2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Lukuvuonna 2020 - 2021 kehittämisen kohteina ovat monipuolinen oppilasarviointi sekä pandemiasta johtuvien oppimisen haasteiden tukeminen. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Perusopetuksen CAF-arvioinnin kohteena on lukuvuosisuunnitelman kohta 3 Henkilöstö Toisesta CAF-arviointikohteesta koulu päättää itse.

Perusopetuksen yhteiset arvioinnin kohteet 2014 - 2022:

  • 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015 - 2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017 - 2018: 1 Johtaminen
  • 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
  • 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
  • 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet


Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018 
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

VISIO 2022

”Martin koulu on vuonna 2022 yhteisöllinen koulu, jossa on turvallinen ja lämmin ilmapiiri kaikkien oppia ja jakaa osaamista”

STRATEGIA

päämäärät:

  • yhteisöllisyys;
  • turvallinen ja lämmin ilmapiiri
  • oppiminen; jokaiselle omia oppimisen polkuja
  • osaamisen jakaminen; vuorovaikutuksen harjoittelu
PROSESSIT
  • asiantuntijuuden prosessi: kehitetään työkaluja osaamisen tunnistamiseen ja jakamiseen,
  • yhteisöllisyyden rakenteiden kehittäminen kaikilla tasoilla
  • kasvun prosessit: tunne- ja vuorovaikutustaidot
  • ops –prosessi: arviointi, monialaiset, laaja-alaisen osaamisen taidot, yksilöllisten oppimispolkujen kehittäminen
  • oppimisprosessi: Onnistu Yhdessä (jakamisen ja oppivan yhteisön teemat), siipitiimien toiminta, parityöskentely, vuorovaikutus sekä yhdessä työhyvinvointia- hankekoulutukset 
Yhteistyö
Lukuvuoden kuluessa siipitiimien toimintaa vahvistetaan ja pyritään vahvistamaan ja selventämään siipitiimien prosesseja (esim kirjatilaukset). Tavoitteena on osallisuuden ja osaamisen jakamisen ja yhteisen keskustelun lisääminen niin arkipäivän pedagogiikassa, kuin päätöksenteossakin. Sekä opettajilla, että koulunkäynninohjaajilla on omat nimetyt työparit ja -tiimit, mahdollistaen näin arjen mahdollisimman sujuvan yhteistyön. Lukujärjestysten laadinnassa ja luokkasijoitteluissa on työparit pyritty huomioimaan. 
Koutsit eli perehdyttäjät aloittavat tänä lukuvuonna uutena siipitiimeissä vetäjän työparina. Satsauksen tarkoituksena on edelleen kehittää ja syventää tiimien toimintaa reflektoimalla, syventämällä tiimin osaamista ja vuorovaikutusta dialogien ja tiimimenetelmien avulla. Tavoitteena on tiimien toiminnnan kehittäminen ja työhyvinvoinnin sekä henkilökunnan osallisuuden ja yhteisiin periaatteisiin sitoutumisen lisääminen.

Osallisuus

Koulussamme toimii aktiivinen oppilaskunta, jonka edustajajäsenistä koottu hallitus kokoontuu säännöllisesti. Oppilaskunta järjestää oppilaita osallistavaa toimintaa ja osallistuu opetuksen suunnitteluun mm. valitsemalla koulun oman MOK-teeman. Oppilaskunnan vetäjinä toimivat Inna Tolonen ja Tiia Vitikainen.

Koulussamme toimii oppilaiden ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi vertaisovittelu eli Verso. Sovittelutiimin vetäjänä toimii Sonja Hiltunen

  • Sovittelijaoppilaina toimii koulumme 4-, 5- ja 6 -luokkien oppilaita. Toiminnassa vastuu on kuitenkin aikuisilla.
  • Sovittelussa noudatetaan tiettyä kaavaa tarkoituksena päästä molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen. Mikäli sopimusta ei synny, asia käsitellään koulun perinteisten menettelytapojen mukaisesti.
  • Vertaissovittelun luonteeseen kuuluu, että vanhempiin ei olla automaattisesti yhteydessä. Yhteyttä otetaan, jos tilanne ei korjaannu.

Verson toimintasuunnitelma:

Verson toimintasuunnitelma.docx

 

Oppilaiden osallisuuden lisäämiseksi ja liikunan edistämiseksi toimivat välkkäriohjaajat. KeKe- Kukot ovat oppilaiden ääni tänäkin vuonna, kehitettäessä kestävän kehityksen toimia ja tietoisuutta koulussamme. Kummioppilastoimintaa ylläpidetään mahdollisuuksien mukaan.

Yhteisöllisen oppilashuollon toimenpiteillä pyritään myös vahvistmaan ryhmään kuulumisen tunnetta ja tämä otetaan myös huomioon kaikkien luokkien työskentelyssä ja käydään läpi luokittain arkiryhmässä.

Ennen luokkakohtaisten oppilashuoltoryhmien kokoontumista oppilaat vastaavat kouluviihtyvyyttä kartoittavaan kouluhyvinvointikyselyyn. Kyselyn tuloksia pyritään hyödyntämään koulun kehittämistyössä. 

Oppilasarvionnin kehittäminen lv 2020- 2021

Koulullle on perustettu oppilasarvionnin kehittämistyöryhmä "Arvinaattorit" (jäsenille tva- korvaus kehittämistyöstä).
Arvinaattorit osallistuvat koulutuksiin, välittävät tietoa sekä työstävät koulun oppilasarvionnin prosesseja ja rakenteita, sekä kehittävät ja yhdenmukaistavat käytänteitä yhdessä muun opettajakunnan kanssa, lukuvuoden aikana. 
Lokakuussa järjestetään ½ veso jonka aiheena on oppilasarviointi. Perehdytään uudistettuun oppilasarviointiin, S2- arviointiin sekä keskustellaan ja luodaan kriteeristöä koulukohtaisesti kunnallisen ja valtakunnallisen ops-tekstin jatkumona.

Suunnitelmat arvioinnin arkikäytänteistä ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamisesta on kirjattu luokkatasoittain/ luokkapareittain kohdassa 6 Kasvatus ja oppiminen. Samassa luvussa käy ilmi luokittain myös oppilaiden osallisuus omaan oppimiseen ja arviontiin. 

Pandemiasta johtuvien oppimisen haasteiden torjuminen

Kotien kanssa tehtävää yhteistyötä, sekä moniammatillista yhteistyötä lisätään ja kehitetään, jotta voidaan tukea niitä oppilaita, jotka eniten tukea tarvitsevat tai ovat suurimmassa syrjäytymisvaarassa.

"Korona-avustuksen turvin saadun lisäresurssin (resurssiopettaja, lisätunnit) käyttöä seurataan ja kohdennetaan mahdollisimman tehokkaasti koulun sisällä. Oppilaantuntemus on tärkeässä osassa. Havainnoinnin, erityisopettajien testien, sekä summatiivisen arvioinnin keinoin saatua tietoa pyritään hyödyntämään tehokkaasti resurssin käyttöä suunnatessa. Ela- opettajien tuen tiimi yhdessä rehtorin kanssa koordinoi tuen resurssien suuntaamista. 

Lämmintä vuorovaikutusta kouluyhteisössä kehitetään edelleen määrätietoisesti. 

CAF

CAF-arviointi toteutetaan koulussamme helmikuun lopussa siipitiimien kokouksissa. Kaupungin yhteisen arviointikohteen (Henkilöstö) lisäksi koulussamme arvioidaan Lukuvuosisuunnitelmaa prosessina. Luokkakohtaisiin suunnitelmiin on kehitelty taulukko, jolla pyritään yhdenmukaistamaan suunnitelmia. Taulukossa on sarake myös toiminnan arvioinnille, jota on tarkoitus tehdä pitkin lukuvuotta. Koko lukuvuosisuunnitelman ilmettä ollaan päivittämässä käyttäjäystävällisempään muotoon Prezi-esitysgrafiikkasovelluksen avulla.