Kolmiportainen tuki

Kolmiportainen tuki

Varkauden kaupungin esiopetussuunnitelma 2024:

YLEINEN TUKI:

Esiopetuksen yleinen tuki on kaikille lapsille suunnattua tukea ja sen tavoitteena on turvata jokaisen lapsen oppiminen. Opetuksessa huomioidaan lasten yksilöllisyys ja tarpeet niin, että lasten erilaisuus voidaan kohdata mahdollisimman hyvin. Kaikissa työskentelytilanteissa kiinnitetään huomiota lapsen osallisuuteen ja oppimisen valmiuksien, myönteisen minäkuvan ja tekemisen ilon vahvistamiseen.

Esiopetusyhteisössä korostetaan välittämistä, huolenpitoa ja myönteistä ilmapiiriä. Lapsen erilaiset tarpeet huomioidaan oppimisympäristöä muokkaamalla sekä käyttämällä erilaisia opetus ja työskentelytapoja. Pienryhmätoiminta mahdollistaa lapsen yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamisen, lisää lapsen osallisuutta ja vuorovaikutusta sekä antaa aikuiselle mahdollisuuden havainnoida lasta tarkemmin.

Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata lapsen tuen tarpeeseen. Erityisopettaja on yleisen tuen aikana mukana arjen tuen suunnittelussa ja arvioinnissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös toteuttamisessa. Lisäksi tehdään tarvittaessa yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Lapselle laaditaan yhdessä lapsen huoltajien kanssa lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma, johon kirjataan lapsen kasvun ja oppimisen eteneminen, tarvittavat järjestelyt esiopetuksessa sekä lapsen tarvitsema tuki. Lapsen havainnointi arjessa sekä jokaiselle lapselle tehtävät oppimisvalmiuksien kartoitukset auttavat henkilöstöä suunnittelemaan opetusta vastaamaan lasten tarpeita.

TEHOSTETTU TUKI:

Tehostettua tukea annetaan silloin, kun yleinen tuki ei riitä. Tehostettua tukea annetaan lapselle, joka kasvussa ja oppimisessa tarvitsee säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja. Sen avulla tuetaan suunnitelmallisesti lapsen kasvua ja oppimista. Tehostetun tuen tehtävänä on ehkäistä ongelmien kasvamista, monimuotoistumista ja kasautumista.

Tuen tarve on saatettu todeta aikaisemmin tai se todetaan esiopetusvuoden aikana. Tehostetun tuen aloittaminen perustuu kirjalliseen pedagogiseen arvioon, jonka laatimisesta vastaa lapsen esiopetuksessa varhaiskasvatuksen opettaja. Arvio tehdään Wilma-ohjelmaan. Pedagogisessa arviossa kuvataan lapsen kasvua ja oppimista sekä sitä, mitä aiotaan tehdä toisin ja mitä aiotaan tehdä enemmän kuin ennen tehostettua tukea. Tarvittaessa arvion laatimiseen osallistuvat myös muut lapsen kanssa työskentelevät alan asiantuntijat. Varkaudessa erityisopettaja on tarvittaessa mukana laatimassa pedagogista arviota. Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen ja tarvittaessa palaaminen takaisin yleisen tuen piiriin käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä opiskeluhuollon ammattihenkilöiden kanssa. Tähän käsittelyyn ei tarvita huoltajan suostumusta. Varkaudessa pidetään tärkeänä huoltajien ja lapsen kanssa tehtävää yhteistyötä sekä lapsen tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Tehostetun tuen päätöksen allekirjoittaa esiopetusyksikön johtaja.

Tehostetun tuen päätös on valituskelpoinen hallintopäätös vain siinä tapauksessa, että se sisältää tulkitsemis- tai avustajapalveluita tai apuvälinehankintoja. Päätös on hallintopäätös myös siinä tapauksessa, että se sisältää erityisiä opetusjärjestelyjä (Perusopetuslaki 18§).

Tehostettu tuki kirjataan ja kuvataan lapsen esiopetuksen oppimisen suunnitelmassa. Tehostetun tuen riittävyyttä arvioidaan jatkuvasti, vähintään kerran toimintakaudessa. Tarvittaessa lapsen siirtyminen takaisin yleisen tuen piiriin käsitellään uuteen pedagogiseen arvioon perustuen. Mikäli tehostettu tuki ei riitä lapsen kasvun ja oppimisen tueksi, aloitetaan pedagogisen selvityksen laatiminen mahdollisen erityisen tuen päätöksen perustaksi.

Tehostetun tuen tarpeessa olevan lapsen esiopetuksessa korostuu opetuksen mukauttaminen, mikä tarkoittaa toiminnan suunnittelua ja toteuttamista lapsen yksilöllisten tarpeiden ja kehitystason mukaisesti. Opetusta järjestetään muun muassa pienryhmä- ja parityöskentelynä. Opetuksessa painotetaan perustaitojen harjaannuttamista sekä lapsen itsetunnon ja vuorovaikutustaitojen vahvistamista. Ohjattu pienryhmätoiminta on entistä tavoitteellisempaa ja suunnitelmallisempaa ja perustuu lapsen oppimissuunnitelmaan. Esiopetuksen arkeen sisällytetään kuntouttavia elementtejä, esimerkiksi opetuksen, päiväjärjestyksen ja ympäristön strukturoimista.

Kun lapsi on esiopetuksen lisäksi täydentävässä varhaiskasvatuksessa, tulee lapselle tehdä tehostetun tuen päätös varhaiskasvatuslain mukaisesti. Varhaiskasvatuksen tehostettu tuki kirjataan lapsen esiopetus suunnitelmaan.

ERITYINEN TUKI:

Erityinen tuki järjestetään joko yleisen tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta sekä muista esiopetuksen tukimuodoista, jotka muodostavat järjestelmällisen kokonaisuuden. Esiopetuksen järjestäjä huolehtii, että erityisen tuen toteuttamisessa on käytettävissä erityispedagogista osaamista. Erityisen tuen antamiseksi tehdään kirjallinen erityisen tuen päätös. Päätös tehdään hallintolain (434/2003) edellyttämällä tavalla. Esiopetusyksikön johtaja tekee esityksen erityisen tuen päätökseksi kirjallisesti erityiskasvatuksen työryhmälle. Esitys erityisen tuen piiriin siirtymisestä perustuu pedagogiseen selvitykseen, josta ilmenee lapsen tuen tarve ja laajuus. Erityisen tuen päätöksen valmistelee Varkaudessa erityiskasvatuksen työryhmä ja päätöksen erityisestä tuesta tekee hyvinvointi- ja sivistysjohtaja.

Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että lapsen opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön tai muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten. Erityisen tuen päätöksen jälkeen lapselle laaditaan HOJKS Wilma-ohjelmaan.

Pedagoginen selvitys sisältää kuvauksen lapsen oppimisen etenemisestä ja hänen saamastaan tehostetusta tuesta sekä lapsen kokonaistilanteesta. Varkaudessa pedagogisen selvityksen tekemisestä vastaa erityisopettaja yhteistyössä lapsen esiopetuksen opettajan kanssa. Huoltajia ja lasta kuullaan erityiseen tukeen liittyvissä asioissa. Lisäksi erityisen tuen päätöksen valmistelemiseksi hankitaan tarvittaessa muita lausuntoja, kuten psykologinen tai lääketieteellinen lausunto.

Erityisen tuen päätöksen sisältö tarkistetaan aina lapsen tuen tarpeen muuttuessa. Tarkistaminen tarkoittaa yleensä jonkin päätöksessä määrätyn asian muuttamista, kuten muutosta avustajapalveluissa tai erityisissä apuvälineissä. Tarvittaessa voidaan tehdä päätös erityisen tuen purkamisesta ja siirtymisestä tehostetun tuen piiriin. Päätöksen tarkistamista varten tarvitaan uusi pedagoginen selvitys. Asia käsitellään erityiskasvatuksen työryhmässä ja päätöksen tekee hyvinvointi- ja sivistysjohtaja.

Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) laaditaan lapselle erityisen tuen päätöksen jälkeen ja se tarkistetaan säännöllisesti. Varhaiskasvatuksen opettaja ja erityisopettaja laativat suunnitelman yhteistyössä huoltajien kanssa. Sen laatimisesta vastaa erityisopettaja. Tarvittavilta osin se valmistellaan moniammatillisena yhteistyönä. HOJKS on kuvaus siitä, miten lapsen erityisen tuen päätöksen mukainen opetus ja muu tuki järjestetään. Suunnitelmassa käydään läpi lapsen oppimisedellytyksiä ja henkilökohtaisesti asetettuja tavoitteita sekä lapsen esiopetuksen sisältöjä, pedagogisia menetelmiä ja muita tarvittavia tukitoimia. Suunnitelmaa laadittaessa hyödynnetään tehostettuun tukeen tehtyä oppimissuunnitelmaa ja pedagogista selvitystä sekä asiantuntijalausuntoja.

Erityisopetuksen tavoitteena on tarjota lapselle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista kasvun ja oppimisen tukea ja edistää hänen oppimisedellytyksiään. Erityisopetuksessa korostuu tehostetusti opetuksen mukauttaminen, mikä tarkoittaa toiminnan suunnittelua ja toteuttamista lapsen yksilöllisten tarpeiden ja kehitystason mukaisesti. Opetusta järjestetään yksilö-, pari ja pienryhmätyöskentelynä. Opetuksen lähtökohtana on perustaitojen harjaannuttaminen sekä lapsen itsetunnon ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen.

Lapsen tarvitsemat kuntouttavat elementit sisällytetään esiopetuksen arkeen opetusta, päiväjärjestystä ja ympäristöä järjestämällä. Opetuksessa ja kasvatuksessa käytetään tarvittavia pedagogisia ratkaisuja, kuten joustavia ryhmittelyjä, opetusmenetelmiä, työskentelytapoja ja kommunikointikeinoja, apuvälineitä ja oppimateriaaleja. Erityisopettaja on tiiviisti mukana arjen tuen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.

Esiopetuksen ja tulevan koulun opetushenkilöstö valmistelee yhdessä huoltajien ja tarvittaessa opiskeluhuollon asiantuntijoiden kanssa lapsen siirtymistä kouluun. Jos lapsi on saanut tehostettua tai erityistä tukea oppimiseen esiopetuksessa, on tärkeää tuen jatkuminen keskeytyksettä koulun alkaessa. Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma tai HOJKS toimivat tärkeänä dokumenttina tiedonsiirrossa. Varkaudessa erityisopetusta järjestetään joko oppilaan lähikoulussa tai Repokankaan koulussa.

Kun lapsi on esiopetuksen lisäksi täydentävässä varhaiskasvatuksessa, tulee lapselle tehdä erityisen tuen päätös varhaiskasvatuslain mukaisesti. Varhaiskasvatuksen erityinen tuki kirjataan lapsen HOJKSiin.