Oppimisprosessi
Oppijan itsearviointitaitojen kehittäminen ja toimijuuden tukeminen
Lainaus Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista:
- ”Perusopetuksen oppilaan arvioinnin yhtenä tehtävänä on kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin.”
- ”… Itsearviointitaitojen kehittymisen myötä oppilas oppii tiedostamaan omaa edistymistään ja oppimiselle asetettuja tavoitteita sekä asettamaan itse opiskelulleen tavoitteita ja säätelemään oppimisprosessiaan.”
Itsearviointitaitojen kehittymistä tukee, jos oppijan arvioinnissa pystytään siirtymään tuotosten ja muistamisen arvioinnista kokonaisvaltaisempaan oppimisprosessien arviointiin. Oppimisprosessia kokonaisuutena arvioitaessa oppijalla on mahdollisuus seurata paremmin, missä hän on edistynyt, minkä takia, miten toimien ja mitä hän voisi vielä tehdä edistääkseen oppimistaan.
Koulussa käytettävät yksittäiset itsearviointitehtävät sekä oppijoiden tekemät tuotokset tulisi liittää osaksi tätä laajempaa kokonaisuutta. Teknologia voi tarjota tämän toteuttamiseksi käytännön työvälineitä. Oppija saa paremman kokonaiskuvan siitä mitä hän osaa ja mitä ei, jolloin realististen oppimistavoitteiden asettaminen helpottuu. Tämä kuitenkin korostaa oppijan omaa vastuuta ja siksi on huomioitava oppijan ikä, valmiudet ja aikaisempi tietämys.
Omat oppimistavoitteet
OmaTila-palvelun pitää tukea toimintamallia, jossa oppija voi asettaa omia oppimistavoitteitaan ja suunnitella itse omaa oppimisprosessiaan.Arviointi ja tilanne tällä hetkellä: Oppilas voi suunnitella OmaTila-palvelussa omaa oppimisprosessiaan esimerkiksi rakentamalla oppimisprosessille rungon tai käsikirjoituksen, jossa prosessin eri vaiheet näkyvät. Oppilas voi kirjata tavoitteet koko prosessia koskien tai eri vaiheisiin haluamallaan tavalla. Oppilas voi vapaasti valita tarvitsemiaan työvälineitä eri vaiheisiin ja luoda tai tuoda sisältöjä suoraan suunnitelmarunkoonsa. Oppimisprosessin rakenne, tavoitteet ja sisällöt ovat vapaasti muokattavissa.
Oman oppimisprosessin hallitseminen
Sisältöjen ja oppimisprosessin omistajuus tulisi olla nykyistä enemmän oppijalla itsellään. Kun oppijan omistajuus omiin sisältöihinsä tunnustetaan ja käytännössä mahdollistetaan OmaTila-palvelun avulla, mahdollistetaan samalla oppimisen tuotosten, tekemisen jälkien ja koko oppimisprosessin dokumentoituminen oppijan itsensä nähtäväksi ja hallittavaksi. Tällöin oppijan on luontevaa liittää uusia asioita osaksi aikaisempia sisältöjä. Vanha ja uusi muodostavat yhdessä uuden kokonaisuuden, josta oppija voi jatkaa eteenpäin tavoitteiden mukaisesti.
Oppimisprosessin omistajuus tarkoittaa myös suurempaa vastuuta omasta oppimisesta, jolloin on huomioitava oppijan ikä, valmiudet ja aikaisempi kokemus. Oppijaa ei voida jättää yksin, vaan hän tarvitsee koko oppimisyhteisön tukea ja ohjausta.
Arviointi ja tilanne tällä hetkellä: OmaTila mahdollistaa toimintamallin, jossa oppija luontevasti yhdistää aikaisempia sisältöjä uudempiin sekä formaaleja sisältöjä informaaleihin sisältöihin. Työväline, jolla oppija saa helposti kokonaiskuvan omista suorituksistaan ja omasta etenemisestään kuitenkin vielä puuttuu. Sitä kehitetään jatkohankkeen mOppijat aikana.Oman oppimisen tunnistaminen, arviointi ja näkyväksi tekeminen
OmaTila mahdollistaa toimintamallin, jossa oppijan koulutehtävät ja vapaa-aikaan liittyvät tuotokset muodostavat yhden kokonaisuuden, jonka rakenteesta ja sisällöstä päättää oppija itse. Oppija voi jakaa OmaTila -palveluun tekemäänsä sisältöä muiden käyttäjien (esim. opettaja ja luokkakaverit) kanssa. Niistä voidaan keskustella ja niitä voidaan arvioida. Keskustelut ja arvoinnit liittyvät oppijan omaan toimintaympäristöön, jolloin OmaTila -palveluun voi dokumentoitua koko oppimisprosessi oppijan näkökulmasta. Niin kouluun kuin vapaa-aikaan liittyviä tuotoksia voidaan myös palauttaa omasta tilasta koulutuksen järjestäjän oppimisalustalle sekä osallistua oppimisalustalla tapahtuviin yhteisöllisiin tehtäviin.OmaTila-palvelussa oppijalla on mahdollisuus osoittaa oppimistaan ja osaamistaan myös esimerkiksi ePortfolioiden avulla. Tarkoituksenmukaista on koostaa ePortfolioita olemassa olevista sisällöistä, joita oppija on koonnut opintojen aikana sekä informaaleissa tilanteissa.
Arviointi ja tilanne tällä hetkellä: OmaTila-mahdollistaa oman oppimisen näkyväksi tekemisen kehittjöyhteisön toivomalla tavalla. OmaTila tukee erinomaisesti erilaisten ePortfolioiden koostamista ja julkaisua. Omien oppimistavoitteiden toteutumisen seurantaan (esimerkiksi niin että oppilas merkitsee tehtävän tehdyksi tai tavoitteen saavutetuksi ja oppilas näkee kokonaisuuden yhdestä näkymästä) ei ole vielä käytössä soveltuvaa työvälinettä. Työvälinettä kehitetään jatkohankkeen mOppijat aikana.