Oppimiskäsitys, oppiminen ja toimintakulttuuri

Laaja-alainen osaaminen

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon eri oppiaineiden sisällöissä ja tavoitteissa valtakunnallisten perusteiden mukaisesti sekä koulun työsuunnitelmaa laadittaessa. Niiden toteutumista seurataan vuosittain opetussuunnitelman ja työsuunnitelman arvioinnin yhteydessä. (luku 3.3.)



Koulukohtainen täydennys:


Ajattelu- ja oppimaanoppiminen

Oppilasta kannustetaan tunnistamaan ja etsimään erilaisia oppimistapoja.

Yhdessä opettajan tai toisten oppilaiden kanssa harjoitellaan hakemaan, muokkaamaan ja arvioimaan tietoa.Tiedonhankinnassa korostuu lähdekritiikki.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Oppilasta kannustetaan olemaan aktiivinen oman hyvinvointinsa toimija. Jokaisena koulupäivänä kertautuu hyvät arjentaidot: Tulen ajoissa kouluun, huolehdin minulle annetuista välineistä, osallistun aktiivisesti koulutyöhön, huolehdin läksyistä.

Eri vuosiluokille on annettu koulun yhteisistä tiloista omat vastuualueet.

Kodin ja koulun yhteistyössä korostuu huomio terveellisiin ruokailutottumuksiin ja riittävään lepoon sekä liikuntaan.

Opetuskeskusteluissa tuodaan esiin valintojen ekologisuus ja eettisyys.

Kulttuurinen vuorovaikutus, osaaminen ja ilmaisu

Kaupungin yhteinen monialainen oppimiskokonaisuus vuonna 2017 on Suomi 100v. Yhteisteeman ympärille rakentuu luonnollisesti monikulttuurillinen kokonaisuus, jossa oppilaiden osaaminen, ilmaisu ja vuorovaikutustaidot tulevat esille.

Osallistuminen ja vaikuttaminen

Koululla toimii aktiivinen oppilaskunta, joka suunnittelee mm. välituntitoimintaa, kouluviihtyvyyden edistämistä sekä erilaisia yrittäjämäisiä tapahtumia kuten discoja.

Opetussuunnitelman mukaan yhteiskuntaopin oppisisällöissä tulee osallistuminen ja vaikuttaminen.

Työelämätaidot ja yrittäjyys

Vuosiluokilla 1.-2. työelämäntaidot tulevat hyvistä arjen taidoista. Opettaja on osallistunut YES –koulutukseen, ja lukuvuoden aikana on tarkoitus tuoda koulutuksen ideoita kouluarkeen. Oppilaat suunnittelevat yhdessä luokanopettajan kanssa pitempiaikaisen projektin ( luokkaretki, leirikoulu ), joka toteutetaan yrittäjämäisesti tulo- ja menoarvioineen. Kouluilla voi käydä vanhempia esittelemässä työtään, tai oppilaat voivat sovitusti vierailla ryhmänä huoltajien työpaikoilla. Luokissa toimii yrittäjähenkinen luokkajärjestäjäkulttuuri, jolla vastuutetaan oppilaita pitämään vuorollaan erityistä huolta omasta työskentely-ympäristöstä. Koululla on yhteisissä tiloissa omat vastuuluokat. Oppilaskunta suunnittelee ja toteuttaa yrittäjämäisesti erilaisia tapahtumia, kuten discoja.

Tieto- ja viestintäteknologian osaaminen

Kouluilla käytetään aktiivisesti TVT-välineitä opiskelussa. Syksyn 2016 aikana kouluille tulee tabletit. Lukuvuoden aikana opetushenkilöstöä koulutetaan TVT-taitojen kehittämiseksi.

Osaamisen keskiössä on eettinen ICT-taitojen korostaminen: tietoturvallisuus, hyvät käytöstavat ja vastuullisuus sekä tekijänoikeuskysymykset.

Koulumme etsii lukuvuoden aikana digi-opetuksen hankeväyliä sekä toimii aktiivisena uusien oppimisympäristöjen kehittämisessä. Keväällä 2017 pohditaan sähköisen oppimismateriaalin hyötykäyttöä resurssiviisaasti ( oppikirja vai tabletti/minikannettava ).

Monilukutaito

Oppilaita kannustetaan muodostamaan oppimiskokonaisuuksia ja käsitekarttoja useasta eri lähdeaineistosta ( kuva, ääni, teksti, numerot, kirjaimet, tietokirjallisuus, kaunokirjallisuus, taide, tekniikka… )

Toimintakulttuuri


Koulukohtaisesti on tärkeä määritellä eri oppiaineiden ja koulun muun toiminnan yhteistyötä ja työnjakoa koskevat toimintatavat oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa sekä tarkentaa oppimiskokonaisuuksiin liittyvän oppilaan arvioinnin käytänteet. Täsmennykset kirjataan joko koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. (luku4)

Koulukohtaiset täydennykset:


Oppimisympäristöt ja työtavat (luku 4.3.)


Koskenpään koulu on kiinteistönä yli 60 vuotta vanha. Koulua on kuitenkin saneerattu tasaisesti vuosien varrella siten, että voidaan sanoa oppimisympäristön olevan sen suhteen asiallinen. Lähiaikoina ja -vuosina tullaan ilmanvaihtoa parantamaan opettajienhuoneessa, liikuntasalissa ja tekstiilityön luokassa. Teknisentyön tilat tullaan parantamaan huolellisemmin tavoitteena työturvallisuuden lisääminen.

Myös koululaisten saniteettitiloja kunnostetaan. Koulussa on tehty lähivuosina isot remontit, kuten katto, ikkunat ja opetusluokissa luokkakohtainen ilmanvaihto on kunnossa. Myös pintakäsittelyitä on tehty kokonaisuudessaan lähes joka puolella.

Koulun pihaan on tehty pihasuunnitelma ja sen toteuttaminen tapahtuu pikkuhiljaa. Vanhempainyhdistys on jo tehnyt joitakin istutuksia pihaan. Koulun luistinradan oheen on valmistumassa uusi huoltorakennus. Koulussa esikoululaiset opiskelevat yhdessä 1.-2. luokkalaisten kanssa ja fyysisesti heillä on omat tilat koulun kolmannessa kerroksessa. 3.-4 ja 5.-6 luokkalaiset opiskelevat omissa luokissaan toisessa kerroksessa. Toiseen kerrokseen sijoittuvat myös kieli- ja atk-luokka sekä tekstiilityön luokka. Teknisen työn luokka sijaitsee kolmannessa kerroksessa.

Pohjakerroksessa sijaitsevat liikuntasali, opettajienhuone ja ruokala. Terveydenhoitajan vastaanotto on myös alimmassa kerroksessa.
Koulussa ei ole huomioitu liikuntaesteellistä oppilasta. Hissiä ei ole. Yksi luiska löytyy pohjakerroksesta ruokalan käytävältä. Jos kouluun tulisi liikuntaesteinen ja vaikkapa pyörätuolia käyttävä oppilas, se vaatisi opetuksen järjestäjältä erityisiä toimenpiteitä, kuten porrashissin jne. Koulun päädyssä on ryhmäperhepäiväkoti Kotilo.

Koulussa on turvallisuussuunnitelma ja pelastussuunnitelma ja poistumisharjoituksia tehdään vuosittain. Yhdellä koulun opettajista on ensiapukoulutus (EA2)
Koskenpään koulun tilat antavat mahdollisuuden pedagogisesti monipuoliseen ja joustavaan työskentelyyn. Tilojen vaihtaminen on joustavaa tarvittaessa. Ryhmätyöskentelytiloja on riittävästi ja luokat ja opettajat ovat fyysisesti lähellä toisiaan. Oppimisympäristöön liittyvät välineet, materiaalit ja palvelut ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Koulussa on jokaisessa luokassa (0-6) tvt- laitteet, jotka sisältävät kannettavan tietokoneen, dokumenttikameran ja dataprojektorin. Vain kieliluokasta nämä puuttuvat. Tietokoneluokassa on viisi pöytäkonetta ja kuusi kannettavaa tietokonetta. Kouluun on tulossa tablettitietokoneet syksyn 2016 aikana. Lisäksi opettajienhuoneessa on yksi hallinnon käytössä oleva pöytätietokone. Koulun tulostin/kopiokone on opettajienhuoneessa.


Koulun pihaan on saatu joitakin uusia leikkivälineitä. 0-2 luokan oppilailla on mahdollisuus käyttää Kotilon leikkipihaa. Koulun välittömässä läheisyydessä sijaitsee kenttä, jossa voi pelata erilaisia pallopelejä niin kesällä kuin talvella. Suunnistusmahdollisuutta ei ole lukuunottamatta pihasuunnistusta. Jokainen koulun jäsen tekee jatkuvia huomioita koulun tilasta ja tuo kehitettävät asiat esille. Tämä on opetettu myös oppilaille. Tiiviit oppimisympäristöt takaavat nopeat, turvalliset ja myös luottamuksellisetkin vuorovaikutusmahdollisuudet.

Koskenpään koulu tekee jatkuvaa ja läheistä yhteistyötä useiden kumppaneiden kanssa. Näitä ovat mm. vanhempainyhdistys, seurakunta, urheiluseurat Kiri ja Yritys, 4-h-yhdistys, SPR, VPK ja koulutaksin kuljettajat. Opetusjohtaja vierailee koululla kaksi kertaa lukukaudessa. Koululla ei enää ole varsinaista omaa kirjastoa.

Kirjastoauto käy koulun pihassa kaksi kertaa kuukaudessa.
Oppilailla on mahdollisuus osallistua oppimisympäristöjen kehittämiseen oppilaskunnan kautta. Koko kaupungin järjestyssäännöt ohjaavat oppilaiden toimintaa siten, että oppimisen edellytykset ovat olemassa ystävällisessä, kiireettömässä, vastuullisessa ja turvallisessa ilmapiirissä.


Monialaiset oppimiskokonaisuudet (luku 4.4.)

Koskenpäällä opetuksen eheyttäminen on ollut osa opetuksen arkea aina, kuten alakouluissa muutoinkin. Oppiaineiden väliset rajat ovat löyhiä. Eri tiedonalojen välisiä taitoja ja tietoja yhdistellään arjessa lähes päivittäin. Uudet tvt-laitteet auttavat ja helpottavat, kun yhdistetään käsiteltävää asiaa yhteiskunnan ja ihmiskunnan nykyhetkeen. Tärkeää on, että opettaja seuraa laajalti yhteiskunnan ja maailman tapahtumia, luonnontieteen asioita ja vaikkapa urheilua. Tällöin hän pystyy oman aktiivisuutensa ja tvt-laitteiden avulla nopeasti näyttämään oppilaille tai laittamaan oppilaat etsimään tietoa, miten vaikka ilmaston lämpeneminen ja syyt näkyvät tällä hetkellä.

Tuleva Suomen satavuotisjuhla on aihe, jossa tullaan seuraavan vuoden aikana toteuttamaan eheyttämistä varsin paljon. On vaikea kuvitella, missä oppiaineessa ei voisi aihetta lähestyä. Tämä on varmasti lukuvuoden merkittävin oppimiskokonaisuus ja eheyttäminen.

Käsitöissä tehdään 5.-6. tarjotin ja sille kankainen säilytin (esimerkki).
Uuden opetussuunnitelman hengen mukaisesti toteuttamalla yrittäjyyskasvatusta oppilaat voivat ikätason huomioiden tehdä "Mun juttu"-projekteja. Koulun opettaja on ko aiheen koulutettavanalukuvuoden aikana.

Oppilaat osallistuvat uuden luistinhuoltorakennuksen maalaukseen.


Arviointi

Koulun piha-aluetta ja luistelukentän huoltorakennusta kehitettiin lukuvuoden aikana. Toimijana on Koskenpään koulun vanhempainyhdistys ry. Aluetta kehitetään kaupungin puutarhatoimen suunnitelman pohjalta pikkuhiljaa vuosien aikana.

Liikkuva koulu-toiminta ulottui myös koululle. Henkilöstöä ja oppilaita opastettiin muutamilla liikunnallisilla vinkkitunneilla ( Päivi Pitkänen ) ja Liikkuva koulu-hankkeella hankittiin myös aktiivisuutta lisääviä välitunti-/liikuntavälineitä.

Koululle hankitut 10 tablettia otettiin tehokkaaseen käyttöön erityisesti kielten opiskelussa.

Koulun eri ikäluokille määritellyt vastuualueet toimivat hyvin. Oppilaat saavat vastuuta pitää koulu siistinä.

Ruokailuhetki on koulun koon vuoksi hyvin perheenomainen, jossa viihtyisyys ja hyvä ruokailutavat on hyvä toteuttaa.

Oppilaskunta järjesti lukuvuoden aikana pari discoa, jotka olivat suosittuja.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä