2019-2020

Jämsänjoen yhtenäiskoulun opiskeluhuoltosuunnitelma 2019-2020

JÄMSÄNJOEN YHTENÄISKOULUN OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA 2019-2020

Jämsänjoen yhtenäiskoulu kuuluu yhdessä Kaipolan ja Juokslahden koulujen kanssa Jämsänjoen yhtenäiskoulun alueeseen. Alueella toimii oma aluetiimi. Aluetiimiin kuuluvat apulaisrehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, erityisopettaja jokaisesta koulusta, varhaiskasvatuksen edustaja sekä erityisopetuksen koordinaattori. Tarpeen mukaan kutsutaan muita asiantuntijoita mukaan. Aluetiimissä käsitellään mm. koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmän välittämiä yhteisöllisiä asioita sekä sovitaan yhteisistä käytänteistä. Jämsänjoen yhtenäiskoulun alueelle on laadittu opiskeluhuollon yleiskuvaus.

Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki jakaa opiskeluhuollon yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuolto on ensisijaisesti yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuollossa pyritään ehkäisevään työhön ja vahvistetaan opiskeluhuollon suunnitelmallista toimintaa kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa koulun toimintakulttuuria ja toimia, joilla kouluyhteisössä edistetään oppilaiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä kouluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Tavoitteena on hyvinvoiva kouluyhteisö, joka tukee ja edistää jokaisen oppilaan oppimista ja hyvinvointia, ennalta ehkäisee ongelmia ja tarjoaa niihin tukea mahdollisimman varhain.


JÄMSÄNJOEN YHTENÄISKOULUN YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan päivittäin oppilaiden arjessa. Opiskeluhuollon toteuttaminen kuuluu kaikkien koulussa työskentelevien jokapäiväisiin työtehtäviin.

Luokkatyöskentelyssä yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan mm. ryhmäyttämisellä, KiVa-tunneilla, tunne- ja turvataitojen opetuksella, sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja harjoittelemalla, yhteistyöllä vanhempien kanssa, yhteisillä pelisäännöillä, arjen rutiineilla. Tarpeen mukaan myös koulupsykologi ja –kuraattori jalkautuvat luokkiin.

Jämsänjoen yhtenäiskoulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu parillisina viikkoina tiistaiaamuisin klo 8.00-9.00. Ryhmään kuuluvat apulaisrehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, terveydenhoitaja, koululääkäri, opinto-ohjaaja, erityisopettajat sekä nuorisotyöntekijä. Asiantuntijoita (sidosryhmät, viranomaistahot) kutsutaan tarpeen mukaan. Apulaisrehtori toimii puheenjohtajana ja sihteerivuoroja kierrätetään. Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokoontumisajat ja muistiot ovat luettavissa koulun kotisivuilta. 

Oppilaskunnan edustajat kutsutaan kerran lukukaudessa mukaan opiskeluhuoltoryhmään, jolloin heille on toimitettu ennakkotehtävä liittyen koulun toimintakulttuuriin. Vanhempainyhdistyksen edustajalla on mahdollisuus osallistua milloin vain koulun opiskeluhuoltoryhmän kokoukseen.

Vanhempainyhdistykseltä ja oppilaskunnalta pyydetään teemoja, jotka koetaan ajankohtaisiksi, opiskeluhuoltoryhmän käsiteltäväksi. Opiskeluhuoltoryhmän toimintaa kehitetään oppilaskunnan ja vanhempainyhdistykseltä saadun palautteen pohjalta. Opiskeluhuoltohenkilöstöä osallistuu tarvittaessa vanhempainyhdistyksen ja oppilaskunnan kokouksiin ja vanhempainiltoihin. Monialaista yhteistyötä toteutetaan myös Valtakunnallisena kodin ja koulun päivänä. Kutsumme huoltajat aamukahville keskustelemaan oppilaskunnan ja opiskeluhuoltoryhmän jäsenten kanssa. Keskusteluhetken jälkeen oppilaskunnan jäsenet pitävät huoltajille pienen infotilaisuuden ja kierrättävät huoltajia luokissa. Päivä jatkuu avoimilla ovilla. Opiskeluhuoltohenkilöstö osallistuu mielellään erilaisiin yhteisöllisiin teemapäiviin.


Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä toteuttaminen. Jämsän kaupungin kaikissa kouluissa lukuvuoden 2019-2020 yhteisinä teemoina ovat suvaitsevaisuus, kansainvälisyys ja kestävä kehitys. Opiskeluhuoltoryhmä vie erityisesti suvaitsevaisuutta omalta osaltaan eteenpäin koulussamme.


Opiskeluhuollon vuosikellon aiheet tarkentuvat tarpeiden mukaan.

    • Elokuu:
      • vk 33/ vk 34 opiskeluhuoltosuunnitelman laatiminen, vuosikellon laadinta
      • Koulurauhan julistaminen 20.8.2019
      • Yhteistyö vanhempainyhdistys 21.8.2019: apulaisrehtori Soile Kukkonen osallistuu kokoukseen ja tiedottaa käytänteistä
    • Syyskuu:
      • opiskeluhuollon käytänteiden jalkauttaminen
      • vk 39 Kodin ja koulun päivä 27.9.2019
      • 8. luokkien laajat terveystarkastukset
      • koulukuraattorin havainnot
    • Lokakuu:
      • suvaitsevaisuus
      • kouluterveyskyselyiden tulokset
      • koulupsykologin havainnot
    • Marraskuu:
      • vk 47 Lapsen oikeuksien viikko
      • erityisopettajien havainnot
      • oppilaskunnan edustajat
    • Joulukuu:
      • toiminnan arviointi ja kevään täsmentäminen
    • Tammikuu:
      • 5. luokkien laajat terveystarkastukset
      • Nuisku-ryhmä Paunussa ja Kuorevedellä
    • Helmikuu:
      • Move-tulokset
    • Maaliskuu:
      • Yhteistyökumppanit
    • Huhtikuu:
      • turvallinen toukokuu
    • Toukokuu:
      • opiskeluhuollon arviointi ja toiminnan suunnittelu



Lukuvuonna 2019-2020 opiskeluhuoltoryhmän jäsenten yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön kuuluu jalkautuminen luokka-astekohtaisiin tiimeihin. Jokaiselle luokka-asteelle on määritelty oma teema, jota viedään opiskeluhuollon näkökulmasta eteenpäin. Lisäksi tiimeissä jalkautetaan opiskeluhuollon käytänteitä.
 
Luokka-astekohtaiset teemat/ opiskeluhuollon vastuuhenkilö
1. lk: ryhmäytyminen – koulupsykologi ja erityisopettajat, luokanopettajat
2. lk: ryhmäytyminen / tunne- ja turvataidot – koulupsykologi ja erityisopettaja, luokanopettajat
3. lk: kaveritaidot – luokanopettajat, erityisopettaja
4. lk: kiva-koulu teema – KiVa –tiimi, luokanopettajat
5. lk: itsestään huolehtiminen – kouluterveydenhuolto, luokanopettajat
6. lk: omien asioiden hoitaminen ja vastuu – koulukuraattori, luokanopettajat
7. lk: KiVa-koulu, ryhmäytyminen –opinto-ohjaaja, erityisopettaja, KiVa –tiimi, luokanvalvojat, nuorisotyöntekijä
8. lk: Päihteet ja itsestä huolehtiminen – kouluterveydenhuolto, koulukuraattori, luokanvalvojat, nuorisotyöntekijä
9. lk: Vastuullisuus – luokanvalvojat, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, nuorisotyöntekijä
E-luokat: apulaisrehtori ja koululääkäri

Koulukuraattorin ja koulupsykologin toiminnassa korostuu kouluyhteisöön ja oppilaskuntaan perehtyminen. Toiminnan ydin on yhteisön ja luokan ilmapiiriä tukemalla auttaa yksilöitä.

Kouluterveydenhuollon henkilöstö osallistuu yhdessä muun opiskeluhuoltoryhmän kanssa yhteisten teemapäivien ja oppilaiden terveyttä ja hyvinvointia edistävien tapahtumien järjestelyihin. Pääpaino on ennaltaehkäisevässä toiminnassa, mutta sen lisäksi opiskeluhuoltoryhmä vastaa esille tulevien yhteistä huolta aiheuttavien ilmiöiden käsittelystä oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa.

Jämsän kouluille valtion erityisavustuksella palkatun nuorisotyöntekijän tehtäviin kuuluu matalan kynnyksen kohtaaminen, välituntitoiminnan järjestäminen, nuorten rinnalla kulkeminen, tukeminen ja auttaminen erilaisissa tilanteissa. Nuorisotyöntekijä osallistuu yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja suunnittelee toimintaa yhdessä oppilaskunnan ja tukioppilaiden kanssa. Nuorisotyöntekijä on Jämsänjoen yhtenäiskoululla maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin

Tärkeän tehtävän hoitamiseksi opiskeluhuoltoryhmän jäsenten tulee olla tietoisia erilaisista ilmiöistä ja olosuhteista koulussa. Sitä varten jokainen ryhmän jäsen on aina valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan niin oppilaiden kuin koulun henkilökunnankin esille tuomista, selvittelyä vaativista asioista, ja tarvittaessa puuttumaan niihin. Myös suoraan oppilailta tai huoltajilta saadut viestit huomioidaan heti. 

Huoltajien kannattaa aina ensin olla yhteydessä lapsensa opettajaan/opettajiin/luokanvalvojaan silloin, kun heillä nousee huoli lapsen opiskelusta tai jaksamisesta, ja yrittää selvittää tilanne yhdessä lapsen ja hänen opettajiensa kanssa.

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa toimii yhteinen oppilaskunta (1-9 vuosiluokat), jolla on keskeinen rooli yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttajana koulun toimintakulttuurin edistämisessä sekä oppilaiden hyvinvoinnin edistäjänä.

YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO
Yksilökohtainen opiskeluhuolto tarkoittaa kouluterveydenhuollon (terveydenhoitajan ja lääkärin) ja koulupsykologin sekä –kuraattorin palveluja. Heidän palvelut ovat käytössä ajanvarauksella. Lisäksi yksilökohtaista opiskeluhuoltoa on yksittäistä oppilasta koskeva monialainen opiskeluhuolto (= monialainen asiantuntijaryhmä).

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina luottamukseen, vapaaehtoisuuteen ja edellyttää aina suostumusta. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö jo varhaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää.

Jämsänjoen yhtenäiskoulussa yksilökohtaisen opiskeluhuollon palveluita tarjotaan huolen herätessä. Tarpeen mukaan perustetaan monialainen asiantuntijaryhmä tukemaan oppilaan hyvinvointia. Oppilas tai huoltajat voivat olla yhteydessä myös suoraan opiskeluhuoltohenkilöstöön.


SUUNNITELMA OPPILAIDEN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ
Jämsänjoen yhtenäiskoulussa noudatetaan koko Jämsälle laadittua toimintamallia oppilaiden oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.