⭐ Stjärnorna
Halloween på Stjärnorna!
Parkbesök
Bibbabesök
Första önskningen från önsketrädet uppfylld
Dagisfred 2024
Citat från kompispromenaden:
"Om en kompis är ledsen så kan man fråga om man kan sjunga en sång för den"
"Jag blir glad av godis"
"Man kan skratta med kompisar"
"Man kan krama sin kompis om den vill de om man sir att den e lessen"
Världens finaste kompisgäng 🩷
Glad midsommar!
"Lugn o ro-hjärtat"
Parkskoj!
Vänskap
Sov du lilla videung...
Påskäventyr
Vänskapstema
Vi har hittills tittat på två avsnitt av Djuren på djuris börjar skolan "Stopp, sluta, nej" och "Alla mina bästisar". Efter att ha tittat på avsnitten har vi pratat om vad vi nyss sett och om barnens egna erfarenheter. Vi har pratat mycket om samtycke och varför det är så viktigt. Djuren på djuris har en mycket bra sång som behandlar ämnet i avsnittet "Stopp, sluta, nej!".
Hitta Regnbågen-disco
Under projektets gång har barnen blivit mer uppmärksamma på olika färger i sin omgivning och det har lett till många roliga och givande diskussioner.
Hitta regnbågen - färglära
Lila färgen på dagis - från barnets perspektiv
Blåa färgen på dagis - från barnets perspektiv
Hitta regnbågen - projektstart
Projektet har satt igång med nya böcker från biblioteket som handlar om färger och i så har vi på fredagar röstat nästa veckas färg. Först i tur var BLÅ och denna vecka har vi fokuserat på GUL. Under vårens lopp kommer vi hoppeligen att hitta alla regnbågens färger och avsluta i något färgkalas eller -disco som barnen får planera från början till slut.
Dekorationer till grupputrymmen, hela hallen är full i regnbågar.
Planscher med färgtema. Barnen har fått använda gamla veckotidningar för att hitta "rätt färg" på saker och klippa sedan ut dem. En favorit tyckte barnen och flera kunde göra detta i hur länge som helst!
Vi har gjort barnintervjuer och frågat om vilka saker/föremål har den givna färgen. Roliga svar!
Aktuella böcker vi har bläddrat och läst i.
Färgexperiment som också kan göras hemma! Ni behöver hushållspapper, tuschpennor och två glas med vatten.
Nya smågruppsnamn
Rörelsebana
Tomtenissar på luciadagen
Tomtenissar på utflykt
Små tomtenissar på Stjärnorna
Veckan för barnets rättigheter
Svenska veckan
Utöver detta har vi gjort motsatser och övat på att ta muntliga direktiv, samt prepositioner. Viktiga grunder för ett brett ordförråd och mångsidigt språk.
Guldlock och de tre björnarna.
Sagan om vanten.
Rim-par vi övat på.
Ficklampsdisco!
Stjärnornas boktips
Här är några plock:
- Leni är ett trotsigt litet barn som är in i en "kan själv" - fas. Många känslor och uttryckande av dem förekommer i böckerna, dessutom med helt underbara bilder!
- Halvan och Bojan - böckerna är populära och speciellt de med utryckningsfordon intresserar barnen. Böckerna är dessutom informativa och man får lära sig mycket småpetig fakta.
- Paw Patrol valparna behöver inte presenteras desto mera, men är verkligen böcker som fångar barnen och de orkar lyssna länge på dessa sagor!
- Olika förlag - böckerna, hit hör till exempel: Varför bråkar syrran?, Konrads klänning, Tesslas mamma vill inte - böckerna. Böckerna handlar om olika familjer och alla personer i böckerna ser olika ut och har olika kroppar.
- UppfinnarJohanna löser alla problem hon stöter på, hennes motto är: blir det inte på det ena sättet, så blir det på det andra. Barnen blir inspirerade till att hitta på nya uppfinningar och det speglas i leken. Böckerna inkluderar också mycket känslor och hur handskas med ensamhet.
- Min kropp! säger Junior är en bok om integritet, gränser och privata kroppsdelar för de allra yngsta läsarna. Startat många bra diskussioner med barnen!
..... och många, många fler böcker! Tack till alla tips från vårdnadshavarna, det hjälper oss att hitta nya böcker att bekanta oss med.
Gustavs stora känslor
Barnen beundrar det fina höstträdet🍁
Från höstens föräldramöte
Känslovecka på Stjärnorna!
Här kommer några exempel på hur eller med vad vi har jobbat. I barnens egna mappar hittar ni bilder och förklaringar till barnens egna känslor - ta gärna en titt eftersom de är riktiga guldkorn!
Känslometer med fem olika steg:
Barnens svar på när de känner sig ledsna/arga/glada/rädda:
Liten-materialet; sätta ord på och tala om känslor med barn:
Djurvännernas känslotavla (känsla + åtgärd):
Några exempel på böcker som tar upp starka känslor:
Två exempel på lite olika känslokort. De större korten vad med på gymnastikstunden på torsdagen, då vi skulle springa från känsla till känsla. Dessutom rörde vi oss som olika djur med känslor; fråga gärna barnen hemma hur en ledsen orm ser ut eller hur en glad groda hoppar.
Med dessa vargkort gjorde vi charader-uppgifter och pratade om hur hela kroppen berättar om en känsla, inte bara ansiktet:
Många känslor och många sätt att utrycka dem. På Stjärnorna är alla känslor tillåtna och vi uppmuntrar barnen att alltid berätta åt en vuxen ifall en känsla uppstår!
Reflexvecka på Stjärnorna!
Under vår temavecka på Stjärnorna har vi bekantat oss med hur reflexer fungerar, tillverkat egna reflexer och haft mörkerdisco med ficklampor!
Många av barnen berättade att de aldrig hade klippt något annat än papper, så det var en ny upplevelse att klippa i våffeltyg. Först fick barnen välja en form (stjärna, hjärta, triangel, cirkel..) och sedan en färg att rita av från modellen på.
Och vilka fina och personliga reflexer det blev!
Här hittas en av videon vi har tittat på i samlingen som grund för vårt reflexpyssel. Många av barnen kunde även visa på sina egna ytterkläder eller väskor reflexer. Vi har pratat om varför det är viktigt att bära reflexer samt var man ska placera dem så att de syns bäst. På trafikskyddets hemsida hittas bra info!
Vi avslutade veckan med disco i mörknet, alla barn hade fått ta med en ficklampa hemifrån utöver de vi färdigt hade på dagis. Reflexdiscot fick tumme upp av alla barn efteråt!
(Obs. Hemmagjorda reflexer är ju såklart inte CE-märkta, beakta detta i användnigen)
Hinderbana
Vi upptäcker Vårdbergsparken
Det blev även sångstund uppe vid observatoriet och många barn blev ivriga av att se domkyrkan.
Dagisfred 2023
Under dagen har vi pratat om olika överenskommelser för trivsel på avdelningen, både om hur vi behandlar varandra och vår närmiljö. Vi sjöng kompissånger och läste en kompisbok under sagostunden.
Barnen uttryckte sig så fint om hur de anser att en kompis ska vara:
"Kanske han e snäll"
"Man leker fint"
"Man kan skratta och busa sådär snällt"
"Pajja"
"Leka tillsammans och vara snäll"
"Man kan krama och säga förlåt"
Vi ordnade även en röstning om smågruppernas namn. De nya grupperna är Blåa gruppen och Gröna gruppen.