ÄI6 + ÄI7 Kehity kirjoittajana ja esiintyjänä (2 op)

Opiskelija tarkastelee omaa kirjoittaja- ja puhujaidentiteettiään ja itselleen luontevimpia tapoja tuottaa erilaisia tekstejä. Hän harjaantuu analysoimaan ja arvioimaan toisten tekstejä ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti omissa teksteissään. Opiskelija syventää oman kirjoitusprosessinsa hallintaa ja omia esiintymistaitojaan, myös digitaalisissa ympäristöissä. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista painottuvat erityisesti vuorovaikutusosaaminen ja hyvinvointiosaaminen: opiskelija vahvistaa ja rohkaisee niin itseään kuin opiskelijatovereitaan omien näkemysten ja kokemusten ilmaisussa.


Yleiset tavoitteet


Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
  • rohkaistuu sekä puhujana että kirjoittajana
  • syventää käsitystään kirjoitettujen, puhuttujen ja audiovisuaalisten tekstien rakenteen, kielen ja ilmaisutapojen vaikutuksesta tekstien merkityksiin
  • syventää taitoaan analysoida toisia tekstejä, arvioida niiden luotettavuutta sekä käyttää niitä omien tekstiensä osana; harjaantuu oman kirjoitus- ja esiintymisprosessinsa hallinnassa ja lisää ymmärrystään esiintymisjännityksestä
  • kehittää kykyään tuottaa erilaisia puhuttuja ja kirjoitettuja sekä multimodaalisia tekstejä myös digitaalisissa ympäristöissä.


Keskeiset sisällöt

  • Vuorovaikutustaidot ja -etiikka eri viestintäkanavissa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
  • Kirjoitettujen, puhuttujen ja audiovisuaalisten tekstien analysointi ja arviointi.
  • Tekstien tuottaminen yksin, ryhmässä tai audiovisuaalisena tekstinä; kohdentamisen, kontaktin, havainnollistamisen ja ilmaisun taidot.
  • Toisten tekstien käyttäminen omien tekstien osana.
  • Kirjoittaminen ja puhuminen prosessina: ideointi, aiheen rajaus sekä näkökulman valinta; jäsentely, muokkaaminen ja viimeistely; esiintymisjännitys ja vireystila, esiintymisen vuorovaikutteisuus ja yleisön vastuu; palautteen antaminen ja vastaanottaminen.
  • Kielen- ja tekstinhuolto sekä tekstin omaäänisyyttä tukevat sanataideharjoitukset.

Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla tarkastellaan omaa kirjoittaja- ja puhujaidentiteettiä sekä itselle luontevia tapoja tuottaa erilaisia tekstejä. Harjoitellaan toisten tekstien analysointia, arviointia ja hyödyntämistä sekä omien tekstien tuottamisprosessia. Opiskellaan tekstin kohdentamista, jäsentämistä, havainnollistamista ja omaäänisyyttä. Harjoitellaan palautteen antamista ja vastaanottamista. Opiskelijoiden kanssa yhdessä sovitaan, miten erilaisten puheiden, alustusten tai puheenvuorojen pitäminen, erilaisten tekstien kirjoittaminen sekä omien audiovisuaalisten tekstien tuottaminen nivotaan osaksi opintojakson kokonaisuutta. Luetaan tieto- tai kaunokirjallinen kokonaisteos ja käsitellään teokset yhteisesti sovitulla tavalla.

Arviointi

Aktiivinen ja vuorovaikutteinen työskentely ja kokonaisteoksen esittely yhdessä sovitulla tavalla; puhuttujen, kirjoitettujen ja audiovisuaalisten tekstien analyysejä; puhe tai puheenvuoro sekä havainnollinen aineistopohjainen laaja teksti. Itse-, vertais- ja ryhmäarviointeja yhdessä sovituilla tavoilla opettajan arviointien ja palautteen lisäksi. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).