Höstterminen 2022 i Stora Björnen

Grunderna för planen för småbarnspedagogik styr egentligen allt vi gör på dagis, och lägger upp ramar för vår verksamhet. Det finns fem stycken lärområdern och de styr hur personalen tillsammans med barnen ska planera och genomföra en mångsidig och helhetsskapande pedagogisk verksamhet.

Höstterminen 2022 har innehållit mycket verksamhet och lärande. Under hösten var Stora Björnen indelad i två smågrupper; den röda och den gröna gruppen. Barnen har fått vara mycket involverade i planeringen av vår vardag, men även föräldrarna hördes under föräldramöte med önskemål och tips.

Språkens rika värld
Med hjälp av språket kan barnet hantera olika situationer och företeelser, kommunicera med
andra, uttrycka sig och skaffa information.
Under hösten har vi bland annat; läst massor med böcker, rimmat, sjungit, övat olika ramsor och lekt med ord. Många av barnen på Stora Björnen är intresserade av bokstäver, så de har övat på att känna igen eget namn både till skrift och ljud.
Vi har också under hösten gett möjligheter och tillfällen för barnen att prata prata prata! Alla får muntur och alla blir hörda - barnen får öva på att förklara och beskriva.

Mina många uttrycksformer
Barn uttrycker sig ofta på ett helhetsbetonat sätt och kombinerar olika uttrycksformer på ett kreativt sätt. Under hösten har barnen bland annat; fått uttrycka sig musikaliskt med instrument (långa och korta ljud, höga och låga ljud..), rört sig i takt med musik, använt kroppen som instrument, pysslat i många etapper, gjort upptäckarflaskor, målat, sett på bordsteater och deltagit i musikmålning. Barnen klär gärna ut sig och leker fantasilekar samt besökte vi även en teaterföreställning med riktiga skådespelare.

Jag och vår gemenskap
Barnen utvecklar sin förmåga att förstå mångfalden i närmiljön och att öva sig att fungera i den.
Under hösten har barnen bland annat; funderat på etiskt tänkande (agera rätt/fel), pratat om rättvisa och vänskapsförhållanden, gjort upp regler för gruppen samt bekantat sig med känslor. Alla barn frågas hur de mår eller vad de har på hjärtat. En varm miljö med mys och famntid har garanterats.

Jag utforskar min omgivning
Meningen är att stödja utvecklingen av barnens matematiska tänkande och stärka en positiv inställning till matematiken. Småbarnspedagogiken ska även omfatta miljöfostran och teknologifostran.
Under hösten har barnen fått bekanta sig med former och siffror, vi har rangordnat och klassificera leksaker och föremål, övat på tidsbegrepp genom årstider, månader och dygnsrytm, vi har iakttagit naturfenomen och undersökt löv som blir gula samt snö som smälter. Barnen har lärt sig att släcka lampor efter sig och vi pratar om till exempel matsvinn.

Jag växer, rör på mig och utvecklas
Ett uppdrag inom småbarnspedagogiken är att tillsammans med vårdnadshavarna lägga grunden för en livsstil som värnar om hälsa och välbefinnande och som främjar fysisk aktivitet.
Under hösten har barnen på Stora Björnen fått röra på sig mycket utomhus och lekarna har varit aktiva och fartfyllda, vi har jumppat med mini-röris, gjort hinderbanor, yogat, spelat innebandy och fotboll samt lekt rörelselekar som till exempel "kom hem alla mina barn". Inom matfostran får barnen uppleva lugna och stressfria matsituationer och vi har lärt oss vad är goda bordsvanor.

Under hösten har vi också hunnit med en hel del annat; discon, sagomassage, övat på benämna kroppsdelar, en alfons åberg temavecka och till exempel firande av Östersjödagen! Vi har haft samlingar så gott som alla dagar. 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin