7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulun toimenpiteet 
Tuen toteutuminen / Oppimisen ja koulunkäynnin tuki  

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki jakautuu kolmeen vaiheeseen: yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat opetusryhmän sekä yksittäisen oppilaan vahvuudet ja kehitystarpeet. Tuki on joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tarpeen mukaan muuttuvaa.  

Oppimisen ja koulunkäynnin tukimuotoja ovat esimerkiksi: eriyttäminen, keskustelu, osa-aikainen erityisopetus, kokoaikainen erityisopetus, ohjaus- ja tukipalvelut, apuvälineet, avustajapalvelut, oppilaanohjaus, pienessä ryhmässä opiskelu, samanaikaisopetus ja tukiopetus. Jokaisella peruskoulun oppilaalla on mahdollisuus saada eri tukimuotoja tarpeen mukaan.  
 
Tukiopetusta järjestetään tilapäisesti tuen tarpeessa oleville oppilaille pääasiassa oman luokanopettajan johdolla. Suomi toisena kielenä - oppiainetta opiskeleville oppilaille on varattu erillinen tukiopetuskiintiö. Omaa äidinkieltä opetetaan vieraskielisille oppilaille erillisellä tuntikiintiöllä. Oman äidinkielen opetuksella tuetaan myös suomen kielen oppimista.  

Yleinen tuki  

Yleistä tukea saavat kaikki koulumme oppilaat. Opetuksen eriyttäminen on kaikkeen opetukseen kuuluva ensisijainen keino ottaa huomioon opetusryhmän tarpeet ja oppilaiden erilaisuus. Opettaja arvioi tuen tarvetta ja tarjoaa tukea opetustilanteissa. Tuki rakennetaan luokanopettajan, erityisopettajan sekä tarvittaessa muiden asiantuntijoiden yhteistyönä.  

Tehostettu tuki  

Tehostettua tukea annetaan silloin, kun yleinen tuki ei riitä. Tuki perustuu opettajien pedagogiseen arvioon ja se on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Tehostetun tuen vaiheeseen siirryttäessä oppilas yleensä tarvitsee samanaikaisesti useita tukimuotoja. Tehostetussa tuessa luokanopettaja laatii oppilaalle oppimissuunnitelman yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.  

Erityinen tuki  

Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisen tuen tehtävänä on tarjota oppilaalle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista tukea niin, että oppilas voi suorittaa oppivelvollisuutensa ja saa pohjan opintojen jatkamiselle peruskoulun jälkeen. Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta sekä muista perusopetuksen tukimuodoista.  

Erityisen tuen antamisesta tehdään hallintopäätös, joka perustuu pedagogiseen selvitykseen. Erityisessä tuessa olevalle oppilaalle erityisopettaja laatii henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelman (HOJKS) yhteistyössä oppilaan, huoltajan ja muiden oppilasta opettavien opettajien kanssa. Suunnitelmassa määritellään mm. opiskelun erityiset painoalueet, mahdolliset yksilöllistetyt oppiaineet, oppilaan edistymisen seuranta ja arviointi, oppilaan mahdollisuus osoittaa osaamisensa eri tavoin, arviointitavat ja ajankohdat, oppilaan itsearviointi sekä muut pedagogiset ratkaisut. Erityisen tuen päätökset ovat määräaikaisia ja ne tarkistetaan ennen toisen luokan loppua ja viidennen luokan keväällä tai kuudennen luokan syksyllä.  
 
Nivelvaiheet  

Tulevat ensimmäisen luokan oppilaat  

Tehostetussa tai erityisessä tuessa olevien esikoululaisten ensitieto-oppilashuoltopalaverit pidetään vuosittain viikoilla 11-12. Lapsen ensitieto annetaan vanhempien luvalla siihen kouluun, joka on osoitettu koulupäätöksessä. Ensitieto-oppilashuoltopalavereissa voivat olla läsnä vanhemmat, varhaiskasvatuksenopettaja esikoulusta, varhaiskasvatuksen erityisopettaja (veo) ja koulun moniammatillinen asiantuntijaryhmä. Ensitietopalaverissa pohditaan oppilaan mahdollisia opetukseen liittyviä tarpeita ja järjestelyjä.  
 
Toiselta luokalta kolmannelle siirtyminen  

Toisella luokalla oppilaiden kotiin jaetaan Opas 3.-luokalle siirtyville, jossa kerrotaan Kuopion kaupungin painotusvalinnoista (musiikki-, liikunta-, ja tanssiluokat) ja A1-kielivalinnasta. Kolmannella luokalla järjestetään vanhempainilta A2-kielivalinnoista.  

Kolmannet luokat muodostetaan yhteistyössä alkuopetuksen luokanopettajien ja laaja-alaisen erityisopettajan kanssa. Huhti-toukokuussa järjestetään tiedonsiirtopalaverit, joissa alkuopetuksen opettajat siirtävät pedagogista tietoa tuleville kolmasluokkalaisten opettajille.  
 
Yläkouluun siirtyminen  

6.-luokkalaiset vierailevat oman koulupolkunsa mukaisessa yläkoulussa. Yläkoulun oppilaanohjaaja vierailee 6.-luokissa kevätlukukauden aikana. Vanhempainilloista vastaavat yläkoulut. Luokanopettajat ja erityisopettajat huolehtivat tiedonsiirrosta yläkoulujen erityisopettajille mm. tuen järjestämisen ja luokkien muodostamisen helpottamiseksi. Tarvittaessa järjestetään tiedonsiirtopalavereja, joihin huoltajat kutsutaan mukaan. 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kalevalan koulussa järjestetään Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluna aamuhoitoa erityislapsille perustellusta syystä 6.30 alkaen. Päätöksen hoidon tarpeesta tekee Anne Peiponen ja perheet ilmoittavat tilanteesta 2 viikkoa etukäteen. Lukuvuonna 2023–2024 aamuhoidosta vastaa koulunkäynninohjaaja. Samasta perustellusta syystä järjestetään myös iltahoitoa klo 16–17. Koulunkäynninohjaajat hoitavat vuoroja kiertävän vuorolistan mukaan.  

Iltapäivätoimintaa toteutetaan viidessä kerhossa. Koulun omia kerhoja on kolma ja lisäksi koululla toimii JunioriKupsin iltapäiväkerho ja Setlementti Puijolan iltapäiväkerho. Kaikki erityislapset ja 1.luokan oppilaat ovat oikeutettuja iltapäiväkerhopaikkaan.  

Kulttuuripalvelut
Kalevalan koulun kulttuurikuriirina lukuvuonna 2023–2024 toimii Susanna Pitkänen. Hän välittää tietoa kulttuuripalveluilta koululle mm. erilaisista kulttuuritapahtumista sekä kulttuuripolun asioista. 

Kirjastopalvelut  

Koulumme vastuukirjastona on pääkirjasto, jonne luokat tekevät yhteistyösuunnitelman mukaisesti vierailuja. Kirjaston kirjavinkkaaja käy myös luokissa esittelemässä ikätasoille sopivaa luettavaa. Koulullamme käy myös viikoittain kirjastoauto.  

Koulumme kirjastosta oppilaat lainaavat ns. pulpettikirjat. 

Sekä koulumme kirjaston että kaupunginkirjaston keskeisenä tavoitteena on tukea lukuharrastuksen ja monilukutaidon kehittymistä sekä tiedonhallintataitojen oppimista. 

Koululiikunta 
Koululiikuntaryhmän tehtäviin ja toimintaan kuuluvat seuraavat tehtävät:  

  • Koululiikunnan järjestelyt, tilat, välineet, tapahtumat 
  • toiminnallisen koulupäivän jokapäiväistäminen 
  • välitunti/välkkäritoiminta 
  • Harrastamisen Suomen malli 
  • Liikuntavarastot (sisä- ja ulkoliikunta, luistelu- ja hiihtovälinevarasto) 
  • Koululiikunnan ja koulun omat liikuntatapahtumat ja mitalien tilaus 
  • Seurojen esittelytilaisuudet ja vierailut 
  • Liikuntavälineiden tilaaminen 
  • Kyytien tilaaminen ja urheilukenttien varaus 
  • Turnauksiin ilmoittaminen 
  • Arkiliikunnan lisääminen mm. Retket, kampanjat ja koulumatkat 

Kouluruokailu

Koulun ruokailuvastaavan tehtävänä on huolehtia ruokailuvuoroista ja kehittää ruokailutapahtumaa yhteistyössä koulumme ja ruokalan henkilökunnan kanssa lukuvuosisuunnitelmassa esitetyn strategian ja opetussuunnitelman mukaisesti. Tänä vuonna ruokailutapahtuman kehittämisessä painottuvat kieli- ja kulttuuritietoisuus sekä kestävä tulevaisuus ja kiertotalous. 

Koulukuljetukset

Koululla on kuljetusvastaavana koulunkäynninohjaaja Joel Hämäläinen. Kyytivalvonnasta ja oppilaiden vastaanotosta huolehtivat koulunkäynninohjaajat suunnitellun työjärjestyksen mukaan. 

Oppilaita suositellaan kulkemaan kouluun jalkaisin tai pyörällä. Oppilaiden kouluun saattamista henkilöautoilla toivotaan vältettävän, koska koululaiskuljetuksien liikenne on runsasta ja saattoliikennejärjestelyt parkkipaikalla ovat ahtaat. Liikenneympyrän liikennemerkkejä ja ohjausta on ehdottomasti noudatettava.