Microsoft Kaizala

Kaizala on Whatsapp:n kaltainen pikaviestin, jossa voi perustaa keskusteluryhmiä tai viestiä yksilöiden kesken tai ottaa nettipuheluita. Keskusteluun voi lähettää valokuvia, tiedostoja ja ääniviestejä. Myös videoneuvottelu on mahdollinen. 




KAIZALASSA ON IKÄRAJA?!
Kaikissa Microsoftin palveluissa on ikäraja eli on määritelty kuka saa käyttää ja päättää sovelluksen asennuksesta ja käytöstä itsenäisesti. Kaizala on osa Microsoftin edu-pakettia, eli se kuuluu O365 -pakettiin. Oppilas ei siis luo uutta tunnusta. Koulutunnuksissa ikäraja on 4. Sen sijaan oppilaan henkilökohtaisen kännykän käytöstä pitää opettajan ja huoltajan sopia erikseen.

Koska Kaizala asennetaan oppilaan henkilökohtaiseen kännykkään, tulee eteen tämä ikäraja. MeiTa ei voi tehdä tätä asennusta oppilaan puolesta. Sovellus ei etukäteen tiedä, että se tullaan linkittämään osaksi edu-tiliä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos oppilas on alle 16-vuotias, niin oppilas joutuu asennusvaiheessa kirjaamaan syntymävuodekseen 2003. Tämä voi tuntua valehtelulta, mutta tätä se ei varsinaisesti ole. Kuten muutkin koulun Microsoft-palvelut, tämäkin tehdään nuorelle yhteistyössä huoltajien, koulun ja MeiTa:n kanssa.

Mitä muuta tällä voi tehdä?
- Keskusteluryhmään voi tehdä myös nopeita äänestyksiä. Vastaukset saa näkyviin kaikille tai vain ylläpitäjille. Voit tehdä myös kyselyitä.

- Anna tehtävä: esim. "Mitä tehtävää teet juuri nyt?" Vastausajan deadlinen voi määritellä vapaasti ja että vastaukset näkee vain ylläpitäjä.

- Ilmoitus: Nosta esiin tärkeä tiedotusasia. Tätä voi kommenoida sekä myös peukuttaa.

- Voit jakaa ryhmään kuvien ja videoiden lisäksi myös asiakirjoja pilvipalveluista, kännykältä tai pädiltä.

Lisäksi sovelluksessa voi tehdä monia juttuja, esimerkiksi jopa asettaa laajempia tehtäviä ja jakaa siihen liittyvää materiaalia, vaikka PDF-tiedostoja jne. Voit antaa yksilöille julkisia kehuja, voit tehdä tiimityöhön tarkistuslistoja ja pitää vaikka itse tehtyjä tietovisoja.


Kirjautuminen tapahtuu kännykän avulla, eli sinulla pitää olla käytössäsi toimiva puhelin, jossa on puhelinliittymä. Kuten Whatsapp, tämäkin käyttää yhteydenpitoon nettiä. Kaizalaan kannattaa ehdottomasti myös linkittää EDU-tili, sillä tätä kautta voit lisätä haluamasi henkilöt ryhmiin tai lähettää privaattiviestin ilman, että sinun tarvitsee tietää kenenkään puhelinnumeroa.

Huom! Oppilasta ei voi velvoittaa ottamaan tätä käyttöön, koska tässä tarvitaan puhelinta/puhelinliittymää. Jos oppilaalla ei ole omaa puhelinta, koulu ei voi sitä tarjota. Opettajan tulee sopia käyttöönotosta huoltajien kanssa. Toisaalta suurimmalla osalla opettajista ei ole työpuhelinta, joten opettaja joutuu useimmiten käyttämään omaa puhelintaan. Opettajan tulee käyttää tarvittaessa omaa harkintaa käyttöönotossa ja pohtia, voiko mahdollisille yksittäistapauksille hoitaa viestinnän toista reittiä.

Sisältö alla:
1. Asennusohjeet
2. Käyttöohjeet (perustaso: keskustelun aloittaminen ja ryhmän luominen)