Koulun toimenpiteet
Lukuvuoden painopisteistä (kuten osallisuus) tarkemmin luvussa 3.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Vanhempainyhdistys aloitti toimintansa helmikuussa 2012. Sen tavoitteena on edistää koulun yhteisöllisyyttä.
Avoin ja kunnioittava vuorovaikutus luo perustan kodin ja koulun yhteistyölle.
Yhteistyötä vanhempien kanssa tehdään korontilanteen vuoksi lähinnä etäyhteyksin. Vanhempainillat pidetään luokittain ja kevään pihatapahtumaa suunnitellaan. Vanhemmat ovat mukana yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä vanhempainyhdistyksen edustuksellaan. Tietoa koulun toiminnasta ja tapahtumista annetaan Wilman ja koulun kotisivujen välityksellä.
VanpY:
- Edistää vanhempien ja koulun välistä yhteistoimintaa
- Tukee koteja ja koulua niiden pyrkimyksessä luoda lapsille hyvä oppimis- ja kasvuympäristö
- Edistää lasten tasapainoista ja monipuolista kehitystä
- Tuo esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä
- Toimii oppilaiden ja vanhempien yhteistyöelimenä
VanpYn vuosikokous pidetään 5.10.20. Kokouksia on noin kerran kuussa ja koululta on mukana apulaisjohtaja ja yksi opettajajäsen vuorollaan. VanpY on mukana joulujuhlan järjestelyissä glögitarjoilun merkeissä, kevään pihatapahtumassa sekä kevätjuhlan järjestelyissä stipedien jakajana.
KERHOTOIMINTA
Koulun toiminta-ajatuksen mukaisesti koulumme tiloissa järjestetään oppilaille monenlaista toimintaa yhdessä järjestöjen ja nuorisopalveluiden sekä Alavan seurakunnan kanssa. Kerhotoiminnasta saa tietoa koululta sekä järjestöiltä.
Syksyllä 2020 olemme käynnistäneet vain ne kerhot, joiden rahoituspäätös on valmistunut. Välituntitoiminta ei ole käynnistynyt koronatilanteen takia.
Koulumme kerhotoiminnan kehittämisen tavoitteena on saada aikaan monipuolista, lapsen ja varhaisnuoren kasvua tukevaa vapaa-ajan toimintaa, joka vakiintuu osaksi lapsen ja varhaisnuoren iltapäivää. Kerhotoiminta on lapselle vapaaehtoista.
Koulun kerhotoiminnan kehittämisen tavoitteena on järjestää kerhoja alkuiltapäivään, jotta perheillä olisi mahdollisuus enenevään yhteiseen aikaan iltaisin.
Kerhotoiminnan kehittämisessä on tavoitteena myös syventää kodin ja koulun yhteistyömuotoja. Koulut voivat hyödyntää kerhotoiminnan järjestämisessä kolmannen sektorin, koulun muiden sidosryhmien ja eri hallintokuntien osaamista.
Kerhotoiminnan tavoitteet ovat:
- kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen
- lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen
- mahdollisuuden antaminen sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja yhteisöllisyyteen kasvamiseen
- mahdollisuuden antaminen onnistumisen ja osaamisen kokemukseen
- luovan toiminnan ja ajattelun kehittäminen
- lasten ja nuorten kannustaminen tuottamaan omaa kulttuuriaan
- mahdollisuus oppilaan tuntemisen lisäämiseen
- harrastuneisuuden tukeminen ja myönteisten harrastusten edistäminen
- Kerhot aloittavat toimintansa syyslukukaudella 2020 viikolla 36 ja päättävät viikolla 50. Koulun kerhotoiminnan lukujärjestyksestä ilmoittautumisohjeineen tiedotetaan ennen kerhotoiminnan alkua.
Linkki kerholukkariin:
https://peda.net/kuopio/p/marttiahtisaari/huoltajille/kerhotoiminta/kerholukkari
Martin Kaakaotupa ja tiistain välituntikerho on koulun ja Alavan seurakunnan yhteistyössä järjestettävää toimintaa. Kaakaotuvalle voi tulla viettämään aikaa iltapäivisin, tekemään läksyjä, askartelemaan yms. Kaakaotupa on tarkoitettu kakkos-nelosluokkalaisille. Ohjaajat ovat seurakunnan ja koulun työntekijöitä.
- Lukuvuonna 2020-2021 Martin Kaakaotupaa järjestää Alavan seurakunta torstaisin seurakunnan kerhotilassa Lehtoniemen päiväkodilla.
- Syksyn toiminta alkaa viikolla 36 ja syyskauden lopetus viikolla 50
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Kansainvälistä yhteistyötä koordinoivat lukuvuonna 2020-21 Auli Siikanen ja Päivi Heiskanen. Jatkamme yhteistyötä ystävyyskouluihimme Kiinassa, Namibiassa ja Kosovossa. Koulujen välisen yhteistyön teemana on “Miten koulua käydään eri maissa pandemian jälkeisessä poikkeustilanteessa”. Yhteistyöluokat ovat mukana suunnittelemassa ideoita tämän toteuttamiseen. Terveisiä ystävyyskouluista välitetään yhteisissä etämuotoisissa päivänavauksissa esimerkiksi keskusradiossa tai Pedanetiin laitettavan videotervehdyksen muodossa. Yhteydenpito ystävyyskouluihin toimii rehtorin sekä koordinaattorien kautta.
Aiemmin suunniteltuja vierailukäyntejä (koulun henkilökunnan yhteistyömatka Kosovoon, vanhempainyhdistyksen järjestämä matka Kiinaan) koulujen välillä emme voi todennäköisesti poikkeustilanteessa toteuttaa. Seuraamme tilanteen kehittymistä lukuvuoden aikana.
Yhteistyö Kiinan Shanghain ystävyyskoulun Yingjang Experimental Schoolin kanssa jatkuu. Yhteistyöluokkatasona Kiinaan toimivat 4.luokat.
Yhteistyö Namibian ystävyyskoulun Martti Ahtisaari Primary Schoolin kanssa jatkuu. Yhteistyöluokkatasona toimivat 5. luokat.
Yhteistyö Kosovon ystävyyskoulun Shkolla Qamil Batallin kanssa jatkuu 6. luokkalaisten toteuttamana.
ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ
Esi- ja alkuopetuksen yhteyshenkilönä lukuvuonna 2020-2021 toimii luokanopettaja Anu Isoaho. Lehtoniemen esikoulusta yhteyshenkilönä toimii varhaiskasvatuksen opettaja Pia Karppinen, Kuikkalammen esikoulusta varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Heikkinen, Uppo-Nallen päiväkodin esikouluryhmistä varhaiskasvatuksen opettajat Heli Pohjola sekä Pirkko Löppönen ja Touhulan Märssykorin esikoulusta varhaiskasvatuksen opettaja Sini Siekkinen.
Koulun ja esikoulujen yhteiset tapahtumat lv. 2020-2021
Rauha-luokka sekä 1d -luokka tekevät yhteistyötä koulun alakerrassa sijaitsevien Lehtoniemen päiväkodin esiopetusryhmien, Kuikkalammen esikoulun, Uppo-Nallen päiväkodin esiopetusryhmien sekä Touhulan Märssykorissa sijaitsevan esiopetusryhmän kanssa. Voimassa olevia ohjeita ja määräyksiä noudattaen lasten välistä tuttavuutta on mahdollista edistää esimerkiksi ulkona järjestettävällä toiminnalla. Muuten yhteistyö esikoulujen kanssa painottuu keväälle 2021 ja yhteyttä pidetään pääasiassa kirjepostilla (sähköpostikirjeet opettajien sähköpostiin tai tavallinen kirjeposti), postikorteilla sekä lapsiryhmien arkitoiminnoissa tuotetuilla videotervehdyksillä. Kirjepostia lähetellään joulu-/tammikuussa, Ystävänpäivän korttitervehdykset ilahduttavat helmikuussa ja videotervehdykset piristävät päiviä maalis-/huhtikuussa. Kuikkalammen esikoululaisten kanssa tavataan jo lokakuussa toteutuvalla metsäleikkiretkellä. Lisäksi Kuikkalammen esikoululaiset vierailevat koulun pihassa ekaluokkalaisten vieraana Laskiaisen tietämillä mäenlaskun merkeissä ja huhti-toukokuussa tutustuen koulun pihaan ja yhteisiä pihaleikkejä touhuten. Yhteisissä tapaamisissa ja touhuissa noudatetaan voimassa olevia ohjeita hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä jne.
Lukuvuosi 2020-2021 on koronavirustilanteen vuoksi poikkeuksellinen siten, että isoja yhteisiä tapahtumia (joululaulajaiset tms.) ei toistaiseksi järjestetä. Jos koronavirustilanne lukuvuoden aikana muuttuu ja ohjeistukset muuttuvat, harkitaan yhteistapahtumien järjestämistä uudelleen ja tapahtumat suunnitellaan yhdyshenkilöiden yhteistyönä erikseen sovittavana ajankohtana. Yhteistapahtumien mahdollistuessa Lehtoniemen esikouluryhmät (Pihkatossut ja Sammaltassut) sekä Kuikkalammen esikouluryhmä (Kotkansiivet) osallistuvat niihin mahdollisuuksien mukaan. Mahdollisesti keväällä (huhti-toukokuussa) voisi koronarajoitusten helpottaessa olla toteutettavissa myös Lehtoniemen esikouluryhmien kanssa yhteiset pihaleikkituokiot sekä Uppo-Nallen esikouluryhmäläisten kanssa tapaaminen KOTA-eskalla luontosuunnistuksen merkeissä. Nämä tapahtumat suunnitellaan yhdyshenkilöiden yhteistyönä erikseen sovittavana ajankohtana. Touhulan Märssykorin esikoulun kanssa ei toteuteta tapaamisia välimatkasyistä. Esikoululaisten kouluuntutustumispäivä on toukokuussa.
Koulun erityisopettaja tutustuu koulun tiloissa ja Kuikkalammen päiväkodissa esiopetusryhmiin tammi-maaliskuussa. Uppo-Nallen ja Märssykorin esikouluista tuleviin esikoululaisiin mahdollisuuksien mukaan. Tiedonsiirtolomakkeet tuleville luokanopettajille/erityisopettajalle Kuopion tiedonsiirtokäytänteissä määritetyin tavoin huhti-toukokuussa tai elokuussa. Pedagogista keskustelua käydään esi- ja alkuopetuksen kesken mahdollisuuksien mukaan kokouksissa, tapaamisissa ja tiedonsiirroissa.
Tiedonsiirtokäytänteet ja pedagoginen keskustelu
Koulun erityisopettaja tutustuu koulun tiloissa ja Kuikkalammen päiväkodissa esiopetusryhmiin tammi-maaliskuussa. Uppo-Nallen ja Märssykorin esikouluista tuleviin esikoululaisiin mahdollisuuksien mukaan. Tiedonsiirtolomakkeet tuleville luokanopettajille/erityisopettajalle Kuopion tiedonsiirtokäytänteissä määritetyin tavoin huhti-toukokuussa tai elokuussa.
Pedagogista keskustelua käydään esi- ja alkuopetuksen kesken mahdollisuuksien mukaan kokouksissa, tapaamisissa ja tiedonsiirroissa.
OPPILASKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2020-21
Hallituksen puheenjohtaja Peppi Pirinen (Askel)
Hallituksen sihteeri Iida Riutanheimo (6A)
Hallituksen tiedottajat Meri Iittiläinen (5B), Janna Pekkarinen (6B)
Vastuuopettajat Tiia Vitikainen ja Inna Tolonen
Jokainen Martti Ahtisaaren koulun oppilas on oppilaskunnan jäsen. Oppilaskunnan hallitus valitaan aina tammikuussa. Oppilaskunnan hallitukseen äänestetään yksi edustaja ja hänen varajäsenensä jokaiselta luokalta. Hallituksen jäsen voi toimia luokkansa edustajana kaksi vuotta. Seuraava hallitus valitaan tammikuussa 2021.
Oppilaskunnan hallitus kokoontuu mahdollisuuksien mukaan ruokalassa, liikuntasalissa, ulkona tai Tiian luokassa pikkusiivessä. Tänä lukuvuonna lukujärjestyksen porrastuksista johtuen kokousaikaa pyritään vaihtelemaan. Kokouksista kuulutetaan keskusradion kautta. Oppilaskunnalla on ruokalassa oma ilmoitustaulu.
Isoissa OHR-kokouksissa oppilaskunnan hallituksen ohjaaja ja joku oppilaskunnan hallituksen edustaja mukana mahdollisuuksien/aiheiden mukaan. Rehtorin kanssa kysely-/keskustelutunti rehtorille sopivana ajankohtana.
Uudet edustajat (2 kpl) kuudenteen Kuopion Lasten Parlamenttiin koulumme 3.-4. -luokkalaisista valitaan 2.10. mennessä. Edustajat valitaan vaalilla.
Hallituksen laatima toimintasuunnitelma päättyy toukokuuhun 2020. Syksyn toimintasuunnitelma on tehty syyskuussa 2020. Tammikuussa valittava hallitus laatii toimintasuunnitelman koko vuodelle 2021.
elokuu |
Hallituksen järjestäytyminen |
syyskuu |
MOK-aiheen äänestys Lasten Parlamentin jäsenten äänestys Oppilaskunnan hallituksen esittelyvideo |
lokakuu |
Liikunta- ja ulkoilupäivä Naulakkosiisteyskilpailu |
marraskuu |
Laitetunti (yhdistettynä MOK-viikkoon) Hassu hattu -päivä |
joulukuu |
Jouluaskartelupajat, tavoitteena koristella yhdessä ruokala ja yläaula Läksytön päivä |
tammikuu |
Talent-show tammi-/helmikuussa Hallituskausi päättyy (todistukset) Vuosikokous ja uuden hallituksen järjestäytyminen |
helmikuu |
Uusi hallitus laatii uuden toimintasuunnitelman helmikuuhun 2022 asti |
maaliskuu |
Uuden hallituksen puheenjohtajan ja sihteerin esittäytyminen ja tulevan toiminnan esittely koulun henkilökunnalle |