Laaja-alainen osaaminen

Laaja-alainen osaaminen

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen

Oppilasta kannustetaan pohtimaan itselleen parhaiten sopivia opiskelutekniikoita sekä hyödyntämään aikaisemmin hankittua kielitaitoa ja muita osaamiansa kieliä. Opetuksen lähtökohtana on näkemys oppilaasta aktiivisena toimijana, joka on itse mukana suunnittelemassa oppimistaan ja myös muodostamassa esimerkiksi rakenteisiin liittyviä sääntöjä.

L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Kulttuurin opiskelu on keskeinen osa kielen opiskelua. Siksi se on kokonaisvaltaisesti läsnä opiskelussa lisäämässä omalta osaltaan opiskelun mielekkyyttä. Opitaan arvostamaan oman kulttuurin lisäksi muita kulttuureita ja niiden edustajia. Oppilaita ohjataan tekemään runsaasti suullisia harjoituksia, koska kommunikatiivisuus on luonnollinen osa kielen hallintaa.

L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Aihepiirit ovat lähellä oppilaan kokemusmaailmaa ja tukevat oppilaan selviytymistä arjessa ja moninaisissa kulttuurikonteksteissa. Oppilaat harjoittelevat ottamaan vastuuta omasta arjesta, koulutyöstä sekä hyvinvoinnista

L 4 Monilukutaito

Tunneilla käsitellään runsaasti erilaisia tekstilajeja mm. dialogeja, haastatteluja, uutisia, reseptejä, tarinoita, blogitekstejä, kirjallisuusotteita, mainoksia, sosiaalisen median päivityksiä, lauluja, radio-ohjelmia (kuultuna) ja videoita. Myös kuvanlukutaitoa ja kuvatulkintaa harjoitellaan eri materiaalien avulla.

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Tieto- ja viestintäteknologian käytetään kielten opetuksessa. Oppilaita kannustetaan hankkimaan lisätietoa itseä kiinnostavista aihepiireistä sekä syventämään kulttuurin tuntemusta erilaisten tiedonhakutehtävien avulla.

L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys

Oppilaita kannustetaan vastuulliseen ja tavoitteelliseen yhteistoiminnalliseen työskentelyyn. Oppilaita ohjataan asettamaan tavoitteita omalle oppimiselleen sekä harjoitellaan oppimisstrategioita, joiden avulla nämä tavoitteet saavutetaan. Elinikäisen oppimisen ja tiedonhakutaitojen merkitystä painotetaan muuttuvassa maailmassa.

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Oppilaat osallistuvat oman opiskelunsa, oppimisympäristöjen ja koulutyön suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Oppilaat osallistuvat arviointiin itse- ja vertaisarvioinnin avulla. Oppilaat harjoittelevat mielipiteen ilmaisemista rakentavasti ja arvostamaan muiden näkökulmia. Oppilaita ohjataan ymmärtämään omien elämäntapojen ja valintojen merkitystä kestävän tulevaisuuden rakentamisen kannalta.