Tunti 11 ja 12: Tiedonhaku jatkokoulutusvaihtoehdoista

Etsi ChatGPT:llä itsellesi sopivia jatkokoulutusvaihtoehtoja. Kerro mahdollisimman tarkasti ja kattavasti, millaisista asioista olet kiinnostunut ja pyydä ohjelmaa suosittelemaan sinulle sopivia yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoja. Kopioi kysymys vastauksineen portfolioosi OPO2-sivulle. 

Kopioi seuraavaksi alla oleva taulukko portfolioosi. Valitse sitten tekoälyn ehdottamista koulutuksista kiinnostavin ja kerää siitä taulukossa pyydetyt tiedot. Ellei tekoäly osaa ehdottaa mitään kiinnostavaa, valitse jokin koulutus, joka sinua kiinnostaa. 


1 Valitsemasi tutkinto ja oppilaitos 

2 Etsi valitsemasi paikkakunnan koulutuksen OPS (opetussuunnitelma) ja linkitä se TÄHÄN hyperlinkkinä

3 Tutki OPSia ja nimeä kolme kiinnostavinta kurssia / opintojaksoa ja perustele lyhyesti valintasi


4 Nimeä jokin kurssi, joka näyttää mielestäsi haasteelliselta (vaikea, tylsä tms.) ja perustele


5 Tutki YLEn hakukoneella, mille valitsemaasi koulutusta tarjoavalle paikkakunnalle oli keväällä 2023 helpointa ja vaikeinta päästä sisäänpääsyprosenttien perusteella. Tee vertailu laskemalla sisäänpääsyprosentit ensisijaisista hakijoista.

Prosentti lasketaan siten, että jaat aloituspaikkojen määrän ensisijaisten hakijoiden määrällä ja kerrot sen sadalla.

Esim. listan ensimmäinen koulutus ruotsinkielinen agrologi: 34/58 = 0,586 => 58,6 % ensisijaisista hakijoista pääsi sisään.
Siis näin: 34 aloituspaikkaa / 58 ensijaisten hakijoiden määrä = 0,586 kerrottuna sadalla = 58,6 % 

Jos hakukohteessa on enemmän aloituspaikkoja kuin ensisijaisia hakijoita, tulee sisäänpääsyprosentiksi yli 100 %. Eli laskennallisesti koulutukseen pääsee myös muilta sijoilta hakevia. (Tosiasiassa emme voi tietää, miltä hakusijalta koulutukseen valitut opiskelijat ovat - mutta tässä tehtävässä meitä kiinnosti vain sisäänotettavien määrä suhteessa hakijamäärään).


6 Vertaile Vipusessa todistusvalinnan pistemääriä valitsemassasi koulutuksessa eri oppilaitoksissa keväällä 2024. Kerro, millä paikkakunnalla oli korkein pistemäärä ja millä matalin. Tämän taulukon alla on erikseen ohje Vipusen käyttöön.

7 Mikä oli valitsemastasi tutkinnosta vuosina 2016 - 2020 valmistuneiden työllisyysaste vuonna 2021 HS:n hakukoneen mukaan

8 Mikä oli keskipalkka tutkinnosta? Kerro vuosipalkka ja jaa se myös kuukausipalkaksi. Käytä edellisen kohdan hakukonetta.