference)
  • polynomic factors
  • power function and power equation (exponential positive integer)
  • rational functions and equations
  • root functions and equations

Refine content

  • Polynomes: Simplification of polynomials and the application of factors by zero points. Construct a polynomial expression by using zeros and one value. Binomial formulas in both directions.
  • Polynomial equations and inequalities: solving the first and second degree equations, discriminant and the zero rule of product. Solving the higher-degree equations of which is based on the zero rule of product, grouping and/or separating a common factor. Bikvadrate and other equations that return into the second degree equation. Common root and power equations. The polynomic inequality can be solved at zero points or using the graph or test points (polynomial function can only change its sign at zero).
  • Functions: Typical features of the secondary and tertiary polynomial function and the power function graph. The domain of the function and its effect on the function descriptor and equation solutions. Rules of square root and the simplification of square root expressions. Solving the root equation and evaluating the solution obtained (by checking or by checking the increase in the definition and square of the equation on the basis of the condition). Handling and simplifying of rational expressions. Simple rational equations.

Assessment of the course

The evaluation draws attention to numeracy, methodological selection, mathematical thinking and problem solving skills, justifying and analyzing conclusions, activity during the lessons, and software selection and use.

The assessment scale is a numerical assessment (4-10).

pre-DP Mathematics 3 (op2) MAA3 Geometry (2op)

General objectives

The aim of the course is that the student

  • is trained to perceive and describe space and shape information in both two- and three-dimensional situations
  • is able to apply similarity of figures, the Pythagora’s rule and the trigonometry of a right triangle
  • trains to format, justify and use phrases containing geometric data
  • is able to use software when studying plane figures and 3d-shapes with related geometry.

Key content

  • similarity of plane figures and 3d-shapes
  • sine and cosine rule
  • calculation of lengths, angles and areas in polygone
  • the geometry of the circle and its parts and lines associated to circle
  • calculation of lengths, areas and volumes related to the cylinder, direct cone and sphere

Refine content

  • Right Triangle: Pythagora’s theorem, trigonometric ratios of acute angle and memory triangles.
  • Triangles and other polygons: sum of polygon angles, characteristics of equilateral triangle and parallelogram, and regular polygons. Sine rule and cosine rule and area of triangle.
  • Similarity of figures and shapes, scale factor, and ratio of areas of similar figures, ratio of volumes of similar shapes. An angle-angle statement of the similarity of triangles and an angle-half-sentence.
  • Circle: Length of circumference, arc, and chord. The area of the circle, sector and segment. Circular angle statement, tangent and tangent angle statement.
  • Space geometry: Concepts related to the shapes (e.g. edge, face, bottom, lateral face, cuboid, pyramid, tetraedre). It is enough for the student to calculate the length, area and volume related to the sphere, cylinder, cone, as well as simple space angle calculations (e.g. angles created inside the cube) and drawings.
  • use of a calculator to find of the values of the cosine and tangent and the solving of an acute angle.

Assessment of the course

The evaluation draws attention to numeracy, methodological selection, mathematical thinking and problem solving skills, justifying and analyzing conclusions, activity during the lessons, and software selection and use.

The assessment scale is a numerical assessment (4-10).

pre-DP Mathematics 4 (op3) MAA4 Analytical geometry and vectors (3op)

General objectives

The aim of the course is that the student

  • understands how analytical geometry creates connections between geometric and algebraic concepts
  • understands the geometric significance of the equation
  • is able to solve the absolute value equations like | f(x) | = a or | f(x) | = | g(x) |
  • understands vector concept and familiarizes itself with the basics of vector calculation
  • is able to explore points, distances and angles of the two-dimensional coordinate system using vectors
  • is able to solve plane geometry problems with vectors
  • is able to use software to study curves, vectors and related applications.

Key content

  • curve equation
  • line, circle and quadratic equation
  • equation group
  • parallel and perpendicular lines
  • absolute value equation
  • distance of a point from a line
  • basic characteristics of vectors
  • addition, subtraction and product by scalar of plane vectors
  • dot product and angle between vectors in plane

Refine content

  • Curve equation: Cartesian plane coordinate system and its point, line, circle and parabola; The xy-plane points forms the equation form an xy-level curve; Line and

circular equations (different formats) and square complementing in connection with the processing of a circle or parabola equation; Tangents of a circle; Parabola (axis parallel to coordinate axes, focus point and directrix line) and different representations of the equation of parabola (zero-point and vertex-point equation); A pair of equations and methods for solving different intersections (two straight lines, circle and line, parabola and line, etc.) and the solution principle of the linear equation group.

  • Absolute value: Definition of absolute value and equations that are resolved by definition. (The square increase method can be introduced, but the absolute value equation has been removed from the curriculum content.)
  • Basic characteristics of vectors: The vector has direction and length. It is an object that indicates a transition (a certain amount, in a certain direction). Definitions and markings of key concepts related to zero vector, opposite vector, parallelism (parallelism, opposite direction and perpendicular), vector length, unit vector and angle between vectors.
  • Vectors: The focus of the review is on xy-plane vectors. Presentation of the vector in the coordinate system by means of x- and y-directional components (i- and j-basic vectors). The general concept of position can be ignored. The parallelism and perpendicular of the lines, the angle of direction and the angle between the lines can be treated by methods of analytical geometry (by means of an angle factor) or by means of vectors (parallel vectors, dot product).
  • use of calculator to form vectors, dot product and calculation of the angle between vectors.

Assessment of the course

The evaluation draws attention to numeracy, methodological selection, mathematical thinking and problem solving skills, justifying and analyzing conclusions, activity during the lessons, and software selection and use.

The assessment scale is a numerical assessment

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä