Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe
Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe
Perusopetuksen kullakin vuosiluokkakokonaisuudella on yhteisten tehtävien lisäksi oma erityinen tehtävänsä. Sen hoitaminen edellyttää oppilaiden ikäkauden ja kehitysvaiheen huomioonottamista sekä huolenpitoa oppilaiden sujuvista siirtymistä koulupolun nivelvaiheissa.
Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe
Siirtyminen kuudennelta seitsemännelle luokalle edellyttää koulun tai koulujen henkilöstön suunnitelmallista yhteistyötä, opetuksen kannalta tarpeellisen tiedon siirtämistä sekä oppimisympäristöjen, toimintatapojen ja ohjaavien asiakirjojen tuntemista. Kodin ja koulun välisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu siirtymävaiheessa. Siirtymä tarkoittaa oppilaille usein uuteen ryhmään sopeutumista, uusiin opettajiin ja ympäristöön tutustumista. Koulun tehtävä on huolehtia, että myös näillä vuosiluokilla työskentelytavat ja arviointikäytännöt ovat oppilaiden ikäkauteen ja edellytyksiin soveltuvia. Tärkeää on, että kotona ja koulussa huolehditaan myös oppilaiden mahdollisuudesta tuntea olonsa turvalliseksi samalla kun heitä rohkaistaan uusien asioiden kohtaamiseen. Monet tulevaisuuteen vaikuttavat valinnat tulevat ajankohtaisiksi. Oppilaiden kuunteleminen ja arvostaminen sekä heidän osallisuutensa omista asioista ja valinnoista päättämiseen on tärkeää.
Lain edellyttämä erityisen tuen päätöksen tarkistaminen tehdään ennen seitsemännelle luokalle siirtymistä.
Oppilaiden siirtymistä Länsikadun koulusta Tulliportin kouluun tuetaan ennalta tehdyn suunniteman mukaisesti. Siirtymävaiheen tukitoimiin kuuluvat opinto-ohjaajien ja tukioppilaiden järjestämä pienryhmähaastattelu 6. luokan oppilaille, tiedonsiirtopalaverit luokanopettajien, luokanohjaajien ja erityisopettajien kesken, ryhmäytymispäivä luokanohjaajien ja tukioppilaiden ohjaamana sekä 6. luokan keväällä järjestettävä huoltajailta ja 6. luokan oppilaiden tutustuminen Tulliportin koulun tiloihin.