Oppimisympäristöt, työtavat ja erityttäminen
Koulun omat suunnitelmat
Yhteiskuntaoppi oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 4-6
Yhteiskuntaopin opetuksessa käytetään monipuolisesti erilaisia oppimisympäristöjä. Koulutilojen lisäksi yhteiskuntaopin opetuksessa hyödynnetään koulun, lähiympäristön ja koko kaupungin tarjontaa (esimerkiksi oppilaskunta, Nuorisovaltuusto ja erilaiset osallisuusryhmät, yritykset, lähialueen ihmiset, kansalaisjärjestöt, kaupunginosaseurat, kaupungintalo) sekä alueella toimivia uskonnollisia yhteisöjä ja niiden tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia. Sähköisiä oppimisympäristöjä, uusinta tieto- ja viestintäteknologiaa ja sosiaalista mediaa käytetään monipuolisesti yhteiskuntaopin opetuksessa. Oppilaiden tietoteknisiä laitteita voidaan hyödyntää oppimisvälineinä.
Yhteiskuntaoppiin kytkeytyvät ilmiöt tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden oppiaine- ja vuosiluokkarajat ylittävään yhteistyöhön. Oppilaat osallistuvat ilmiöiden valintaan, suunnitteluun, työtapojen valintaan sekä arviointiin. Yhteiskuntaopin työtavoissa korostuvat ennen kaikkea oppilaslähtöiset työtavat, vuorovaikutuksellisuus, elämyksellisyys ja toiminnallisuus. Niiden avulla harjoitellaan yhteistoimintaa, osallistumista ja vaikuttamista.
Vuorovaikutukseen, elämyksellisyyteen ja toiminnallisuuteen perustuvat työtavat ohjaavat yhteiskuntaopin keskeisiin teemoihin. Niitä ovat aktiiviseksi ja vastuulliseksi kansalaiseksi kasvaminen, elämänhallintataidot sekä talouden toiminnan ymmärtäminen ja soveltaminen omassa elämässä. Tavoitteena on myös se, että oppilaista kasvaa yhteistyökykyisiä erilaisten yhteisöjen jäseniä, jotka pääsevät osallistumaan omaa elämäänsä ja arkeaan koskeviin päätöksiin. Oppilaiden ikä ja kehitystaso huomioidaan kaikessa opetuksessa.
Ohjaus, eriyttäminen ja tuki yhteiskuntaoppi oppiaineessa vuosiluokilla 4-6
Oppiaineen tavoitteiden ja luonteen kannalta keskeistä on ohjata oppilaat näkemään itsensä yhteiskunnan jäseninä, joilla on oikeuksia ja velvollisuuksia sekä tukea heidän kasvuaan yhteistyökykyisiksi erilaisten yhteisöjen jäseniksi. Oppilaita tuetaan erityisesti yhteiskuntaa ja taloutta koskevan tiedon etsimisessä, ymmärtämisessä ja soveltamisessa. Tietoaines valitaan sen mukaan, millä on merkitystä heidän oman elämänsä ja tulevaisuutensa kannalta. Oppilaita kannustetaan osallisuuteen ja keskusteluun. Oppiaineen käsitteellinen luonne otetaan huomioon avaamalla ja konkretisoimalla siinä käytettäviä keskeisiä käsitteitä.
Yhteiskuntaopissa ohjataan käyttämään aineeseen soveltuvia oppimisstrategioita. Havainnollistamisessa apuna käytetään kuvia, videoita, karttoja ja kaavioita. Myös leikit ja draama ovat tärkeä osa opetusta. Tarvittaessa tekstejä yksinkertaistetaan ja käsitteitä avataan oppilaiden yksilölliset tarpeet, kielellinen tausta ja oppimistyylit huomioiden. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi kuvia, käsitekarttoja ja tukisanalistoja. Yhteiskuntaopin opiskelua ja ymmärtämistä voidaan tukea myös oppilaan oman äidinkielen tunneilla, S2-opetuksessa tai samanaikaisopetuksen keinoin. Näin voidaan ohjata oppilasta käyttämään esimerkiksi erilaisia opiskeltavaa teemaa tukevia lukustrategioita, käsitteitä ja tekstejä. Mahdollisuus syventymiseen ja yksilölliseen etenemiseen otetaan huomioon.