Toimintavuosi 2024-2025

Arkiseikkailua, kielen- ja puheenkehitystä tukevaa toimintaa sekä rentoutusta

Tällä viikolla pienryhmissä on loruteltu, luettu satuja, leikitty kim-leikkiä ja sadutettu. Nämä kaikki tukevat lasten kielen- ja puheen kehitystä. Lisäksi viikkoon on mahtunut matemaattisia tehtäviä joutsenilla, liikuntaretkeilyä karhunpennuilla ja pienten puolella leikkimistä ketuilla. Oppimisympäristöämme on rakennettu yhdessä lasten kanssa ja nyt on kampaamo saanut uutta ilmettä ja nukkariin on tuotu nukkekoti.




Arkiseikkailumateriaalia on hyödynnetty tällä viikolla joutsenten ja kettujen yhteisellä jumpalla, jossa on erityisesti tehty tasapainotaitoja vahvistavia harjoituksia sekä retkellämme Tupakkavuorelle, jossa ihmettelimme lähiympäristöämme yhdessä liikkuen. Arkiseikkailu on Liikkuvan varhaiskasvatuksen ja Liikkuvan perheen yhteinen varhaiskasvatusyksiköille ja perheille suunnattu kampanja.




Perjantaina ryhmässämme vieraili Rotta Mokoma, joka itse asuu rummussa. Rotta Mokoma sai lapset tarttumaan rumpuihin ja soittamaan Rummut -laulun tahtiin. Lopuksi otimme vielä perjantairentoutuksen. "Kiitos tästä viikosta. Olemme ihania!"

Karhunpentujen liikunnallinen retki 24.9.2024

 

Vaihdoimme sisäjumpan ulkoliikuntaan ihanan sään innoittamana ja lähdimme retkelle ankkapuistoon. Lapset kiipeilivät, keinuivat, laskivat liukumäkeä ja kävelivät yli kolme kilometriä! Tekemistä riitti sekä yksin että kaverin kanssa. Nautimme myös pienet eväät. 

Pihlajan etsintää, Maretariumia ja taiteen tekemistä

Karhunpennut jatkoivat edellisellä viikolla aloittamaansa syystaiteen tekemistä liimaamalla pihlajan lehtiä ja silkkipaperista rypistämiään pihlajanmarjoja. Pohdimme myös yhdessä, minkä eläinten herkkua pihlajanmarjat ovat. Joutsenet ja Ketut aloittivat tällä viikolla oman pienryhmän päivässä oranssin värin sekoittamisen ja töpöttelyn. Valmiita syysteoksia voi käydä katsomassa käytävämme ilmoitustaululta. Ovat kyllä upeita! Oikeilla pihlajanmarjoilla harjoiteltiin myös sorminäppäryyttä pujottelemalla niitä tikkuihin. 



Tiistain jumpalla Ketut harjoittelivat värejä ja muotoja sekä suunnittelivat ja rakensivat oman temppuradan. Joutsenilla oli myös oma temppuratansa, jossa mm. tasapainoiltiin ja huristeltiin pyörillä. Karhunpentujen jumpassa liikuttiin eri eläinten liikkein. Seuraan liittyi kettu, hirvi, jänis ja susi, ja jokainen niistä neuvoi eri tavan liikkua ja liikuttaa kehon eri osia. Jumpalla esimerkiksi hiivittiin, hypittiin, käveltiin varpaillaan kädet ylhäällä ja pyöriteltiin käsiä. Lisäksi heiteltiin ketun ohjeesta hernepusseja mahdollisimman kauas. Lopuksi Kaja- koira piiloutui hernepussien alle ja lapset etsivät ja onneksi aina löysivätkin kadonneen pennun.



Karhunpennut lähtivät oman pienryhmän päivässä yhteiselle retkelle 2 ryhmän pienryhmän kanssa Maretariumiin. Etukäteen yhtä karhunpentua mietitytti, saako Maretariumissa onkia. Asiaa oli kysyttävä Maretariumin henkilökunnalta ja vastaus oli, että vain merestä voi onkia samoja kaloja kuin mitä Maretariumissa uiskentelee. Lasten suureksi iloksi Maretariumissa sai kuitenkin pilkkiongella onkia leikisti ahvenia, särkiä, lahnoja ja muita Itämeremme kaloja. Kalaämpäri täyttyi mukavasti varsinkin kun onkeen tarttui jopa 3 kalaa kerralla. Tietysti oikeat kalat ja varsinkin valtavat sammet saivat lapset ihmetyksen valtaan. Retkellä nautittiin tottakai myös eväistä aurinkoisessa kelissä. 



Ryhmä Haun Rekku oli metsäretkellämme mukana ja kertoi lapsille seuraavaa: "Ei työtä liika suurta, ei pentua liika pientä, kun pihlajapuut ovat kadonneet. Linnuilla, supikoirilla ja ketuilla on nälkä, ja he tarvitsevat pihlajanmarjoja ruoaksi. Autatteko minua etsimään pihlajia?" Ja lapsethan auttoivat innokkaasti. Matkalla retkipaikalle ja sieltä pois sekä metsästä löytyi yhteensä kymmeniä pihlajia. Lapset tunnistivat alun jälkeen pihlajia jo kaukaa. Oli Rekulla mukava tehtävä kiittää lapsia avusta. Nyt ei metsän eläimet jää ilman ruokaa, kun puut on löydetty. 



Metsässä lapset mm. leikkivät majassa, keräsivät eri värisiä lehtiä ja leikkivät, että ne olivat eri värisiä karkkeja, joita sitten tarjottiin kavereille ja "herkuteltiin". Myös kiville kiipeily oli jälleen lapsista mukavaa ja paikoin ehkä vähän haastavaakin. Retken jälkeen pohdittiin, miltä retki tuntui. Oliko retkellä kenties iloinen, surullinen, pettynyt vai tyytyväinen olo? 

Leikkiä, jumppaa ja värien sekoittamista

Viikkoomme on mahtunut taas monenlaista mukavaa, uutta ja opeteltavaa asiaa. Lapset ehdottivat pienryhmille nimiä ja vaihtoehdoista he äänestivät sopivimman. Yhden pienryhmän äänestystulos meni tasan, joten nimi oli ratkaistava arvalla. 3 ryhmässä on tänä vuonna 3 pienryhmää, joiden nimiksi valikoitui Ketut, Joutsenet ja Karhunpennut. Lasten kokemukset osallisuudesta syntyvät heidän mahdollisuuksistaan tehdä myös päätöksiä ja valintoja sekä heidän kokemuksistaan päätöksentekijöinä. Lisäksi tietoisuus valinnanmahdollisuuksista edistää lasten osallisuuden kokemuksia.

Leikki- ja oman lelun päivänä päiväkotiimme ilmestyi mm. itse kävelevä mäyräkoira, jota sai taluttaa kaikki ryhmämme halukkaat lapset. Puettiinpa koiralle vaatteetkin päälle, ettei tule kylmä. Leikkipäivänä myös kotileikki ja vauvanhoito oli suosittua ja ulkona pyöräileminen kaverin kanssa.


Jumpalla harjoiteltiin liikkumis- ja käsittelytaitoja. Lapset mm. juoksivat, kiipeilivät puolapuilla, roikkuivat ja keinuivat renkailla ja köysillä, hyppivät trampoliinilla ja heittelivät palloa koriin. Myös sisäpyörillä ajeltiin. Lasten mielestä jumpalla oli niin kivaa, että oli suuri pettymys, kun piti lähteä syömään eikä voinut enää jatkaa. Onneksi ensi tiistaina meillä on taas jumppavuoro.


Oman pienryhmän päivässä Karhunpennut sekoittelivat keltaista ja punaista väriä yhteen ja saivat oranssia. Oranssilla ja keltaisella värillä töpöteltiin syysmaalauksen pohjaa. Lapset saivat näin kokemuksia värien tutkimisesta ja maalauksen tekemisestä töpötysvälineellä.

Teatteria, retkeilyä ja yhdessä olemisen iloa

Tällä viikolla olemme jatkaneet toistemme nimien opettelua ja muistamista rummuttamalla ja taputtamalla sekä omaa että kaverin nimeä. Pohdimme myös yhdessä päiväkodin sääntöjä kuvien avulla. Mietimme, miltä tuntuu, jos joku ohittaa toisen jonossa tai jos tönäisee toista leikkiessä. Kun kaikilla on yhteiset säännöt, sujuu arkikin mukavammin. 



Vierailimme 2 ryhmässä katsomassa nukketeatteria Kilpikonna ja kotka, joka on kertomus siitä, että jokainen on hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin on. Lapset saivat mehua ja poppareita sekä kokeilla myös itse liikuttaa esityksen hahmoja, kilpikonnaa ja kotkaa. Esityksen jälkeen lapset piirsivät, mitä esityksestä jäi mieleen.



Ensimmäisen retkemme teimme lähimetsään. Retkellä oli ihanaa yhdessä olemisen iloa. Parasta lasten mielestä oli leikkiminen, kaatuneen puun rungolla kiipeileminen ja eväiden syöminen. 



Piknik -leikki on ollut suosittu lasten leikki sisällä ja nyt toteutimme ihan oikean piknikhetken metsäretkellä.

Itämeripäivä




Torstaina 29.8. vietimme päiväkodin yhteistä Itämeripäivää. Kiersimme katselemassa päiväkodin ikkunoissa näkyviä lasten kierrätys- ja luonnonmateriaaleista valmistavia veneitä sekä meren eläviä. Lisäksi lauloimme ja tanssimme Pumppulaulua, Muumiperhe merellä ja Laiva-laulua. Itämeripäivän tavoitteena on innostaa lapset ja aikuiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Lasten tekemät askartelut ovat nähtävillä ikkunoissa kahden viikon ajan, joten käykääpä ihastelemassa!

Blogin tarkoitus

Pedagoginen dokumentointi on varhaiskasvatuksen suunnittelun, toteuttamisen, arvioimisen ja kehittämisen keskeinen työmenetelmä. Perheille suunnattu ryhmämme arjesta kertova blogi on osa pedagogista dokumentointia. Blogi antaa tietoa siitä, mitä lasten viikko päiväkodissa on pitänyt sisällään: mitä olemme tehneet ja miksi. Blogi mahdollistaa huoltajien pääsyn osallisiksi päiväkotiarkemme tapahtumiin. Suosittelemme huoltajia katselemaan blogia myös yhdessä lapsen kanssa, sillä blogin kuvat tarjoavat lapselle tilaisuuden kertoa päiväkotipäivästään. Toivomme saavamme arvokasta palautetta niin huoltajilta kuin lapsilta ryhmämme toiminnasta, siksi blogin ylälaitaan on varattu erillinen palaute- ja kommentointilaatikko.