4.1 Oppimisympäristöt ja työtavat
Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet
Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa hyödynnetään kokemuksellisia ja toiminnallisia oppimisympäristöjä ja monipuolisia opetusmenetelmiä ja työtapoja. Monipuoliset oppimisympäristöt tarjoavat oppilaalle mielekkäitä ja monipuolisia tilanteita käyttää kieltä eri kommunikaatioympäristöissä. Erilaiset tilanteet kehittävät oppilaan kykyä toimia sekä itsenäisenä yksilönä että yhteisön jäsenenä ja antavat valmiuksia elinikäiseen oppimiseen. Erilaiset oppimisympäristöt tutustuttavat oppilasta myös suomalaiseen kulttuuriin ja edistävät hänen kotoutumistaan lähiympäristöön sekä laajemmin suomalaiseen yhteiskuntaan.
Perusopetukseen valmistava opetus niveltyy osaksi perusopetusta ja koulussa vallitsevaa toimintakulttuuria, mutta myös vaikuttaa muun koulun toimintakulttuurin ja käytänteiden kehittämiseen. Oppilaat harjaantuvat valmistavan opetuksen aikana perusopetuksen työtapoihin. Tavoitteena on, että oppilaat pystyvät vähitellen myös itse asettamaan itselleen oppimistavoitteita sekä harjaantuvat oppimaan oppimisen taidoissaan. Niinpä työtapojen on hyvä olla monipuolisia, oppilasta aktivoivia ja eriyttäviä.
Perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana on tarpeen oppia vähitellen myös itsenäistä työskentelyä, tiimityöskentelyä, tieto- ja viestintäteknisiä taitoja ja tiedonhakutaitoja. Oppiminen on sidoksissa oppilaan aiempiin tietoihin ja oppimisstrategioihin ja on siten jokaisella yksilöllistä. Koska eri oppiaineet ja niiden tavat käyttää kieltä ovat keskeisiä perusopetukseen valmistavassa opetuksessa, opetus edellyttää kielitietoisia työtapoja kaikissa oppiaineissa. Erilaisten tekstien lukemisen, ymmärtämisen, tulkitsemisen ja tuottamisen taidot ovat keskeisiä. Kielitietoiset työtavat edellyttävät opettajien yhteistyötä ja yhteistä ymmärrystä kielen merkityksestä oppimisessa.
Jyväskylän paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut
Valmistavan opetuksen keskeisenä tavoitteena on integroida valmistavan ryhmän oppilas eri oppiaineissa yleisopetuksen ryhmiin heti, kun se on hänen oman opinto-ohjelmansa kannata perusteltua. Integrointi aloitetaan yleensä taito- ja taideaineissa, matematiikassa tai vieraassa kielessä oppilaan edellytysten ja aikaisempien opintojen perusteella, ja sitä laajennetaan oppilaan henkilökohtaisen opinto-ohjelman mukaisesti.
Oppimisympäristöjen ja työtapojen suunnittelussa sekä valinnassa pääpainona on kielitietoinen koulu.
Laaja-alaisista osaamisalueista painotetaan erityisesti:
1) Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)
2) Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
3) Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
4) Monilukutaito (L4)