Koulukuraattori
Koulukuraattori
Kuraattori on koulun sosiaalityöntekijä, jonka työ painottuu ehkäisevään lastensuojelutyöhön. Kuraattorityön tavoitteena on lapsen/nuoren, hänen perheensä ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja toiminnan kehittäminen sekä kodin ja koulun yhteistyön tukeminen. Työskentely mahdollistaa yksilö- ja yhteisötason ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen. Tilanteita, joissa koulukuraattori voi olla tukena, ovat esimerkiksi ongelmat koulunkäynnissä, kaverisuhteissa tai perheessä. Ensisijaisena tavoitteena on pyrkiä ennaltaehkäisemään vaikeuksia.
Kuraattorintyön tavoitteena on oppilaan/opiskelijan hyvinvoinnin ja myönteisen kokonaiskehityksen tukeminen sekä sosiaalisten ja psyykkisten ongelmien ehkäisy. Vastaava kuraattori työskentelee yhteistyössä koko Konneveden kunnan esi- ja perusopetuksen sekä lukion oppilaan/opiskelijan, vanhempien, opettajien ja muiden oppilaan/opiskelijan sosiaaliseen verkostoon kuuluvien kanssa. Vastaava kuraattori edustaa sosiaalityön asiantuntemusta opiskeluhuollossa ja koulun opetus- ja kasvatustyön suunnitteluun ja kehittämiseen liittyvässä työssä.
Koulukuraattorin asiakastyötä sääteleviä keskeisiä lakeja ovat oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, perusopetuslaki, lukiolaki, lastensuojelulaki, laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista sekä sosiaalihuoltolaki. Koulukuraattori noudattaa työssään sosiaalityön ammatieettisiä periaatteita.
Kuraattorin työ yksilökohtaisessa ja yhteisöllisessä oppilas- ja opiskeluhuollossa:
Yksilökohtainen opiskeluhuolto
- Keskustelujen käyminen oppilaan/opiskelijan ja muiden tarvittavien henkilöiden kanssa; sis. keskustelujen pohjalta tehtävät sosiaalisten tilanteiden arviot ja asiakkaan ohjaus tarvittaessa muiden palveluiden piiriin. Keskusteluissa huomioitavaa on se, että kuraattorilla on salassapitovelvollisuus, jolloin nuori ja vanhemmat voivat luottamuksella kertoa asioistaan.
- Monialaisen tapauskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän kokoaminen ja koordinointi oppilaan/opiskelijan auttamiseksi tarvittaessa.
Yhteisöllinen oppilas- ja opiskeluhuolto
- Osallistuminen oppilaitoskohtaisiin opiskeluhuoltoryhmiin ja kunnan opiskeluhuollon ohjausryhmään/ lasten ja nuorten ohjaus- ja palveluverkostoon.
- Osallistuminen muihin määriteltyihin koulujen työryhmiin mahdollisuuksien mukaan.
- Pedagogisen tuen yhteistyö ja sosiaaliseen tilanteeseen liittyvä konsultaatio (erityisesti erityisopetus ja kolmiportainen tuki).
- Oppilaiden/opiskelijoiden tukeminen siirtymä-nivelkohdissa sekä osallistuminen ala-yläkoulu-nivelvaiheeseen liittyvään oppilasryhmien ryhmäytykseen.
- Yhteistyö opettajien ja koulun muun henkilökunnan kanssa: opettajien ja muun opetushenkilötön konsultointi (ja tukeminen) resurssien sallimissa rajoissa.
- Osallistuminen kriisisuunnitelmien, päihdesuunnitelmien ym. oppilaitos- ja kuntakohtaisten toimintaohjeiden suunnitteluun.
- Osallistuminen oppilaitoksen työtapojen ja toimintamallien kehittämiseen.
- Ryhmätyöskentely (ryhmämuotoisten interventioiden käyttäminen, sosiaalisten ja tunnetaitojen oppitunnit).
- Osallistuminen opetussuunnitelmien tekemiseen ja toteutukseen, siltä osin kuin se koskee lapsen/nuoren psyykkistä tai sosiaalista hyvinvointia, elämänhallintataitoja tai vuorovaikutusta.
- Alustusten tekeminen ja luennoiminen vanhempainilloissa tarvittaessa.
- Alueellisen yhteistyön kehittäminen.