2020-2021

Jämsänjoen yhtenäiskoulun opiskeluhuoltosuunnitelma 2020-2021

JÄMSÄNJOEN YHTENÄISKOULUN OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA 2020-2021

Opiskeluhuollon ohjausryhmä linjaa ja yhdenmukaistaa opiskeluhuollollisia käytänteitä kaikissa Jämsän peruskouluissa. Ohjausryhmässä on edustus varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, toiselta asteelta (lukio ja Gradia Jämsä), nuorisotoimesta, sosiaalitoimesta, Jämsän Terveydeltä sekä Kuhmoisista. https://peda.net/jamsa/oppilashuolto2/op/oo Ohjausryhmä on valinnut kaikkien Jämsän koulujen opiskeluhuollollisiksi kärkiteemoiksi lukuvuodelle 2020-2021 poissaolojen seurannan, päihteettömyyden tukemisen sekä sosiaaliset suhteet.

Jämsänjoen yhtenäiskoulu kuuluu yhdessä Kaipolan ja Juokslahden koulujen kanssa Jämsänjoen yhtenäiskoulun alueeseen. Alueella toimii oma aluetiimi. Aluetiimiin kuuluvat apulaisrehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, erityisopettaja jokaisesta koulusta, varhaiskasvatuksen edustaja sekä erityisopetuksen koordinaattori. Tarpeen mukaan kutsutaan muita asiantuntijoita mukaan. Aluetiimissä käsitellään mm. koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmän välittämiä yhteisöllisiä asioita sekä sovitaan yhteisistä käytänteistä. Jämsänjoen yhtenäiskoulun alueelle on laadittu opiskeluhuollon yleiskuvaus.

Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki jakaa opiskeluhuollon yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuolto on ensisijaisesti yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuollossa pyritään ehkäisevään työhön ja vahvistetaan opiskeluhuollon suunnitelmallista toimintaa kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa koulun toimintakulttuuria ja toimia, joilla kouluyhteisössä edistetään oppilaiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä kouluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Tavoitteena on hyvinvoiva kouluyhteisö, joka tukee ja edistää jokaisen oppilaan oppimista ja hyvinvointia, ennalta ehkäisee ongelmia ja tarjoaa niihin tukea mahdollisimman varhain.


JÄMSÄNJOEN YHTENÄISKOULUN YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan päivittäin oppilaiden arjessa. Opiskeluhuollon toteuttaminen kuuluu kaikkien koulussa työskentelevien jokapäiväisiin työtehtäviin.

Luokkatyöskentelyssä yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan mm. ryhmäyttämisellä, KiVa-tunneilla, tunne- ja turvataitojen opetuksella, sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja harjoittelemalla, yhteistyöllä vanhempien kanssa, yhteisillä pelisäännöillä, arjen rutiineilla. Tarpeen mukaan myös koulupsykologi ja –kuraattori jalkautuvat luokkiin.

Jämsänjoen yhtenäiskoulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu parillisina viikkoina tiistaiaamuisin klo 8.00-9.00. Lisäksi vuosiluokkien 6-9 omat opiskeluhuoltoryhmät kokoontuvat taksvärkkipäivänä 21.9.2020. Vuosiluokille 1-5 sovitaan omat erilliset opiskeluhuoltoryhmän kokoontumiset. Ryhmään kuuluvat apulaisrehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, terveydenhoitaja, koululääkäri, opinto-ohjaaja, erityisopettajat ja nuorisotyöntekijä sekä sosiaaliohjaaja 1.11.2020 alkaen. Asiantuntijoita (sidosryhmät, viranomaistahot) kutsutaan tarpeen mukaan. Apulaisrehtori toimii puheenjohtajana ja sihteerivuoroja kierrätetään. Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokoontumisajat ja muistiot ovat luettavissa koulun kotisivuilta. 

Oppilaskunnan edustajat kutsutaan kerran lukukaudessa mukaan opiskeluhuoltoryhmään, jolloin heille on toimitettu ennakkotehtävä liittyen koulun toimintakulttuuriin. Vanhempainyhdistyksen edustajalla on mahdollisuus osallistua milloin vain koulun opiskeluhuoltoryhmän kokoukseen.

Vanhempainyhdistykseltä ja oppilaskunnalta pyydetään teemoja, jotka koetaan ajankohtaisiksi, opiskeluhuoltoryhmän käsiteltäväksi. Opiskeluhuoltoryhmän toimintaa kehitetään oppilaskunnan ja vanhempainyhdistykseltä saadun palautteen pohjalta. Opiskeluhuoltohenkilöstöä osallistuu tarvittaessa vanhempainyhdistyksen ja oppilaskunnan kokouksiin ja vanhempainiltoihin. Opiskeluhuoltohenkilöstö osallistuu mielellään erilaisiin yhteisöllisiin teemapäiviin.


Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä toteuttaminen. Jämsän kaupungin kaikissa kouluissa lukuvuoden 2020-2021 yhteisenä painopistealueena on oppilaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Kyseinen painopistealue on opiskeluhuollon keskeisin tehtävä. Opetushallitus korostaa lukuvuonna 2020-2021 opiskeluhuoltohenkilöstön näkyvyyden tärkeyttä sekä oppilaiden vuorovaikutussuhteiden tukemista, jota myös koulun opiskeluhuollossa korostetaan.  


Opiskeluhuollon vuosikellon aiheet tarkentuvat tarpeiden mukaan.

 

  • Elokuu:
    • vk 32 opiskeluhuoltosuunnitelman laadinta ja käytänteistä sopiminen, vuosikello
    • vk 34 yhteistyökumppanit (James Koskinen, SRK, 4H, Jämsän kaupunginnuorisotoimi)
    • vk 35 7. luokkien ryhmäytykset
  • Syyskuu:
    • vk 38 yhteiset toimintamallit (opiskeluhuollollinen polku, KiVa, poissaolomalli)
    • vk 39 vuosiluokkien 6-9 luokka-astekohtaiset opiskeluhuoltoryhmät
    • vk 40 Koulukäymättömyys
  • Lokakuu:
    • vk 43 Erityisopettajien, opojen ja nuoriso-ohjaajan havainnot
  • Marraskuu:
    • vk 45 Lapsen ja nuoren mielenterveyden palveluketju, kuraattorin ja psykologin havainnot
    • vk 46 Laajat terveystarkastukset/ terveydenhoitajien havainnot
    • vk 47 Lasten oikeuksien viikko
    • vk 48 Oppilaskunnan edustajat
  • Joulukuu:
    • vk 50: toiminnan arviointi ja kevään täsmentäminen
  • Tammikuu:
    • vk 2
    • vk 4
  • Helmikuu:
    • vk 6: Move-tulokset
    • vk 8
  • Maaliskuu:
    • vk 10: Yhteistyökumppanit
    • vk 12
  • Huhtikuu:
    • vk 14: turvallinen toukokuu
    • vk 16
  • Toukokuu:
    • vk 18:
    • vk 20:
  • Kesäkuu
    • vk 22: opiskeluhuollon arviointi ja toiminnan suunnittelu



Lukuvuonna 2020-2021 opiskeluhuoltoryhmän jäsenten yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön kuuluu työn näkyväksi tekeminen. Opiskeluhuoltohenkilöstö kiertää jokaisessa luokassa esittelemässä opiskeluhuoltoa heti syyslukukauden alkaessa. Keskiviikkoisin Paunussa klo 12 välitunnilla oppilaiden pariin jalkautuu nuoriso-ohjaajan lisäksi koulun ulkopuolisia toimijoita (4H, srk, kaupungin nuorisotoimi). Opiskeluhuollon väki osallistuu mahdollisuuksien mukaan kyseiselle välitunnille.

 

Opiskeluhuoltohenkilöstö jalkautuu tarvittaessa luokka-astekohtaisiin tiimeihin. Jokaiselle luokka-asteelle on määritelty oma teema, jota viedään opiskeluhuollon näkökulmasta eteenpäin. Lisäksi tiimeissä jalkautetaan opiskeluhuollon käytänteitä.
 
Luokka-astekohtaiset teemat
1. lk: ryhmäytyminen
2. lk: ryhmäytyminen / tunne- ja turvataidot
3. lk: kaveritaidot
4. lk: kiva-koulu teema
5. lk: itsestään huolehtiminen
6. lk: omien asioiden hoitaminen ja vastuu
7. lk: KiVa-koulu, ryhmäytyminen
8. lk: Päihteet ja itsestä huolehtiminen
9. lk: Vastuullisuus  



Koulukuraattorin ja koulupsykologin toiminnassa korostuu kouluyhteisöön ja oppilaskuntaan perehtyminen. Toiminnan ydin on yhteisön ja luokan ilmapiiriä tukemalla auttaa yksilöitä. Koulukuraattori kiertää erikseen sovituille luokka-asteille pitämässä oppitunnin esimerkiksi vastuullisuudesta. Koulupsykologin toimintaan kuuluu mm. varhainen konsultointi. Sekä koulupsykologi että –kuraattori voivat kohdentaa erilaisia interventioita yksittäisiin luokkiin ryhmän toiminnan parantamiseksi.  

Kouluterveydenhuollon henkilöstö osallistuu yhdessä muun opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa yhteisten teemapäivien ja oppilaiden terveyttä ja hyvinvointia edistävien tapahtumien suunnitteluun ja järjestelyihin. Pääpaino on ennaltaehkäisevässä toiminnassa, mutta sen lisäksi opiskeluhuoltohenkilöstö vastaa esille tulevien yhteistä huolta aiheuttavien ilmiöiden käsittelystä oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa.

 

Valtion erityisavustuksella palkatun nuorisotyöntekijä on osa koulun opiskeluhuoltoa. Hänen tehtäviin kuuluu matalan kynnyksen kohtaaminen, välituntitoiminnan järjestäminen, nuorten rinnalla kulkeminen, tukeminen ja auttaminen erilaisissa tilanteissa. Nuorisotyöntekijä osallistuu yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja suunnittelee toimintaa yhdessä oppilaskunnan ja tukioppilaiden kanssa.

 

Erityisavustuksella palkataan marraskuun alusta alkaen sosiaaliohjaaja Jämsänjoen yhtenäiskouluun. Sosiaaliohjaaja osallistuu yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksiin ja toteuttaa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa koulun tarpeiden mukaisesti. Sosiaaliohjaaja jalkauttaa toimintamalleja ja tarjoaa matalan kynnyksen konsultaatiota niin huoltajille kuin opetushenkilöstöllekin. Sosiaaliohjaaja osallistuu ja toteuttaa myös yksilökohtaista opiskeluhuoltotyötä yhteistyössä oppilaan, huoltajien, koulun henkilöstön sekä muun yhteistyöverkoston kanssa.  

Tärkeän tehtävän hoitamiseksi opiskeluhuoltoryhmän jäsenten tulee olla tietoisia erilaisista ilmiöistä ja olosuhteista koulussa. Sitä varten jokainen ryhmän jäsen on aina valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan niin oppilaiden kuin koulun henkilökunnankin esille tuomista, selvittelyä vaativista asioista, ja tarvittaessa puuttumaan niihin. Myös suoraan oppilailta tai huoltajilta saadut viestit huomioidaan heti. 

Huoltajien kannattaa aina ensin olla yhteydessä lapsensa opettajaan/luokanvalvojaan silloin, kun heillä nousee huoli lapsen opiskelusta tai jaksamisesta.

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa toimii yhteinen oppilaskunta (1-9 vuosiluokat), jolla on keskeinen rooli yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttajana koulun toimintakulttuurin edistämisessä sekä oppilaiden hyvinvoinnin edistäjänä.

YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO
Yksilökohtainen opiskeluhuolto tarkoittaa kouluterveydenhuollon (terveydenhoitajan ja lääkärin) ja koulupsykologin sekä –kuraattorin palveluja. Heidän palvelut ovat käytössä ajanvarauksella. Lisäksi yksilökohtaista opiskeluhuoltoa on yksittäistä oppilasta koskeva monialainen opiskeluhuolto (= monialainen asiantuntijaryhmä).

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina luottamukseen, vapaaehtoisuuteen ja edellyttää aina suostumusta. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö jo varhaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää.

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa yksilökohtaisen opiskeluhuollon palveluita tarjotaan huolen herätessä. Tarpeen mukaan perustetaan monialainen asiantuntijaryhmä tukemaan oppilaan hyvinvointia. Oppilas tai huoltajat voivat olla yhteydessä myös suoraan opiskeluhuoltohenkilöstöön.


SUUNNITELMA OPPILAIDEN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ
Jämsänjoen yhtenäiskoulussa noudatetaan koko Jämsälle laadittua toimintamallia oppilaiden oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä