Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 1

Suomen kielen ja kirjallisuuden tavoitteet vuosiluokalla 1

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1 ohjata oppilasta vahvistamaan taitoaan toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa (L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot)

T2 opastaa oppilasta kehittämään kieltään ja mielikuvitustaan sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojaan tarjoamalla mahdollisuuksia osallistua erilaisiin ryhmäviestintätilanteisiin ja tutustua niiden käytänteisiin (L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen)

T3 tukea oppilasta vahvistamaan ilmaisurohkeuttaan ja ohjata häntä ilmaisemaan itseään kokonaisvaltaisesti, myös draaman avulla (L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen)

T4 ohjata oppilasta rakentamaan viestijäkuvaansa ja ymmärtämään, että ihmiset viestivät eri tavoin
(L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen)


Tekstien tulkitseminen

T5 ohjata ja innostaa oppilasta lukutaidon oppimisessa ja tekstien ymmärtämisen taitojen harjoittelussa sekä auttaa häntä tarkkailemaan omaa lukemistaan (L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L4 Monilukutaito, L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen)

T6 ohjata oppilasta tarkastelemaan monimuotoisten tekstien merkityksiä ja rakenteita sekä laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan tekstien tarkastelun yhteydessä ( L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L4 Monilukutaito)

T7 ohjata oppilasta hakemaan tietoa eri tavoin (L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L4 Monilukutaito, L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen)

T8 kannustaa oppilasta kiinnostumaan lastenkirjallisuudesta, mediateksteistä ja muista teksteistä luomalla myönteisiä lukukokemuksia ja elämyksiä sekä tarjoamalla mahdollisuuksia tiedonhalun tyydyttämiseen sekä lukukokemusten jakamiseen (L2, L4, L5)


Tekstien tuottaminen

T9 rohkaista ja innostaa oppilasta kertomaan tarinoita ja mielipiteitä sekä kuvaamaan kokemuksiaan puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla (L1, L4, L5, L7 )

T10 ohjata oppilasta tuottamaan yksinkertaisia kertovia, kuvaavia ja muita tekstejä, myös monimediaisissa ympäristöissä (L2, L4, L5 )

T11 opastaa oppilasta harjaannuttamaan käsinkirjoittamisen taitoa ja näppäintaitoja sekä ohjata oppilasta vähitellen tekstien suunnitteluun ja rakentamiseen sekä tuntemaan oikeinkirjoituksen perusasioita ja kirjoitettua kieltä koskevia sopimuksia (L1, L4, L5 )


Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T12 kannustaa oppilasta kehittämään kielitietoisuuttaan ja kielen peruskäsitteiden tuntemusta sekä ohjata tekemään havaintoja puhutusta ja kirjoitetusta kielestä sekä auttaa huomaamaan, että omalla kielenkäytöllä on vaikutusta toisten käyttäytymiseen (L2, L4, L7 )

T13 innostaa oppilasta kuuntelemaan ja lukemaan lapsille suunnattua kirjallisuutta ja valitsemaan itseään kiinnostavaa luettavaa, kehittämään lukuharrastustaan sekä ohjata oppilasta kirjaston käyttöön (L2, L3, L4 )

T14 ohjata oppilasta arvostamaan omaa kieltään ja kulttuuriaan sekä kulttuurista moninaisuutta, tutustuttaa joihinkin lastenkulttuurin muotoihin ja innostaa niiden käyttäjäksi sekä kannustaa tuottamaan omaa kulttuuria yhdessä muiden kanssa (L2, L4, L7)

Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 1


Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 1

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
•Harjoitellaan muiden kuuntelemista ja oman vuoron odottamista.
•Harjoitellaan äänenkäyttöä monipuolisesti.
•Tarjotaan mahdollisuuksia erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, joissa painottuvat omien kokemusten, havaintojen, tietojen ja taitojen kertominen yksin ja yhdessä erilaisissa ryhmissä huomioiden esim. päivän polttavat aiheet, mediatapahtumat, pelit ja televisio-ohjelmat.
•Harjoitellaan viestintä- ja esitystilanteita leikinomaisesti esim. rooli-, draama- ja teatterileikin keinoin.

S2 Tekstien tulkitseminen
•Opetellaan lukemaan ja harjoitellaan siinä tarvittavia äänteitä, kirjaimia, tavuja, sanoja, virkkeitä, lopetusmerkkejä, otsikoita, tekstejä ja kuvia yksilöllisten edellytysten ja edistymisen mukaisesti.
•Harjoitellaan ymmärtävää, eläytyvää lukemista ja medialukutaitoa.
•Tutustutaan monipuolisesti kirjallisuuteen esim. runot, sadut, tietotekstit ja laajennetaan käsitevarastoa niiden avulla.
•Harjoitellaan etsimään tietoa ja kertomaan sitä toisille, hyödyntämällä erityisesti oppilaan omien kiinnostuksen kohteita tekstien ja aiheiden valinnoissa.
•Opetellaan etsimään tietoa havainnoimalla ympäristöä, kuvia ja tekstejä.

S3 Tekstien tuottaminen
•Harjoitellaan motorisia taitoja.
•Harjoitellaan oikeaa kynäotetta, kirjoitusasentoa ja näppäintaitoja.
•Kirjoitetaan pieniä ja isoja tekstauskirjaimia, tavuja, sanoja, lauseita ja tuotetaan erilaisia tekstejä mielikuvitusta ja omia kokemuksia hyödyntäen sekä käsin että koneella.
•Opetellaan ja vahvistetaan aakkosia ja aakkosjärjestystä.
•Opetellaan oikeinkirjoituksen perustaitoja, esim. isot alkukirjaimet, sanavälit, tavutus ja lopetusmerkit.

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
•Vahvistetaan kielellistä tietoisuutta tekemällä havaintoja puhutusta kielestä ja tutustumalla kirjoitettuun kieleen kuunnellen ja lukien.
•Havainnoidaan puhetapoja erilaisissa puhetilanteissa, koulussa ja vapaa-ajalla esillä olevista kielistä sekä kielenkäytön vaikutusta muihin, erityisesti ristiriitatilanteiden käsittelyssä.
•Etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tutustutaan lukuharrastukseen.
•Tutustutaan kirjaston toimintaan esim. lainaus ja tietojen hankinta.
•Tutustutaan lastenkulttuuriin ja tapakulttuuriin omassa lähiympäristössä, juhlaperinteisiin sekä joihinkin kansanperinteen muotoihin ja osallistutaan yhdessä esitysten tai muiden kulttuurituotteiden tekemiseen.
•Pohditaan sanoja, sanontoja ja ilmaisutapoja sekä leikitään kielellä innostavasti esim. riimien, lorujen ja sanaleikkien avulla.

Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi vuosiluokalla 1

Arvioinnin tulee olla oppilasta ohjaavaa ja kannustavaa. Äidinkielen arvioinnin päätehtävänä on tukea ja edistää oppilaiden kielellistä kehitystä kaikilla tavoitealueilla. Arvioinnissa huomioidaan oppilaan yksilölliset vahvuudet ja tuen tarpeet. Oppilaalle annetaan monipuolista ja yksilöllistä palautetta. Arviointi tuottaa tietoa myös opetuksen suunnittelua varten ja auttaa havaitsemaan mahdollisen tuen tarpeen.

Oppimisen arvioinnin kannalta keskeisiä osa-alueita ovat:

- edistyminen itsensä ilmaisemisessa ja vuorovaikutustaidoissa

- edistyminen lukutaidossa sekä tekstien ymmärtämisessä ja lukemisen harrastamisessa

- sana- ja käsitevaraston karttuminen

- edistyminen tekstin tuottamisessa

- käsinkirjoitus ja näppäintaitojen kehittyminen

- kielen ja kulttuurin ymmärtäminen