Valinnaiset opinnot
ARG 1 - 3 Väittelyn taito (2 - 6 op)
Opintojakso johdattelee väittelemisen maailmaan. Opintojakson aikana opiskelija tutustuu väittelyyn dialogisen vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotona. Pääpaino on väittelemisen taitojen harjoittelussa. Opintojakso kehittää argumentoinnin ja retoriikan taitoja sekä tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa puheviestinnän, ryhmäviestinnän ja esiintymisen osaamista. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista painottuvat vuorovaikutus, yhteiskunnallinen osaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen.
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija tuntee väittelyn periaatteita ja käytänteitä sekä kehittää väittelemisen taitojaan: väittelyyn asemoitumista, väitteiden muotoilemista ja perustelemista sekä aktiivista kuuntelemista. Lisäksi opiskelija kehittyy palautteen antajana ja vastaanottajana sekä vahvistaa ryhmässä toimimisen taitojaan.
Toteutus ja työtavat
Opintojakso toteutetaan kerhomaisesti osin opiskelijoiden vapaa-ajalla, osin oppitunneilla. Väittelemisen taitoja opiskellaan käymällä harjoitusväittelyjä. Väittelyjä reflektoimalla ja vertaispalautetta antamalla hiotaan argumentoinnin keinoja ja opitaan väittelemisen taktiikoita. Järjestetään väittelytilaisuuksia paikallisten koulujen yhteisiin tapahtumiin ja mahdollisuuksien mukaan osallistutaan valtakunnallisiin väittelytapahtumiin. Yhden lukuvuoden aktiivisella osallistumisella saa merkinnän yhdestä opintojaksosta. Opintojakson aiempina vuosina suorittaneet opiskelijat toimivat uusien opiskelijoiden mentoreina. Opiskelija voi lukioaikana suorittaa enimmillään kolme 2 op:n laajuista opintojaksoa (ARG1, ARG2 ja ARG3).
Arviointi
Tavoitteellinen osallistuminen ja ryhmätyöskentely. Hyödynnetään monipuolisia arviointimenetelmiä, erityisesti itse-, ryhmä- ja vertaisarviointia. Opettajat osallistuvat arviointiin yhteisissä reflektoinneissa. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
KV1 Kansainvälisyyden perusteita (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojakson teemoja ovat kansainvälinen vuorovaikutus ja kulttuurienvälinen viestintä, eri kulttuurialueet, Unescon maailmanperintökohteet ja ihmisoikeudet sekä ajankohtaiset uutiset ja mediakasvatus.
Työtavat
Opintojaksolla tutustutaan kulttuurienvälisen viestinnän käsitteisiin ja keskustellaan viestintätilanteista. Opintojaksolla kuunnellaan ja haastatellaan kansainvälisessä toiminnassa mukana olleita vierailijoita, muun muassa yliopiston vaihto-opiskelijoita. Mahdollisuuksien mukaan opintojaksolla järjestetään myös opintokäyntejä. Opiskelijat tekevät ryhmä- ja yksilötöitä muun muassa maailmanperintökohteista ja ajankohtaisilmiöistä.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, vuorovaikutusosaaminen sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen. Nämä tavoitteet toteutuvat ja niitä arvioidaan monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa.
Arviointi
Opintojakson aikana annetaan jatkuvaa suullista ja kirjallista palautetta sekä ryhmissä että yksin. Opintojakson aikana tehdään ryhmätöitä opintojakson teemoista. Käytössä on sekä itse- että vertaisarviointi. Opintojaksoon liittyy suullinen tai kirjallinen lopputyö tai ryhmätentti.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
KV2 Matkalle Eurooppaan I (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla syvennetään kansainvälisyyden perusteiden teemoja. Käsiteltäviä aiheita voivat olla esimerkiksi eurooppalainen kulttuurialue, eurooppalainen arki ja elämä, Euroopan unioni ja eurooppalainen elokuva. Opintojakson painotukset voidaan valita myös ajankohtaisten uutisasioiden tai tulevan opintomatkakohteen perusteella. Opintojaksolla pohditaan, miten voi päästä opiskelemaan tai työskentelemään ulkomaille.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, vuorovaikutusosaaminen sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen. Nämä tavoitteet toteutuvat ja niitä arvioidaan monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa
Arviointi
Opintojakson aikana annetaan jatkuvaa suullista ja kirjallista palautetta sekä ryhmissä että yksin. Opintojakson aikana tehdään ryhmätöitä opintojakson teemoista. Opintojaksolla tehdään myös Eurooppa-portfolio. Käytössä on sekä itse- että vertaisarviointi.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
KV3 Matkalle Eurooppaan II (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla suunnitellaan ja toteutetaan Eurooppaan suuntautuva leirikoulu. Myös kotimaan leirikoulu on yksi mahdollisuus. Opintojaksolla tutustutaan reittiin ja kohteeseen sekä maan kieleen ja kulttuuriin kirjallisten ja suullisten ennakkotehtävien avulla. Opintojakso voidaan toteuttaa eri aineiden yhteistyönä.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen, vuorovaikutusosaaminen sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen. Nämä tavoitteet toteutuvat ja niitä arvioidaan monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa.
Arviointi
Opintojakson suorittaminen hyväksytysti edellyttää matkaraportin laatimista sekä osallistumista leirikoulun esittelytuokion järjestämiseen. Raportti voi olla myös esimerkiksi kuvallinen diaesitys, leirikouluvideo tai blogi.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista leirikouluun ennakko- ja jälkitehtävineen.
Opintomatkalle ilmoittauduttaessa tulee olla suoritettuna KV1- ja KV2-opintojaksot tai muut opintomatkan kohteen perusteella nimetyt opintojaksot kv-matkatarjottimen mukaan.
LUO-opintojaksojen kuvaus
Tehtävä
Luonnontieteiden opintojaksot ovat luonnontieteellisiä oppiaineita (BI, GE, FY, KE) integoivia kokonaisuuksia, jotka tukevat opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa opiskelijaa ymmärtämään luonnontieteiden merkityksen jokapäiväisessä elämässä, ympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opetuksessa perehdytään luonnontieteiden kieleen, käsitteistöön ja tapoihin rakentaa tietoa. Opiskelijan luonnontieteellinen lukutaito kehittyy, mikä auttaa opiskelijaa arvioimaan kriittisesti erilaisia arjen valintoja sekä näkökulmia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Opetus antaa opiskelijalle valmiuksia menestyä jatko-opinnoissa luonnontieteellisillä ja luonnontieteitä soveltavilla aloilla sekä hyödyntää osaamistaan työelämässä. Monipuolisilla oppimistilanteilla ja -ympäristöillä edistetään opiskelijoiden mahdollisuuksia oppia yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti.
Opiskelijan aikaisemmat kokemukset sekä uudet havainnot ja näkökulmat muokkautuvat johdonmukaiseksi käsitykseksi ympäröivästä todellisuudesta opiskelijoiden ja opettajien vuorovaikutuksessa ja luonnontieteellisten teorioiden avulla.
Laaja-alainen osaaminen
Opetus ohjaa luonnontieteille ominaiseen ajatteluun, tiedonhankintaan, tietojen käyttämiseen, ideointiin, vuorovaikutukseen sekä tiedon luotettavuuden ja merkityksen arviointiin. Opetus kehittää yhteiskunnallista osaamista antamalla opiskelijalle valmiuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttaa yhteiseen päätöksentekoon.
Opiskelijoiden oma tutkimuksellinen työskentely kehittää työskentelyn ja yhteistyön taitoja sekä luovaa ja kriittistä ajattelua ja innostaa opiskelijoita luonnontieteiden opiskeluun. Opiskelija kehittää vuorovaikutusosaamistaan ja oppii pitkäjänteisyyttä sekä vastuunottamista omasta työskentelystään monipuolisten työtapojen avulla, esimerkiksi projektioppimisella ja ryhmässä työskentelemällä.
Opetus välittää kuvaa luonnontieteiden merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Niitä tarvitaan uusien ratkaisujen kehittämisessä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Opetus ohjaa opiskelijaa ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan ja ympäristöstä, käyttämään osaamistaan kestävän tulevaisuuden rakentamisessa sekä arvioimaan omia valintojaan luonnonvarojen kestävän käytön, ympäristö- ja terveysvaikutusten sekä energiantuotantotapojen kannalta. Luonnontieteiden opetus tukee näin eettisyyttä ja ympäristöosaamista, globaali- ja kulttuuriosaamista sekä hyvinvointiosaamista.
Opintojen aikana harjoitellaan erilaisten tekstien kirjoittamista, kriittistä tulkitsemista ja analysointia. Monilukutaitoa kehitetään tulkitsemalla ja tuottamalla esimerkiksi kirjoitettua tekstiä, kuvia, videoita, taulukoita, kuvaajia tai kaavoja. Monitieteinen ja luova osaaminen saa tukea luonnontieteiden opiskelusta myös tieto- ja viestintäteknologian osalta. Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään muun muassa tiedon etsimiseen, kokeellisten havaintojen keräämiseen, mittaustulosten käsittelyyn ja tulkitsemiseen, tuotosten laatimiseen ja esittämiseen sekä mallintamiseen ja simulointiin.
Tavoitteet
Merkitys, arvot ja asenteet
Tavoitteena on, että opiskelija
- osaa arvioida luonnontieteiden merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle
- tunnistaa omaa osaamistaan sekä kykenee asettamaan omia tavoitteitaan, kohtaamaan oppimishaasteitaan ja soveltamaan erilaisia opiskelustrategioita
- perehtyy luonnontieteiden soveltamiseen monipuolisissa tilanteissa, kuten luonnossa, elinkeinoelämässä, järjestöissä tai tiedeyhteisöissä
- saa mahdollisuuksia perehtyä luonnontieteiden sovelluksiin vierailujen, korkeakouluyhteistyön tai
työelämäyhteistyön kautta paikallisella tai kansainvälisellä tasolla - saa riittävät jatko-opintovalmiudet luonnontieteellisille aloille
- saa valmiuksia osallistua ympäristöä ja teknologiaa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon.
Tutkimisen taidot
Tavoitteena on, että opiskelija
- ymmärtää luonnontieteellisen tiedon luonnetta ja kehittymistä sekä tieteellisiä tapoja tuottaa tietoa
- osaa muodostaa kysymyksiä tarkasteltavista ilmiöistä ja kehittää kysymyksiä edelleen tutkimusten,
ongelmanratkaisun tai muun toiminnan lähtökohdiksi - osaa suunnitella ja toteuttaa kokeellisia tutkimuksia yhteistyössä muiden kanssa
- tunnistaa virhelähteiden vaikutuksen mittauksiin
- osaa käsitellä, tulkita ja esittää tutkimusten tuloksia sekä arvioida niitä ja koko tutkimusprosessia.
Luonnontieteelliset tiedot ja niiden käyttäminen
Tavoitteena on, että opiskelija
- osaa käyttää luonnontieteiden keskeisiä käsitteitä johdonmukaisesti ja oikeissa yhteyksissä
- jäsentää käsitystään luonnon rakenteista ja ilmiöistä luonnontieteiden käsitteiden ja periaatteiden avulla
- osaa ilmaista johtopäätöksiä ja näkökulmia luonnontieteille ominaisilla tavoilla
- ymmärtää luonnonilmiöitä ja periaatteita teknologisten sovellusten taustalla
- osaa muodostaa, tulkita ja arvioida erilaisia malleja sekä käyttää niitä ja simulaatioita ilmiöiden
kuvaamiseen ja ennusteiden tekemiseen - osaa käyttää monipuolisia tietolähteitä ja arvioida niitä kriittisesti tietojensa avulla.
Arviointi
Luonnontieteissä arvioidaan opintojakson sisältöjen mukaisten tavoitteiden saavuttamista. Oppimisprosessin aikainen arviointi ja palaute ohjaavat opiskelijaa tulemaan tietoiseksi omista työskentelytavoistaan ja kehittämään omaa osaamistaan. Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön sekä opiskelijan käsitteellisen ja menetelmällisen osaamisen havainnointiin.
Arvioinnissa keskeisiä kohteita ovat opiskelijan tiedot ja taidot, kuten luonnontieteiden peruskäsitteiden hallinta sekä ajattelu-, argumentointi- ja tutkimustaidot. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan kyky ymmärtää, soveltaa, analysoida, arvioida ja esittää luonnontieteellistä tietoa erilaisissa tilanteissa. Lisäksi kiinnitetään huomiota opiskelijan aktiivisuuteen osallistua oppitunneilla erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, kykyyn työskennellä ohjeiden mukaan erilaisissa oppimistilanteissa sekä argumentoinnin taitoihin. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luonnontieteellisten lainalaisuuksien sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämiseen, vuorovaikutussuhteiden merkityksen oivaltamiseen sekä kokonaisuuksien hahmottamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon myös opiskelijan taito arvioida tietoa kriittisesti.
Opiskelija voi osoittaa arvioitavaa osaamista myös kokeellisella työskentelyllä maastossa tai laboratoriossa sekä esitelmillä, tutkielmilla ja muilla tuotoksilla. Arviointiin vaikuttavat osa-alueet ja suoritustavat määritellään kunkin opintojakson alkaessa yhdessä opettajan ja opiskelijoiden kanssa.
LUO1 Geofysiikka (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla tutustutaan soveltuvin osin globaaliin ympäristögeofysiikkaan eli muun muassa maapallon syntyyn, rakenteeseen ja toimintaan, valtamerten ominaisuuksiin, säähän ja ilmastoon, jäätikköihin sekä luonnonmullistuksiin liittyviin tekijöihin. Lisäksi perehdytään alan tutkimustyöhön ja geofysiikan käytännön sovelluksiin esimerkiksi ympäristön tilan seurannassa. Osa oppitunneista voi olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat erityisesti monitieteinen ja luova osaaminen sekä vuorovaikutusosaaminen. Opetuksessa käytetään erilaisia opetus- ja oppimistapoja sekä työmenetelmiä, joiden avulla voidaan sekä kehittää että arvioida opiskelijan vuorovaikutustaitoja. Monitieteistä lähestymistapaa voidaan tukea esimerkiksi ajankohtaisia tutkimuksia tarkastelemalla ja arvioimalla sekä vierailuilla ja/tai yliopistoyhteistyöllä.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opiskelijan oppimista ja osaamista tuetaan muun muassa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin sekä ohjaamalla työskentelyä yksilö- ja ryhmätilanteissa. Opintojakson arviointi perustuu keskeisten käsitteiden osaamiseen, kokonaisuuksien hallintaan, opiskeluaikaiseen monipuoliseen havainnointiin oppitunneilla sekä mahdollisiin kokeisiin ja tuotoksiin.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
LUO2 Tähtitiede (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla tutustutaan maailmankaikkeuden rakenteisiin ja ilmiöihin lähtemällä liikkeelle tutusta aurinkokunnasta ja päätymällä pohtimaan koko kosmoksen rakennetta. Opintojaksolla perehdytään teorioihin, jotka selittävät maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä. Tunneilla tutustutaan taivaalla näkyviin kohteisiin ja ilmiöihin, esimerkiksi tähtikuvioihin. Opiskelijat opettelevat käyttämään tähtikaukoputkea ja tekemään sillä havaintoja. Opintojakson aikana myös vieraillaan ilmojen salliessa Kontiolahden tähtitornilla. Osa oppitunneista voi siis olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat erityisesti monitieteinen ja luova osaaminen sekä vuorovaikutusosaaminen. Opetuksessa käytetään erilaisia opetus- ja oppimistapoja sekä työmenetelmiä, joiden avulla voidaan sekä kehittää että arvioida opiskelijan vuorovaikutustaitoja. Monitieteistä lähestymistapaa voidaan tukea esimerkiksi ajankohtaisia tutkimuksia tarkastelemalla ja arvioimalla sekä vierailuilla ja/tai yliopistoyhteistyöllä.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opiskelijan oppimista ja osaamista tuetaan muun muassa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin sekä ohjaamalla työskentelyä yksilö- ja ryhmätilanteissa. Opintojakson arviointi perustuu keskeisten käsitteiden osaamiseen, kokonaisuuksien hallintaan, opiskeluaikaiseen monipuoliseen havainnointiin oppitunneilla sekä mahdollisiin kokeisiin ja tuotoksiin.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
LUO3 Elinympäristönä vesi (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojakson tutkimuskohteena ovat lähiseuduilla olevat vesistöt, joista selvitetään keskeiset fysikaaliset ja kemialliset
ominaisuudet. Opintojaksolla perehdytään vesiekosysteemien koostumukseen, toimintaan ja tyypilliseen lajistoon. Lisäksi tarkastellaan veden merkitystä elottomalle ja elolliselle luonnolle ja ihmisen vaikutusta vesistöjen tilaan.
Opintojakson aikana tehdään mahdollisuuksien mukaan maastoretkiä ja vierailukäyntejä. Osa oppitunneista voi siis olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat yhteiskunnallinen osaaminen sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen. Eettisyys ja ympäristöosaaminen kehittyy ihmisen toiminnan ja ympäristöongelmien välisten syy-seuraussuhteiden havaitsemisen ja ymmärtämisen kautta. Edellisen sisäistäminen auttaa omien mielipiteiden muodostamisessa ja ilmaisemisessa sekä mahdollistaa niiden tieteellisen argumentoinnin. Opintojakso antaa valmiuksia paikalliseen, kansalliseen ja globaaliin päätöksentekoon.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opiskelijan oppimista ja osaamista tuetaan muun muassa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin sekä ohjaamalla työskentelyä yksilö- ja ryhmätilanteissa. Opintojakson arviointi perustuu keskeisten käsitteiden osaamiseen, kokonaisuuksien hallintaan, opiskeluaikaiseen monipuoliseen havainnointiin oppitunneilla sekä mahdollisiin kokeisiin ja tuotoksiin.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
LUO4 Utelias tutkimusmatka kestäviin teknologioihin (2 op) (1.8.2024 alkaen)
Tavoitteet ja sisällöt:
Opintojaksolla tutustutaan tieteen ja teknologian hyödyntämiseen kestävissä tuotantoprosesseissa, kuten puhtaamman energian tuotannossa tai materiaalitekniikassa. Kurssilla työskennellään tiiviissä yhteistyössä yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Osa oppitunneista voi olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat erityisesti monitieteinen ja luova osaaminen, sekä vuorovaikutusosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen. Opintojakso antaa valmiuksia omien valintojen tekemiseen, sekä paikalliseen, kansalliseen ja globaaliin päätöksen tekoon.
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu projektityöhön ja työskentelyyn opintojakson aikana.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
Kestävien valintojen taito (2op) (LV 23-24 saakka)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla tutkitaan eri tuotteiden valmistamisesta ja käytöstä aiheutuvia ympäristövaikutuksia elinkaarianalyysin avulla sekä tutustutaan kestävän kehityksen pääperiaatteisiin. Lisäksi pohditaan omien kulutustottumusten ja valintojen kestävyyttä, ekotehokkuutta ja kohtuullisuutta. Mahdollisuuksien mukaan tehdään vierailukäyntejä. Osa oppitunneista voi olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Eettisyys ja ympäristöosaaminen kehittyy ihmisen toiminnan ja ympäristöongelmien välisten syy-seuraussuhteiden havaitsemisen ja ymmärtämisen kautta. Edellisen sisäistäminen auttaa omien mielipiteiden muodostamisessa ja ilmaisemisessa sekä mahdollistaa niiden tieteellisen argumentoinnin. Opintojakso antaa valmiuksia paikalliseen, kansalliseen ja globaaliin päätöksentekoon.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opiskelijan oppimista ja osaamista tuetaan muun muassa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin sekä ohjaamalla työskentelyä yksilö- ja ryhmätilanteissa. Opintojakson arviointi perustuu keskeisten käsitteiden osaamiseen, kokonaisuuksien hallintaan, opiskeluaikaiseen monipuoliseen havainnointiin oppitunneilla sekä mahdollisiin kokeisiin ja tuotoksiin.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
LUO5 Aistien maailma (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla käsitellään monipuolisesti ihmisen ja muiden eliöiden aisteja niin fysiikan, kemian kuin biologiankin
näkökulmista. Teoreettisen tarkastelun lisäksi oppitunneilla tehdään erilaisia aistikokeita ja mahdollisuuksien mukaan
toteutetaan jokin vierailukäynti. Osa oppitunneista voi olla varsinaisen kouluajan ulkopuolella.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista korostuvat hyvinvointiosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen. Laaja-alaisen osaamisen taitoja kehitetään esimerkiksi kytkemällä aistielinten rakenne ja toiminta ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Monitieteinen ja luova osaaminen kehittyy erilaisten tutkimusten ja luonnontieteellisen tiedon rakentumisen myötä.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opiskelijan oppimista ja osaamista tuetaan muun muassa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin sekä ohjaamalla työskentelyä yksilö- ja ryhmätilanteissa. Opintojakson arviointi perustuu keskeisten käsitteiden osaamiseen, kokonaisuuksien hallintaan, opiskeluaikaiseen monipuoliseen havainnointiin oppitunneilla sekä mahdollisiin kokeisiin ja tuotoksiin.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
LUO6 Luma-leirikoulu (2 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksoon sisältyy osallistuminen luma-linjan leirikouluun sekä tutkielman tekeminen leirikouluun liittyvästä aihepiiristä. Tutkielmat tehdään pareittain tai pienryhmissä, ja osa niistä esitellään leirikoulun aikana ja osa sen jälkeen pidettävässä seminaaritilaisuudessa. Leirikoulu on tarkoitettu toisen vuoden luma-linjan opiskelijoille, ja se toteutetaan vuosittain.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista opintojaksolla painottuvat vuorovaikutusosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminensekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Tavanomaisesta poikkeavat toimintaympäristöt ja -tavat auttavat omien mielipiteiden muodostamisessa ja ilmaisemisessa sekä mahdollistavat niiden tieteellisen argumentoinnin. Opintojakso antaa valmiuksia paikalliseen, kansalliseen ja globaaliin yhteistyöhön.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan painottaen sen keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ja opiskelun aikana annettu palaute auttaa opiskelijaa tiedostamaan ja kehittämään työskentely- ja vuorovaikutustaitojaan tavoitteiden suuntaisesti. Opintojakson arviointi perustuu aktiiviseen osallistumiseen leirikouluun sekä siihen liittyvien töiden hyväksyttyyn suorittamiseen.
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
PROD Produktio (1–4 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla toteutetaan yhden tai useamman oppiaineen yhteinen produktio. Opintojakson opiskelijat vastaavat produktion eri tehtävistä ryhmän itsensä sekä ohjaavan opettajan tai ohjaavien opettajien asettamien tavoitteiden mukaisesti. Opintojakso toteutetaan luontevasti tarjoutuvien mahdollisuuksien mukaan.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista painottuvat erityisesti vuorovaikutus- ja hyvinvointiosaaminen sekä produktion luonteesta riippuen myös muut laaja-alaisen osaamisen osa-alueet, joita arvioidaan osana opintojakson muiden tavoitteiden arviointia.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty. Opiskelijan saama opintopistemäärä on suhteessa hänen työmääräänsä opintojaksolla.TO1 Opiskelijakuntatoiminta (1–5 op)
Opintojakson tavoitteena on aktiivinen vaikuttaja ja osallistuja. Opiskelija oppii vastuullisuutta, vuorovaikutustaitoja ja organisointia.
Opintopisteitä saa osallistumalla aktiivisesti hallituksen toimintaan. Vaikuttajana voi kuitenkin olla myös hallituksen ulkopuolella esimerkiksi nuorisovaltuustossa, Lukiolaisten liitossa tai muun vastaavan toimijan hyväksi tehdyssä toiminnassa, joten opintojakson suorittaminen ei edellytä hallitukseen kuulumista.
Keskeiset sisällöt
- osallistuminen opiskelijakunnan kokouksiin ja tapahtumiin
- aktiivinen, vapaaehtoinen työskentely koulussa ja järjestötoiminnassa
- aktiivinen yhteistyö opettajakunnan, koulun opiskelijoiden sekä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa
Arviointi
Opintojakso arvioidaan arvosanalla suoritettu/hylätty. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista. Opintojakson suorittamisesta päättävät rehtori ja opiskelijakunnan ohjaajat yhdessä.
TO2 Opiskelutaidot (1 op)
Tavoitteet ja sisällöt
Opintojaksolla tutustutaan eri oppiaineissa käytettäviin sähköisiin oppimisympäristöihin sekä sähköiseen koejärjestelmään. Opintojaksolla kehitetään lukio-opinnoissa tarvittavia opiskelutaitoja ja annetaan valmiuksia omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista painottuvat hyvinvointiosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan arvosanalla suoritettu/hylätty. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista oppitunneille ja opintojakson aikana annettujen tehtävien suorittamista.
TO3 Totaaliset sodat (3 op)
Opintojakso yhdistää kuvataiteen ja historian näkökulmia yhdeksi kokonaisuudeksi. Se käsittelee ensimmäistä maailmansotaa, toista maailmansotaa ja Suomen sotavuosia 1939–1945. Tarkastelun kohteena ovat ihmiskunnan ja Suomen suuret tragediat. Opetuksen aikana perehdytään sotien taustatekijöihin, sotatapahtumiin ja erityisesti kärsimyksiin, joita sodat aiheuttivat. Opintojaksolla perehdytään virheisiin, joita poliittiset ja sotilaalliset johtajat tekivät omana aikanaan välittämättä siitä, miten eri kansat, joukot tai yksilöt kärsivät näiden ratkaisujen seurauksena. Opintojaksolla tutkitaan myös kansakuntien jälleenrakennustyötä sotien jälkeen ja perehdytään raunioituneiden valtioiden taloudelliseen tilanteeseen sotien päätyttyä.
Opintojaksolla käsiteltävän ajankohdan tapahtumien heijastumista tarkastellaan visuaalisessa kulttuurissa sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Opintojaksolla perehdytään siihen, miten kuvaa on käytetty vallan välineenä, mielipiteiden muokkaaja tai dokumentaarisena tallentaja. Yksi keskeinen kiinnostuksen kohde on, miten eletty aika on heijastunut taitelijan kautta teoksiin.
Yleiset tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- ymmärtää kuvilla vaikuttamisen keinoja ja merkityksiä
- ymmärtää visuaalisen kulttuurin tuotteiden hyödyntämisen mielikuvien muokkauksessa
- oppii tuntemaan merkittäviä eurooppalaisia taideteoksia ja tekijöitä
- käsittää koetun ja eletyn elämän vaikutuksen visuaalisiin tuotoksiin
- tuntee erilaiset mekanismit, jotka ovat johtaneet diktatuurien syntyyn 1900-luvun Euroopassa
- ymmärtää sen, että epäonnistunut diplomatia yhdistettynä voimapolitiikkaan aiheuttaa suursodan vaaran valtioiden välillä
- käsittää sen, että siviilit ja heikossa asemassa olevat ihmiset kärsivät sodissa aina eniten
- pystyy analysoimaan suurten tragedioiden taustatekijöitä
- osaa arvioida sotilaallisten ja poliittisten johtajien vaikutusvaltaa 1900-luvun alkupuolella
- käsittää sotien mielettömyyden
- ymmärtää 1900-luvun sotien vaikutuksen nykyiseen valtiolliseen historiaan.
Keskeiset sisällöt
- taide propagandan välineenä (me ja muut)
- arkkitehtuuri vallan näyttämöinä
- kuvataide vastavoimana: poliittinen taide ja satiiriset pilakuvat
- vallanpitäjät ja taide
- populaarikulttuuri sodan aikana
- kuvat sodan dokumentteina
- taideteokset sodan jaloissa ja sotasaaliina
- sodan heijastuminen taiteelliseen työskentelyyn
- kansakunnan visuaaliset merkit
- kuvat kansallisuusidentiteetin rakentajina
Ensimmäinen maailmasota
- sodan taustatekijät, kuten siirtomaakilpailu, diplomatian kehittymättömyys ja yleinen valtapolitiikka
- sotatapahtumat länsi- ja itärintamalla sekä sota merellä
- Pariisin rauhat ja sodan loppulasku
- kirjallisuusosio
Eurooppa ja Suomi sotien välillä
- diktaattoreiden valtaannousu (Mussolini, Stalin, Hitler ja Franco)
- Suomi ennen talvisodan syttymistä
- kirjallisuusosio
Toinen maailmansota
- sotaan johtanut kehitys
- sotatapahtumat
- holokausti
- Suomi toisessa maailmansodassa
- evakot ja sotalapset
- sodan loppulasku
- kirjallisuusosio
Laaja-alainen osaaminen
Yhteiskunnallista osaamista syvennetään tällä opintojaksolla tutkimalla visuaalisen kulttuurin ilmentämiä arvoja ja merkityksiä
esimerkiksi rakennetussa ympäristössä, esineissä, mediassa ja taiteessa. Opiskelijoita rohkaistaan ottamaan kantaa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä vaikuttamaan kestävän tulevaisuuden puolesta.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen vahvistuu ohjaamalla opiskelijaa tutkimaan, miten visuaalinen kulttuuri heijastaa ja muokkaa yksilöitä, yhteisöjä ja maailmaa ja miten maailman tilanne ja eletty elämä muokkaa visuaalista kulttuuria. Kulttuuriperintöä tarkastellaan globaalista, kansallisesta ja opiskelijan kulttuurisen taustan näkökulmasta.
Vuorovaikutusosaamista kehitetään rakentamalla dialogia ja ymmärrystä ihmisten välille erilaisia kuvakulttuureja tarkastelemalla, niitä jakamalla ja niistä keskustelemalla. Eettisyyttä ja ympäristöosaamista käsitellään opetuksessa negaatioiden kautta. Sodat ovat epäeettistä toimintaa, ja sodissa tämä korostuu. Ympäristöosaamista käydään läpi tutkimalla sodan aiheuttamia tuhoja kaupungeille ja taistelutantereille.
Arviointi
Opintojakson alussa päätetään osaamiselle ja oppimiselle yhteiset ja/tai yksilölliset tavoitteet sekä kriteerit sekä menetelmät niiden saavuttamiselle. Kokonaisuuteen kuuluu yksi itse tuotettu kuvateos. Laaja-alaisen osaamisen toteutumista voidaan arvioida keskusteluilla ja itsearvioinnilla omista prosesseista ja tuotoksista.
Opintojakso arvioidaan arvosanalla suoritettu/hylätty.
Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
TO4 Tutortoiminta (1-4 op)
Yleiset tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on kehittää opiskelijan vuorovaikutustaitoja ja ohjata vastuulliseen toimintaan kouluyhteisössä. Opiskelijalla on mahdollisuus kehittää omia organisointivalmiuksiaan ja oppia koulun markkinoinnissa ja edustustehtävissä tarvittavia taitoja.
Keskeiset sisällöt
Opinto-ohjaajat ja ryhmänohjaajat valitsevat hakemusten perusteella seuraavan vuoden tutorit ensimmäisen vuoden opiskelijoiden keskuudesta. Valitut tutoropiskelijat osallistuvat oman koulun järjestämään tutorkoulutukseen. Tutoreiden keskeisimmät tehtävät ovat uusien opiskelijoiden vertaisohjaajana toimiminen, uusien opiskelijoiden ryhmäyttämiseen osallistuminen sekä ryhmänohjaajien avustaminen uusien opiskelijoiden kouluun perehdyttämisessä. Tutorit osallistuvat myös koulun tiedotus- ja markkinointitoimintaan sekä erilaisiin lukion esittelykierroksiin ja tapahtumiin.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista kurssilla korostuu vuorovaikutusosaaminen.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan arvosanalla suoritettu/hylätty. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista ja vastuullista osallistumista tutortoimintaan.
VÄS1 Valo ja ääni 1 + VÄS2 Valo ja ääni 2 + VÄS3 Valo ja ääni 3 (1–4 op/opintojakso)
Tavoitteet ja sisällöt
Valo ja ääni -opintojaksolla perehdytään liveäänentoistoon ja -valotekniikkaan. Opintojaksolla opetellaan suunnittelemaan, rakentamaan ja käyttämään valo- ja äänitekniikkaa oikeissa livetilanteissa. Osa suoritusta on opiskelijan oppimispäiväkirja, johon hän kirjaa kaiken harjoittelun, esitykset sekä oman oppimisen pohdintaa. Opintojakso toteutetaan hajautetusti läpi lukuvuoden lukujärjestyksen ulkopuolella. Pääsyvaatimuksena edellytetään kiinnostusta asiaan ja kykyä sitoutua pitkäjänteiseen työskentelyyn, joka vaatii toisinaan myös ilta- ja viikonlopputyöskentelyä.
Opiskelija voi valita Valo ja ääni -opintojakson vuosittain ja suorittaa enimmillään kolme 1–4 opintopisteen laajuista Valo ja ääni -opintojaksoa (Valo ja ääni 1–3). Opintojakson laajuus riippuu opiskelijan tekemästä työmäärästä opintojakson aikana.
Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista opintojaksolla painottuvat luova ja monitieteinen osaaminen sekä vuorovaikutus- ja kulttuuriosaaminen, joita arvioidaan osana opintojakson muiden tavoitteiden arviointia.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty. Halutessaan opiskelijalla on mahdollisuus saada henkilökohtainen todistus osallistumisestaan toimintaan.