Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 1-2

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 1-2

Liikuntatuntien oppimisympäristöinä hyödynnetään koulun/Taavettihallin salien lisäksi mm. koulun pihaa, urheilukenttää, hiekka- ja nurmikenttää, jäähallia, lumihankea, hiihtomaata, hiihtolatuja ja lähimaastoa Valleilla eri vuodenaikoina. Alkuopetuksen oppilailla taito hahmottaa tilaa saattaa olla vielä rajallinen, siksi liikuntatunneilla kannattaa käyttää selkeästi rajattua oppilaille tuttua aluetta. Vaihtelevissa oppimisympäristöissä toteutettu liikunnanopetus kehittää oppilaan valmiuksia liikkua myös vapaa-ajalla. Liikuntapaikoille siirtymisessä kiinnitetään huomiota turvalliseen liikennekäyttäytymiseen.

Tunnit tulee rakentua niin, että fyysistä aktiivisuutta on mahdollisimman paljon. Toiminnan tulee käynnistyä nopeasti eikä hyvin etenevää toimintaa keskeytetä toistuvasti. Keskeistä työtapojen valinnassa on toiminnallisuus, niin että kaikki motivoituvat liikkumaan. Kannustavan ilmapiirin avulla edistetään oppilaiden sisäisen liikuntamotivaation syntymistä. Oppilaslähtöiset oppilaan osallisuutta lisäävät työtavat(esim. pariohjaus, ongelman ratkaisu, erilaisten ratkaisujen tuottaminen). Yhteistoiminnallisissa ryhmissä korostuvat sosiaaliset taidot, toisten auttaminen ja ryhmäkiinteys. Pienryhmätyöskentely on suositeltavaa. Peleihin ja leikkeihin sovelletaan myös äidinkielen ja matematiikan sisältöjä.

Opettaja varmistaa, että tehtävien suorittaminen on oppilaille fyysisesti, sosiaalisesti ja psyykkisesti turvallista. Opettaja edistää turvallisuutta aktiivisella ohjauksella, valitsemalla liikuntapaikat ja-välineet oppilaan taitoja vastaaviksi, käyttämällä avustusta ja pehmusteita tarvittaessa, ryhmittelemällä oppilaat tarkoituksenmukaisesti, sekä luomalla kannustavan ilmapiirin tunnilla. Sosiaalisesti ja psyykkisesti turvallisessa oppimisympäristössä jokainen oppilas uskaltaa osallistua toimintaan omista lähtökohdistaan. Oppilaita ohjataan liikuntatuntien ja säätilojen mukaiseen pukeutumiseen. Oppilaita ohjataan liikuntavälineiden ja –paikkojen kunnossapitoon. Omat välineet viedään niille kuuluville paikoille, välineet pidetään ehjinä sekä huolehditaan omista liikuntavarusteista ja hygieniasta tuntien jälkeen. Ensiapuvälineet tulee olla helposti saatavilla mahdollisten liikuntatapaturmien varalta.

Tytöt ja pojat liikkuvat pääsääntöisesti sekaryhmissä oman luokkansa mukana. Näin liikuntatuntien erilaiset tilanteet antavat opettajalle mahdollisuuden vahvistaa luokkansa tuntemusta. Tämä auttaa myös luokan ryhmäytymistä ja keskinäisten sosiaalisten suhteiden vahvistumista. Ryhmäkoot tulee olla maltillisia, niin turvallisuus näkökohdasta kuin oppilaan tukemiseen liittyvästä näkökulmasta. Motoristen taitojen havainnointi on myös tehokkaampaa pienissä ryhmissä. Motoristen taitojen heikkous joillakin osa-alueilla saattaa avata näkemyksen mahdollisiin oppimisvaikeuksiin. Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) soveltuu opettajalle työkaluksi motoristen oppimisen vaikeuksien tunnistamiseen alkuopetuksessa.

Yhdessä toimimista ja toisten auttamista edistetään myös välkkäritoiminnalla. Vanhemmat oppilaat auttavat tarvittaessa alkuopetuksen oppilaita ulkoliikuntavarusteiden pukemisessa ja välituntipelien ohjaamisessa. Koulupäivän liikunnallistamiseksi ja toiminnallistamiseksi oppitunteja tauotetaan taukoliikunnalla. Koulupäivään tulisi sisältyä yksi tavallista pidempi (vähintään 25 minuuttia kestävä) välitunti, jolloin oppilaille annetaan mahdollisuus valvottuun liikunnalliseen toimintaan sisä- tai ulkotiloissa. Jotta suositus tunti liikuntaa päivässä toteutuisi, niin mahdollisuuksien mukaan koulupäivän rakenteeseen lisätään joustavuutta. Näin mahdollistettaisiin fyysistä aktivitteettia koulupäivän sisälle esim. kerhojen muodossa.

Liikunnan opetuksessa voidaan hyödyntää oppilaita motivoivaa ja helppokäyttöistä teknologiaa, jos se edistää opetukselle annettujen tavoitteiden täyttymistä. Alkuopetuksessa voisi kyseeseen tulla esim. aktiivisuusmittareiden käyttö, joilla voidaan seurata aktiivisuuden määrää ja laatua.

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla turvallisesti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa oppilaita osallistaen. Opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetuksen yhteydessä korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa. Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä.