ÄI5 Media ja vaikuttaminen (2 op)

Opiskelija perehtyy median toimintatapoihin sekä median merkitykseen yhteiskunnallisena vaikuttajana ja yksilöiden identiteettien rakentajana. Hän syventää monimuotoisten vaikuttavien tekstien kriittistä lukutaitoaan sekä kykyään tuottaa puhuttuja ja kirjoitettuja kantaa ottavia tekstejä. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista vuorovaikutusosaaminen harjaantuu erityisesti yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa mutta laajenee myös yhteiskunnalliseksi vuorovaikutusosaamiseksi mediakeskustelujen seuraamisen ja niihin osallistumisen kautta. Kehittämällä lähdekritiikin ja argumentoinnin taitoja opiskelija vahvistaa monitieteistä ja luovaa sekä eettistä ja ympäristöosaamistaan.


Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • syventää kriittistä lukutaitoaan, erityisesti medialukutaitoaan
  • ymmärtää median toimintatapoja, median merkityksen identiteettien rakentumisessa ja median roolin yhteiskunnallisena vaikuttajana
  • oppii tulkitsemaan monimuotoisia tekstejä, erityisesti mediatekstejä, sekä analysoimaan niiden ilmaisutapoja ja vuorovaikutusta
  • perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syventää niihin liittyviä tietoja ja taitoja.

 

Keskeiset sisällöt

  • Sananvapaus, mediakritiikki, mediaetiikka.
  • Tekstien ideologisuuden tunnistaminen, mielipiteen ja tutkimustiedon erot.
  • Vaikuttamisen kielelliset ja audiovisuaaliset keinot sekä argumentoinnin tavat ja retoriset keinot.
  • Lähdekritiikki, tiedonhankinta ja -hallinta, tekijänoikeudet.
  • Puhuttujen ja kirjoitettujen kantaa ottavien ja vaikuttavien tekstien analysointi ja tuottaminen.


Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla tutustutaan kantaa ottaviin tekstilajeihin, seurataan ajankohtaisia mediakeskusteluja ja syvennetään kriittistä lukutaitoa analysoimalla monimuotoisia vaikuttavia tekstejä. Harjoitellaan erityisesti argumentaation analyysiä. Kirjoitetaan kantaa ottava aineistopohjainen teksti ja luetaan vaikuttava kokonaisteos tai yhteisesti sovittu määrä mediatekstejä. Voidaan harjoitella myös esimerkiksi oman mediatekstin kirjoittamista, kantaa ottavien puheiden pitämistä ja väittelemistä.

Arviointi

Tavoitteellinen ja vuorovaikutteinen työskentely, kantaa ottava aineistopohjainen essee, tekstianalyysitehtävä sekä vaikuttavan kokonaisteoksen tai artikkelikokoelman lukeminen. Käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, esimerkiksi itse-, ryhmä- ja vertaisarviointia opettajan arvioinnin ja palautteen lisäksi. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).