7.1.1 Ohjaus tuen aikana

Ohjaus jokaisen opettajan tehtävänä

Jokaisen opettajan tehtävänä on ohjata tukea tarvitsevaa oppilasta koulunkäynnissä ja eri oppiaineiden opiskelussa. Ohjaus liittyy kaikkiin opetustilanteisiin, oppiaineisiin ja oppilaalle annettavaan arviointipalautteeseen. Ohjauksen tavoitteena on, että tukea tarvitsevan oppilaan itseluottamus, itsearviointi- ja oppimaan oppimisen taidot sekä kyky suunnitella tulevaisuuttaan vahvistuvat. Huomiota kiinnitetään oppilaan arjenhallinnassa, opintojen suunnittelu- ja opiskelutaidoissa tai yhteistyötilanteissa mahdollisesti ilmeneviin tuen tarpeisiin. Näitä taitoja vahvistetaan tarkoituksenmukaisilla ohjauksellisilla toimintatavoilla. Ohjauksella pyritään siihen, että oppilas oppii asettamaan tavoitteita oppimiselleen ja ottamaan vastuuta opiskelustaan.

Ohjauksen näkökulma

Ohjauksen näkökulma otetaan huomioon arvioitaessa oppilaan tarvetta sekä tehostettuun että erityiseen tukeen. Osana pedagogista arviota tai pedagogista selvitystä arvioidaan oppilaan aikaisemmin saaman ohjauksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet ohjaukseen jatkossa. Oppimissuunnitelmaan tai HOJKSiin kirjataan myös oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet. Ohjauksellista tukea suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa sekä hyödynnetään myös oppilashuollon ja oppilasta mahdollisesti avustavan henkilöstön asiantuntemusta.

Ohjaus päättövaiheessa

Päättövaiheen ohjauksessa etsitään yhdessä oppilaalle soveltuvia jatko-opintomahdollisuuksia ja selvitetään oppilaan tarvitseman tuen jatkuminen toisella asteella. Perusopetuksen päättövaiheessa tukea tarvitsevalle oppilaalle ja hänen huoltajalleen tulee antaa tietoa ja mahdollisuus keskustella oppilaanohjaajan ja oppilashuollon eri asiantuntijoiden kanssa oppilaan jatkokoulutukseen liittyvistä erityisistä kysymyksistä.

Ohjaus tuen aikana Kittilässä

Ohjauksen tavoitteena on antaa oppilaille välineitä itsensä kehittämiseen, yhteisössä toimimiseen ja työelämään suuntautumiseen. Ohjaustyössä otetaan huomioon paikalliset olosuhteet kuten elinkeinoelämä, kulttuuriympäristö, luonto sekä koulutustarjonta. Ohjaustyö kouluissa toteutetaan ”kaikki ohjaavat” -periaatteen mukaisesti. Ohjaustyön osa-alueita ovat opiskelu ja oppiminen, kasvu ja kehitys sekä elämän suunnittelu ja uravalinta. Ohjaus edistää oppilaan kokonaishyvinvointia ja sitä toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä.

Alakoulujen opetussuunnitelmaan kirjataan kuvaus ohjauksen toteuttamisesta eri ikäkausina. Tällöin kuvataan mm. oppimaan oppimisen ohjaamista sekä ohjaavaa ja kannustavaa arviointia eri oppiaineissa. Kuvaus sisältää nivelvaiheyhteistyön muodot siirryttäessä esiopetuksesta alakouluun ja alakoulusta yläkouluun. Siinä kuvataan myös ohjaustyö kurinpitotilanteissa ja tiedottaminen koulun toimintatavoista ja oppiainevalinnoista. Alakouluissa tutustutaan työelämään esimerkiksi perehtymällä koulussa toimiviin ammattiryhmiin, huoltajien ammatteihin ja lähiympäristön yrityksiin oppilaan ikä- ja kehitystason mukaan.

Yläkoulussa on erillinen ohjaussuunnitelma, joka on osa opetussuunnitelmaa. Ohjaussuunnitelma sisältää kuvauksen oppimaan oppimisesta sekä ohjaavasta ja kannustavasta arvioinnista eri oppiaineissa. Suunnitelmassa on kuvaus siitä, mitä koulu tekee ehkäistäkseen erilaisia kasvun ja oppimisen ongelmia ja miten oppilaalle järjestetään tehostettua ja erityistä ohjausta. Ohjaussuunnitelmassa kuvataan nivelvaiheyhteistyön muodot siirryttäessä alakoulusta yläkouluun ja yläkoulusta toiselle asteelle. Siinä kuvataan myös ryhmäytymisen, osallisuuden ja vertaistoiminnan tukeminen, tiedottaminen valinnanmahdollisuuksista sekä ammatinvalintaan ja jatko-opintoihin liittyvistä toimenpiteistä sekä ohjaus-työ kurinpitotilanteissa.
Ohjaussuunnitelmassa selvitetään, miten ohjaus ja työelämään tutustuminen toteutetaan eri ikäkausina ja miten opettajat hyödyntävät omassa ohjaustyössä TET-jaksoja ja yritysvierailuja.

Ensimmäinen koulun ulkopuolella tapahtuva työelämään tutustumisjakso toteutetaan kahdeksannella luokalla. Päättöluokan TET-jakso pyritään liittämään osaksi oppilaan yhteishakuprosessia.
Koulun ohjaussuunnitelmassa kuvataan yhteistyötä eri koulujen ja oppilaitosten, paikallisen työ- ja elinkeinoelämän sekä muiden, ohjauksen kannalta keskeisten toimijoiden kanssa.

Huoltajat osallistuvat ohjauksen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä ammatinvalinta- ja yhteishakuprosessiin oppilaan tukena. Ohjaus tehostetun ja erityisen tuen aikana on opettajan, oppilaanohjaajan ja oppilashuollon muiden toimijoiden suunnitelmallista ja henkilökohtaista ohjausta oppilaille. Tällöin korostuu myös huoltajien osuus ohjauksessa.