5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3., 5. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:

- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)

- oppilashuoltoryhmät

- vanhempainyhdistys

- luokkatoimikunnat

- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa

- oppimiskeskustelut

- koulun tapahtumiin osallistuminen

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Koulu määrittelee lukuvuosisuunnitelmassaan koulun sisäiset henkilöstön yhteistyön rakenteet, kuten luokkatasoryhmät, aineryhmät, erilaiset tiimit ja vastuualueet. Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö ja tiimimäinen työskentely. Keskinäistä yhteistyötä tarvitaan oppimiselle suotuisan opiskeluympäristön luomiseen, yhteistoiminnallisten työtapojen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä opetuksen eheyttämiseen mm. monialaisten oppimiskokonaisuuksien avulla.

Opettajat kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus - ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa. Alueen painopistealueet tulee huomioida.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallistaminen

Kaikki Hatsalan klassillisen koulun oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskunnasta muodostetaan oppilaskunnan hallitus, johon valitaan edustajia eri luokilta. Oppilaskuntatoimintaa ohjaavat Otto Tuomela ja Satu Nevalainen. Oppilaskunnan hallitus tekee toimintasuunnitelman lukuvuodeksi. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa kytkeytyy kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaskunta järjestää erilaisia teemapäiviä ja taksvärkkikeräyksen. Oppilaskunnan hallitus voi tehdä opiskeluun ja oppimisympäristöön liittyviä esityksiä ja kyselyitä, joita otetaan esille opettajainkokouksissa. Oppilaskunnan hallituksen jäsenet jalkautuvat luokkiin tiedottamaan kokouksissa esille tulleista asioista. Oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuvat koulun yhteisöllisen oppilashuollon kokouksiin oppilaiden edustajina. Rehtori osallistuu oppilaskunnan kokouksiin mahdollisuuksien mukaan.

Jokainen luokka valitsee lukuvuoden alussa luokaltaan kaksi luottamusoppilasta. Luottamusoppilaan tehtävä on toimia yhteistyössä opettajien kanssa erilaisissa luokan edustamistehtävissä ja viestinnässä opettajien ja luokan välillä. Viestinnässä voi käyttää sopimuksen mukaan opettajien kanssa yhteistyössä Whatsapp-sovellusta luokan sisäisellä ryhmällä. Opettajakunta määrittelee luottamusoppilaiden tehtävät.

Uudet tukioppilaat valitaan keväisin ja ryhmäytetään syksyllä. Tukioppilastoimintaa ohjaavat Eeva Koponen ja Jarkko Virtanen. Tukioppilastoiminnasta tehdään toimintasuunnitelma ja toiminta on säännöllistä koko kouluvuoden ajan.

Tukioppilailla on omat kummiluokat, joiden ryhmäyttämisissä tukioppilailla on merkittävä rooli.
Tavoitteena on, että tukioppilaat pitävät erityisesti huolta oman kummiluokkansa yksinjäävistä oppilaista.
Seurakunta järjestää 7.-luokkalaisille ryhmäyttämisiltapäivän, jossa myös tukioppilaat ovat oman kummiluokkansa mukana. Tukioppilaat ryhmäyttävät 7.-luokkalaisia syysliikuntapäivänä Valkeisenlammella. Tukioppilaat pitävät omalle kummiluokalleen oppitunnin/-tunteja.

Syksyllä pidetään kiusaamisen vastainen oppitunti. Tavoitteena on, että oppilaiden on helppo lähestyä tukioppilaita. Tukioppilaat havainnoivat välitunneilla tapahtuvaa kiusaamista. He puuttuvat itse tilanteisiin tai vievät asian eteenpäin koulun aikuisille. Tavoitteena on kehittää tukioppilaiden roolia kiusaamisen ehkäisemisessä, yksinäisten oppilaiden huomioimisessa ja KiVa-tiimin toiminnassa. Oppilaskunnan hallituksen jäsenten ja tukioppilaiden nimet ja kuvat sekä hakuperusteet ovat selkeästi esillä ja kaikkien tiedossa.

Koulun juhlat ja teemapäivät järjestetään osittain oppilaiden suunnitteleman ja järjestämän ohjelman mukaan. Erilaiset juhlat ja tapahtumat lisäävät koulun yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Oppilaat valmistavat produktion, joka esitetään keväällä.

Koulumme on toista vuotta mukana Liikkuva koulu -hankkeessa, jonka tarkoitus on tuoda lisää liikunnallisuutta koulun arkeen oppitunneille ja välitunneille. Välituntitoiminta koskee 7. -luokkalaisia, ja sitä ohjaavat oppilaista valitut koulutetut Välkkäri-ohjaajat. Vastuuopettajina toimivat Harri Tiilikainen ja Maarit Nevalainen.


Kodin ja koulun yhteistyö

Oppimiskeskustelut pidetään huoltajien, oppilaan ja luokanohjaajan kesken jokaisella luokkatasolla. Lukuvuoden aikana pidetään jokaisella luokkatasolla vanhempainilta. Luokanohjaajat pitävät lisäksi oman luokkansa vanhempainiltoja tarpeen mukaan. Koulussa toimii vanhempainyhdistys Hatsakat, jossa on opettajajäsenä Jussi Jaroma. 9. luokkien luottamusoppilaat osallistuvat keväisin kokouksiin.

Sidosryhmäyhteistyö

Kuopion Energia: Yritysvierailut 9.-luokkalaisille
Poliisi: Who cares -tapahtuma, koulupoliisi (ilkivalta)
Pelastuslaitos: palotarkastus, pelastussuunnitelman tarkistaminen
Puijon seurakunta: päivänavaukset, 7.-luokkalaisten ryhmäyttäminen, rippikouluinfo, lukukauden kirkolliset tapahtumat
Mannerheimin Lastensuojeluliitto: tukioppilastoiminta
Kulttuurilaitokset: vierailut museoihin, Musiikkikeskukselle ja kirjastoihin, kirjastoauto
Erityisnuorisotyö: vierailut ja retket
Kompassi: vierailut
Urheiluseurat: liikunnan opetus, liikuntaluokat
Konserttikeskus: konsertteja koululla mahdollisuuksien mukaan
Itä-Suomen yliopisto: oppilasvierailut
GTK: oppilasvierailut
KYS: 8.-luokkalaisten vierailu keväällä
Savonia-AMK: oppilasvierailut, kummiluokkatoiminta
Savon Ammatti- ja Aikuisopisto: oppilasvierailut
Kuopion lukiot

Kansainvälisen toiminnan puitteissa syntyneitä yhteyksiä pidetään aktiivisesti yllä sekä hankkeiden että oppilas- ja opettajavierailujen kautta.