ÄI8 Kirjallisuuden äänet (2 op)

Opiskelija syventää kirjallisuuden tuntemustaan ja oppii tulkitsemaan kirjallisuutta eri konteksteissa. Opintojakson suoritettuaan opiskelija on tutustunut suomalaiseen kirjallisuuteen osana maailmankirjallisuutta ja osaa tarkastella kirjallisuutta eri näkökulmista. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen sekä yhteiskunnallinen osaaminen. Näihin kiinnitetään huomiota valittaessa opintojakson aikana käsiteltäviä tekstejä, näkökulmia ja työskentelytapoja. Kirjallisuutta lukemalla ja sitä tulkitsemalla opiskelija syventää ymmärrystään suomalaisesta, eurooppalaisesta ja globaalista kulttuuriperinnöstä sekä eettisestä toimijuudesta kansalaisyhteiskunnassa ja maailmassa.

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • lisää kirjallisuuden tuntemustaan ja oppii tarkastelemaan kaunokirjallisuutta myös osana muuttuvaa yhteiskuntaa
  • ymmärtää eri kontekstien merkityksen kirjallisuuden tulkinnassa
  • tuntee Suomen kirjallisuuden ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia ja teemoja sekä osaa analysoida niitä osana kulttuurikontekstia.


Keskeiset sisällöt

  • Suomen kirjallisuus monimuotoisena, moniäänisenä ja monikielisenä ilmiönä osana maailmankirjallisuutta.
  • Kirjallisuuden tutkimista eri konteksteissaan: tekijän ja lajin konteksti, historiallinen ja kulttuurinen konteksti, poliittinen ja yhteiskunnallinen konteksti.
  • Tekstien tarkastelua eri näkökulmista, kuten ihmiskuvan, identiteettien, maailmankuvan sekä arvo- ja aatemaailman muutosten näkökulmasta.


Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla tutustutaan suomalaisen kirjallisuuden eri muotoihin osana maailmankirjallisuutta: luetaan eri lajeja näytteinä ja kokonaisteoksina. Opintojakson aikana luetaan kaksi kokonaisteosta. Analysoidaan ja tulkitaan kaunokirjallisuutta eri konteksteissa ja itse valitusta näkökulmasta. Tulkintoja esitellään yhdessä sovitulla tavalla, esimerkiksi kirjallisuuskeskustelun, lukupäiväkirjan, blogin tai draaman keinoin. Kirjoitetaan kirjallisuutta tai kirjallista elämää käsittelevä essee.


Arviointi

Tavoitteellinen osallistuminen ja itsenäinen työskentely, essee ja luetun kokonaisteoksen analyysin ja tulkinnan tehtäviä yhdessä sovitulla tavalla. Käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, esimerkiksi itse-, ryhmä- ja vertaisarviointia opettajan arvioinnin ja palautteen lisäksi. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).