Erityisopetus

Pienten oppilaiden matematiikkaa

Pienet oppilaat tuskailevat usein niin yhteen- kuin vähennyslaskunkin kanssa. Taustalla voi olla vielä epävarmuutta lukujonotaidoissa eli ei vielä osata oikeasti luetella kaikkia lukuja. Lukujen automaattista luettelua voi harjoitella laskemalla ääneen kaikkea mahdollista mitä ympäristöstä vaan löytyy (omat lelut, kynät, keittiön hyllyt, lusikat jne.) On hyvä harjoitella myös laskemaan kaksi kerrallaan (parilliset luvut). Luvut pitäisi osata luetella myös suurimmasta pienimpään. Hyvää harjoitusta on myös kysellä seuraavaa ja edellistä lukua. 
Näitä asioita voi harjoitella arkiaskareiden ohessa. Näin autetaan oppilaita saamaan taitoja, jotka auttavat selviytymään omatoimisesti annetuista laskutehtävistä.

Murtoluvuista

Murtoluvuilla laskeminen on monelle oppilaalle hankalaa ajattelun kehitysvaiheesta johtuen. Monen on hankalaa ymmärtää, että yksi kokonainen on muutakin kuin numero 1. Sama ongelma on prosenttilaskujen ymmärtämisessä.

Murtolukuja onkin hyvä konkretisoida kaikenlaisilla arkisilla esimerkeillä. 
Jaa jäätelö tasan kaikille. Millä murtoluvulla osaa voisi ilmaista, monta osaa oli, entä jos joku saakin eri määrän osia? Sama prosentteina. Jakaa voi kaikenlaista, piirakkaa, karkkeja, makaronilaatikkoa jne. Moni lapsesta hankalalta tuntuva asia helpottuu konkreettisten esimerkkien avulla.