5.18 Liikunta

5.18 Liikunta

Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.

Opetuksen tavoitteet

Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.

Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta harjoittamaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.

Arviointi

Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen opiskelun etenemisestä ja edistää opiskelijan oppimista. Liikunnan arviointi koostuusekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet.


Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.

1. Energiaa liikunnasta (LI1)

Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen. Kurssi arvioidaan numerolla (4–10).

2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)

Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen. Kurssi arvioidaan numerolla (4–10).

Valtakunnalliset syventävät kurssit

Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

3. Terveyttä liikkuen (LI3)

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen. Kurssi arvioidaan numerolla (4–10).


4. Yhdessä liikkuen (LI4)

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.


5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia. Kurssi arvioidaan numerolla (4–10).


Paikalliset soveltavat kurssit

6. Potkua liikunnasta (LI6)

Vastapainoa opiskelulle! Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijan jaksamista niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin liikkumalla monipuolisesti ja eri liikuntamuotoja kokeillen. Kurssi suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden toiveet huomioon ottaen. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.

7. Liikuntadiplomi (LI7)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa. Liikunnan lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään samalla kehittäen fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyjään. Diplomin saamisen ehtona on, että opiskelija on suorittanut vähintään viisi liikunnan kurssia, joista yksi voi olla liikunnan lukiodiplomikurssi. Liikuntadiplomia työstetään koko lukion ajan. Liikunnan lukiodiplomi on lukion toimintaa ja siitä saatava lukiodiplomitodistus on lukion päättötodistuksen liite.

Liikunnan lukiodiplomi koostuu seuraavista osa-alueista:

1) Liikuntakykyisyys

  • Liikuntakykyisyys mitataan erillisillä testeillä.

2) Liikuntatiedot

  • Liikuntatiedot esitetään opiskelijan tekemän tutkielman avulla.

3) Erityisosaaminen

  • Erityisosaamisen taidot arvioidaan opiskelijan antaman näytön perusteella hänen valitsemassaan lajissa.

4) Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot

  • Harrastuneisuudella tarkoitetaan opiskelijan monipuolista ja pitkäjänteistä liikunnan harrastamista. Arvioinnin kohteena harrastuneisuudessa ovat edellä mainittujen tekijöiden lisäksi myös opiskelijan yhteistyötaidot.

5) Portfolio

Opiskelija kuvaa liikuntaharrastustaan sekä osallistumistaan koulun liikuntatoimintaan portfoliossa, joka on osa liikunnan lukiodiplomin kokonaissuoritusta.

Liikuntadiplomi arvioidaan valtakunnallisen liikuntadiplomin arviointikriteerien mukaisesti numerolla (1–5). Liikuntadiplomikurssi arvioidaan suoritettu/hylätty.

8. Liiku luonnossa (LI8)

Kurssin aikana toteutetaan ulkoliikuntaan liittyviä projekteja. Projektit liittyvät luonnossa liikkumisen eri muotoihin (esim. melonta, retkeily, lumikenkäily, talviliikuntalajit). Kurssin sisällöt toteutetaan yhden lukuvuoden aikana eri vuodenaikojen mahdollisuuksien mukaisesti. Kurssi toteutetaan kouluajan ulkopuolella. Kurssin voi valita kerran lukiovuosien aikana. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.

9.–11. Oman harrastamisen kurssi (LI9, LI10, LI11)

Kursseilla on tavoitteena tukea opiskelijoiden liikunnan harrastamista ryhmä- ja yksilötasolla sekä ohjata opiskelijaa oman henkilökohtaisen liikuntaohjelman toteuttamiseen. Kurssien sisältö määräytyy yhteissuunnittelun tai opiskelijan henkilökohtaisen mielenkiinnon mukaan. Kurssi on mahdollista suorittaa myös itsenäisesti täydentämällä suorituskertoja liikuntapäiväkirjaan. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.

12. Kuntokurssi (LI12)

Kurssilla tutustutaan monipuolisesti fyysisen kunnon eri osa-alueiden harjoitteisiin. Tavoitteena on tarjota harjoitusvinkkejä kunto-ominaisuuksien (kestävyys, voima, nopeus, liikkuvuus) kehittämiseen ja ylläpitoon. Opiskelijoilla on mahdollisuus laatia henkilökohtainen kunto-ohjelma ja seurata omien kunto-ominaisuuksien kehittymistä. Kurssilla sovelletaan TT1-kurssin sisältöjä käytännössä. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.

13. Tanssi ja kehonhuolto (LI13)

Kurssin tavoitteena on tutustua eri tanssimuotoihin ja rohkaista opiskelijoita keholliseen ilmaisuun. Kurssi ei vaadi aikaisempaa tanssitaustaa, vaan sisällöt muokataan ryhmän mukaan. Kurssilla tehdään myös erilaisia kehoa huoltavia harjoitteita kuten venyttelyä, liikkuvuus- ja rentoutusharjoitteita. Kurssi on oiva vastapaino lukio-opiskelulle ja tarjoaa eväitä omaehtoiseen kehonhuoltoharjoitteluun. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.

14. Palloilu- ja mailapelit (LI14)

Kurssilla syvennetään ja sovelletaan palloilu- ja mailapelimuotoja ja mahdollisuuksien mukaan tutustutaan uusiin pelimuotoihin. Kurssin tavoitteena on harjaannuttaa välineenkäsittelytaitoja ja syventää havaintomotorisia ominaisuuksia monipuolisten liikuntaharjoitteiden ja pelimuotojen avulla. Kurssin arviointi: suoritettu/hylätty.