Vinkkejä
Ohjelmointileikkejä
Toimintaideoita
- Kaverini robotti. Lapset ohjaavat kasvattajaa tai kaveria antamalla yksinkertaisia ja tarkkoja ohjeita kuten: “Kävele eteenpäin kolme askelta. Käänny vasempaan. Kulje eteenpäin kaksi askelta.” Harjoitellaan ohjelmoinnin perusasioita, muista täsmälliset käskyt
- Ohjeen mukaan piirtäminen. Anna lapselle ohjeet, miten hän piirtää samanlaisen kuvion kuin sinä olet piirtänyt, näkemättä sinun piirrostasi. Esimerkiksi ruudukkoa (3x3) käyttämällä. Annetaan täsmällisiä piirtämiskäskyjä, väritä keskellä oleva ruutu vihreäksi. Väritä yläpuolella oleva ruutu punaisella jne.
- Rakentajarobotti. Anna ihmisrobotille tarkat ohjeet, kuinka palikka tai lego kerrallaan rakennetaan samanlainen rakennelma kuin sinulla näkemättä alkuperäistä. Ohjaaja ei näe robotin työtä ennen kuin valmiina. Robotti ei kysy, eikä vastaa. Se tottelee jokaista käskyä, mutta sanoo ERROR, jos ei pysty suorittamaan annettua käskyä.
- Kuvallinen ohje robotille. Useasta kuvasta koostuva ohje (vaikkapa ulkovaatteiden pukeminen) sekoitetaan. Lasten tehtävänä on järjestää kuvat ja suorittaa annettu tehtävä oikeassa järjestyksessä.
- Aarteenetsintä. Ryhmä piilottaa aarteen toiselle ryhmälle ja laatii kuvalliset ohjeet aarteen löytämiseksi.
- Rytmileikki. Musiikin kehorytmit kuvasymboleilla kuvaa hyvin koodauksen lauseketta. Jokaisella kuvalla on oma merkityksensä (lyö reisiin, kädet yhteen, napsauta sormia, tömistä jaloilla...). Yhdistelemällä näitä kuvia, saadaan aikaan erilaisia rytmisarjoja.
Toimintaideoita
- Mitä robotit ovat? Keskustellaan ja pohditaan ensin lasten kanssa: Mitä robotit ovat? Millaisia robotteja on olemassa? Esitellään lapsille erilaisia oikeita robotteja esim. valokuvien kautta. Tämä voidaan myös tehdä toisin päin eli esitellä ensin valokuvia roboteista ja kysyä lapsilta mitä nämä ovat, jonka jälkeen keskustelua voidaan vielä jatkaa, esim. kysymällä: tietävätkö lapset mitä kuvien robotit tekevät. Aikuinen voi kertoa esimerkkejä millä tavoin robotteja hyödynnetään ja mitä kaikkea robotit pystyvät tekemään.
- Tulevaisuuden robotit. Keskustellaan ensin ryhmässä: Millaisia robotteja lasten mielestä voisi olla tulevaisuudessa? Miltä ne näyttävät? Mitä ne pystyvät tekemään? Miten robotit voisivat auttaa ihmistä esim. kotona, päiväkodissa, koulussa tai työssä? Piirretään lasten ideoimat robotit joko paperille tai esim. tabletin piirtosovelluksen avulla. Lasten ideoista voidaan myös piirtää sarjakuvia tai tehdä oma tarina/loru.
- Robottien rakentelu. Katsotaan yhdessä ”Herää pahvi, Robotti” johdantona robottileikkeihin/askarteluihin. Suunnitellaan ja rakennetaan oma robotti esim. kierrätysmateriaaleista. Pohditaan yhdessä millaisia osia roboteissa on ja mihin niitä tarvitaan, mietitään mihin käyttötarkoitukseen robotti soveltuu. Itse tehdyt robotit voidaan kuvata tai tehdä niistä pieniä animaatioita esim. Stop Motion Studio –sovelluksella.
- Robottien askartelu. Askarrellaan robotti pahvista ja askartelupunoksista (piipunrassi). Robotit voidaan esitellä ryhmässä ja kertoa mitä ne tekevät. Pienempien lasten kanssa robotteja voidaan askarrella valmiiksi leikattujen muotojen avulla (esim. neliö, kolmio, ympyrä jne). Lapsi saa valita robotin osat (muodot) ja keksiä robotin käyttötarkoituksen itse.
- Robottien liikkuminen. Katsokaa seuraava video robottien liikkumisesta. Do you love me remix? Boston dynamics. Havainnoikaa ja keskustelkaa, robottien liikkumisesta. Mitä huomasitte?
- Robottilaulut. Laulakaa ja leikkikää Siinan TaikaStudion Mä olen robotti tai Fröbelin Palikoiden Robotti-Rockin mukana.