Erilaisia työkaluja
Kirsi Nivalaisen koulutuksesta vuodelta 2010 seuraavan:
PEDAGOGINEN JOHTAJA......
Reflektoi ja on tietoinen omista tunteistaan
Ei provosoidu – hyvä itsehallinta
Osaa ottaa vastaan palautetta ja kritiikkiä
Ajattelee, asennoituu ja toimii ratkaisukeskeisesti
Innostaa
Kannustaa
Rohkaisee etsimään ja kokeilemaan
Sietää keskeneräisyyttä ja virheitä
Puolustaa omiaan
Keskustelee
Valmentaa
Fonsén, E. 2008. Pedagoginen johtajuus- Varhaiskasvatustyön johtamisen punainen lanka. Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos, varhaiskasvatuksen yksikkö.
Ohessa lainauksia em:
"Pedagoginen johtajuus
Pedagogisen johtamisen termiä on määritelty ja käytetty eri tavoilla. Their (1994) määrittelee pedagogisen johtajuuden henkilöstöjohtamisen välineeksi, yhdistäen aikuiskasvatuksen metodiikan ja johtajuuden. Pedagoginen johtaja käyttää johtamisessa pedagogista tietoa ja taitoa. Hänen päämääränään on opettaa työntekijöitä toimimaan paremmin ja tehokkaammin Hujalan ja Heikan (2008) mukaan pedagoginen johtajuus on vastuun ottamista varhaiskasvatustyöstä, perustehtävän kehittämistä ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista.
Nivalan (1999) mukaan pedagoginen johtaminen on kasvatus- ja opetustoiminnan kehittämistä. Pedagoginen johtajuus pitää sisällään ulottuvuuksia hallinnollisen, päivittäisjohtamisen ja johtamisen alueelta yleensä, koskien asioita, jotka ovat kosketuksissa pedagogisen alueen kanssa.
Pedagoginen johtajuus rakentuu läpi organisaation eri tasojen. Pedagogisen johtamisen voidaan Fonsénin mukaan katsoa olevan niin poliittisen päätöksenteon, kunnan hallinnon kuin virkamiesjohdon, päiväkodin johtajan ja työntekijöiden yhdessä jakama johtajuuden tehtävä. Pedagogisessa johtajuudessa merkittävää ovat pedagogiset keskustelut, joissa avataan kasvatustietoisuuden taustalla vaikuttavia tehtäviä sekä luodaan yhteinen ymmärrys pedagogiikasta."