Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 8
S1 Suhde omaan uskontoon: Opetuksen sisällöiksi valitaan opiskeltavan uskonnon syntyyn, sen monimuotoisuuteen ja suhteeseen muihin uskontoihin liittyviä teemoja. Tarkastelun kohteena ovat opiskeltavan uskonnon juuret, lähteet, oppi ja opetukset sekä symbolit, levinneisyys ja vaikutus eri puolilla maailmaa ja Suomessa. Keskeisiä sisältöjä ovat opiskeltavan uskonnon kulttuurivaikutuksiin liittyvät aiheet.
Ev.lut. opetuksen sisältöjen valinnassa keskeistä on kristinusko eri puolilla maailmaa, painottaen nykytilannetta. Opetuksessa tarkastellaan kristinuskon syntyä, leviämistä ja jakaantumista kirkkokunniksi. Perehdytään suurimpiin kristillisiin kirkkokuntiin: katolinen ja ortodoksinen kirkko sekä protestanttiset kirkot, erityisesti luterilainen kirkko. Opetuksessa perehdytään kirkkokuntien levinneisyyteen, keskeisiin opetuksiin. Tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, keskeistä sisältöä ja tulkintatapoja sekä uskonnon kulttuurivaikutuksia. Perehdytään syvemmin kristinuskoon Suomessa ja sen kulttuurivaikutuksiin. Jäsennetään omaa suhdetta luterilaisuuteen, suomalaisuuteen ja eurooppalaisuuteen.
Opetuksessa voidaan pyrkiä mahdollisimman usein konkreettisiin case-tehtäviin, raflaaviin esimerkkeihin tai oppilaan omaa valintaa vaativiin tehtäviin. Yleinen uskonnon piirre tai oppi ei välttämättä avaudu nuoren näkökulmasta käsin, mutta käytännönläheinen ongelma herättää mielenkiintoa ja auttaa usein huomaamaan, että luokan sisälläkin on suuria kulttuurieroja.
Lisäksi pyritään reagoimaan julkisuudessa esillä oleviin uskontoon liittyviin aiheisiin. Oppilailla on näin toimittaessa parempi motivaatio. Asennemuutoksia voidaan saada aikaan, jos oppilailla on jonkinlainen tunnesuhde käsiteltävään asiaan. Yleensä julkisuudessa esillä olleisiin asioihin on muodostunut jonkinlainen mielipide tai asenne.
Lisäksi hyvän elämän pohdintaa voidaan liittää 8. luokan "perusainekseen" eli kristillisten kirkkojen käsittelyyn. Opetuksessa pyritään pois ulkopuolisen silmin tapahtuvasta uskontoryhmän perusperiaatteiden opettelusta. Tavoitteena tulisi mahdollisimman usein olla pohtiva "Entä jos eläisin itse näin...", "Miten maailma muuttuisi, jos...", "Mikä olisi heidän silmillään katsottuna kummallista perusluterilaisen tai uskonnottoman suomalaisen elämässä?" tyyppiseen pohtivaan oppimiseen.