Yhteistyö esiopetuksessa
Oppimisen polku
Oppimisen polun eri vaiheiden tavoitteiden ja käytäntöjen tunteminen on laadukkaan opetuksen perusta. Esiopetuksen, muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön yhteistyöllä opetussuunnitelmien laatimisessa ja kehittämisessä edistetään varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen laatua. On tärkeää, että varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilöstöllä on myös mahdollisuus tutustua toistensa toimintaan ja oppimisympäristöihin käytännössä. Lasten kasvun ja oppimisen tukemiseksi tulee opetuksen ja tuen käytäntöjen olla yhdenmukaisia.
Esiopetuksen henkilöstö tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kanssa lasten hyvinvoinnin, kasvun ja oppimisen tukemiseksi. Lasten kasvun ja oppimisen tuen sekä esiopetuksen oppilashuollon käytäntöjä arvioidaan ja kehitetään monialaisessa yhteistyössä. Esiopetuksen henkilöstön yhteistyöllä lähiympäristön toimijoiden kanssa edistetään oppimisympäristöjen monipuolisuutta. Näin lasten oppimisympäristöt avautuvat ympäröivään yhteisöön ja maailmaan.
Henkilöstön keskinäinen yhteistyö esiopetuksessa on välttämätöntä opetuksen laadun ja esiopetusyhteisön hyvinvoinnin kannalta. Yhteistyö esiopetusyhteisön aikuisten kesken toimii samalla esimerkkinä lapsille. Lasten yhteistyötaitojen vahvistaminen on yksi keskeisistä esiopetuksen tavoitteista. Esiopetuksessa käytetään erilaisia yhteistyömuotoja ja pienryhmätoimintaa. Lapsia kannustetaan ja ohjataan toimimaan ryhmän jäsenenä ja kehittämään omia yhteistyötaitojaan. Lapsia kuullaan toiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin yhteydessä heille sopivalla tavalla[1].
[1] Perusopetuslaki 47a (1267/2013)
Yhteistyö esiopetuksessa
Esiopetusta kehitetään ja arvioidaan kuntatasolla esiopetustyöryhmässä, jossa on nimetyt osallistujat kaikista esiopetusyksiköistä (myös yksityisistä). Esiopetuksesta vastaava varhaiskasvatuksen esimies vastaa esiopetustyöryhmän toiminnasta. Ryhmä kokoontuu 3-4 kertaa toimintavuoden aikana. Ryhmän tehtäviin kuuluu esiopetussuunnitelman päivitys ja soveltaminen, oppimateriaaleista sopiminen, yhteiset retket ym. tapahtumat sekä esikoulusta kouluun - yhteistyö. Lisäksi esiopetusyksiköissä on omat sisäiset esiopetustyöryhmät, mikäli yksikössä toimii useampia esiopetusryhmiä.
Esiopetusyksiköiden sisällä yhteistyötä tehdään ryhmien välillä esim. yhteisten tapahtumien ja esikouluopettajien palaverien muodossa. Lisäksi yhteistyötä tehdään alkuopetuksen kanssa.
Esiopetuksessa tehdään oppilashuollollista yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kanssa. Moniammatillisella työskentelytavalla edistämme lasten kasvua ja kehitystä.
Muuramessa tehdään yhteistyötä kulttuuritoimen (Kulttuurikaruselli), liikuntatoimen ja seurakunnan kanssa. Yhteistyötä tehdään myös muiden tahojen kanssa esim.vierailut vanhempien työpaikoille. Yhteistyöllä rikastetaan lasten oppimisympäristöjä.
Esiopetuksessa harjoitellaan lasten kanssa yhteistyötaitoja. Yhteistyötaitojen vahvistaminen on yksi keskeisimmistä esiopetusvuoden tavoitteista.